Vizitator Postat Aprilie 1, 2011 Partajează Postat Aprilie 1, 2011 ...Am gasit un articol interesant care trateaza problema d.p.d.v audiofil si care discuta despre ce fel de "dulceata" iese cand amestecam mere cu pere.Sau cat de buna este!!http://hephaestusaudio.com/media/2008/1 ... aes_ii.pdfAr fi bine daca se ramine on topic (la subiect="Ra si distorsiunile armonice de ordin doi si trei") ,nu puteti respecta subiectul ?!. Link spre comentariu
ggg Postat Aprilie 1, 2011 Partajează Postat Aprilie 1, 2011 Acum daca tinem cont de punctul de vedere audiofil care sustine ca distorsiunile armonice date de armonica doua sint cele mai suparatoare ....In primul rand doresc sa readuc aminte ca distorsiunile armonice sunt cele care "gajaie" iar cele de faza si de intermodulatie sunt responsabile cu distingerea anumitor detalii in sunet.Cum ar fi , de exemplu, nota La (440 Hz) din prima octava (acustica), cantata atat de o vioara cat si de un violoncel.Este un articol care abordeaza in principiu, problema distorsiunilor(o parte din ele) aplicabile pt orice sistem de auditie.Intrebare : Daca am Ra-ul tuburilor finale setate dupa recomandarile producatorului si-l folosesc la cca. 50-60% din putere(din potentiometrul de volum) cat va putea sa influenteze armonica a-II-a sau a-III-a (ca rezultat a unei distorsiuni liniare) semnalul audio ? Link spre comentariu
mișa Postat Aprilie 1, 2011 Partajează Postat Aprilie 1, 2011 Pentru a clarifica treaba cu sunetul deranjant sau nederanjant al armonicilor va propun, ca de obicei, un experiment:Conectati generatorul de semnal sau calculatorul la amplificator si generati pentru inceput un semnal dreptunghiular de 1KHz. Ascultati cum suna. Acum generati unul triunghiular de aceeasi frecventa si amplitudine. Ascultati din nou.Veti constata ca cel dreptunghiular e mult mai deranjant.Semnalul dreptunghiular e format numai din armonici impare ar cel triunghiular numai din armonici pare. Mi se pare clar ca armonicele pare suna mai placut decit cele impare, deci nu e doar o duma audiofila. Link spre comentariu
Mikrosha Postat Aprilie 1, 2011 Partajează Postat Aprilie 1, 2011 Domnule Mişa, vă rog să-mi scuzaţi intervenţia dar şi semnalul triunghiular este format doar din armonici impare. Doar că puterea conţinută în armonici în cazul semnalului dreptunghiular este mai mare. De pe Wikipedia: omega =2*pi*f. Observaţi că puterea armonicilor scade liniar în cazul semnalului dreptunghiular, şi pătratic în cazul semnalului triunghiular, deşi ambele conţin doar armonici impare. În fond, semnalul triunghiular se poate obţine din integrarea pe o perioadă a semnalului dreptunghiular. Astfel dispare şi saltul de amplitudine, care totdeauna este o sursă de armonici de bandă largă. Din ce-am observat, pentru ca un semnal să conţină armonici pare, el trebuie să fie în primul rînd asimetric pe o perioadă. Link spre comentariu
mișa Postat Aprilie 1, 2011 Partajează Postat Aprilie 1, 2011 Scuze, am incurcat. E exact asa cum spui tu. Tocmai observasem si intentionam sa editez postul, dar m-ai prins. Se vede clar din formulele care le-ai pus ( reiese si mai clar daca s-ar scrie sub aceeasi forma adica ori cu omega ori cu 2pif) Link spre comentariu
blue Postat Aprilie 1, 2011 Partajează Postat Aprilie 1, 2011 Mai de demult am incercat o experienta simpla pt compararea semnalului sinus cu distorsiuni mici , fata de unul ce se apropia de limitare, acesta din urma a fost atenuat cu un atenuator rezistiv ca sa existe acelasi nivel de atac al difuzorului si suprinzator dar suna bine , fara atenuare urechea sesiza distorsiunile probabil din cauza neliniaritatii de perceptie dar o data cu egalizarea celor doua semnale apar doua senzatii de sunet destul de apropiate, ar fi bine ca cineva sa repete acest experiment fiindca este foarte simplu ! Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 3, 2011 Partajează Postat Aprilie 3, 2011 Inca un exemplu dependenta distorsiuni armonice functie de Ra pentru trioda 300B intr_un regim dat(300B caracteristici Ua ,Ia ,Ug aproape perfecte).In regimul dat pentru acest tub(300B) s_ar putea spune ca exista un Ra-optim situat intre 3k5 pina la 4k.__6C41C comparativ cu 300B in clasaA-SE va avea performante foarte modeste ,desigur nu ma refer la puterea obtinuta in sarcina(pentru tubul 6C41C cu greu se poate trasa o dreapta de sarcina-"onorabila",astfel incit sa mai avem si ceva putere in sarcina ,tubul 6C41C s_ar preta mai degraba la clasaA-PP). Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 3, 2011 Partajează Postat Aprilie 3, 2011 Ia sa vedem "noi" , cum arata o dreapta de sarcina de 4K(trasata de mine) pentru 300B care respecta specificatiile Western Electric(asa cum se poate remarca dreapta de sarcina nu este tangenta la curba de disipatie maxima=ne_fiind obligatoriu acest lucru=clar sper !).PSF pentru 300B Western Electric fiind Ug=-74V , Ia0=60mA ,Ua0=350V conform specificatiilor Western Electric pentru Ra=4k din situatia data. __Ce frumos scrie acolo(mai jos) Western Electric Peak A-F Signal Voltage=74V ,adica in "traducere" semnalul de atac grila necesar pentru 7W la anod fiind de 144Vvv-sinus(virf de 74V/pozitiv respectiv virf de -74V/negativ),ca sa vezi pe cei de la Western Electric nu_i interesa cum se comporta 300B dincolo de Ug=0V dinamic(adica "oameni"din Western Electric pentru 300B au stabilit:-avem negativare -74 atunci pe grila si virful de atac A-F va fi 74 mai departe NU discutam).Foile astea de catalog NE invata...,numai de noi depinde ce intelegem. .. __Nici macar dreapta de sarcina 3K(PSF Ug=-61V Ia0=62mA Ua0=300V) nu este tangenta la hiperbola de disipatie maxima la anod ,ca sa "vezi"..., adica PSF nu apartine hiperbolei de disipatie maxima la anod(sa traseze cine are curiozitatea si dreapta de sarcina 3K conform specificatiilor Western Electric) . __In primul rind cind folosesc negativare fixa nici poveste sa situez PSF pe hiperbola de disipatie maxima la anod(ca sa fie foarte clar).Numai o negativare automata permite situarea PSF pe hiperbola de disipatie maxima la anod. Link spre comentariu
adrian_pic Postat Aprilie 3, 2011 Partajează Postat Aprilie 3, 2011 De ce PSF pentru 300B a fost ales de Western Electric : Ug=-74V , Ia0=60mA ,Ua0=350V pentru Ra=4k? Adica mai clar: de ce este ales asa de "jos" PSF-ul? Ce stiu aia si eu nu stiu . Toti se apropie cu dreapta de sarcina foarte mult de hiperbola maxima de dispatie si astia parca sunt Gica-contra.Daca aleg : Ug=-74V , Ia0=80mA ,Ua0=365V pentru Ra=4k.[attachment=0]lamurire_300B.GIF[/attachment]parca ajung in cazul: Iamax + Iamin = Ia0*0.5 => Coeficient armonica II = 0Sigur din niste foi de catalog gen 300B de la Western Electric care sunt mai "consistente" se poate gasi ideea cum se alege un PSF bun. Sau ei au ales PSf-ul asa de jos pentru a fi siguri ca lampa nu se duce repede si sa nu se faca de rusine (adica au ales un PSF safe?) Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 3, 2011 Partajează Postat Aprilie 3, 2011 Da au ales un PSF safe pentru situatia negativare fixa . Nu este chiar bine domnule in schita dumneavoastra (v_ati apropiat prea mult cu dreapta de sarcina de hiperbola de disipatie maxima la anod ,in situatia negativare fixa !.) practic trebuie sa urmariti specificatiile Western Electric -PSF Ra=3k (coordonate PSF Western Electric Ug=-61V ,Ia0=62mA si Ua0=300V). Domnule adrian_pic raspunsul se afla aici: __In primul rind cind folosesc negativare fixa nici poveste sa situez PSF pe hiperbola de disipatie maxima la anod(ca sa fie foarte clar).Numai o negativare automata permite situarea PSF pe hiperbola de disipatie maxima la anod.Ar mai trebui adaugat ca Ra=4k nu este totusi un Ra_optim(Ra-optim fiind pe aproape,mai trebuie ROTITA un pic dreapta de sarcina...si deplasat usor PSF...,aceasta trioda 300B fiind o super-trioda in A-F config SE.),ne intereseaza cei doi coeficienti cumulati la rotire ca aici: ... 2. Cand coeficientul global al celor doua armonici (radacina patrata din suma patratelor celor doua) este prea mare. ... Nu este suficient calculul numai pentru coeficient armonica a II_a.Domnul feri.visky cred ca ar trebui(ar fi bine/util/nimerit ,daca doreste) sa exemplifice numeric pe o dreapta de sarcina data si un tub dat in conditii de negativare date(termenul de rotire-introdus fiind al dumnealui ,o sa furnizez o schita domnului feri.visky poate ne va arata rotirea propiuzisa a dreptei de sarcina pentru "coeficientul global al celor doua armonici" cel mai bun. Mie mi_a arătat acest lucru-numeric=nu inseamna ca stian sau nu ce se intimpla in cazul rotiti dreptei de sarcina...). Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 3, 2011 Partajează Postat Aprilie 3, 2011 Iata cum arata cele doua drepte de sarcina 4K respectiv 3K(300B) pentru datele din foaia de catalog download/file.php?id=65694&mode=view Western Electric( 300B-SE ,verde-4K ,albastru deschis-3K ,negativare fixa ca sa fim bine intelesi !). Domnule adrian_pic(poate aveati aceasta curiozitate sa reprezentam si 3K in conditiile Western Electric ,nu stiu ?! . Toti markerii sint prezenti Ug0 Ia0 ,Ua0...). __Pozitionarea celor doua drepte de sarcina (valori distincte !) raportat la hiperbola de disipatie maxima la anod(300B) nefiind prea diferita. __Asteptam si alte "filozofii"...("interpretari" PSF pentru trioda 300B Western Electric in conformitate cu foaia de catalog Western Electric desigur). Link spre comentariu
adrian_pic Postat Aprilie 3, 2011 Partajează Postat Aprilie 3, 2011 La ochi mi se pare ca arata mai simetric Ra-ul de 3K fata de cel de 4K. Mi se pare mai "asezat" si mai "simetric" fata de hiperbola maxima de disipatie. Banuiesc ca se prefera Ra=4k din punct de vedere al puterii si 3k din punct de vedere constructiv. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 3, 2011 Partajează Postat Aprilie 3, 2011 Tin sa va reamintesc ....o lampa originala 300B Western Electric e o raritate si costa f mult ar fi deci mai util daca s-ar face referire la modelele actuale(rusesti,jj sau de ce nu china...)ca sa aiba o utilitate practica acest minunat curs teoretic(virtual)CU ALTE CUVINTE MODELELE ACTUALE AU ALTE CARACTERISTICI.....am avut pe mina un amp in SE cu 300B si biass automat cu Ua=+720V....si tuburi made in china . Link spre comentariu
adrian_pic Postat Aprilie 3, 2011 Partajează Postat Aprilie 3, 2011 Lasa-ne sa visam gabriele!!! Oricum ne vom trezi in curand. Dar cine stie, poate scoate cineva o pereche de 300B de la naftalina si sa vezi atunci ce turnura va lua topicul! Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 4, 2011 Partajează Postat Aprilie 4, 2011 Ee ,atunci sa discutam de 6P14P(nagativare automata) comun pentru toti , sa roteasca cineva dreapta de sarcina pentru distorsiuni minime(in PSF_dat),toti markerii sint prezenti Ug0 Ia0 ,Ua0 ,Iamax ,Iamin ,I'a ,I"a (desigur in momentul rotiri se vor deplasa usor parte din ei...),sau consideram dreapta de sarcina verde optima... : Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum