Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce aparate vintage pe semiconductoare detineti?

ctepeo

Postări Recomandate

Da, dar nu isi mareau chiar mai mult pretul final prin manopera imensa ? Ma gandesc ca acolo e munca de cel putin jumatate de zi pentru un om experimentat. Nu stiu ce sa cred .

Link spre comentariu

Acele aparate nu se construiau de către un singur om, iar construcția totală nu dura mai mult de o oră.Asamblarea se făcea pe bandă rulantă, fiecare dintre lucrători adăugând un modul funcțional.Exemplu: primul lucrător monta sursa de alimentare, următorul monta placa de bază și cupla la ea alimentarea, altul introducea mecanismul și-l cupla la placa de bază, etc....

Astfel, fiecare făcea perațiuni repetitive și puține la număr, ușor de reținut....nu trebuia să stea cu schema în față ca să lege trei-patru fire și să pună tei-patru șuruburi.Unii cred că un video era asamblat de o singură persoană, dar în realitate, doar proiectantul știa ce face în ansamblu toată măgăria, în rest, fiecare știa doar să monteze un modul specific.....

Link spre comentariu

Dar daca le crapa ceva in perioada de garantie ? Din fericire ctc-ul isi facea bine treaba, dar sa zicem ipotetic ca in placa logica se nimerea un ic ttl cu probleme de lot, adica o serie intreaga era compromisa din acea cauza. Cat costa sa inlocuiesti sa zicem la 100 de astfel de deck-uri acel bubos circuit ?  Pcb-ul si aliajul de lipit sunt intradevar de buna calitate, tehnica lipirii de asemenea dar niste socluri sau macar conectori la placa de comenzi se impuneau. Cred ca pe undeva s-a urmarit excluderea service-ului cam din acea perioada, adica pe principiul "facem noi totul" tu esti doar un utilizator consumator si nimic mai mult...

Link spre comentariu

Atunci nu prea exista șansa să nimerești vreun lot cu un integrat slab, selecția era așa de strictă, că uneori la sculele scumpe se foloseau și componente cu aplicație militară.Închipuie-ți azi că ai da pe un DVD Blue-Ray cam 5-6000 de lei, crezi că ăia ar pune componente de doi lei în el ? Aparatele de atunci erau gândite să reziste, tehnologia nu se schimba așa de rapid ca azi...

Când un astfel de aparat ajungea la service cred că era o raritate, să nu uităm că înainte de 89 se foloseau scule VHS în săli închiriate, unde se strângeau 10-20 de inși grămadă ca să vadă filme cu Jackie Chan și Bruce Lee.Aparatele alea erau ,, de casă,, dar funcționau luni întregi în regim aproape non-stop.Singurele intervenții erau la ștergerea din când în când a capetelor mobile, se mai depunea praf magnetic pe ele, în cel mai rău caz se schimbau pastilele cititoare, operațiune care de obicei dura cam o juma de oră cel mult...

Editat de validae
Link spre comentariu
13 hours ago, validae said:

Acele aparate nu se construiau de către un singur om, iar construcția totală nu dura mai mult de o oră.Asamblarea se făcea pe bandă rulantă, fiecare dintre lucrători adăugând un modul funcțional.Exemplu: primul lucrător monta sursa de alimentare, următorul monta placa de bază și cupla la ea alimentarea, altul introducea mecanismul și-l cupla la placa de bază, etc....

Astfel, fiecare făcea perațiuni repetitive și puține la număr, ușor de reținut....nu trebuia să stea cu schema în față ca să lege trei-patru fire și să pună tei-patru șuruburi.Unii cred că un video era asamblat de o singură persoană, dar în realitate, doar proiectantul știa ce face în ansamblu toată măgăria, în rest, fiecare știa doar să monteze un modul specific.....

Tocmai, ca se faceau de o armata de oameni in companiile mari nu imi explic mățăraia haotica din unele, nu aparate ieftine ....si multe cabluri lipite. (cu ce am avut eu de-a face nu neg sa fie altele si mai si). Nu ar fi fost mai frumos oare sa foloseasca placi cu pini si nu lipite? Si cabluri in benzi cu mufe la capete? Cred ca erau mai rapid de montat decat sute de fire unul cate unul. Timpul de manopera ar fi scazut si banuiesc ca ar fi compensat cei cativa centi in plus dati pe conectorii de plastic. In fine, unii s-au prins, altii nu...

Link spre comentariu

Poate mai trebuie sa ne gandim si la posibilitatile de proiectare din acele vremuri. Acum nu se pot screme fara calculator.  Atunci conta mai mult hartia si creionul.Fiecare etapa cu avantajele si dezavantajele vremurilor in care s-a consumat.

Link spre comentariu

Totusi exista multa aparatura din acei ani ,proiectat din plansa ,fara nici un calculator dar care este excellent ergonomizata. Nu cred ca un Deck SONY sau TECHNICS echivalent ca varsta , are tot atatea conexiuni prin zeci de cabluri lipite manual si incalcite de nici dreaq nu le mai da de capat in caz de defecte. Zic si eu .

Link spre comentariu

Au totusi fost si scule mai ieftine bine facute . Am un sifonier plin de  AIWA , TEAC , UNIVERSUM , etc . Chiar si Rusesti am vre-o doua dar au firele prinse /matisate si conectori la capete . Eu tot nu imi explic ce a fost in capul celor care au scos pe piata chestia postata de @Gigelizatoru' . Banuiec ca nici Deck-ul asta nu era chiar ieftin la vremea lui .

Link spre comentariu

E vorba de cutumele de proiectare de la vremea respectiva . Conectorii sant surse de nefunctionare , o lipitura bine facuta nu . Si manopera e mai mica , iar executia ( pentru un operator antrenat ) , care executa sute de lipituri pe zi , e mult mai rapida . Costurile , de asemenea ( mai mici ) . Fiabilitatea era excelenta , in 10 ani se reparau 1 % din scule . Poate mai putin , din cauza de defecte de fabricatie , nu de utilizator .  Cele medii - scumpe , cu THT - uri , erau lucrate cu rezerve de functionare privind componentele si schemele . Dovada ? ... unele functioneaza si acum , fara interventii . Altele , mai moderne , intesate de conectori , SMD - uri plantate automat , si alte modernizari , sant de mult reciclate ... n - au starnit interesul niciunui colectionar .  

Editat de gauss
Link spre comentariu

Nu cred ca mai apuc 30 de ani ( de - acum incolo ) ... cu iPhone sau fara . Altfel , dupa rata de defectare , am rezerve asupra noilor echipamente , fie ele si gadgeturi de divertisment . Ce sa mai zic ... Luxman era firma , produse scumpe ... putini si le permiteau . Chiar si la veniturile din Occident . Tuner si amplif am avut si eu dupa revolutie ... nu m - au dezamagit . 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări