dulamaa9 Postat Octombrie 26, 2005 Partajează Postat Octombrie 26, 2005 salutare. cine ma ajuta si pe mine sa-i dau de cap la un cablaj? eu am o schema electrica si vreau sa-i fac cablajul, numai ca in loc de becuri vreu sa pun niste leduri. nu reusesc sa o fac functionala...am facut si practic si aprca lipseste ceva. sa-mi zica si mie cineva unde gresesc sau ce lipseste. schema e asta : -------------------1 | |----bec1---------2 | |----bec2---------3 | |----bec3---------4 la pinul unu am tensiune +12v si ceilalti pini ii am conectati la un sistem digital care imi trimite cuvinte. cand imi trimite 0 se arpinde becul respectiv. cam asta e. cu becuri imi merge, dar cand trec la leduri nu prea mai merge. multuemsc anticipat, adrian. bogdanm: se muta la "diy" Link spre comentariu
bogdanm Postat Octombrie 26, 2005 Partajează Postat Octombrie 26, 2005 Ai calculat niste rezistente de limitare a curentului pentru LED-urile alea ? Link spre comentariu
dulamaa9 Postat Octombrie 26, 2005 Autor Partajează Postat Octombrie 26, 2005 merci de sfat. am uitat sa spun ca in locul fiecarui bec am pus 4 led-uri de 20 ma si aproximand o tensiune de 3 v pe fiecare led mi-a rezultat ca nu mai trebuie sa pun nici o rezistenta de limitare. chiar si asa vad ca unele abia mi se aprind :(. in fine, mia mai traznit o idee capul...acuma nu stiu cat de buan o fi. exista oare leduri de putere mai mare care sa le alimentez direct de la 12 v? am vazut in unele magazine ca sunt unele mari si ca niste lupe cam cat degetul marede la mana(asta vazusem asa in trece si nu stiu detalii, deci exsita? ). daca da e mai simplu ca pun in locul becurilor direct led-ul si imi simplific si micsorez si eu spatiul .merci. Link spre comentariu
TECH_FUN Postat Octombrie 27, 2005 Partajează Postat Octombrie 27, 2005 Din pacate va trebui sa folosesti pana la urma si rezistoarele pt limitare...eu n-am auzit de leduri la tensiuni mai mari de 3-3.5V, chiar si cele de 10mm care sunt cat degetul tau de la mana :rolleyes: Link spre comentariu
dulamaa9 Postat Octombrie 27, 2005 Autor Partajează Postat Octombrie 27, 2005 sal. la faza cu rezistentele ma asteptam. am gasit niste leduri dar nu stiu oe care sa le iau...asptet niste sfaturi ins ensul asta.depsre ce e vorba, am gasit niste leduri de 10 mm( http://www.hebeiltd.com.cn/?p=leds.9.10mm ) la care difera mult parametrul mcd(o fi mili candela? ) cu cat e mai mare cu atat fi mai bun? voi ce ziceti? aaa si inca ceva..care e treaba cu unghiul de intensitate? sunt ma ibune cele care difuzeaza lumina? sau cele care sunt mai clare? eu vreaeu sa le pun in niste lampi. multuemsc. Link spre comentariu
aghora17 Postat Noiembrie 2, 2005 Partajează Postat Noiembrie 2, 2005 mah, inca nu ati aflat ca ledurile se alimenteaza cu curent nu cu tensiune?ca sa functioneze, un led are nevoie de 20mA de exemplu nu de 3V. tensiunea care cade pe el este rezultatul legilor lui ohm si al curbei de tensiune curent a acestuia (ledului, care de fapt este o dioda, cu o caracteristica de tip exponential). faptul ca un led alimentat la 2 baterii de ceas se aprinde si nu se arde se datoreaza rezistentei interne destul de mari a bateriilor, rezultand un curent limitat superior. daca nu credeti, incarcati un condensator de 20000uF la 3V si puneti-l pe led. o sa se cam arda.deci, rezistente de limitare, considerand o cadere de tensiune de maxim 1V pe led. si inca ceva, atentie la polarizarea acestora in circuit. se aprinde intr-un singur sens. Link spre comentariu
TECH_FUN Postat Noiembrie 2, 2005 Partajează Postat Noiembrie 2, 2005 aha...deci ledul se aprinde intr-un singur sens... :goodman: asta asea, ca sa stie si aia care nu stie :rolleyes: deci: daca te uiti prin cataloage, printre altele, vei gasi tensiunea masurata pe led pt un anumit crt, care de obicei este cel de 20 de mA iar acea tensiune la un led cat se pate de normal este ceva in jurul valorii de 2.4-2.5V !!! Cu faptul ca tu consideri ca 1V este caderea de tensiune pe led nu sunt deacord, poate doar leduri mai putin obisnuite. Si... "mah", hai sa folosim un ton mai putin acid, k? :smt003 Link spre comentariu
Liviu M Postat Noiembrie 2, 2005 Partajează Postat Noiembrie 2, 2005 mah, inca nu ati aflat ca ledurile se alimenteaza cu curent nu cu tensiune?mah, nu. Daca ar fi asa, ar inseamna ca orice sursa (baterie) care "poate" 10mA (sau cat are nevoie LED-ul) ar trebui sa-l aprinda, nu? Parca nu se intampla asa, desi cele mai multe baterii de 1.2V "pot" 10-20mA.Din principiul de functionare a unei diode, stim ca pentru a avea curent prin dioda (LED), purtatorii trebuie sa "sara" peste bariera de potential prezenta in cazul oricarei jonctiuni pn."Saritura" e posibila datorita accelerarii purtatorilor suficient de tare ca sa poata face saltul (cam ca Bubka la prajina: are elan destul trece stacheta, n-are mai incearca o data, ca are voie de 3 ori). Purtatorii respectivi sunt accelerati printr-un camp electric, camp datorat diferentei de potential de la terminale ("The electric field is equal to the negative gradient of the electric potential"), asadar de tensiune. Link spre comentariu
aghora17 Postat Noiembrie 3, 2005 Partajează Postat Noiembrie 3, 2005 aha...deci ledul se aprinde intr-un singur sens... :goodman: asta asea, ca sa stie si aia care nu stie :rolleyes: deci: daca te uiti prin cataloage, printre altele, vei gasi tensiunea masurata pe led pt un anumit crt, care de obicei este cel de 20 de mA iar acea tensiune la un led cat se pate de normal este ceva in jurul valorii de 2.4-2.5V !!! Cu faptul ca tu consideri ca 1V este caderea de tensiune pe led nu sunt deacord, poate doar leduri mai putin obisnuite. Si... "mah", hai sa folosim un ton mai putin acid, k? :smt003sa le luam pe rand.-1V era doar cu scop didactic.-sunt perfect de acord ca la 20mA tensiunea de pe curba este 2.4-2.5V.ce nu ati inteles voi este ca la 2.6-2.7V, curentul nu este 21mA ci semnificativ mai mare. nu este suficient sa te uiti la un curent si o tensiune ci la toata caracteristica de curent tensiune. am sau nu dreptate?-e ca si cand ai spune ca un zener de 5v1 consuma 3mA la 5v1, perfect adevarat, dar tot undeva pe la 5v1 consuma si 1A. Link spre comentariu
TECH_FUN Postat Noiembrie 3, 2005 Partajează Postat Noiembrie 3, 2005 aghora17, vad ca zicem ACELASI lucru in doua limbi diferite :smt005 ... Mi se pare mie sau am ajuns offtopic? :smt017 Link spre comentariu
MiniTehnicus Postat Noiembrie 4, 2005 Partajează Postat Noiembrie 4, 2005 Ledurile pe culori: Rosu - tensiune de alimentare 1,6v Verde - 2,3v Galben 2,3v Albastru 2,6vCurentul este in functie de tipul de LED. Ordinar sau normal 5 -10mA Economic (in general led-uri de 3mm) 2-3mA Superluminescente ajung si la 20mACel mai bine dupa datele de catalog. :smt006Sunt si led-uri care au rezistenta de limitare inglobata si se potalimenta direct la 12V ( pentru auto) sau mai multe in aceeasi capsula.-------------------1 + 12v| |----bec1---------2 | |----bec2---------3 | |----bec3---------4-------------------1 +12v| |----I>| ---------2 masa --| |---- I>| ---------3 masa --| |---- I>| ---------4 masa --Bineinteles cu rezistentele respective de alimentare. Link spre comentariu
Filipone Postat Noiembrie 6, 2005 Partajează Postat Noiembrie 6, 2005 Si unde e picul in toata discutia asta? Sau mi-a scapat mie ceva?? :smt012 Link spre comentariu
TECH_FUN Postat Noiembrie 6, 2005 Partajează Postat Noiembrie 6, 2005 Sunt si led-uri care au rezistenta de limitare inglobata si se pot alimenta direct la 12V ( pentru auto) asta chiar nu stiam uite de asta imi place mie forumul asta :smt007 (scuze din nou pt offtopic) Link spre comentariu
dividivus Postat Noiembrie 6, 2005 Partajează Postat Noiembrie 6, 2005 Aici este explicat foarte bine cum functioneaza LED-ul http://www.bcae1.com/led.htm Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum