Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Bobina mh

Vizitator tntmarcel

Postări Recomandate

Vizitator tntmarcel

Salut! Am nevoie de o bobina de 15mh si nu am gasit nicaieri pe piata! Intrebarea mea este pot face punand in serie sau paralel 2-3 bobine? Ce efect are mai exact asupra valorii mh punerea in serie sau in paralel a 2 bobine mh?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Shambala

3

• LUCI

1

• ari_panterra

1

• apollo11

1

Top autori în acest subiect

sunt calculatoare online in care intraduci diametrul conductorului si valoare pe care vrei sa o obti si-ti calculeaza numarul de spire pe un format de diametru x,restul e joaca.succes!

Link spre comentariu

Simpla frunzarire - nu lectura, a capitolului "Bobine" din manulalul de fizica de clasa a zecea iti raspundea la intrebare.

Sau chiar goagalu'.

Bobinele puse in paralel se sumeaza exact ca si condensatorii pusi in serie.

Ma mir ca cei care au postat dupa intrebarea ta nu au observat greseala din enuntul tau...

Link spre comentariu

Nu-mi dau seama unde a gresit. Omul intreaba "cum".

Si nu-mi dau seama ce e asa de greu sa se gaseasca putina bunavointa ptr un incepator.

@tntmarcel, vezi aici un calculator ptr bobine.

Iti calculeaza si rezistenta in curent continuu (DC Resistance), asta trebuie sa fie cat mai mica.

Link spre comentariu

Da, am citit eu gresit - imi cer scuze !Bobinele se sumeaza ca valoare cand sunt legate in serie. (Pentru a obtine valori mari nu se leaga in paralel)Valoarea de 15mH este mare - foarte mare pentru o bobina pe aer, asa ca trimiterea la calculatoarele de bobine nu il ajuta (decat cel mult sa se intristeze).La astfel de valori bobinele se fac pe miez magnetic, si, in functie de necesitati (in special frecventa de lucru), se alege tipul miezului.Cum de cele mai multe ori miezurile se obtin de ocazie, parametrii lor magnetici nu sunt cunoscuti asa ca nu prea se poate face un calcul pt nr. de spire (decat f aproximativ). Pur si simplu se bobineaza 20-30 de spire si se masoara L-ul obtinut. Apoi se face o extrapolare si se deduce nr de spire necesar. Atentie, variatia nu este liniara.Obligatoriu la final se masoara din nou bobina.

Link spre comentariu

Costul sarmei de cupru - daca le faci singur; costul sarmei x 1,5-1,8 daca le face altcineva.Cele de firma - vezi singur.Daca sunt pe miez magnetic se adauga costul miezului.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări