Vizitator JohnTheRipper Postat Ianuarie 21, 2011 Partajează Postat Ianuarie 21, 2011 Salutare. Am tot cautat pe forum scheme pentru amplificatoare de mica putere alimentate ca si mai sus (titlu). Nu prea am gasit. Am un adaptor de priza de 15v/0.8A care era folosit sa alimenteze niste boxe de calculator cu ta8207k. As vrea sa construiesc un mini-amp pentru monitoare de studio de acasa. Nu ma intereseaza puterea, ma intereseaza sa aiba un raspuns in frecventa cat mai liniar cu putinta pentru un astfel de proiect, cat mai putine distorsiuni (ta8207k avea 10% THD) si sa fie stereo (neaparat stereo) . Mentionez ca sunt incepator. Va rog sa-mi dati ceva sugestii, macar sa sugerati niste integrate, ca de cautat data-sheeturi pe net ma descurc eu. Link spre comentariu
lorik199 Postat Ianuarie 21, 2011 Partajează Postat Ianuarie 21, 2011 tba810, le gasesti in tv alb negru romanesti Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Ianuarie 22, 2011 Partajează Postat Ianuarie 22, 2011 Toate integratele de genul acesta sunt date cu THD = 10% la puterea maxima.Un amplificator 2 x 3 ... 4W cu sub 1% distorsiuni se realizeaza mai bine cu piese discrete (tranzistoare) unde ai posibilitatea sa reglezi un curent de mers in gol mai mare (vorbim de AB) ca sa scapi si de distorsiunile crossover specifice integratelor respective(sunet metalic la puteri mici). Link spre comentariu
remus68 Postat Ianuarie 22, 2011 Partajează Postat Ianuarie 22, 2011 Toate integratele de genul acesta sunt date cu THD = 10% la puterea maxima Dar de ce trebuie sa le asculte la puterea maxima!? Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Ianuarie 22, 2011 Partajează Postat Ianuarie 22, 2011 Nu trebuie sa asculte la maxim, e adevarat. Dar trebuie sa admiti ca intotdeauna obtii rezultate mai bune abordand o schema cu piese discrete in care ai posibilitatea sa intervii sau sa o reglezi cum vrei.Eu sunt de parere ca incepatorii ar invata mult mai multe construind in aceasta varianta. Cu integratele, inafara de experienta la lipit nu castiga nimic iar performantele sunt asemanatoare oricarei chinezarii ... Link spre comentariu
BUGHIU Postat Ianuarie 22, 2011 Partajează Postat Ianuarie 22, 2011 Salutare. Am tot cautat pe forum scheme pentru amplificatoare de mica putere alimentate ca si mai sus (titlu). Nu prea am gasit. Am un adaptor de priza de 15v/0.8A care era folosit sa alimenteze niste boxe de calculator cu ta8207k. As vrea sa construiesc un mini-amp pentru monitoare de studio de acasa. Nu ma intereseaza puterea, ma intereseaza sa aiba un raspuns in frecventa cat mai liniar cu putinta pentru un astfel de proiect, cat mai putine distorsiuni (ta8207k avea 10% THD) si sa fie stereo (neaparat stereo) . Mentionez ca sunt incepator. Va rog sa-mi dati ceva sugestii, macar sa sugerati niste integrate, ca de cautat data-sheeturi pe net ma descurc eu. Ce ziceti de tda1552q,de exemplu,aproape nici o piesa externa:-pinii 2,5,8=masa-pinii 7,9=difuzor-pinii4,6=difuzor-pinii 1,13=intrare semnal audio,prin doua condi de 0,22uf-pinii 3,10=alimentare +Vcc-pin 11=mute/st-by-pin 12=neconectatThd este tot 10%,dar componente...nu prea.Totusi un adaptor de 1 amper macar....ca sa aiba niscai energie,dar daca spuneti ca nu ascultati tare...cred ca ajunge!!Si mai sint o gramada..... Link spre comentariu
wally_gatter Postat Ianuarie 22, 2011 Partajează Postat Ianuarie 22, 2011 sugerez un amplificator in clasa A .. si cu banalii BD139/140 poti obtine calitate net superioara integratelor sus amintite... etajul final din radio gloria ar fi bun de luat in calcul , dar din moment ce sunt piese vechi si tranzistori cu germaniu , trebuie adoptata o alta schema.. cred ca am eu o asemenea schema , daca ti-o trebuie contacteaza-ma pe privat.. nu e ceva secret dar momentan nu am timp sa o caut in harababura din calculator ca sa o postez aici Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Ianuarie 22, 2011 Partajează Postat Ianuarie 22, 2011 Indiferent de solutia adoptata, tranzistoare sau C.I., peak-urile de curent de 1-2 A vor introduce distorsiuni semnificative. Sursa de care dispune este mult prea slaba. Pe vremuri imi placeau cum suna TBA 820, care pentru puteri la iesire de pana la 1 W au distorsiuni sub 1 %. Bineinteles, daca nu sunt "facaturi". Si clasa A poate fi, intr-adevar, o solutie. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Ianuarie 24, 2011 Partajează Postat Ianuarie 24, 2011 sugerez un amplificator in clasa A ... si cu banalii BD139/140 poti obtine calitate net superioara integratelor sus amintite...Iata un amplificator clasaA cu 1% distorsiuni la 3W. Alimentare la 15V, consum etaj final 550mA valoare fixa, cuplaj galvanic intre etaje. Sensibilitate 50mV. Zin=12k.Dezavantajul este necesitatea unui transf de iesire mai complicat, asemanator amplificatoarelor cu lampi, pentru a avea o banda de trecere corespunzatoare.Miez 7 cmp, primar 235 spire 0.6mm. Secundar 144spire 0.6mm. Trei secundare legate in paralel bbobinate intercalat printre sectiuni ale primarului. Link spre comentariu
Sharky Postat Ianuarie 25, 2011 Partajează Postat Ianuarie 25, 2011 traf de iesire? la tranzistori? Come on! Link spre comentariu
wally_gatter Postat Ianuarie 25, 2011 Partajează Postat Ianuarie 25, 2011 si tranzistor ASZ pe iesire? Link spre comentariu
md_2910 Postat Ianuarie 25, 2011 Partajează Postat Ianuarie 25, 2011 Din ce secol este acest amplificator cu tranzistori si traf de iesire? Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Ianuarie 25, 2011 Partajează Postat Ianuarie 25, 2011 traf de iesire? la tranzistori? Come on! Cred (presupun) ca autorul schemei a vrut neaparat un "single ended". Dupa parerea unora - nu ca as fi de acord cu ei - cel mai pur amplificator cls A este SE. Altfel ar fi fost mai usor si mai putin costisitor sa puna 2 finali in cls A si scapa de acel traf care nu se realizeaza oricum daca vrem calitate, cei ce au mai lucrat cu lampi stiu. si tranzistor ASZ pe iesire? Personal nu am nimic impotriva tranzistoarelor cu germaniu, problema e ca se procura mai greu. Unii chiar le cauta cu lumanarea , cica suna mai "soft". Din ce secol este acest amplificator cu tranzistori si traf de iesire? E dintr-un secol in care daca stii sa realizezi acel traf, amplificatorul suna de 1000 de ori mai bine decat integratele de kko din sec 21! Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Ianuarie 25, 2011 Partajează Postat Ianuarie 25, 2011 E dintr-un secol in care daca stii sa realizezi acel traf, amplificatorul suna de 1000 de ori mai bine decat integratele de kko din sec 21! Bine spus, "daca". Pentru JohnTheRipper, incearca ultima schema de aici: http://ludens.cl/Electron/audioamps/AudioAmps.html Pentru stereo, evident, 2 montaje identice si operational dublu. NE5532, TL072 sau pentru calitate mai buna OPA2132. Eu am facut toate variantele la schema aia inclusiv cea simpla in clasa B care depindea exclusiv de viteza operationalului sa elimine din distorsiuni... Nici aia nu suna rau decat la volum mic, dar ultima suna foarte frumos. Link spre comentariu
piglett Postat Ianuarie 25, 2011 Partajează Postat Ianuarie 25, 2011 Subscriu la ce a spus florin. Adaug si eu o solutie: aceasta. E incredibil cum unii dau nastere scandalelor sau sar cu critici, in loc sa gaseasca o solutie pentru problema data. of! grow up! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum