Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum aflu consumul unui motor electric?


Vizitator zamolxe3000

Postări Recomandate

Vizitator zamolxe3000

Buna ziua, As dori sa stiu daca exista vreo formula cu care se poate calcula consumul maxim al unui motor electric. Se poate calcula macar aproximativ?Ca sa fiu mai la obiect, imi poate spune cineva pentru motorul cu caracteristicile de mai jos cam care ar putea fi consumul maxim?Electrical data:Motor type: 132SBEfficiency class: Efficiency class 1Number of poles: 4Rated power - P2: 5.5 kWMains frequency: 50 HzRated voltage: 3 x 380-415 D / 660-690 Y VRated current: 11,2-10,4 / 6,50-6,25 AStarting current: 700-820 %Cos phi - power factor: 0,86-0,84Rated speed: 1440-1450 rpmMotor efficiency at full load: 89,0-90,0 %Motor efficiency at 3/4 load: 90,0-90,5 %Motor efficiency at 1/2 load: 91,0-90,0 %Enclosure class (IEC 34-5): 55 (Protect. water jets/dust)Insulation class (IEC 85): FMotor protec: PTCMotor acesta actioneaza o pompa de apa de 160 metricubi/h la 1,5 bari, eu vreau sa folosesc aceasta pompa pentru a urca aceasta cantitate de apa la 8-10 m inaltime. Cu creste consumul de energie electrica a pompei in acest caz fata de cazul in care as urca apa la numai 1 metru?Multumesc antipat pentru ajutor!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • doru3160

    3

  • Ion_Bumbu

    2

  • 89-CEC

    1

  • c_anicai

    1

Top autori în acest subiect

Consumul mototului ramane acelasi , adica de 5,5Kw/h , singurul element care se modifica fiind volumul de apa (in timp) pe care-l poate pompa (inaltimea de 10 metri sau de un metru ) . Din aceasta relatie se poate calcula consumul de energie/h de care are nevoie pompa (motorul ) pentru a umple un rezervor de n.... m³ de apa situat la 10m , respectiv un metru inaltime .

Link spre comentariu

Consumul maxim,deci la incarcare maxima,va fi de 5,5kw,cat indica si fabricantul,daca insa vrei sa verifici consumul la diverse incarcari,n-ai decat sa pui un ampermetru macar pe o faza,tensiunea daca vrei o masori,daca nu o consideri valoarea retelei(in functie de cat de precis vrei sa determini acea valoare a puterii),si calculezi puterea...trebuie avut in vedere ca la pornire curentul poate ajunge la 7-8xIn,deci dimensionarea suntului(sau a traf-ului de curent) va fi facuta luand in calcul aceasta valoare.

Link spre comentariu

Consumul maxim,deci la incarcare maxima,va fi de 5,5kw,cat indica si fabricantul,daca insa vrei sa verifici consumul la diverse incarcari,n-ai decat sa pui un ampermetru macar pe o faza,tensiunea daca vrei o masori,daca nu o consideri valoarea retelei(in functie de cat de precis vrei sa determini acea valoare a puterii),si calculezi puterea...trebuie avut in vedere ca la pornire curentul poate ajunge la 7-8xIn,deci dimensionarea suntului(sau a traf-ului de curent) va fi facuta luand in calcul aceasta valoare.

chestia asta cu ampermetru as zis-o pe softpedia, dar un tembel mister_rf a inchis pe loc topicul primind si un PM de avertizare, probabil după el ca să măsor consumul trebuia să caut un aparat de măsurat debitul de electroni care curg liniştiţi sau stresaţi pe fir.
Link spre comentariu

Bine,mai nou,sunt acele clampmetre,numite popular,aparate pt masurat curentul prin conductor,care se cupleaza pe firele de alimentare,si e mult mai usor de determinat curentul in mers,pana la urma tot un transformator de curent e si ala,dar cu prelucrare a tensiunii induse in secundar si afisata...dar in lipsa de... se poate apela si la montajul clasic,in functie de ce se gaseste disponibil.

Link spre comentariu

Motorul care are acele date inscriptionate pe tablita indicatoare este un motor cu randament ridicat ( nu gasesti prea des asemenea motoare). Ceea ce scrie acolo trebuie inteles astfel:- P2=5.5kW este puterea nominala a motorului, adica puterea la arbore, daca motorul este alimentat la tensiunea si frecventa nominala (pentru care este facut)-tensiunea nominala 380-415V (50Hz) , inseamna ca daca legi motorul in triunghi poti sa-l alimentezi la orice tensiune din domeniul respectiv- curent :11.2-10.4A - reprezinta curentul nominal ( curentul la puterea nominala de 5.5kW, la alimentarea de 380V, respectiv 415V). Cum la noi reteaua are 400V, curentul nominal va fi de cca 10.8APuterea absorbita (cea care determina curentul absorbit din retea) este mai mare decat puterea nominala, acoperind si pierderile din motor ( ceea ce defineste randamentul motorului). Puterea utila (cea care o da motorul la arbore) este determinata de sarcina. Un motor da (daca poate) cat i se solicita. Respectiv in cazul pompei, sigur motorul nu va fi solicitat la exact 5.5kW, ci la o valoare mai mica iar daca inaltimea de pompare scade, va scadea si sarcina, respectiv puterea ceruta motorului si puterea consumata de motor. Pe placuta indicatoare este indicata valoarea randamentului la diferite incarcari. In concluzie: nu se poate raspunde exact, prin calcul, care va fi curentul absorbit in noile conditii de pompare. Acest curent se poate determina numai prin masuratori. Motorul functioneaza la sarcina solicitata de actionare, daca o poate duce si nu-i scade turatia mult, dar o depasire a curentului nominal va duce la o supraincalzire care poate depasi clasa de izolatie a materialelor electroizolante care intra in componenta motorului. Acest motor este prevazut cu termistori (PTC) pentru protectie, care trebuie utilizati intr-un circuit de protectie in caz de suprasarcina si depasirea temperaturii admise.

Link spre comentariu
Vizitator zamolxe3000

Ok multumesc pentru raspunsuri, in concluzie inteleg ca se poate determina puterea absorbita din retea la diferite grade de solicitare a motorului doar prin masuratori cu aparate speciale si nu se poate calcula cu ajutorul vreunei fromule. Am inteles corect?Ca atare nu pot face o estimare de cost a consumului de curent pana nu fac masuratoti efective cu motorul in diferite sarcini. Ca idee pentru asta as fi vrut o astfel de formula.[*Puterea absorbita (cea care determina curentul absorbit din retea) este mai mare decat puterea nominala, acoperind si pierderile din motor ( ceea ce defineste randamentul motorului).] De acest lucru am incercat sa ma leg si eu pentru a afla ceva cat de cat exact dar nu a iesit nimic clar, oricum am socotit cifrele.Daca din experienta (masuratori proprii) poate sa imi spuna cineva ce a gasit, poate prin analogie ajung si eu aproape de adevar. Adica ma gandesc ca daca s-au facut masuratori de acest fel pentru alte motoare de acest tip pot sa imi fac si eu o idee mai aproape de realitate.

Link spre comentariu

Niste informatii care sa te ajute sa afli ce doresti poti lua si din Cartea tehnica a pompei unde vei gasi caracteristicile ei (dif. curbe presiune (H)-debit, putere debit etc.). Am citit mai atent ce-ai scris si cred ca, acolo sus, vei avea 0,5 bari (din 1,5 se scad cei 10m (H). In concluzie trebuie sa iei in calcul toata puterea motorului. Ce consum aveai pana acum?.

Link spre comentariu

Asa cum s-a spus si mai sus,estimare poti face,dupa caracteristici,dar estimarea e estimare,trebuie sa accepti plaja de eroare fata de consumul real,daca vrei precizie,trebuie masurat...mai multe nu prea sunt de spus,chiar daca cineva sa zicem are acelasi tip de pompa,sunt o multime de variabile de luat in seama,ptr a putea face o analogie in ceea ce priveste consumul in doua locatii diferite.Asa ca,spor la treaba :rade:

Link spre comentariu

L=FxDP=L/TFizica din clasa 7 cred ca ajuta !Pt estimare mai corecta aplici randamentul motorului si al pompei.Le iei din datele tehnice ale lor, daca nu aproximezi.Daca le iei pe la .85 la ambele ai toate sansele sa fie acoperitor.Grig

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări