Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Caut sugestii pentru antena in spatiu restrans

yo3fhm

Postări Recomandate

Buna ziua,

Intrucat experienta mea in materie de antene este extrem de limitata, as dori sa apelez la cei care au experimentat de-a lungul timpului pe aceasta tema, in speranta de a primi ceva sugestii pentru constructia unei antene intr-un spatiu restrans de la casa. Exclud deocamdata variantele de antene verticale, mergand pe ideea de antena filara (LW, dipol simetric sau asimetric, cu trapuri sau fara, etc.). De asemenea, as fi foarte curios daca unii colegi cu experienta in domeniu, ar putea simula varianta unei astfel de antene.

Date concrete:

- sa lucreze in benzile de 80m si 40m (daca e posibil, si in 20m!);

- sa poata fi intinsa intr-un spatiu de 19m, intre doi piloni cu inaltimi inegale, realizand un unghi de 15gr. fata de sol.

- sa foloseasca cablu coaxial pentru alimentare

Mai jos inserez si doua link-uri catre schitele aproximative ale spatiului de care discut, vazut de deasupra si in sectiune. Atasez de asemenea cele doua imagini intr-o arhiva ZIP, ptr. orice eventualitate.

http://foto.netxpert.ro/temp/ant/curte1.jpg

http://foto.netxpert.ro/temp/ant/curte2.jpg

In speranta ca experienta altora ma va putea sprijini sa obtin rezultate in conditiile vitrege expuse, va multumesc anticipat, exprimandu-mi totodata disponibilitatea pentru onorarea ajutorului solicitat.

Cezar Vener, YO3FHM

yo3fhm -AT- yahoo.com

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• MiniTehnicus

2

• yo3fhm

2

• hpavictor

1

Merita studiata bibliografia de pe net a antenei T2FD........... aici este un exemplu http://www.hard-core-dx.com/nordicdx/an ... esign.html

O poti dimensiona exact pe spatiul de care dispui , iar din calcule va rezulta exact daca va functiona bine si in 3.5MHz , dar recomand modelul asta de antena pentru ca este multibanda cu adevarat , este oarecum complicat de facut rezistenta terminala , dar nu este o provocare reala ! Fiind o antena bucla , este relativ putin sensibila la parazitii industriali , si radiaza omnidirectional , lucreaza cu unde progresive , are doar avantaje ! Cred ca merita bagata in seama....

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspunsuri, @nanopico si @hpavictor!

Am mai primit si pe mail cateva.

Procentul este relativ egal intre indicatiile de utilizare ale antenei Long Wire cu balun 1:9, si respectiv ... T2FD scurtat (hi). Vad ca bucla simbolizata de @nanopico aduce inspre ideea de T2FD, asadar o sa ma mai gandesc.

Iata ce zice John Conover despre varianta sa de T2FD:

My own construction has a length of 48.25 feet, (limited by available space,) a width of 16.99 inches, and a tilt of 25.8 degrees, giving a lower frequency cutoff of 6.95 MHz. The antenna assembly is elevated 6 feet above the ground. The antenna has quite acceptable reception performance over the complete range of 5.0 MHz. to 30 MHz., (and is tilted directly over a 2 story house with of rain gutters on both stories-running inches from one-and is surrounded by foliage.)

O sa va tin la curent cu eventualele progrese!

73z de Cezar, YO3FHM

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări