Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Laptop miniatura - vreau sa ii micsorez viteaza CPU

Mondan

Postări Recomandate

Am un laptop miniatura cu Intel Atom. Folosesc pe el un soft (un joc) care ruleaza sub MSDOS. Daca se poate micsora viteza procesorului va consuma mai putin ?Ma intereseaza o autonomie mare si nu stiu cum sa o obtin.As vrea cam 10 ore autonomia. Un acumulator tine 2.5 ore. Mi-ar trebui 4 acumulatori, dar sunt grei, ....

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• high_voltage_tm

4

• Mondan

2

• danb1974

1

• Stefan

1

Top autori în acest subiect

Ai gresit modelul :) cele cu atom n450 si baterie de 6 celule tin 6-8 ore.Ca sa mai storci un pic, luminozitatea mai mica si stingi tot ce se lasa stins si nu folosesti (wireless, camera, card reader)

Link spre comentariu

Desktopul meu cu Intel Core2 Duo E6850 3GHz, DDR2 la 1066MHz și placă video cu GeForce 9800 GTX consumă în full load ~380W față de ~160W underclocked - adică CPU la 1,8 GHz și tensiune 1,064V (față de 1,264V la 3GHz), RAM la 600MHZ (superlatențe 3-3-3-4) si tensiune 1,8V (2,1V la 1066MHz), placa video cu frecvențele GPU/shader/memory mai mici cu 60% față de standard.

Deci diferența de consum este semnificativă, la fel și temperaturile; asta e configurația pe care ruleaza mai tot timpul; doar când joc ceva mai pretențios trec la setarile default.

Dacă poți modifica frecvențele și tensiunile la laptopul ăla, sigur o să prelungești autonomia bateriei... nu cred ca ar fi imposibil chiar să o dublezi.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Voltmetru în paralel cu cablul de alimentare, respectiv ampermetru înseriat cu acesta. Sursa având PFC activ am considerat cos(φ)=1, deci P=UxI.

Vi se pare prea mult? Repet, testul a fost făcut în FULL load, adică Prime95 + LinX + IntelBurnTest + Super PI (calcul 32M) + FurMark (Stability Test, Xtreme Burning Mode, MSAA 16X)!

N-am mai pomenit de monitor, care consumă și el în medie ~150W; poate trece și de 200, depinde de culoarea afișată (pe alb consumă cel mai mult), rezoluție, rata de refresh... - deci nu e "LCD". :smt103:

Link spre comentariu

Dacă mi-aș propune asta, da, ar fi posibil... însă ăsta e consumul pentru situații extreme, cum am explicat anterior.

Acum PC-ul îl țin în configurația low power/performance, deci consumă cam 160W iar monitorul ~130W (dacă afișează wallpaper-ul, care are culori închise).

Totuși, e un calculator custom made, cu performanțe peste medie și consum pe măsură; chiar și în configurația low, joc Counter-Strike: Source pe setările maxime.

Există surse pentru PC (desktop, nu server) care pot livra și 2KW, iar dacă luăm în calcul randamentul, puterea cerută de la rețea e chiar mai mare. :nebunrau:

Uite aici un exemplu; 117A pe linia de 12V...

Cine are nevoie de atâta putere? Păi..

7V13ZGIZgYY?hd=1

Link spre comentariu

Mulți cred că astfel de calculatoare sunt utile doar pentru jocuri, însă sunt o grămadă de alte aplicații care beneficiază de tehnologia plăcilor grafice de ultimă generație - procesare și editare imagine, soft CAD/CAM, etc.Spre exemplu, pentru a realiza o tomografie computerizate e (era) nevoie de un calculator cu putere de calcul imensă, cu mai multe procesoare, care costă multe zeci/sute de mii de dolari. Însă o astfel de aplicație poate fi realizată cu succes de o configurație ca cea din clipul anterior, cu un cost incomparabil mai mic.

Link spre comentariu

Vezi ca la platforma ATOM nu procesorul e problema. Procesorul consuma infim. Chipset'ul consuma de 3 ori mai mult. Daca ai nervii tari, desfa'l, cauta alimentarea chipset'ului si scade'i tensiunea. Evident cu teste de stabilitate dupa fiecare operatie ca sa nu ai surprize.

@ suntonlain: Iar esti pe langa subiect.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări