Vizitator LexeL Postat Ianuarie 18, 2011 Partajează Postat Ianuarie 18, 2011 Buna,Ma numesc Alex si sunt pasionat de electronica.Sunt foarte incepator si am cateva nelamuriri.In primul rand, care e diferenta intre sacâz, flux si fludor.Din cate am inteles fludorul e cositor cu fux in interior.Dar care e diferenta intre sacâz si flux. Pe youtube am gasit tutoriale in care foloseau flux. Un lichid care se aplica pe PCB ajuta la o lipitura mai buna ba chiar directiona fludorul spre lipitura.Pana acuma eu am tot "lucrat" cu pistolul de lipit si foloseam o substanta care ulterior am aflat ca e decapanta, coroziva si ca nu e buna (de pe forum am aflat).Sacazul e solid, cum se foloseste? (am acasa dar nu stiam ca e sacaz pana nu demult). Pur si simplu se inmoaie varful de la pistol in el si se aplica pe lipitura? Nu se "evapora" pana lipesti cu el?Sa imi cumpar flux? Am vazut ca e destul de scump, si la cum il folosesc americanii se consuma destul de repede.Alt lucru care il intentionez e sa imi cumpar o statie de lipit cu tot cu suflanta de aer cald si temperatura reglabila.Am vazut mai multe modele, unele fff scumpe (de firma - weller) si mai ieftine, chinezesti, care sunt si bune uneori.Ce ati recomanda? Am vazut modele de la Gordak si Lukey cu afisaj electronic si tot felul ...Suma pe care as dori sa o cheltui nu vreau sa depaseasca 400, 500 leiSi mese de lucru unde as putea gasi?As dor ceva care sa pot prinde PCB sa stea stabil si sa fie eficienta ... din cate am citit pe forum trebuie sa circule alerul pe sub placa ...Imi cer scuze daca pare stupid, dar imi place electronica si imi doresc sa stiu mai multe. Link spre comentariu
gica70 Postat Ianuarie 18, 2011 Partajează Postat Ianuarie 18, 2011 Pentru lucru cu pistolul iti trebuie oarecare dexteritate, mai ales, atunci cand nu ai fludor. Iti recomand sa folosesti fludor de calitate (acel care lasa in urma lipituri stralucitoare!) de cca 1 mm in diametru. La limita poti folosi si sacaz diluat in spirt; inainte de lipire se curata bine (la luciu) locul lipiturii si se pensuleaza cu szcaz diluat in spirt. Succes. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 18, 2011 Partajează Postat Ianuarie 18, 2011 Eu zic ca de mare ajutor ar fi sa cumperi cartea "Practica electronistului amator "aparuta in anul 1984 la editura Albatros.In carte vei gasi f. multe raspunsuri practice la problemele tale,e o carte buna pentru un incepator si nu numai.Succes. Link spre comentariu
Vizitator LexeL Postat Ianuarie 18, 2011 Partajează Postat Ianuarie 18, 2011 @gica70 - multumesc pentru raspuns si faturile utile @IGBT 1971 - mai gasesc asa ceva? :P Link spre comentariu
vio2007 Postat Ianuarie 19, 2011 Partajează Postat Ianuarie 19, 2011 vezi ce gasesti aici! Link spre comentariu
Vizitator LexeL Postat Ianuarie 19, 2011 Partajează Postat Ianuarie 19, 2011 Merci Vio, dar saptamanile astea 2 sigur nu reusesc sa citesc, ma manca sesiunea.Merci oricum, salvez linkul. Link spre comentariu
micu_Ovi Postat Ianuarie 21, 2011 Partajează Postat Ianuarie 21, 2011 daca zici ca esti incepator ..... la ce iti trebuie o statie de lipit profi ? Link spre comentariu
Vizitator LexeL Postat Ianuarie 22, 2011 Partajează Postat Ianuarie 22, 2011 Pai tocmai, nu vreau profi pentru ca nu am bani de una profi si nuci nu cred ca am ce face cu ea.Vreau o statie pentru amatori, dar nu as da un ban pe orice. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum