Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Traf subdimensionat sau nu?

Tranzistor_001

Postări Recomandate

Am folosit pentru alimentarea a 2 kituri DIY200 de la domnul Sorin un traf recuperat dintr-un amplituner aiwa av-d77, filtraj de 2x32000uF/75V, dupa redresare si filtrare am o tensiune de mers in gol de 53v pe ramura, mentionez ca traful nu este toroidal, are dupa aproximatiile mele 500w si o greutate de 5,5kg. Problema apare la un nivel al volumui mediu cand tensiunea pe ramura scade cu pana la 5v si traful incepe sa se incalzeasca, intrebarea este: am nevoie de un transformator de putere mai mare? cat este permis sa scada tensiunea pe ramura in acest caz? referitor la incalzire, asta se intampla si la mersul in gol, si nu se incalzeste foarte tare. Cineva mi-a spus ca e normal sa se incalzeasca, asa sunt facute sa functioneza.Ce as putea face in acest caz, ar trebui sa optez pentru un toroidal mai mare? si de cat ar trebui sa fie rezistentele pentru descarcarea condensatorilor, ar fi bune de 4,7k la 5W?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Tranzistor_001

6

• Dr.L

2

• iulianpry

2

• silicipi

1

Vizitator tyc

Daca traful se incalzeste in gol,la puterea nominala e firesc sa faca asa.200W *2 =400W,asta e puterea debitata,puterea consumata e ~800W.La jumate ar fi 400. E normal sa apara o cadere de tensiune si sa se supraincalzeascaincalzeasca.Ce nu e normal e sa se incalzeasca in gol si cine ti-a spus ca astea asa merg,asta nu inseamna ca asa e normal , transformatoarele NU au voie sa se incalzeasca in gol;numai la cele folosite ocazional e acceptabila incalzirea.Desigur,chinezul a facut ca asta sa fie regula,nu exceptia(echiparea unui aparat care sta 24/24 sub tensiune cu transformator care se incalzeste).

Link spre comentariu

Pentru smilex, ai mai multe detalii aici viewtopic.php?f=5&t=58834Pai si in cazul asta cel mai bine ar fi sa comand un traf de la petra? Toate trafurile pe care le-am folosit pana acum nu au mers calde dar nici unul nu a fost de putere mare. O singura data am avut unul recuperat dintr-un tv grunding care la fel se incalzea. As inclina spre un toroidal de 600w. Ar fi asta cea mai buna solutie?? nu intra in discutie diferenta de pret, vreau doar sa aleag cea mai buna varianta

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Pt. 200W/4Ω ai nevoie de aprox. 28 volti efectiv deci un varf de aprox 40 V. Daca mai lasi 2-3V pentru finali, ai nevoie de +/- 43V. Daca iei in considerare forma sinusoidala a curentului, puterea consumata din alimentare este 400Wx pi/2 adica 628W. Pentru +/- 43V la 628W ai nevoie de un rezistor de proba de 11,8Ω montat intre ramura de + si -. Daca rezistorul montat nu scade tensiunea sub 86V, nu vei avea distorsiunui de liniaritate la puterea asta. Daca mai poti tine mana macar 5 secunde pe traf dupa o ora de astfel de functionare, e ok.

Link spre comentariu

smilex ai uitat sa mentionezi ca acel rezistor trebuie sa debiteze peste 500w ,ceea ce e greu.(zic si eu nu dau cu paru)Un traf de 630va va fi suficient pentru 2 kit-uri Diy200. acum problema este pe ce sarcina va lucra in 8 ohmi poti folosii linistit un traf de 2x45Vca.

Link spre comentariu

+/- 60 e cam la limita pentru 0 sarcina de 4 ohmi dar tinand cont ca in sarnina mai scade putin..etc merge, dar trebuie sa ai grija la racire.deci incearca un traf de 2x42Vca de 630VA si cred ca va fi suficient.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

O tensiune mare de mers in gol, nu ajuta, poate duce la strapungerea componentelor. Ideal ar fi ca tensiunea sa fie cat mai mica, dar sa existe o tensiune anume pentru o putere debitata pe o anumita sarcina. Prin analogie, ce ziceam, se poate aplica pt. orice putere ca mod de calcul. Poate sunt subiectiv (personal pot sa-mi compun orice rezistor de orice putere) dar merita efortul pentru a cunoaste limitele trafului.Ma bucur ca nu suntem vecini.

Link spre comentariu

Rezistorul acela de putere poate fii construit din nichelina de resou de 2000W, eu asa am facut, in mod special ca sa-mi testez sursele in comutatie, se gaseste relativ usor, ultima rezistenta din aceasta este, careia i-am facut un suport dintr-o bucata de BCA, am taiat-o cu flexul si am intins-o frumusel pe canalul sapat tot cu flexul, si cu rezistenta in cauza imi testex sursele i comutatie, nu mai zic a am mai multe astfel de mici "resoouri" de diferite puteri, doar nu fac numai surse de 1000W, am si ptr surse de 400-500W, si prin analogie s pot folosii fara probleme la testarea unui transformator sau a unei surse liniare, nu numai in comutatie asa cum am facut eu.

Link spre comentariu

In legatura cu incalzirea trafului: eu am un transformator din UPS care nu a fost desfacut niciodata si se incalzeste in gol. Am mai vazut undeva pe forum si zicea cineva ca asa se incalzesc astea .M-am apucat si am facut un amplif' de woofer cu el dar daca se incalzeste asa cred ca-l dezmembrez dupa ce m-am chinuit atat :bataie Scuze daca e off-topic.

Link spre comentariu

Avand in vedere ca acei condensatori de filtraj pe care ii am eu momentan sunt uriasi as putea folosi 4x6800uF/63V? Ce ma ingrijoreaza pe mine este tensiunea, eu o sa am in jur de 58V redresat si filtrat, pana la 63 sunt numai 5V, ar fi vreo problema din punctul asta de vedere, conzi sunt facuti de rubycon?

Link spre comentariu
Vizitator tyc

In sarcina pica tensiunea,o sa mearga la tensiunea medie nu la tensiunea de virf.In principiu,daca tensiunea maxima e sub cea suportata de conzi,nu sant probleme,dar si imprimanta mea poate sa scrie orice fel de incripti -rubycon sau fraco sau orice alceva.Un criteriu de evaluare a calitatii produselor poti face dupa marfa comercializata de vanzator, dupa pretul relativ al produsului(in cazul de fata condensator),dupa situarea lui in gama...pt astea trebuie sa scobesti pe net.

Link spre comentariu

In legatura cu incalzirea trafului: eu am un transformator din UPS care nu a fost desfacut niciodata si se incalzeste in gol. Am mai vazut undeva pe forum si zicea cineva ca asa se incalzesc astea .M-am apucat si am facut un amplif' de woofer cu el dar daca se incalzeste asa cred ca-l dezmembrez dupa ce m-am chinuit atat :bataie Scuze daca e off-topic.

Trafurile de UPS sunt total nerecomandate pt. amplificatoare audio, au pierderi prin curenti Foulcault, deaceea se incalzesc, si cel mai rau, hysterezis, adica liniile campului magnetic prin tole nu sunt paralele, se incruciseaza, ceea ce duce la dispersii mari, asta e avantajos la un UPS, dar de rau la un amplificator audio, deoarece traful radiaza mult.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări