Vizitator boierescu Postat Ianuarie 17, 2011 Partajează Postat Ianuarie 17, 2011 buna ziua stimabili electronisti. apelez la cunostintele dumneavoastra, ca ale mele sunt minime, pentru a va ruga sa ma ajutati cu o problema. deasupra usii de la intrare am un bec de 9 volti. cineva imi sparge sau fura acest bec. exista vre-un circuit care in momentul in care becul este spart sau furat sa ma avertizeze in casa? chiar prin alt bec. reformuland, atunci cand se deschide practic circuitul, sa mi se aprinda alt bec de rezerva? Link spre comentariu
miron1947 Postat Ianuarie 17, 2011 Partajează Postat Ianuarie 17, 2011 atunci cand se deschide practic circuitul, sa mi se aprinda alt bec de rezerva?Un releu in serie cu becul si pe contactul normal inchis, comanda becului de avertizare. Link spre comentariu
Vizitator boierescu Postat Ianuarie 17, 2011 Partajează Postat Ianuarie 17, 2011 cineva imi spunea ca pot face acest lucru si cu un tiristor, sa leg becul de rezerva la poarta si anod, si becul principal la catod...sau ceva de genul...nu am inteles. mi s-a parut interesanta ideea, dar nu am prins-o Link spre comentariu
miron1947 Postat Ianuarie 17, 2011 Partajează Postat Ianuarie 17, 2011 sa leg becul de rezerva la poarta si anodDaca-l legati la poarta si anod conduce cat timp este becul continu, iar cand lipseste sau este ars, se va stinge si cel comandat de tiristor, dar trebuie limitat curentul de poarta, in rest ar fi posibil. Link spre comentariu
Vizitator boierescu Postat Ianuarie 17, 2011 Partajează Postat Ianuarie 17, 2011 era ceva de genul: becul de afara legat la poarta si catod, cel din interior legat la poarta si anod. dar unde fac alimentarile? ma poate ajuta cineva cu o schita care sa functioneze dupa acest principiu? va multumesc anticipat Link spre comentariu
miron1947 Postat Ianuarie 17, 2011 Partajează Postat Ianuarie 17, 2011 becul de afara legat la poarta si catod, cel din interior legat la poarta si anod.Atunci fiecare bec va functiona la 1/2 din tensiune, iar intre ele(pe poarta va fi tot 1/2 din tensiune deci tiristorul permanent in conductie, eu cred ca altceva v-a spus.Banuiesc ca tensiunea de alimentare a becurilor este AC. Link spre comentariu
Vizitator boierescu Postat Ianuarie 17, 2011 Partajează Postat Ianuarie 17, 2011 am ineles, daca intra in poarta un curent, inchide un circuit, dar invers merge facut? atunci cand nu mai intra curent in el, poate inchide alt circuit? Link spre comentariu
Vizitator boierescu Postat Ianuarie 17, 2011 Partajează Postat Ianuarie 17, 2011 dar pot utiliza o fotorezistenta? cand se stinge lumina pe hol sa se aprinda becul meu? Link spre comentariu
miron1947 Postat Ianuarie 17, 2011 Partajează Postat Ianuarie 17, 2011 Da, se poate, cu fotorezistenta. Link spre comentariu
Vizitator boierescu Postat Ianuarie 17, 2011 Partajează Postat Ianuarie 17, 2011 imi puteti desena schema va rog? cand aveti timp, nu este graba. Link spre comentariu
bassbox Postat Ianuarie 17, 2011 Partajează Postat Ianuarie 17, 2011 Un "releu de curent" se poate face dintr-un releu REED pe care se bobineaza cateva spire de conductor,in functie de curentul consumat de becul de 9V din exterior.Cand becul dispare,dispare si curentul de pe bobina,releul REED nu mai aclanseaza.As ceva s-a folosit acum cca 10-15 ani in releele de semnalizare directie de la autoturisme(cand un bec din cele doua este ars nu se mai aprinde becul martor de la bord) Link spre comentariu
miron1947 Postat Ianuarie 17, 2011 Partajează Postat Ianuarie 17, 2011 imi puteti desena schema[attachment=0]Martor lumina.JPG[/attachment]valoarea rezistentei este in functie de tiristorul utilizat(curentul de poarta). Link spre comentariu
Vizitator boierescu Postat Ianuarie 17, 2011 Partajează Postat Ianuarie 17, 2011 imi puteti desena schema[attachment=0]Martor lumina.JPG[/attachment]valoarea rezistentei este in functie de tiristorul utilizat(curentul de poarta).daca am inteles eu schema, ca si piese folosesc un tiristor si fotorezistenta. piesa marcata cu R este releu? Link spre comentariu
miron1947 Postat Ianuarie 17, 2011 Partajează Postat Ianuarie 17, 2011 piesa marcata cu R este releu?Potentiometru semireglabil, legat ca rezistenta variabila, pentru stabilirea pragului. Link spre comentariu
bogdan_ Postat Ianuarie 17, 2011 Partajează Postat Ianuarie 17, 2011 Inainte sa iti ofer o varianta de circuit, spune-mi de unde se alimenteaza acel bec de 9V? e curent alternativ sau continuu? (eu banuiesc ca e direct dintr-un transformator si e alternativ).Varianta cu reed e simpla, dar se gaseste mai greu. Eu vreau sa ofer o varianta cu tranzistoare, usor de procurat si ieftine. Mai trebuie sa stiu si ce putere are becul... sau ce curent ii trebuie. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum