baza Postat August 23, 2012 Partajează Postat August 23, 2012 Nu stiu daca s-a pomenit de NEC: in tv-urile sport fabricate de electronica dupa 1970 ( primele modele, cele tranzistorizate, fara CI ) s-au folosit tuburi NEC care aveau o fiabilitate exceptionala, mult mai buna decat la romanesti( ce sa mai vorbim de rusesti!). Dintre tuburile color, de calitate buna au fost si cele indiene montate in tv-urile rusesti de dupa '90 ( un zvon de la acea vreme spune ca indienii aveau un program de cooperare nucleara cu rusii, dadeau la schimb tuburi contra tehnica nucleara ruseasca), si, asa cum s-a mai amintit, Goldstar. Panasonic au facut tuburi bunicele.Eu am un tv NEI sasiu CE25 fabricat prin '94-'95 cu tub Panasonic care e exceptional dpdv calitativ ( tubul, nu televizorul! ). De o calitate buna au fost si tuburile montate pe TV-urile cu tiristoare Spectra SK2 ( am impresia ca erau Videocolor ). Foarte slabe rusestile de orice fel ( alb-negru, color ), problema la ele era calitatea inferioara a materialelor folosite la fabricarea tunurilor electronice si a luminoforilor, precum si lipsa unor tehnologii avansate de fabricatie. Nu s-a pomenit de tuburile CRT de osciloscop: aici lider detasat, dupa parerea mea, ar fi firma Tektronix din Oregon, SUA. Tuburile CRT fabricate de ei in anii '70 ( ma refer la cele ceramice ) au fost exceptionale. Un video cu procedura de fabricatie: http://www.vintagetek.org/vtek-videos/W88KM.html Acum Tektronix nu mai face nimic in SUA, au mutat totul in China. Bineinteles, fiabilitatea are de suferit. toate bune, baza Link spre comentariu
ctepeo Postat August 25, 2012 Autor Partajează Postat August 25, 2012 Dar de ce le făceau ceramice? Link spre comentariu
franzm Postat August 25, 2012 Partajează Postat August 25, 2012 Din cauza anozilor de postaccelerare.Dupa cum se vede si din film (mare multzam @baza), acestia se obtin dintr-o pelicula rezistiva prin spiralare cu jet abraziv. La aceleasi dimensiuni, un con ("funnel") de sticla astfel prelucrat n-ar rezista fortelor ce apar in timpul vidarii. In plus, ceramica are avantaje tehnologice (admite gradiente de temperatura mult mai mari decat sticla) si e mai rentabila in productia de serie mica. Utilajele necesare prelucrarii sticlei (matrite, cuptoare tunel pentru racire controlata) sunt mult mai scumpe si nu se renteaza decât in productia de masa. Un cinescop color in-line are o durata de fabricatie (asamblare + reglaj) de 12-24 h, fara a socoti durata de fabricatie a mastii perforate, a ecranului magnetic, a pieselor de sticla si a tunului.Tot in film s-a vazut foarte bine procesul de atasare a tunului. Inlocuirea tunului la un cinescop normal se face absolut identic; difera doar dimensiunile utilajului. Se inlocuieste tunul si o parte din "gât" (atat cat G4 sa contacteze stratul conductiv interior ("inner dag"). De aici si denumirea se "renecking". In productia noua procedeul difera, in sensul ca tunul vine montat doar pe o baza circulara prevazuta cu tubuletul de vidare. La capatul posterior, gâtul are o mica "pâlnie" pe unde se introduce tunul; pâlnie care se elimina odata cu lipirea bazei de tub.Filamentele cinescoapelor sunt f. tolerante la tensiunea de alimentare. Nu uitati ca aceasta, desi are 6,3Veff are un crest-factor (Uvârf/Ueff) mare (din cauza cursei inverse f. rapide). Valoarea de vârf trece de 21V.Si înca ceva: calitatea unui tub nu e data numai de durata de viata (time to failure). La fel de importante sunt puritatea culorilor, convergenta statica si dinamica si geometria. Am descoperit cum pot genera â si î pe tastatura nemteasca. Mai lipsesc câteva ( "tz", "sh" etc.). Ma puteti îndruma cumva? Link spre comentariu
cristi10 Postat Ianuarie 9, 2013 Partajează Postat Ianuarie 9, 2013 Am o intrebare in cea ce priveste fiabilitatea tuburilor cinescopice. O luminozitate mare afecteaza durata de viata a tuburilor sau diverse materiale cu culori vi (desene animate). Am un monitor ce-l folosesc ca TV cu ajutorul unui TV-Tunner extern ii afecteaza cumva tubul cinescopic? Sunt pasionat de imaginea pe CRT, monitorul are tub de la Toshiba. Link spre comentariu
dan cod Postat Ianuarie 14, 2013 Partajează Postat Ianuarie 14, 2013 Lumina si mai ales contrastul mare grabeste uzura tubului.Si apropo de tvuri proaste cred ca mai prost ca cel facut de tehnoton nu exista.Cine repara tvuri in anii 90 cred ca stiu despre ce vorbesc. Link spre comentariu
robert1000 Postat Martie 30, 2014 Partajează Postat Martie 30, 2014 De cine e produs tubul Diamondtron?Am un asemenea tub la un monitor HP si are un contrast incredibil comparat cu un tub Flatron. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 31, 2014 Partajează Postat Martie 31, 2014 Diamondtronul e varianta de trinitron a lui Mitsubishi.App de nostalgia asta cu crt_urile,mai am inca in Romania 2 monitoare iiyama MT-9121,de 21'' cu telecomanda,n_au nici un buton pe ele decat cel de retzea, totul e pe telecomanda,inclusiv rotirea pe orizontala si inclinarea pe verticala.Au o focalizare pe care nu o vezi la multe monitoare,de asta le_am si oprit iar ca rezolutzie ...nu mai zic. Prin '95 mi_a oferit un tip 1000$ pe unul si nu l_am dat, erau singurele din Romania,pe atunci ma ocupam cu monitoare Link spre comentariu
ovy83 Postat Martie 31, 2014 Partajează Postat Martie 31, 2014 am avut si un Rubin-Tesla din 1990 si a tinut tubul 3 ani.eram mic si nu am participat la inlocuirea lui. stiu doar ca avea culori vii,aprinse,se vedea super.a fost inlocuit deoarece nu ma-i avea luminozitate,era pe duca,in locul lui a fost montat un I.T.T.-nemtesc oricum. nu m-ai erau aceelasi culori,erau culori mai spalacite.reparatii nu prea a avut.prin 2000 i-am montat receptor de telecomda cu saa -,inlocuit selector cu unul cu banda mare.a fost aruncat din cauza sursei,a fost trasnit. Link spre comentariu
robert1000 Postat Martie 31, 2014 Partajează Postat Martie 31, 2014 Diamondtronul e varianta de trinitron a lui Mitsubishi.App de nostalgia asta cu crt_urile,mai am inca in Romania 2 monitoare iiyama MT-9121,de 21'' cu telecomanda,n_au nici un buton pe ele decat cel de retzea, totul e pe telecomanda,inclusiv rotirea pe orizontala si inclinarea pe verticala.Au o focalizare pe care nu o vezi la multe monitoare,de asta le_am si oprit iar ca rezolutzie ...nu mai zic. Prin '95 mi_a oferit un tip 1000$ pe unul si nu l_am dat, erau singurele din Romania,pe atunci ma ocupam cu monitoare Daca e facut de Mitsubishi m-am linistit:)))))Reglarea pozitiei H-V a monitorului din telecomanda? asta chiar a interesant, mai ales tinand cont de greutatea unui crt. I-ar trebui un motoras destul de fortos, dupa parerea mea. Link spre comentariu
robert1000 Postat Aprilie 1, 2014 Partajează Postat Aprilie 1, 2014 Am avut si Grundig Supercolor (cutie lemn maro-lemn, vopsita negru pe deasupra) dar si Saba Ultracolor, si pot sa spun urmatoarele : (poate intereseaza pe cineva) - Saba avea cutie de lemn (placaj) pe deasura careia se afla o pelicula de plastic, si aveai impresia ca e din plastic carcasa lui. Sunetul era extrem de puternic si clar, avea difuzoare pe 16 ohmi si finali audio pe tranzistori. Avea chiar si un buton "stereo", scotea un sunet superb. Sasiul era asezat pe orizontala, si avea diferse module atasate in sloturi (placa finali audio, etc) Alimentarea se facea printr-un traf tip clasic, destul de mare, care scotea daca imi amintesc bine : 30v, 120v si 12v parca. Conzii erau elna, tosin, unicon, roe, wima, etc. Tubul era cu gat subtire (imi scapa marca acum, o sa ma uit zilele astea sa vad) si pot sa spun ca se vedea excelent, avea niste culori si un contrast foarte puternic, o calitate a imagini extraordinara. Mi se pare ca se vedea mai bine ca quintrix-ul. Din pacate acest tv a fost foarte nefiabil. - Grundig Supercolor arata destul de ordinar, sasiul era format din doua placi, montate vertical in lateralele carcasei, sursa are in comutatie cu chopper capsulat, finalul audio era cu tda2009, conzii erau aceleasi firme cu cei prezenti in SABA Ultracolor. Sunetul era destul de slab calitativ....se auzea ok ca volum....si atat! Tubul era cu gat gros, VALVO, si a tinut vreo 20 de ani lol, ani de zile cat a mers la noi nu a fost reparat niciodata, a mers pana a murit tubul. Insa imaginea reprodusa era muuuult sub SABA. Imi pare rau ca am dezmembrat SABA-ul, ar fi trebuit sa incerc sa-l pun pe picioare....abia la mult timp dupa dezmembrare, i-am gasit defectul (o rezistenta plesnita de la jumatate, etc). Tv-ul l-am lasat fara capacul din spate o perioada in care "il studiam", si "un destept" a trantit o lingura si a retezat gatul la TK Saba era identic cu modelul din poza Link spre comentariu
franzm Postat Aprilie 2, 2014 Partajează Postat Aprilie 2, 2014 Reglarea pozitiei H-V a monitorului din telecomanda? asta chiar a interesant, mai ales tinand cont de greutatea unui crt. I-ar trebui un motoras destul de fortos, dupa parerea mea.Nu se modifica pozitia monitorului ci a imaginii pe ecran. Au existat televizoare (Blaupunkt, Loewe, etc.) la care se potea roti întregul aparat din telecomanda. Blaupunkt avea un model care se rotea automat în directia telecomenzii (deci în directia telespectatorului care manevra telecomanda). Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 2, 2014 Partajează Postat Aprilie 2, 2014 Iiyama are 2 motoare in suportul de sub monitor (picior,talpa...usw) ,si niste angrenaje care misca pe o cavitate semisferica partea superioara a ansamblului unde se fixeaza monitorul.Nu stiu exact cate kg are dar oricum spre 40,numai tubul cred ca are 20 kg iar electronica e cat in 5 monitoare.Desi am vazut zeci de mii de tuburi,in TV si monitoare,asta chiar m-a impresionat. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 2, 2014 Partajează Postat Aprilie 2, 2014 Parca la Saba tubul era din seria A67/700X sau A6701X;erau produse de Videocolor si de I.T.T.Stiu doar ca tubul de la I.T.T era mult sub Videocolor ca durata de viata si culori.Din fata cum apare in poza, cred ca sasiul e cu baleiaj vertical cu tiristor ESM740...nu sunt tocmai sigur au trecut multi ani de cand nu m-am mai jucat cu ele ,corectie E-W cu TDA4610 si sursa in colt, pe un mic radiator cu BU806 darlington. Link spre comentariu
robert1000 Postat Aprilie 2, 2014 Partajează Postat Aprilie 2, 2014 Parca la Saba tubul era din seria A67/700X sau A6701X;erau produse de Videocolor si de I.T.T.Stiu doar ca tubul de la I.T.T era mult sub Videocolor ca durata de viata si culori.Din fata cum apare in poza, cred ca sasiul e cu baleiaj vertical cu tiristor ESM740...nu sunt tocmai sigur au trecut multi ani de cand nu m-am mai jucat cu ele ,corectie E-W cu TDA4610 si sursa in colt, pe un mic radiator cu BU806 darlington.Aveti dreptate, pe tubul meu scrie videocolor.Despre IC-uri nu mai stiu multe din pacate....a trecut ceva vreme. Sursa era in colt, dar era sursa clasica cu traf, nu cu tranzistori/radiatoare. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 2, 2014 Partajează Postat Aprilie 2, 2014 Parca la Saba tubul era din seria A67/700X sau A6701X;erau produse de Videocolor si de I.T.T.Stiu doar ca tubul de la I.T.T era mult sub Videocolor ca durata de viata si culori.Din fata cum apare in poza, cred ca sasiul e cu baleiaj vertical cu tiristor ESM740...nu sunt tocmai sigur au trecut multi ani de cand nu m-am mai jucat cu ele ,corectie E-W cu TDA4610 si sursa in colt, pe un mic radiator cu BU806 darlington.Aveti dreptate, pe tubul meu scrie videocolor.Despre IC-uri nu mai stiu multe din pacate....a trecut ceva vreme. Sursa era in colt, dar era sursa clasica cu traf, nu cu tranzistori/radiatoare.Sal.Nu mai tin minte exact dar,exista un tr. de alimentare clasic(in partea stanga cu bobinaj de culoare rosu/visiniu) si sursa de care am amintit(cu BU806)era pe placa mare undeva in colt dreapta.In sfarsit sunt vremuri de demult... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum