Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cele mai bune/proaste C.R.T.-uri


ctepeo

Postări Recomandate

Epoca C.R.T.-urilor (tuburilor cinescop) a apus pentru majoritatea. Bine, vor mai exista persoane care nu cred că merită să investeşti (deocamdată) într-un tv L.C.D or L.E.D. sau sunt nostalgice, sau persoane care încă vor mai face editări foto/video pe un monitor C.R.T.Aşa că eu cred că se poate deschide o discuţie pe tema: care au fost cele mai bune/proaste tuburi cinescop (C.R.T.-uri) produse vreodată?La capitolul cele mai bune am auzit că au fost "Philips/Valvo" şi "Zenith" (S.U.A.) + "Videocolor" (divizia europeană a "Zenith"-ului). "Sony" cu a lor <> au cam dat chix în anii '80, dar alea din anii '90 au fost bune. "National-Panasonic/Matushita" iar au fost bune: a mers un tv de la bunicul meu din 1994 până acuma - tv-ul a fost tras pe dreapta; iar unele tv-uri Naţional V.S. 43-614 dotate cu cinescoape japoneze au ţinut de asemenea mult.Cele mai proaste am auzit că au fost alea color sovietice produse în Ucraiana (cică tuburile delta sovietice erau mai bune decât alea in-line) + toate sovieticele produse după 1986-1988. Despre "Telefunken" iară nu am auzit de bine.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 67
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Toni Marginean

    8

  • ctepeo

    7

  • robert1000

    7

  • franzm

    4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Salutare, eu inca folosesc un monitor marca HP cu tub SONY Trinitron de 21 de toli, sincer nu il schimb inca pe un LCD.Are o imagine de invidiat, si reglaje pro pe care nici un monitor LCD inca nu are!

Link spre comentariu

Pai eu cred ca trinitronul original de la Sony nu are sanse sa dispara,dar sa revin.Printre cele mai bune eu zic ca erau cele de VALVOEUROCOLOR mai raspandit era A66/500X cu eticheta tricolora pe fond galbenverzui si la polul opus erau SYLVANIA cu eticheta verde(in Saba erau folosite mult):mai erau si A67/615 de la RCL mult folosit in Siemens si Blaupunkt,apoi cel cu gat mai subtire seria VIDEOCOLOR A67/700X.Mai tarziu au aparut combinatii gen Philips-LG si altele.Totusi tubul de la SYLVANIA daca era in stare buna avea culorile mult mai placute ca un VALVO.Iarasi destul de anemice au fost cele fabricate de I.T.T seria A66/501X.

Link spre comentariu

Pai eu cred ca trinitronul original de la Sony nu are sanse sa dispara,dar sa revin.Printre cele mai bune eu zic ca erau cele de VALVOEUROCOLOR mai raspandit era A66/500X cu eticheta tricolora pe fond galbenverzui

Am si eu un Lowe cu tubul citat mai sus si dupa 28 de ani se vede OK. Saptamana trecuta am schimbat trafo linii care tocmai cedase. Am dat 30 de lei la un vanzator de pe forum si am luat unul original asa ca ...........mergem mai departe. E adevarat ca-l folosesc ocazional, cateva ore pe saptamana deoarece am luat altul mai nou dar tot cu CRT (un Philips din ultimele generatii, digital, etc. dar cu cu tub Goldstar).
Link spre comentariu

Toate tuburile color fabricate in est-europa au fost de calitate slaba. Si cele rusesti si cele cehoslovace ( Aveau imagine mult mai buna ca cele rusesti insa fiabilitate mult mai proasta), RFT- tunul de rosu se defecta destul de repede, celelalte nu asa repede, aceasta rezulta intr-o imagine fie prea verde fie prea albastra.Cele poloneze erau acceptabile. Desi , daca aveai noroc , gaseai si tuburi rusesti care sa dureze 10-12 ani fara regenerare, calitatea imaginii fiind insa precara.VALVO, au fost foarte bune, in schimb, TELEFUNKEN si ITT cam la polul opus. TELEFUNKEN aveau calitate buna a imaginii, insa durata scurta de viata. SONY TRINITRON, au avut din pacate o serie cam slaba fiabilistic in anii 80 , cu intindere spre prima parte a anilor 90. ORicum , ultimele televizoare cu tub catodic de la trinitron nu au fost grozave ( ma refer la cele facute dupa 2003-). MATSUSHITA: Nu au avut o calitate extrem de buna a imaginii, insa durabilitatea lor era buna. Calitativ erau bune insa nu egalau trinitronul. Durata lor de viata depasea de multe ori trinitronul lui SONY. Din pacate insa, ultimele tuburi ale lor au fost cam slabe, trebuia sa stai cu luminozitatea si contrastul la maxim ca sa poti vedea ceva.TOSHIBA : Asemeni matsushita.Siemens a fabricat si cinescoape, dar nu stiu daca si color. Am vazut pe un TV A/N cinescop siemens, TVul era de productie VIDEOTON. SIEMENS era parte din AEG-SIEMENS/HALSKE-TELEFUNKEN .Deci foarte probabil , ca de cinescoape sa se fi ocupat tot TELEFUNKEN. In anii 80, DIvizia de cinescoape a Telefunken a fost vanduta catre THOMSON, care a deschis si fabrica VIDEOCOLOR in Italia si Franta.Cinescoape ALB NEGRU:Valvo : Foarte bune, s-au montat si pe TV Romanesti .Telefunken:Asemeni celor color , durata de viata scurta. Si astea s-au putut gasi pe TV Romanesti.RFT erau cam intunecoase si cam spalacite , nu se putea scoate din ele o imagine prea stralucita. Ce e drept , cam asa ramaneau pana decedau. Cred ca era de la luminofor.TESLA erau foarte slabe calitativ ( am avut Tesla Oliver , si tubul s-a dus dupa nici 3 ani)Cele rusesti , primele erau OK insa in anii 80 au fost slabe, in special luminoforul de calitate proasta, scadea un pic emisia, luminozitatea scadea si mai mult.Cele romanesti aveau luminofor destul de bun, insa durata lor de viata era iarasi destul de mica. Bine, ICIN facea si servicii de "retunare" ( schimbau tunul).

Link spre comentariu

Epoca C.R.T.-urilor (tuburilor cinescop) a apus pentru majoritatea...

Asa o fi, nu zic. Pana una alta eu am in casa 2 CRT-uri, la calculatoare, 2 CRT-uri la televizoare si un LCD la laptop-ul prietenei, toate in perfecta stare. Pentru mine e 4:1 pentru CRT. La bunici nici nu mai vorbesc, numai CRT-uri. Nu mi se pare deloc o epoca apusa. Poate peste cativa ani. :rade:
Link spre comentariu

Mai erau si tuburile Toshiba,nu mai tin minte indicativul,cu eticheta rosie si scris alb, iar Toshiba era scris cu caractere de mana(cele originale fabricate in Tokio de catre Shibaura).Eu le-am apreciat ca fiind foarte bune in privinta duratei de viata,imediat dupa Sony trinitron in clasamentul meu.La polul opus sunt cele fabricate in Lithuania sterse ca imagine si viata scurta(adevarat ca sunt si ieftine).Eu o sa raman cat se poate de mult pe C.R.T.-uri,imi place imaginea si cu asta basta... :da

Link spre comentariu

Mullard pe unele Philipsuri si pe tv Granada ,Sanyo cu tub Sanyo din 80-82 cu scris verde reproduce imag perfect Unele tv Saba cu tub Silvania si unitatea de deflex verde la oprirea din tc raminea fil tk aprins la o tensiune redusa(preincalzit)deci se stia de durata de viata a acestor tk

Link spre comentariu
Vizitator madi

Eu am un funai mk2000 parca , oricum e luat din 1991, tubul se prezinta bine culorile cred ca le-am mai zapacit atunci cand am pus selector catv. Defectiuni decat un condensator de 1nf in modulul de alimentare, cauza fiind un aparat de sudura.

Link spre comentariu
Toni Marginean

Printre cele mai bune tuburi cinescoape a fabricat firma Hitachi, atat ca si calitate cat si ca anduranta. De asemenea de o calitate foarte buna au fost tuburile RCA.

Link spre comentariu

TESLA erau foarte slabe calitativ

Nu sunt deloc de acord, am avut in anii `90 TV "Telecolor 5601" cu tub "Tesla", imaginea era splendida, raportul contrast/stralucire excelent, negrul-negru, geometrie foarte buna, dar numai tubul era asa, restul TV-ului era o mizerie, saptamanal se defecta ceva(condensatori, semireglabili, selector(am cautat o saptamana la magazine BF960...), ba se "ducea" BU326S din sursa, ba pierdeam betisorul de la taster-programator(alta porcarie), mergea pe baza de palme, deodata se albea imaginea si apareau dungulite albe orizontale...un cosmar de TV. Prin `98 i-am adaptat un kit de telecomanda rusesc bazat pe PCA84c640P, receptorul de telecomanda era ok, dar emitatorul o kk-narie...prin comparatie, chinezariile CRT de piata de azi sunt "military grade", in ce priveste fiabilitatea... :rade: mai bine sa tina 3 ani fara nici o reparatie si pe urma la reciclare, decat 40 reparatii in 8-9 ani de chin...
Link spre comentariu

Mie TESLA nu mi s-au parut foarte fiabile, nici cinescoapele color nici A/N, nici macar lampile facute de TESLA nu mi-au placut. Singurul avantaj al cinescoapelor color TESLA fata de cele rusesti era calitatea imaginii , mult mai buna , in rest , ca durata de viata TESLA erau sub orice critica. Am gresit slabe calitativ , trebuia spus durabilitate redusa. Aici sunt de acord : Mai bine tine 3 ani fara dureri de cap decat 10 ani in care sa te iei de cap. Asemeni masinilor. 3 ani/100000 km, apoi la REMAT/Rabla/Buy back si alta noua. Si ciclul se va repeta.

Link spre comentariu

Salut,Cinescoapele romanesti au fost mult mai bune decat se pare . Au avut viata scurta din cauza producatorului de televizoare . Marea majoritate au echipat aparatele TV cu circuite integrate ( inclusiv cel cu 2 CI care era considerat " tranzistorizat " sau " H3 " ) . La pornirea acestor televizoare , tensiunea anodica a cinescopului ( FIT ) , apare aproape instantaneu , gasind filamentul rece , ne-avand nici un fel de circuit de preancalzire . E inutil sa mai adaug ce efect are acest mod de alimentare asupra unui tub electronic . Ori ,la televizoarele cu tuburi , acest lucru se intampla tocmai invers ; prima data se incalzesc filamentele ( si catozii ) tuturor tuburilor si abia dupa aceea apare FIT ( dar treptat , nu la valoare maxima ) . Evident ca in aceste conditii chiar si tuburile mai proaste decat ale noastre au avut o viata mai lunga . Adaug ca la acea vreme , in anumite locuri de munca sau functii , o asemenea afirmatie facuta in public , era echivalenta cu pierderea postului respectiv si nu numai atat . ( referire la vina producatorului )

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări