Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiectul GU-50 SE

feri.visky

Postări Recomandate

Timbrul e dat de tub in primul rand , credeam ca se stie , nu degeaba sunt tuburi f apreciate de muzicieni ( sa zicem ca eu sunt surd si nu aud diferente )Un traf diferit , poate "suna" diferit pentru ca face ca tuburile sa se comporte diferit . Bine comparatia trebuie facuta intre 2 trafuri de calitate , nu intre Tamura si un jeg facut pe genunchi

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 216
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zbodeoc

27

• feri.visky

23

• THOMAS

22

• hpavictor

18

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Unul din motivele care personal m-au tinut departe de acest tub e aspectul lui - sa nu uitam ca majoritatea fac amplificatoare cu lampi si pentru aspectul lor...cine zice ca nu e asa sa-mi arate un amplificator facut de el cu lampile "la cutie" si nu la vedere si o sa-l cred...Apoi ar mai fi soclurile, mult mai greu de gasit decat cele octale sau novale...Recent insa am vazut mai multe asemenea lampi "decalotate"... (:))Imi spune si mie cineva cum se poate indeparta capacul acela fara a strica lampa? Parca asa arata un pic mai bine si desi am deja incepute mai multe proiecte cu alte lampi mai "frumoase" poate pe viitor voi aborda si ceva cu GU50...

Asa este,nu sunt prea aratoase!!Am povestit eu intr-un post cu ceva timp in urma despre o metoda de reculotare ( o idee!),dar multi au ras ba mai mult mi-a spus ca mai trebuie polizat ghidajul din sticla de pe margine(!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)... Mai pun inca odata pozele,poate intereseaza pe cineva!Reculotarea este utila in cazul in care gasim foarte greu socluri,iar cele octale sunt mai la indemana. Capacul de aluminiu se scoate foarte usor cu ajutorul unui bisturiu sau cu o surubelnita de dimensiuni mici,dar se va scoate distructiv pentru capac(!).
Link spre comentariu

Timbrul e dat de tub in primul rand , credeam ca se stie , nu degeaba sunt tuburi f apreciate de muzicieni ( sa zicem ca eu sunt surd si nu aud diferente )Un traf diferit , poate "suna" diferit pentru ca face ca tuburile sa se comporte diferit . Bine comparatia trebuie facuta intre 2 trafuri de calitate , nu intre Tamura si un jeg facut pe genunchi

...zice : si...." timbrul unui amplificator este dat de transformator , nu de tub credeam ca se stie acest lucru...",zice: ,pana la urma de cine e dat timbrul sunetului,nu cumva de tot lantul audio,iar componentele despre care vb aici au o influenta procentuala?????..ca dac vb. de jeguri,atunci putem clasifica si tuburile in tuburi-"Tamura" si tuburi-jeguri,sau de constructii DIY-"Tamura" si constructii DIY-super-jeguri,nu????....
Link spre comentariu

E o idee f buna , cum ai facut , ai lipit sarme intre pini si soclu ? In cazul asta mai trebuie si lipit soclul de lampa banuiesc

Exact: am folosit conductor argintat cu D=0,55mm pentru prelungirea pinilor lampii,apoi am pus cate o picatura de acid-ortofosforic pe pini,am vrapat (infasurat) conductorul de Ag pe pini,apoi i-am lipit cu aliaj obisnuit,acidul ortofosforic face ca lipitura sa fie foarte buna dar si rapida. Apoi veti taia bucatele de varnis siliconic si veti pune pe pini,veti face corespondenta pinilor 6P3S<=>GU50,veti prepara rasina UHU+,sau POXIPOL,veti umple culotul,veti pozitiona bine balonul tubului dupa ce ati introdus prelungirile pinilor cu acele sarme in piciorusele culotului eliberate de resturi de cositor,apoi asteptati ....sa se intareasca rasina si..gata!
Link spre comentariu

Mersi de informatii Te rog nu fabula in legatura cu ce am spus , n-am facut pe nimeni jeg , vad ca te simti vizat pt ca faci trafuri , dar banuiesc ca nu le faci pe genunchi :rade: Trafurile diy pot fi f bune daca stii cum sa le faci

Link spre comentariu

Apoi ar mai fi soclurile, mult mai greu de gasit decat cele octale sau novale...

Recent insa am vazut mai multe asemenea lampi "decalotate"... (:))

Imi spune si mie cineva cum se poate indeparta capacul acela fara a strica lampa?

Eu am decalotat un GU50 in mai putin de 2 minute folosind un cutit... tehnic, adica facut din otel de teava de sonda, din acela albastriu. Pina la urma poti folosi si-o surubelnita ascutita, cred.

In privinta soclurilor, trebuie sa ginditi creativ. Uite o poza, facuta acum o juma' de ora, care sper ca va rezolva problema soclurilor ( a tuturor soclurilor prohibitive! ). Daca nici cu asta nu stiti ce sa faceti poate ar fi mai bine sa va apucati de altceva... glumesc desigur :-)

post-19106-139829323815_thumb.jpg

Link spre comentariu

Acuma sint convins c-o stie toata lumea; ai dreptate, nu e soclu, e ceva intre soclu si lipirea firelor direct pe pinii lampii. Electro-mecano-termic vorbind soclul e solutia cea mai proasta, compenseaza la convenienta insa.

Link spre comentariu

Multumesc, eu ma temeam ca e si lipit acel capac...daca trebuie doar decojit asta nu e o problema...@lazaroiu: Eu care nu arunc de obicei mai nimic, am aruncat doua 6P3S care erau defecte - filamentul intrerupt la una si cealalta arsa grila probabil, ca nu canta deloc...acum mi-e ciuda...:)M-am gandit si eu la solutia cu conectoare din alea, eu ma gandeam la alea albastre pentru montat fire la cablaj, care au si un arculet sub surub, dar cred ca e prea slab pentru a folosi ca soclu...si nu stiu cum se vor comporta la temperatura de functionare a lampilor. Plus ca pe "socluri" din astea nu prea se mai pot schimba des/usor tuburile...Daca folosim asa ceva nu va fi problema ca terminalele tubului sunt fixate cam rigid de suruburi? Am inteles ca era problema si cu soclurile romanesti ceramice, care erau prea rigide si aparea aer la tuburile cu temperatura mare de functionare - ex. PY88 - stiu ca un mester de la care am invatat multe largea un pic pinii din soclu daca gasea in TV-uri PY88 cu aer in balon...Pentru decaparea terminalelor cred ca se poate folosi si solutia FLUX - din cate am vazut curata si cele mai oxidate sarme, inclusiv pe cele din fier...prinde bine fludorul pe ele...

Link spre comentariu

...zice : si...." timbrul unui amplificator este dat de transformator , nu de tub credeam ca se stie acest lucru...",zice: ,pana la urma de cine e dat timbrul sunetului,nu cumva de tot lantul audio,iar componentele despre care vb aici au o influenta procentuala?????..ca dac vb. de jeguri,atunci putem clasifica si tuburile in tuburi-"Tamura" si tuburi-jeguri,sau de constructii DIY-"Tamura" si constructii DIY-super-jeguri,nu????....
Pai hai sa vedem ce influente poate sa aibe un transformator asupra sunetului, in primul rind este un sistem neliniar, cu rezonante in spectrul audio si in afara lui, formeaza un filtru cu elemente RLC, circuitul magnetic de asemenea neliniar cu posibile saturari la variatii mari de curent sau in momentele tranzitorii, oare toate acestea si altele nu modifica timbrul ? Tubul care care este un generator la urma urmei moduleaza transformatorul si daca se presupune ca PSF este corect si adaptarea impendantei este in regula , liniar in clasa de functionare, de unde apare modificarea timbrului ? Chestia cu tuburi audiofile pe mine nu ma convinge, ce argumente pot fi aduse ?
Link spre comentariu

Blue, Viobio, scuze ca ma bag dar am sa fiu scurt: in etajul final cu sunet de megafon trebuie inlocuit primarul transformatorului cu o rezistenta de putere si impedanta corespunzatoare PSF-ului ales. Daca pe acea rezistenta semnalul este liniar in banda de frecvente inseamna ca transformatorul nu este executat corect si nu se adapteaza la impedanta circuitului.In rest chestia cu "tub audio" e marketing curat. Eu cred ca (aproape) orice tub RF poate fi "convins" sa functioneze in spectru audio - n-am zis ca-i si usor!

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Blue, Viobio, scuze ca ma bag dar am sa fiu scurt: in etajul final cu sunet de megafon trebuie inlocuit primarul transformatorului cu o rezistenta de putere si impedanta corespunzatoare PSF-ului ales. Daca pe acea rezistenta semnalul este liniar in banda de frecvente inseamna ca transformatorul nu este executat corect si nu se adapteaza la impedanta circuitului.

sunetul de magafon a fost in urechile mele ,nu-mi place mie sunetul de GU50!!!!!!!!!!!!!!!traful nu are nimic ,daca nu ereau bune nu mai faceam 30 de amplificatoare cu Hammondeu nu sunt adeptul tubului GU50 ,poate de acea suna prost in urechile mele,fiecare cu gustul lui..
Link spre comentariu

in etajul final cu sunet de megafon trebuie inlocuit primarul transformatorului cu o rezistenta de putere si impedanta corespunzatoare PSF-ului ales...

Daca te gindesti un pic zbodeoc vei constata ca nu se poate(si de ce nu se poate...,caderea de tensiune data de ia0 pe rezistenta va fi mare-despre ce psf mai vorbim ?! sau cit ar fi Ua0 ?!).

..........................................................................................................................................

... Chestia cu tuburi audiofile pe mine nu ma convinge, ce argumente pot fi aduse ?

Citeva argumente(contra-argumente) mai jos:

post-18717-139829323862_thumb.gif

post-18717-139829323867_thumb.gif

post-18717-139829323875_thumb.gif

Link spre comentariu

Citat Valderama:

"Daca te gindesti un pic zbodeoc vei constata ca nu se poate(si de ce nu se poate...,caderea de tensiune data de ia0 pe rezistenta va fi mare-despre ce psf mai vorbim ?!)."

... nu va fi mare, ci foarte mare! :-), insa banda semnalului poate poate da un verdict chiar si in aceste conditii... spune tu Valderama, ca stiu ca stii, o metoda mai buna de depanare a "megafoanelor"

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări