Depanatoru Postat Septembrie 21, 2011 Partajează Postat Septembrie 21, 2011 Am ramas dator la Victor cu schema corectata; Uanod[GU50]=400V dar si pentru preamp si atac,iar Ug2[GU50]=250V.Daca asa doresti tu sa alimentezi Uand[GU50] la 500V ,nu ai decat,dar in acest caz iti vor trebui condensatori la tensiuni mari cel putin la 550V ,iar pentru a alimenta preampul si etajul de atac fara sa modifici schema,avand in vedere ca tot montajul consuma 15-18mA (depinzand de uzura tuburilor,dar si de dispersia parametrilor si bineinteles de precizia rezistentelor din circuit),fara tubul final,atunci trebuie sa mai montezi o rezistenta de 5550 ohmi (standart 5K6) din tensiunea ta de 500V la restul preampului si etajului de atac.Stiind curentul prin aceasta rezistenta si caderea de tensiune pe ea 100V (impusa,ca sa ramana 400V),va rezulta ca puterea ei ar trebui sa fie de 1,8W (2W).Mi se pare mie sau condensatorul electrolitic "antibrum" de 330uF scurtcircuiteaza reactia negativa din catod si o face inutila ? Din punct de vedere al semnalului alternativ condensatorul e in paralel cu infasurarea + rezistenta de 10ohm Link spre comentariu
THOMAS Postat Septembrie 22, 2011 Partajează Postat Septembrie 22, 2011 Mi se pare mie sau condensatorul electrolitic "antibrum" de 330uF scurtcircuiteaza reactia negativa din catod si o face inutila ? Din punct de vedere al semnalului alternativ condensatorul e in paralel cu infasurarea + rezistenta de 10ohm In parte aveti dreptate,asa este dinamic vorbind acel condensator este in paralel pe grupul ,dar observati ce capacitate are el,intuiti cam ce reactanta inductiva are bobina de reactie si o sa va dati seama ca, KNFB-ul de aici imbunatateste mult raspunsul de frecventa in joase <40Hz,iar riplul de "brum",avand in vedere ca sigur vom folosi redresare bialternanta va fi mult mai mare,ca frecventa.Oricum se poate folosi sau nu aceasta modalitate antibrum si chiar se poate determina practic valoarea exacta a condensatorului folosit in functie de bobina din KNFB si bineinteles de dimensiunile traflui de iesire,probabil ca pentru un traf ordinar nici nu ar mai trebui sa vorbim despre asta.Multumesc pentru atentia acordata schemei Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 22, 2011 Partajează Postat Septembrie 22, 2011 ... Mi se pare mie sau condensatorul electrolitic "antibrum" de 330uF scurtcircuiteaza reactia negativa din catod si o face inutila ?... Nu ti se pare...KNFB "la revedere" (asa cum a sesizat Depanatoru) si desigur rezistenta 10R sarcina "suplimentara" pentru infasurarea KNFB-OT-tub final (in situatia data ,atentie infasurarea KNFB "descarca" pe 10R),schema fiind un pic gresita in etajul final consider. Cu rosu mai jos fiind reprezentat cum se inchide circuitul dinamic in cazul etajului final GU50-SE-Lazaroiu(catodul GU50 din punct de vedere dinamic ajunge la "masa" prin 330uF/"antibrum" si rezistenta interna a sursei de alimentare...,capatul "cald" al infasurari KNFB are ca sarcina 10R...,asadar nu exista pericolul sa se strapunga izolatia OT in lipsa sarcini ,"10R fiind o sarcina permanenta" OT-dinamic...,ma rog daca nu se vor amplifica frecvente sub 2Hz...). Link spre comentariu
blue Postat Septembrie 22, 2011 Partajează Postat Septembrie 22, 2011 Nu cred ca sint prea reusite aceste KNFB sau infasurari antibrum, si fara aceste artificii transformatorul este dificil de construit mai ales ca intre calculul teoretic si realizarea practica apar inadvertente crase. Eu zic ca o sursa se poate proiecta si construi fara a avea brum iar reactia negativa este fi buna sa mai corecteze cite ceva din imperfectiunile amplificatorului adica sa pacalesti un pic urechea... Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 22, 2011 Partajează Postat Septembrie 22, 2011 Aceasta abreviere infasurare KNFB "se vrea" infasurare cathode negative feedback local in cazul dat...,asa cum ne spune autorul schemei ... KNFB-ul de aici imbunatateste mult raspunsul de frecventa in joase <40Hz,... numai ca datorita modalitati de conectare... ,infasurarea KNFB impreuna cu 10R devine o sarcina suplimentara permanenta cu o contributie semnificativa Ra-Za-etc...,sensul contributiei ramane sa_l apreciati. Link spre comentariu
THOMAS Postat Septembrie 22, 2011 Partajează Postat Septembrie 22, 2011 OK!Renunt la condensatorul "antibrum",sau ii conectam aramtura negativa direct la masa ca un simplu condensator de filtraj si pastram KNFB-ul,urmarind sugestia lui ,adica realizand o sursa bine gandita si dimensionata. Schema a fost o sugestie pentru a-l ajuta pe Victor si cred ,daca nu va este cu suparare,ar trebui sa mai puna si altcineva niste scheme,poate asa si d-lui (Victor) va avea de unde alege ceva sa-i placa. Cred ca Victor va dori si dimensionarea corecta a unui traf de iesire pentru acest amplificator (sau altul cu GU50),daca cititi in posturile d-lui,doreste un Ub=500V si Ug2=250V. Va multumesc si dv. pentru atentia acordata schemei postata de mine.P.S eu o sa incerc in acest weekend sa maresc valoarea rezistentei de 10ohmi pana la 75....100 ohmi,pastrez si negativarea fixa, si KNFB dar voi lega (-) de la condensatorul cu pricina la capatul superior al rezistentei serie cu bobina KNFB,nu direct in katod,asta pentru ca intamplator am un traf de iesire pentru GU50 deja realizat. Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 22, 2011 Partajează Postat Septembrie 22, 2011 Asadar "gaselnita antibrum strica" rolul infasurari KNFB-dorit (schema postata Lazaroiu GU50 HI-FI SE.pdf fiind compromisa in conformitate cu notatiile si "componenta antibrum/330uF"). Link spre comentariu
THOMAS Postat Septembrie 22, 2011 Partajează Postat Septembrie 22, 2011 Asadar "gaselnita antibrum strica" rolul infasurari KNFB-dorit (schema postata Lazaroiu GU50 HI-FI SE.pdf fiind compromisa in conformitate cu notatiile). Eiii!...si dv! "...acum arunc masina pentru ca nu-i merge stregatorul de parbriz?????".....solutii se vor gasi intotdeauna,ce dv. va mers un montaj practic EXACT ca in schema teoretica in totdeauna ????? Cred ca din discutiile astea,toata lumea ar fi avut de invatat,daca nu-i asa va promit din toata inima ca nu mai poztez aici absolut nimic nicodata..,las terenul liber intru fericirea tuturor....,am si alte treburi mult mai importante de facut! Si nu uitati ca schema a fost postata tocmai pentru a fi discutata si fiti sigur ca este HI-FI si SE dar pentru asta aportul cel mai mare il va aduce transformatorul de iesire.Ar fi placut ca si altcineva sa mai puna scheme pe care sa le putem discuta,fie realizate practic fie concepute doar pe hartie,referitor la acest subiect. Si......pana la urma,nimeni nu-i perfect! Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 22, 2011 Partajează Postat Septembrie 22, 2011 ...,ce dv. va mers un montaj practic EXACT ca in schema teoretica in totdeauna ?????...Nu mai stiu ca se "intimpla de mult"...,oricum tot ce am postat ca si schema fiind perfect functional(in conformitate cu notatiile) chiar daca NU o fi "Hi-Fi SE". Link spre comentariu
THOMAS Postat Septembrie 22, 2011 Partajează Postat Septembrie 22, 2011 Cam de la treaba asta( in atasament!) m-am inspirat si eu,bineinteles ca trebuia legat condensatorul ceva ma "jos",adica pe rezistenta de 10 ohmi,dar si aceasta recalculata ca valoare,ma rog,vad ca aici nu se discuta o schema ci doar se critica....,asta e' ! Link spre comentariu
hpavictor Postat Septembrie 23, 2011 Partajează Postat Septembrie 23, 2011 ...,ce dv. va mers un montaj practic EXACT ca in schema teoretica in totdeauna ?????...Nu mai stiu ca se "intimpla de mult"...,oricum tot ce am postat ca si schema fiind perfect functional(in conformitate cu notatiile) chiar daca NU o fi "Hi-Fi SE". Orice amplificator SE este Hi-FI daca este bine dimensionat in faza proiectarii si corect realizat ( si evident sa aiba peste 10W putere de iesire , asa cum spune standardul DIN 45500 si Misa , caruia acum ii dau dreptate ) ! In aceasta categorie intra amplificatoarele SE cu GU50 , OT100 , 6S33C , si posibil GK71 si G807 . Din pacate nu sunt prea multe lampi de mare putere disponibile pentru un constructor amator ...... Daca excludem efectul antibrum folosind reactia de catod , nu se poate folosi un filtru clasic CLC pe anodica ? Ar fi de folos un asemenea filtru si pe tensiunea G2 ? Tinand cont ca intotdeauna consumul va fi constant ( amplificatorul functionand in clasa A pura ) sunt necesare doua asemenea filtre de netezire CLC ( cate unul pe alimentarea fiecarui canal ) sau este suficient unul singur ( consumul va fi constant ~ 2x90mA tensiunea anodica ) Multumesc tuturor celor care au intervenit cu sugestii si scheme , am mai invatat ceva ! Link spre comentariu
mișa Postat Septembrie 23, 2011 Partajează Postat Septembrie 23, 2011 Cam de la treaba asta( in atasament!) m-am inspirat si eu,bineinteles ca trebuia legat condensatorul ceva ma "jos",adica pe rezistenta de 10 ohmi,dar si aceasta recalculata ca valoare,ma rog,vad ca aici nu se discuta o schema ci doar se critica....,asta e' !Lazaroiu, nu stiu cine a desenat schemele din documentatia pusa de tine dar in poza a treia, cei doi condensatori din catod ar trebui sa sunteze complet semnalul de brum ce se doreste injectat in catod. In cazul in care nu il sunteaza complet, acest semnal de brum, va fi nu numai atenuat ci si deformat si defazat, adica nu va mai avea aceeasi forma de unda si faza ca cel din bara de alimentare. Acest fapt face imposibila o anulare a brumului.Eu as propune o varianta reglabila, functionala (functionabila ) cred:http://dl.dropbox.com/u/3712780/ANTIBRUM.pdfAsta principial vorbind referitor la aceasta metoda. Bineinteles, rezolvarea brumului din bara de alimentare ar fi solutia profesionala. Link spre comentariu
THOMAS Postat Septembrie 23, 2011 Partajează Postat Septembrie 23, 2011 Nici eu nu stiu cine a desenat efectiv acele scheme,eu am spus de unde m-am inspirat,iar schemele sunt de la: Aikido-Style SE Powe Amplifier-e un subcapitol acolo unde se trateaza :"SE-noise-reduction from 1999" Oricum,in acest weekend imi fac timp sa probez practic ce si cum.Repet,pana la urma chiar nimeni nu-l mai ajuta pe Victor cu ceva scheme originale,ca pe net se gasesc o multime care nu pot fi criticate,nestiindu-le autorul !?!?Sau propun aici inca o solutie "anti-brum",de data asta probata in practica de mine la zeci de montaje,de fapt am mai postat aceasta varianta dar se pare ca a disparut de pe aici,care va da satisfactii depline in primul rand amatorilor si/sau incepatorilor.Funcionarea este foarte simpla,daca cineva este intersat o sa explic.Se poate realiza un montaj simplu(doar ce e desenat in dreptunghiul albastru) pe o placuta care poate fi utilizata la orice amplificator SE. Astept alte critici!Ce spui tu mai jos,ai mare dreptate,asta astept si eu de la niste profesionisti adevarati:solutii si propuneri constructive la scheme propuse de noi aici.Citeste mai sus cum a fost primita schema mea si in afara de critici daca a fost propusa o alta solutie!?!?!!? Link spre comentariu
mișa Postat Septembrie 23, 2011 Partajează Postat Septembrie 23, 2011 Eu cred ca multe din comentarii nu pot fi considerate critici ci doar discutii profesionale despre avantajele si deficientele unor solutii tehnice. Consider ca e foarte util ca cei avizati sa-si expuna parerea si sa propuna solutii. De asemenea daca ceva nu pare in regula e bine sa o zica. Asta nu e un atac asupra persoanei care a propus solutia ci un ajutor. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Septembrie 23, 2011 Partajează Postat Septembrie 23, 2011 Brumul de pe anodica nu pune probleme daca se face alimentarea cat de cat calumea , altele sunt cauzele de brum cu care se intalnesc "incepatorii" si nu numai , bucle de masa , brum indus din afara sau de la propriul transformator de retea din cauza montajului imprastiat si neecranarii unde e nevoie , diverse cuplaje capacitive cum e cazul cand filamentul nu se leaga la masa , etc Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum