Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiectul GU-50 SE

feri.visky

Postări Recomandate

Prin bunavointa lui Don Gabriele voi avea si eu materia prima pentru doua trafo out E+I tola particule orientate de siliciu E20 , saptamana viitoare , o data cu sosirea Domniei sale in Romania .Consider ca 20cm patrati / canal este suficient pentru SE cu GU50 si va reda corespunzator frecventele joase . Se pare ca nu o sa iasa prea mic acest amplificator , deoarece trafo retea E20 , tola normala va avea tot 20 cm patrati si va alimenta cele doua canale . Si nici prea usor !Va fi supradimensionat pentru a exclude posibilitatea de a se incalzi vreodata ! Sunt tentat sa folosesc reactia de catod pentru un raspuns absolut perfect la frecvente joase si distorsiuni minime toata banda audio . Ce ma sfatuiti : atacul sa il fac cu SRPP cu 6N1P conform schemei probate de DANZUP sau sa folosesc D3A in configuratie pentoda clasica , alimentata din tensiunea G2 ( de la GU50 ) ? Am ascultat amplificatorul lui Dan si sunt multumit de prestatie , dar atacul cu SRPP va fi la limita daca folosesc reactia de catod , oare cu D3A am sanse sa atac mai bine finala ? Plus ca va fi pentoda de la cap la coada......Puteti propune orice alta configuratie , dar de preferat cu un numar minim de lampi care se pot gasi relativ usor si / sau ieftine........Sper ca stiti de gluma !Alimentarea va fi astfel : tensiunea G2 : 250V , tensiunea anodica : 500V . Anodica se va obtine inseriind doua tensiuni care redresate si filtrate ofera fiecare 250V , pentru a nu avea probleme cu electroliticii de inalta tensiune ...... Caderea in DC pe trafo out ar fi de 25V ( 5% ) iar curentul anodic ( in conexiune pentoda clasa A pura ) 90mA +/- 5mA , ar insemna ca trafo out ar trebui sa aiba impedanta de aproximativ 5000 / 4 / 8 / 16 ohmi si in aceste conditii puterea in secundar ar fi mai mica de 12W / 5% THD . Pe o carcasa de 20 cm patrati cred ca ar incape sarma suficienta si destul de groasa pentru infasurarea primara si secundara......Problema ramane impedanta anodica prea mare ( 5K ) oare cum va raspunde in frecventa un asemenea trafo ? Nu este o solutie acceptabila micsorarea tensiunii anodice pentru scaderea impedantei anodice , acestei lampi superbe ii place la tensiunea de 500V , si curent maxim de 100 mA , conform informatiilor provenite din experienta radioamatorilor ( nu este de neglijat ) dar si din aplicatia originala Telefunken.......Este oare posibil ca prin construirea unui trafo out performant sa se compenseze valoarea mare a impedantei anodice ?Ar putea fi o varianta buna urmatoarea impartire ( ? ) a infasurarilor : 4 secundare si 3 primare , secundarele egale ca numar de spire si vor fi multipli de strat intreg S1=S2=S3=S4, iar infasurarile primare impartite astfel P1=30% P2=40% P3=30% , prin legarea corespunzatoare se pot obtine 4 ohmi / 8 ohmi / 16 ohmi . Alternanta infasurarilor va fi urmatoarea : miez / S1 / P1 / S2 / P2 / S3 / P3 / S4 / exteriorul carcasei .Am gresit undeva ? Este corect ales PSFul finalei si impedanta anodica pentru putere maxima si distorsiuni minime ( momentan excludem reactiile negative .......) ??? Se poate calcula cu aproximatie banda de trecere a unui asemenea trafo out , nr de spire si sectiunea sarmei in primar si secundar etc ?Va rog sa ma corectati daca este cazul si sa ma indrumati daca este necesara introducerea unei alte infasurari de reactie........Multumesc anticipat , Victor

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 216
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zbodeoc

27

• feri.visky

23

• THOMAS

22

• hpavictor

18

Top autori în acest subiect

Imagini postate

De exemplu ultima lampa din Williamsonul propus de valderama scoate lejer 150Vvv. Deci 75Vvv va fi departe de limitare. Mai pui inainte o trioda si problema e rezolvata pentru un nivel de intrare de 1V.Eventual pui inainte o schema identica, cu cealalta trioda din lampa.

Link spre comentariu

Nu inteleg.......te rog sa-mi desenezi o schema pentru etajul de atac . Poate fi valabila si pentru alte lampi mai dificile in montaj SE , gen OT100 , G807 , sau 6S33S ?Multumesc anticipat , Victor

Link spre comentariu

Voiam sa zic ca cu aproape orice trioda poti scoate cei 75Vvv. Uite, am "taiat" din schema de Williamson ( http://dl.dropbox.com/u/3712780/Proiect ... 0E83CC.pdf ) celelalte componente si a ramas asta poza atasata. Poti pune doua montaje identice unul dupa altul pentru amplificare mai mare.

Poti folosi ECC82, 6N1P, 6N6P si multe altele. Manevrezi din rezistenta din catod pina masori in anod putin mai mult decit jumatatea tensiunii de alimentare. (asta daca nu vrei sa faci nici un calcul)

edit2

(Tot completez pe parcurs...din motive de "alte activitati"....)

Poti sa o folosesti pentru toate lampile pomenite de tine si pentru multe altele cu conditia sa nu lucreze cu curent de grila. De asemenea trebuie sa cunosti faptul ca tensiunea maxima de iesire virf la virf depinde de tensiunea de alimentare. Ea este mai mica cu 50-100V ca tensiunea de alimentare, functie de lampa folosita. Asta fara sa creasca prea mult distorsiunile.

AMP.pdf

Link spre comentariu

Este o mica eroare la marcarea tensiunilor ..........Anodul este alimentat la 250V si G2 la 400 V ? Eu mi-am propus sa alimentez la 250 V G2ul si Anodul la 500V ! Se pot recalcula valorile de polarizare pentru EF184 alimentate din 250V sau 500V ?Trafo out este cu infasurare pentru G2 separata , o solutie excelenta ! Se poate si o infasurare antibrum ? Si daca se poate sa fie doar cu negativare automata , asa cum ii sta bine unui amplificator SE in clasa A pura . Adica cu resou in catod ( exagerez ) .........Se cunoaste ca EF184 sunt cam microfonice in audio........dar au amplificare mare si asigura atac suficient . Noroc ca am patru bucati ! Multumesc anticipat , Victor .

Link spre comentariu

de asemeni un driver configuratie SRPP cu triode seria 5998A, 6080 sau asemanatoare ar asigura tensiunea necesara de atac si eventual posibilitatea unei usoare intrari la nivele mari in A2 a finalei(curenti de grila) 5-10mA deci marirea puterii amplificatorului.....spre 14-16-20W.in acest caz un bias mixt ar fi de dorit cu un generator de curent constant in catod la valori de 18-24v realizat cu un integrat sau mai bine cu un tranzistor de putere si diode zener .

Link spre comentariu

Este o mica eroare la marcarea tensiunilor ..........Anodul este alimentat la 250V si G2 la 400 V ? Eu mi-am propus sa alimentez la 250 V G2ul si Anodul la 500V ! Se pot recalcula valorile de polarizare pentru EF184 alimentate din 250V sau 500V ?Trafo out este cu infasurare pentru G2 separata , o solutie excelenta ! Se poate si o infasurare antibrum ? Si daca se poate sa fie doar cu negativare automata , asa cum ii sta bine unui amplificator SE in clasa A pura . Adica cu resou in catod ( exagerez ) .........Se cunoaste ca EF184 sunt cam microfonice in audio........dar au amplificare mare si asigura atac suficient . Noroc ca am patru bucati ! Multumesc anticipat , Victor .

Corect!Imi cer scuze pentru inversarea celor doua tensiuni,dar cine stie cunoaste...era normal sa fie tensiunea mai mare la anod (!!!) Ca o solutie antibrum,ar fi trebuit sa remarci unde este legata armatura negativa la condensatorul de filtraj de 330uF/450V (!!!???)...este legat tocmai in katodul finalei,adica "micile" ripluri care vor exista pe linia de alimentare anodica (care vor trece prin acel condenasator dataorita reactantei sale ),vor fi injectate in katodul finalei,aceste fiind defazate de cele existenta in G1,rezulataul???......brum eliminat aproape in totalitate in anodul finalei,deci si pe difuzor.Trebuie evitat alimentarea montajelor SE cu tensiuni >=500V,dar fiecare face cum doreste,eu cred ca un 400V este suficient.Preamplifiactorul si etajul de atac sunt alimentate la +400V,in anozi la EF184 vei masura in jur de 185-190V.P.S nu e cazul de microfonie la amplificarile din acest montaj din pricina tuburilor EF184,poti incerca si cu EF80 sau pentode rusesti,nimic nu e batut in cuie !!!!!
Link spre comentariu

Am ramas dator la Victor cu schema corectata; Uanod[GU50]=400V dar si pentru preamp si atac,iar Ug2[GU50]=250V.Daca asa doresti tu sa alimentezi Uand[GU50] la 500V ,nu ai decat,dar in acest caz iti vor trebui condensatori la tensiuni mari cel putin la 550V ,iar pentru a alimenta preampul si etajul de atac fara sa modifici schema,avand in vedere ca tot montajul consuma 15-18mA (depinzand de uzura tuburilor,dar si de dispersia parametrilor si bineinteles de precizia rezistentelor din circuit),fara tubul final,atunci trebuie sa mai montezi o rezistenta de 5550 ohmi (standart 5K6) din tensiunea ta de 500V la restul preampului si etajului de atac.Stiind curentul prin aceasta rezistenta si caderea de tensiune pe ea 100V (impusa,ca sa ramana 400V),va rezulta ca puterea ei ar trebui sa fie de 1,8W (2W).

Link spre comentariu

Rx=1200radical din zDifuxor ori intrgrala pe suprafata cablajului totul supra radical de ord 3 din inductanta parazita a secundarului trafului de alimentare ori reactanta capacitiva a potentiometrului de volum supra.... :ras:Sa fim seriosi...rezistenta de 820 impreuna cu Rx stabilesc amplificarea, ca la orice operational. Diferenta e ca amplificarea maxima (in bucla deschisa) nu e foarte mare... :rade:

Link spre comentariu

Rx=1200radical din zDifuxor ori intrgrala pe suprafata cablajului totul supra radical de ord 3 din inductanta parazita a secundarului trafului de alimentare ori reactanta capacitiva a potentiometrului de volum supra.... :ras:

Figura mai esti !.....eu mai stiu ce placeri or mai avea si oamenii astia????? :ras:....zicem sa fim si noi mai stiintifici,pai nu???? :limb:Tocmai pentru a mentine aceeasi amplificare indiferent de unde luam tensiunea pentru reactia negativa (unii poate au trafurile facute cu un secundar pentru difuzor de o impedanta X**),am pus aceasta relatie de rahat pentru ajutor,ex:pentru16 ohmi=>4,8K, pentru 8 ohmi=>3k3,pentru 4ohmi=>2k4,dar daca deranjeaza pe cineva o sa rog adminstratorul sa o stearga.
Link spre comentariu

Rx=1200radical din zDifuxor ori intrgrala pe suprafata cablajului totul supra radical de ord 3 din inductanta parazita a secundarului trafului de alimentare ori reactanta capacitiva a potentiometrului de volum supra.... :ras:

Figura mai esti !.....eu mai stiu ce placeri or mai avea si oamenii astia????? :ras:....zicem sa fim si noi mai stiintifici,pai nu???? :limb:Tocmai pentru a mentine aceeasi amplificare indiferent de unde luam tensiunea pentru reactia negativa (unii poate au trafurile facute cu un secundar pentru difuzor de o impedanta X**),am pus aceasta relatie de rahat pentru ajutor,ex:pentru16 ohmi=>4,8K, pentru 8 ohmi=>3k3,pentru 4ohmi=>2k4,dar daca deranjeaza pe cineva o sa rog adminstratorul sa o stearga.
Eu propun nu sa o sterga ci sa o streanga :ras: (1200 radical din... :rade: ) Ne mai distram...Probabil cam asa iese pentru o amplificare acceptabila a unui semnal de intrare normal...(m-am distrat de formula - nu te supara. E posibil sa fie corecta, nu am calculat dar tot distractiva e, ca orice formula empirica sau dedicata )Nici o clipa nu am zis ca nu e corecta!
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări