Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiectul GU-50 SE

feri.visky

Postări Recomandate

Vorbim evident de o comutare la "rece", cu tensiunile oprite. Probabil ca s-ar putea face si la cald complicind inutil circuitul. Comutarea intre doua sau mai multe configuratii trebuie sa tina cont de caracteristicile mult diferite ale aceluiasi tub; altfel arata graficele si tensiunile la pentoda si altfel la trioda, ca astea se publica de obicei... Termenul de "ultraliniar" a fost evitat oarecum de multi producatori de tuburi la inceputul anilor '50, de aceea rarisime sint datasheet-urile in care apar graficele pentru ultraliniar. De aici si constatarea metaforica cum ca avem trei tuburi "diferite" in acelasi balon de sticla. Ca o ilustrare a unei situatii rarisime cautati datasheet-ul Tung Sol pentru 5881 din anul 1962, pentru GU50 n-am vazut nicaieri grafice ultraliniare.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 216
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zbodeoc

27

• feri.visky

23

• THOMAS

22

• hpavictor

18

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Feri, trebuie rezolvata comutarea la cald, in timpul functionarii. Simultan (cu acelasi comutator) trebuie comutata si o retea rezistiva la intrare astfel incit semnalul la iesire sa ramina la aceeasi amplitudine. Pentru a face o comparatie corecta a sunetului e imperios necesar sa ai acelasi nivel pentru toate situatiile. Daca nu faci asa, doar o ureche foarte experimentata poate sa dea un verdict, chiar cu rezerva de a fi inselata si acea ureche de variatia de nivel.

Link spre comentariu

Parerea mea este ca nu se justifica acest gen de " mari modificari " intr-o schema de simplitatea SE . Poate doar la probe , afli care ti se potriveste mai bine , si gata . Il cablezi in pozitia preferata !

Link spre comentariu

Am constatat si eu dificultatea constructiva, desi schema o am deja... am decis totus sa testez pas cu pas facand "comutarile" cu ciocanul de lipit...

Firele din stinga, verzi 5+5 sunt secundarele iar in dreapta sunt prizele primare pentru UL (cu rosu)... in rest atmosfera de... lucru.

In poze nu se vede uleiul de sarpe... dar... uneor lucrurile functioneaza mai bine unse...

Link spre comentariu

...In poze nu se vede uleiul de sarpe... dar... uneor lucrurile functioneaza mai bine unse...

Se vede în schimb manualul de bază al electronistului, cartea groasă, cu coperţi albastre, din dreapta sus.Şi eu apelez la divinităţi cînd nu merge ceva... cu mult patos. :rade: A fost o glumă.
Link spre comentariu

Mai, mai, ce fantezie stricata... Ma asteptam sa-mi spuneti ca un rand de regleta nu ajunge la un asemena proiect, ca era mai bine regleta lunga distribuita in jurul soclurilor, in doua randuri etc., etc. ...

Link spre comentariu

Mai, mai, ce fantezie stricata... Ma asteptam sa-mi spuneti ca un rand de regleta nu ajunge la un asemena proiect, ca era mai bine regleta lunga distribuita in jurul soclurilor, in doua randuri etc., etc. ...

Eu,cel putin,astept cu mare nerbadare macar niste rezultate "prefinale"...,proiectul este interesant,se lucreaza de mult la el,asadar si rezultatele trebuie sa fie bune,sau foarte bune!.................................................................................................................................................................P.S in ceea ce priveste comutarile de care ati facut vorbire mai sus,eu nu v-as recomnada comutari la "cald"daca nu aveti comutatoare statice,cu cele mecanice riscati sa distrugeti pe langa traful de iesire,poate si alte componente.... Orice comutare de acest fel ce implica tensiuni mari,sau cuplari si decuplari de bobine (din traful de iesire),trebuiesc facute OBLICATORIU la rece,in lipsa totala a trensiunii anodice sau de G2. Acum un am am asistat la distrugerea unui traf de iesire profesional de la un amplificator de chitara JCM800 (100W 4XEL34) cand propietarul a facut comutarea din modTRIODA-->modPENTODA la cald,instantaneu s-au distrus culoturile de la doua EL34,traful de iesire dar si comutatotul de mod si bineinteles un foarte frumos spectacol de lumini albastru-violet in doua tuburi finale,pana a sarit siguranta (!!!) Pe spatele acestor amplificatoare ce au aceasta optiune se specifica foarte clar:"comutarea se va face cu decuplarea Uanodic!"
Link spre comentariu

Solutia este simpla daca exista temorizare anodica, o sectiune de comutator actioneaza releul de temporizare ,curentul anodic este limitat prin rezistorul de 5-10 K si trecerea pentoda -trioda -ultraliniar este nepericuloasa :101

Link spre comentariu

Solutia este simpla daca exista temorizare anodica, o sectiune de comutator actioneaza releul de temporizare ,curentul anodic este limitat prin rezistorul de 5-10 K si trecerea pentoda -trioda -ultraliniar este nepericuloasa :101

Chiar credeti ca nu stiam treaba asta?!?! Numai ca eu am inteles ca d-lor doresc o comutare instantanee,in timpul functionarii,tocmai pentru a putea pune in evidenta diferenta de sunet dintre cele trei moduri de utilizare a unei pentode(tetrode): pentoda(tetroda),pentoda (tetroda) UL si pseudo-trioda,fara a exista nici cea mai mica intrerupere de comutare,din aceasta cauza am spus ca este ceva mai dificila solutia si nici la indemana oricui....
Link spre comentariu

Se poate rezolva foarte elegant si nemaiintilnit cu un comutator cu 3 pozitii 3 sectiuni dupa cum urmeaza; o sectiune egalizare semnal de atac, alta configurare bias si a treia muta propriu-zis grila a doua. Acuma, marea eleganta consta in utilizarea unui circuit touch sensitive care sa limiteze curentul anodic atita vreme cit butonul comutatorului este atins, vorba aia: "foaie verde bat, n-ai de lucru fa-ti!"Oricum asta este solutia minima corecta, trei sectiuni pe pozitie, comutare "la rece". Pentru comutare "la cald" trebuie si limitare curent anodic in timpul actionarii.

Link spre comentariu

Este o mare prostie cu pierdere de vreme si resurse . Dupa ce faci probele , nu iti mai trebuie acest circuit.......nu inveti nimic nou .Chiar va place sa bateti campii ? Scuze , dar cel mai offtopic este de obicei ZAL ( caz particular , acum chiar nu este cazul sa il dam exemplu , dar...... ) , el arunca " soparle " catre cei ce privesc de pe margine , care nu au habar cum merg electronii prin lampi , si nu ii plac trafurile recuperate din aparatura sovietica.........ca sa fie si un Gica Contra al forumului .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări