Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiectul GU-50 SE

feri.visky

Postări Recomandate

__Za-ala nu poate avea o valoare fixa ,nici macar sarcina reala(incinta,boxa,difuzorul) nu are valoare fixa rezistiva in banda de lucru ,asadar sarcina reflectata devine o marime variabila=Za functie de o multitudine de variabile frecventa ,amortizare...

__Za cel mult poate fi aproximat cu o valoare data ca principiu(ma distreaza cind vad-ventual trasat Za sub forma de dreapta).

Dar s-a mai discutat de treaba asta . Za are o valoare nominala (statica) dar care nu poate fi constanta .

Za pt triode este o elipsa iar pt pentode are tendinta catre o dreapta .

Domn'Vali doresc sa te binedispun in seara asta . Uite ce scrie, un taran cu sos de rosii in barba , care traieste in Texas si nu are altceva de facut decat sa proiecteze amplificatoare cu tuburi. Il cheama Norman Crowhurst si scoate periodic niste brosuri...fassss-uri.

post-38982-139829325991_thumb.jpg

post-38982-139829326003_thumb.jpg

post-38982-139829326007_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 216
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zbodeoc

27

• feri.visky

23

• THOMAS

22

• hpavictor

18

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Oho! va salutez domnu' Gelu, long time no see!... Daca tot ai amintit de sos de rosii, cred ca nici pina azi americanii n-au cazut la pace cu englezii in privinta pronuntiei cuvintului "tomato"... cam tot asa si cu Ra si Za, in acest context. Parca m-as simti mai bine sa-i zic Ra doar cind am etaje cuplate RC... cred ca Ra e mostenire din cataloagele vechi sovietice, in sfirsit... Eu am spus ca-i elipsa, iata un alt articol scris tot de un capitalist cu Z in cap, care a mai scris dealtfel doua best-seller-uri in materie de tuburi, Merlin Blencowe se numeste:

http://valvewizard1.webs.com/se.html

http://www.lulu.com/spotlight/valve_wizard

Link spre comentariu

Trasati domnilor elipse cine va opreste ?! ,sau dreapta a devenit elipsa pentru unii intre timp...,sau voi-unii trasati/reprezentati numai dreapta care trece prin focarele elipsei-banuiesc-atunci :rade: ="elipsa incomplectă !" (stabiliti macar focarele pe dreapta si suma distantelor/constanta la cele doua focare...).

Link spre comentariu

Daca tot ai amintit de sos de rosii, cred ca nici pina azi americanii n-au cazut la pace cu englezii in privinta pronuntiei cuvintului "tomato"...

Salutizam !!! de asemenea :)

Eu am vrut sa atrag atentia asupra altui lucru...in fine.

Oricum ,este interesant cum toate itele se incurca din cauza la piesa aia,...cum naiba se numeste !?....Aha!!! Difuzor :rade:

Mi-a placut urmatorul pasaj care l-am gasit la sfarsitul articolului http://valvewizard1.webs.com/se.html

You should now be able to see that using a transformer with a lower primary impedance would permit a higher screen-voltage (and therefore more headroom) because the load line would be steeper, but would force us into cold Class A operation unless we lowered the anode voltage. Conversely, a higher load impedance would require a lower screen-voltage (less headroom), but would allow a higher anode voltage while still operating in centre-biased Class A. It is through drawing load lines in this way that a good-sounding and safe combination of all three can be found.

Toate cele bune

Link spre comentariu

...,este interesant cum toate itele se incurca din cauza la piesa aia,...cum naiba se numeste !?....Aha!!! Difuzor :rade:

Printre altele "piesa aia-difuzor" are la rindul ei impedanta Z !(adica rezistenta variabila in raport cu frecventa...) ,si "piesa aia-difuzor" este chiar sarcina reflectata de raportul de transformare(OT)direct la anod(anozi)...,si uite cam asa apare "sunetul" de tub...
Link spre comentariu

Printre altele "piesa aia-difuzor" are la rindul ei impedanta Z !...

Domn'Vali!!! Pai, d'aia l-am si amintit .Vis-a-vis de sunetul de tub , nu pot sa exprim decat o parere personala.Dar stiu ca si Misa a facut un experiment in sensul asta dar tace, mâlc. Tubul are un mod caracterisitic de amplificare a armonicelor.
Link spre comentariu

Si cam ce se intimpla ca la aceiasi frecventa sa avem o impendanta care scade si cealalta creste, ma refer la transformator si difuzor, nu prea mai e chiar asa simplu nu-i asa ? Cred ca aici intervine hotaritor factorul de amortizare (dumping factor) si cred ca boxa+filtrele sint cele care au influenta cea mai mare asupra dezadaptarii sistemului

Link spre comentariu

Nu ştiu dacă a mai fost, un amplif de 9W:

Posted Image

Ptr trafo de ieşire:

''Trans: S=16 sq. cm., primary 2400 turns 0.35 mm in 3 sections 5+10+5 layers, 120 turns in a layer all sections sequentially; secondary – 8 layers 120 turns each the same (0.35 mm) diameter (8 Ohm load) with lead from 85th turn (4 Ohm load), two sections of 4 layers each in between primary sections, all secondary layers in parallel.

In pentode mode recommended:

Ua=300V Ug2=250V Ug1=-24V Ia=130mA Ig2=3.5mA Ug1=~17V Ro=2kOm P=18W''

Link spre comentariu

zal! Recunosc ca am cam somat la subiectul asta dar... felicitari ca ai pus schema foarte apropiata de ceea pe care mi-am ales-o... pentru varianta pentoda (SE-P)... ...mai am varianta trioda (SE-T) si, desigur, varianta pentoda ultraliniar (SE-PU)...[cu acelas(i) transformator de iesire... cu multumiri Dl. Lazaroiu!].Cu executia am mai avansat:-sursa-filamentele-pamantari...sunt gata!Tineti-mi pumnii!

Link spre comentariu

... pentru varianta pentoda (SE-P)... ...mai am varianta trioda (SE-T) si, desigur, varianta pentoda ultraliniar (SE-PU)...[cu acelas(i) transformator de iesire... cu multumiri Dl. Lazaroiu!].

Fery, poate la un moment dat ar fi interesant de subliniat ca vorbim de trei tuburi "diferite", folosind un acelasi transformator, si nu doar de un simplu comutator cu trei pozitii, cum e plin netu'... :-)Expresii ca: "am comutat pe ultraliniar si nu mi-a placut cum suna" ma umplu de... intelegere :-)In rest la fel, cele bune!
Link spre comentariu

M-am mai gandit la comutare intre diversele... "tuburi" (interesanta abordare...) .Nu cred ca pot comuta sub tensiune primarul fara un real pericol de strapungere. Asa ca va trebui si ceva automatizare care v-a opri "soft" Ua, apoi sa se comute g2 la anod sau la priza pentru UL...Iar, ce si cum aude fiecare este ... audiofilie... personala.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări