Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aparat sudura transformator

Vizitator Corcodel

Postări Recomandate

Vizitator Corcodel

In primul rand va rog sa nu radeti de mine, ca sunt cam plutas in domeniul asta, dar incerc sa invat. Am un aparat de sudura cu transformator (are pe putin vreo 25 kg). El functioneaza, dar as vrea sa ii fac niste modificari:1. Are amperajul cam mare si nu stiu ce reostat sau ce solutie sa gasesc ca sa ii pot reduce amperajul (cat mai ieftin)2. Am auzit ca se sudeaza mai bine in curent continuu. Exista posibilitatea sa ii montez o punte de diode sau ceva asemanator ca sa scot curent continuu? Daca da, ce punte ar trebui sa folosesc?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cipcirip

1

• gcom61

1

• TESSLA

1

Cu tiristori de putere potrivita poti face un variator pt primarul transformatorului ,pt a regla amperajul.Punte pt redresare tensiune secundara 4 x 100A pe radiator ar trebuii sa functioneze binisor ,cu conditia sa ai tensiune efectiva suficient de mare.

Link spre comentariu
Vizitator Corcodel

Aparatul pe care il am eu are mai multe borne pe partea cu primarul. Eu ma gandeam ca pentru un amperaj mai mic se pot scoate borne doar pe partea de secundar. O sa atasez maine niste poze, poate ma puteti ajuta sa identific cum se pot conecta

Link spre comentariu

Domle, nu scoate borne pe secundar!!! Asta nu are efect asupra amperajului ci asupra tensiunii. Daca spui ca aparatul are mai multe borne pentru primar nu trebuie sa faci modificari, trebuie doar sa conectezi dupa trebuinte. Iar daca ai conectat "pe cel mai lung traseu" si totusi e amperajul prea mare poti rezolva conectand "in serie" cu clestele de masa o sarma de 4 mm facuta spirala. Amperajul de lucru il controlezi cu niste "prize" la spirala respectiva. Mai concret, ca vad ca ai zis ca esti incepator, cu cat curentul va avea de strabatut o portiune mai lunga de sarma cu atat va fi mai mic. Cat despre sudura in continuu, las-o balta! Dupa redresare ai nevoie de ceva ca sa netezeasca curentul. Altfel nu poti suda cu bazic. Condensatorii au viata scurta iar inductorul e cat juma de traf. Lasa-l asa ca doar nu sudezi vapoare! Sper ca m-am facut inteles si ca ti-am fost de ajutor! Numai bine!

Link spre comentariu
Vizitator Corcodel

Am reusit sa fac niste poze la aparat. Inteleg ca se poate regla amperajul din primar, dar nu inteleg la ce borne ar trebui sa conectez firele din primar, mai ales ca doua borne au un sunt intre ele.La bornele de la primar am facut poza si la fata si la spatele placutei cu borne.

Link spre comentariu

Salut, parerea mea : muta puntea pe celelalte borne libere dinspre dreapta si masoara tensiunea de pe secundar.Cablul de alimentare lasa`l acolo. Ca sa nu ai surprize, cind faci testele, inseriaza un bec de 220v cu primarul, sau o siguranta automata...Ai grija !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări