Vizitator ALiCE Postat Octombrie 25, 2005 Partajează Postat Octombrie 25, 2005 Este vorba de o schema pt. un ceas cu tuburi nixie, luata de aici: http://homepage.ntlworld.com/electricst ... clock.html Imaginea atasata reprezinta partea de alimentare. Schema este facuta pt. 115 SI 230V. Din ce am inteles: ce e cu rosu dispare cu totul. 1. firul marcat cu albastru e ok? nu de alta, dar e ca si cum as pune R16 direct in priza. 2. R16 (marcata cu verde): 1K, "1K 0.25 watt resistor, preferably fusible (flameproof) type 5%". Exista asa ceva? Am intrebat ieri la conex si cica nu exista rezistente fuzibile. Daca pun o rezistenta normala (SMD, 0.25W) e ok? sau altceva? 3. R6 (marcata cu galben): 47K @ 230V. Nu stiam de voltaj pt. rezistente. Whatever. SMD 0.25W 47K sa fie ok? daca nu, ce sa pun in loc? 4. acum e oarecum tardiv, dar ca idee... nu am gasit tranzistori SMD, aveam nevoie de ceva @ 300V dar sa nu fie mult prea scumpi (astia normali au fost 2.000 / buc). stie cineva ce / unde / cu cat as fi putut gasi? (desi la cum arata ii pot face pe astia SMD fara probleme ) Mercic. Link spre comentariu
Vizitator mister_rf Postat Octombrie 25, 2005 Partajează Postat Octombrie 25, 2005 Cred ca alimentarea la 220V este in genul acesta: Rezistentele din anodul tuburilor Nixie trebuie sa fie de 1W... Pe intrare se poate pune o siguranta de 1A. Link spre comentariu
Vizitator ALiCE Postat Octombrie 25, 2005 Partajează Postat Octombrie 25, 2005 oki.esti sigur ca trebuie 47k@1w? daca incerc cu smd-uri de 0.25w ce se poate intampla? Link spre comentariu
Vizitator mister_rf Postat Octombrie 25, 2005 Partajează Postat Octombrie 25, 2005 Am presupus ca tuburile vor prelua 100V restul pana la 300V, adica 200V vor ramane pe rezistenta... 200V/47K= 4.25mA si din 4.25mA*200V=850mW ~ 1WDar depinde de tensiunea si curentul necesar tuburilor. Si valoarea rezistentei se va adapta in functie de curentul necesar pentru o lumina decenta... :smt001 Pentru o valoare mai mare de putere disipata pe un rezistor SMD, se pot inseria/sau se vor pune in paralel rezistente care sa acopere puterea necesara... Link spre comentariu
MiniTehnicus Postat Octombrie 27, 2005 Partajează Postat Octombrie 27, 2005 Cel mai elegant este sa folosesti un trafo de retea cu secundarele de110v si 5v.Tuburile nixie au tensiunea de aprindere intre 150 si 170v iar tensiuneade mentinere 120-140v in functie de tip. De asemenea curentul consumatpentru aprinderea unei cifre depinde de model, ex zm570 are nevoie de2mA si rezistenta din anod de 100k.In functie de stralucirea fiecaruiexemplar se poate mari sau micsora.Cel mai folosit tranzistor pentru comanda este MPSA 42 care are si ovarianta SMD, sau poti incerca cu SN74141 care sunt drivere dedicate.Mai sunt si variante de ceas la care tensiunea pentru nixie este realizatade un convertor din 12v. R16 (marcata cu verde): 1K, "1K 0.25 watt resistor, preferably fusible (flameproof) type 5%" este o rezistenta de 0,25w si valoare 1k 5% care la depasirea puterii nu se inroseste sa ia foc,stratul rezistiv se intrerupe pur si simplu intr-un punct.Ar mai fi varianta cu MMC361 sau cipurile dedicate din aparatele deradio cu alarma sau cu PIC. Link spre comentariu
Vizitator ALiCE Postat Octombrie 27, 2005 Partajează Postat Octombrie 27, 2005 Cel mai elegant este sa folosesti un trafo de retea cu secundarele de 110v si 5v. de traf vroiam sa scap. Tuburile nixie au tensiunea de aprindere intre 150 si 170v iar tensiunea de mentinere 120-140v in functie de tip. De asemenea curentul consumat pentru aprinderea unei cifre depinde de model, ex zm570 are nevoie de 2mA si rezistenta din anod de 100k.In functie de stralucirea fiecarui exemplar se poate mari sau micsora. astea erau, chipurile z574m, 170v. din pacate se pare ca mi-am luat o mica mare teapa de la Dj_Dog ( http://www.hi-end.ro/discutii/viewtopic ... ight=nixie ): din 5 tuburi teoretic bune, unul era z571m, dar spart la baza (nu's cum de nu am vazut). asta avea doar +, - si ~. era extrem de bun daca mergea. din restul de 4 cu digiti, unul merge OK, la altul se aprind digitii pana la jumatate iar restul nu merg deloc. Cel mai folosit tranzistor pentru comanda este MPSA 42 care are si o varianta SMD mpsa42 am folosit, iar SMD nu am gasit pe plaiurile mioritice (maica domnului) sau poti incerca cu SN74141 care sunt drivere dedicate. la 96.000 / buc sa incerci tu cu alea ;) Mai sunt si variante de ceas la care tensiunea pentru nixie este realizata de un convertor din 12v. R16 (marcata cu verde): 1K, "1K 0.25 watt resistor, preferably fusible (flameproof) type 5%" este o rezistenta de 0,25w si valoare 1k 5% care la depasirea puterii nu se inroseste sa ia foc, stratul rezistiv se intrerupe pur si simplu intr-un punct. mda, banuiam. sa treaca cineva pe la conex sa le explice ca exista asa ceva. eu nu am reusit. Ar mai fi varianta cu MMC361 sau cipurile dedicate din aparatele de radio cu alarma sau cu PIC. prea tarziu. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum