Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

totul despre electroliza


hILIE

Postări Recomandate

Deci as dori cat mai multe sfaturi despre acest proces, in special electroliza cuprului, argintului si a altor metale ce pot fi depuse prin electroliza...Din cate stiu eu la cupru se foloseste ca electrolit o solutie acida de CuSO4. Acum care ar fi concentratia ideala de acid sulfuric, piatra vanata, tensiunea dintre anod si catod pt. ca am rascolit netul si nu am gasit date exacte.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 27
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • mișa

    5

  • TESSLA

    5

  • hILIE

    4

  • fenobarbital

    3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator tyc

ca am rascolit netul si nu am gasit date exacte.

Pt acoperiri metalice se folosesc substante de puritate mare si cianuri...am citit o carte despre acoperiri metalice si acolo se cerea tot felul de substante;cu piatra vanata si alte chesti(de ex baton de sulf pt apicultori) nu faci mare lucru,puritatea lor lasa de dorit.In principiu piesa de acoperit se scufuda intr-o baie impreuna cu materialul acoperitor(Cu).E tot ce mai tin minte din procesul de galvanizare.Pt o lucrare de calitate ai nevoie de experienta anterioara-a ta si altilor.E o meserie cu min 2 ani de ucenicie sau aparatura performanta si substante scumpe(daca poti sa faci rost de ele in Romania).Succes.
Link spre comentariu

Acoperirile metalice sunt un caz particular al electrolizei. Electroliza e: http://ro.wikipedia.org/wiki/Electroliz%C4%83

Detalii despre acoperiri metalice nu vei putea obtine din documentatii noi, nici chiar de pe internet. Poti sa inveti din aceasta carte: http://www.librariaeminescu.ro/isbn/973 ... anotehnica (daca o cumperi) sau poti sa inveti dintr-o carte veche, la fel de buna pentru ce-ti trebuie tie: http://dl.dropbox.com/u/3712780/Galvano ... odarie.zip

Oricum e tare greu....nu cred ca cineva a experimentat ceva din cartea asta.

Link spre comentariu

Pentru acoperirea unui obiect de fier cu cupru, e relativ usor, tensiune intre 2 si 4 V, concentratia solutiei de CuSo4 maxima(la punct de saturatie)+cateva picaturi de suc de lamaie.Fierul se acopera cu cupru si fara electroliza, dar dureaza foarte mult, si nu arata bine, e rugoasa pelicula...pentru argintare/aurire trebuie musai clorura de aur, respectiv azotat de argint("piatra iadului")+cianura de sodiu sau potasiu...Temperatura electrolitului trebuie sa fie in general pe la 60 gr.C, ajunge oricum la 90 gr. in timpul electrolizei...daca nu aveti transformator, dar aveti MULTA GRIJA-pericol de electrocutare!- se inseriaza un resou de 500-1000W cu o dioda redresoare de minim 10A(pusa pe radiator) si asta-i toata sursa...direct la 230V.Dezavantaj ca la cateva minute, trebuie intrerupt procesul, incepe sa fiarba electrolitul-dar de mers, merge minunat...

Link spre comentariu

Eu nu urmaresc sa galvanizez anumite obiecte cu alt tip de metal ci sa ingros anumite metale, adica un cablaj de cupru sa-l ingros prin electroliza, o sarma subtire de argint sa o ingros luand argintul de pe alte obiecte... Deci vreau lucruri mai usor de pus in practica, nicidecum galvanizarea unei bucati de tabla ordinara cu aur.

Link spre comentariu

In cartea pusa de mine e descrisa metoda pentru depuneri groase de cupru. Depunerea cuprului pe cupru e relativ usor de efectuat. De asemenea stratul depus ca avea o aderenta foarte buna, practic va fi corp comun. Poti incerca si argint pe argint, tot din cartea aia. E descrisa metoda de argintare electrochimica. Se vorbeste de argintarea cuprului si alamei dar e acelasi lucru si daca argintezi argintul. Normal, va merge doar electrochimic. Metodele de depunere fara curent electric functioneaza doar pentu metale diferite si pentru straturi extrem de subtiri.

Link spre comentariu

Mai devreme am postat inainte sa citesc cartea pusa de tine, intradevar acolo am gasit ceea ce ma intereseaza pe mine. Deocamdata va multumesc frumos pt. ajutorul dat, nu ramane dacat sa asteptam vara, sa va invit la o naveta de bere si :smt103: .

Link spre comentariu

Acoperirile galvanice prin substraturi metalice,cum sunt cunoscute ele prin denumire, in cazul acesta este vorba de o acoperire cu cupru. Baile de cuprare sunt de doua feluri: bai alcaline si bai prin electroliza. Acoperirile cu cupru prin cele doua procedee se fac de obicei la temperatura camerei. Cele mai bune rezultate se obtin cu bai prin electroliza care au in compozitie cianura de potasiu. In orice situatie de acoperire o importantza deosebita o are degresarea piesei. In cazul acesta se recomanda o baie de cupro-degresare, si dupa aceea o baie de cuprare propriuzisa( unde se poate ingrosa stratul de cupru foarte mult). Desigur ca pe tema asta se poate discuta foarte mult , dar spatiul nu ne permite, deaceea si antivorbitorii mei au spus ca este greu acest subiect de abordat. Eu am lucrat foarte multi ani in acoperiri metalice, cca 17 ani si am lucrat cu bai de: cadmiere, cuprare, eloxare(anodizare) a aluminiului, bai de cromare dura si decorativa, bai de nichelare etc. Este o meserie grea, nu numai prin conditiile deosebite de munca dar si prin cunostintele tehnice pe care trebuie sa le ai. Aici trebuie sa cunosti chimie,electricitate,notiuni de lacatuserie(ca sa faci suportii de prindere a pieselor), calcule de ventilatie si multe altele. Petrica

Link spre comentariu

Cand vrei sa cuprezi mai este cum mai e, ca merge si fara cianura. Dar la argintare nu merge fara. Si eu nu m-as juca cu asa ceva (cianura)! Vorba unui coleg de aici de pe forum, s-ar putea sa iti cante popa la cap, si nu e vorba de "Isaia dantuieste" !

Link spre comentariu

Dah... ce sa zic, numai cuvinte de "incurajare" ca deobicei

 

Acum 2 ani m-am jucat putin cu o instalatie rudimentara compusa dintr-un transformator toroidal rebobinat (~50VA), o punte romaneasca de 20A, un rezistor bobinat de putere mare cu priza reglabila si o baie compusa din solutie de sulfat de cupru apa demineralizata si acid sulfuric sursa de depunere era alt PCB initial, mai apoi o placuta de citiva mm grosime de cupru. Intentia mea era sa ajung sa fac treceri metalizate pe canlaje dubluplacate si mai apoi multistrat. Fara paladiu (catalizator), fara reverse-pulse si alte chestii ultrasavante. Vreau sa spun ca din cele citeva incercari pe care le-am facut am reusit sa depun in final un strat fin de Cu peste un PCB (mai exact peste stratul existent) de o calitate care m-a lasat fara cuvinte. Initial esecurile au avut ca si cauza urmatoarele: -curent prea mare- strat poros, de proasta calitate, aderenta slaba... - degresare insuficienta- strat fara aderenta (se exfolia), - am folosit electrodul intr-un saculet din plasa de material textil sintetic - fara rezultat. Ulterior am cautat o metoda de a cupra chimic vias-urile pcb-urilor pentru a putea creste prin depunere electrochimica grosimea si stabilitatea mecanica a trecerilor metalizate astfel realizate insa aici m-am oprit. Ca o paranteza, LPKF are un kit pentru realizarea trecerilor metalizate la rece, pur chimic. M-am mai gindit si la varianta ca sa metalizez gaurile cu lac conductor pe baza de argint (scump) sau grafit, folosind o pompa de vacum. De citeva zile am vazut la wurth ca au 2 spray-uri cu continut de cupru si ma gindeam sa le incerc. Promit sa vin cu poze si pina atunci va dau un link, care consider ca merita toata atentia:

http://www.drpp.nl/default.asp?id=1&id_sub=1_0&lng=e

si inspiratia:

http://0x0000ff.com/tps/

Link spre comentariu

Pai ce cuvinte de "incurajare" vrei sa spunem?! Doar nu santem din guvernul Boc! Electroliza e un fenomen complex, necesita aparate si instalatii speciale si nu in ultimul rand, cunostinte de specilitate! Realizarea unei acoperiri metalice de calitate ,mai ales aur, argint (asta am experimentat-o) nu e la indemana oricui. Si cand mai vine vorba sa te mai "joci" si cu cianura si diferite namoluri electrolitice (chiar asa se numesc!) foarte otravitoare...parca iti cam piere din elan.

Link spre comentariu

Atat in electronica cat si in chimie sunt o groaza de lucruri periculoase, dar totusi ma gandesc ca orice om cu cap pe umeri se informeaza bine despre substantele cu care lucreaza. Nu zic ca cianura nu e foarte toxica dar de murit poti sa mori si atunci cand construiesti un banal amplificator pe lampi, si acolo sunt tensiuni periculoase in curent continuu, dat toate accidentele se produc din necunostinta de cauza sau impudenta. Oricum la noi cianura e foarte greu de obtinut, daca si pentru un litru de acetona sau acid clorhidric iti trebuie o groaza de hartii, inclusiv de la politie. Ca la noi la nimeni..., afara de ex, mai precis in Spania acidul clorhidric il ei de la depozite de constructii, se foloseste diluat pt. curatarea cimentului de pe fatade din caramida, iar acetona o cumperi fara nici un act de identitate, se foloseste in cantitati mari pt diluat resini poliesterice, resini folosite la constuctia piscinelor din fibra de sticla.

Link spre comentariu

... toate accidentele se produc din necunostinta de cauza sau impudenta..

De acord! Numai ca, la fel cum au zis si colegii de mai sus, e cam greu sa fii " in cunostinta de cauza" pentru ca sursele de informatie sant foarte foarte limitate.
Link spre comentariu

Abunda internetul de retete de preparare de nitroglicerina, praf de pusca, tesla coil, otravuri si alte cele, @TESSLA daca vrei sa ne faci un curs de "safety" sau sa ne convingi ca e prea periculos si o sa patim ceva rau, mai bine lasa lucrurile asa cum sint. Haideti oameni buni, nu v-ati "jucat" niciodata cu substante chimice periculoase din laboratorul de chimie? Nu v-ati electrocutat niciodata? Nu v-ati gaurit hainele cu acizi? Mai un pic si ajunge thread-ul un apel la "Spune Nu Rosia Montana"Uite pe mine personal m-ar interesa mai mult niste discutii despre densitatea de curent, sarurile de paladiu si rolul lor in baia electrolitica, timpi de depunere, distanta optima intre electrod si piesa. Vreau sa fac treceri metalizate la cablajele imprimate, punct. Ma intriga faptul ca la ora actuala la nivel de amator nimeni nu face cablaje imprimate macar dublu strat la nivelul anilor '70 din industrie si asta datorita unui aspect foarte putin cunoscut in desavirsirea lor (avem fotorezist, gravare, metoda prin transfer, stanare chimica si silk-screen) si anume trecerile metalizate intre "top" si "bottom" sau "vias"-uri sau cum mai sint ele numite. Exista alternativa "semi-pro" cu capse dar nu despre asta vreau sa vorbim sau despre diverse kit-uri "rapid prototyping" care costa cit salariul minim pe economie/an. Singura modalitate pe care o vad eu prin care se poate depasi si acest aspect sta in metalizarea gaurilor in PCB, chimic sau mecanic si mai apoi cresterea stratului prin ELECTROLIZA. Pina la ora actuala, sulfatul de cupru si acidul sulfuric inca n-au ajuns substante prohibitive (desi acidul sulfuric a cam disparut de pe piata in era acumulatorilor cu gel), si despre altele astept feedback; ferocianura de potasiu (apropos de cianuri) se gasea la magazinele foto si pe vremea impuscatului...Inca ceva: @misa multumesc frumos pentru lucrarea "galvanotehnica in gospodarie", pina acum ai fost de departe cel mai de folos in tot ce s-a postat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări