Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Calcul tub pentru subwofeer

spinach

Postări Recomandate

salutam ,In imagine este un tub , de o forma speciala . Estre greu de definit la el ce diametru putem considera ca are . Este simetric de la capete catre mijloc , dar nu are o portiune cilindrica . Tubul sint convins ca are o modalitate de considerare si integrare in calcul standart al unui tub. Stie cineva mai multe detalii ?De ce influenteaza diametrul tubului frecventa de rezonanta a incintei ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• spinach

5

• CBI

3

Top autori în acest subiect

se ia in considerare diametrul interior de la partea de la iesire,in cazul tau partea din dreapta din poza

uite aici de ex

http://www.loudspeakershop.eu/br70220hp-p-1140.html

tubul are 58 la intrare si 70 la iesire

referitor la a doua intrebare,poate ar trebui sa studiezi ce face exact rezonatorul asta ,ce se intampla cu aerul din incinta,astfel ajungi sa intrebi si de ce lungimea lui sau volumul cutiei 'afecteaza' acordul,cand de fapt toate sunt in stransa legatura si lucreaza la unison

Link spre comentariu

ok. ; este valabil si pentru acest tub , simetric , gituit la mijloc ? care este avantajul la astfel de tuburi ? la prima vedere sint mai scumpe si deci daca sint folosite au un avantaj

Link spre comentariu

da,este valabil si pt tubul tau,asta am si scris mai sus.SI in cazul acestor tuburi nu poti fi 101% sigur ca ai realizat exact ce ti-a indicat simulatorul si cea mai buna verificare ramana tot masurarea in sine si ajustarea finala daca se doreste chestii precise(de mult ori nu este nevoie)avantajul acestor tuburi se face simtit in cazul difurilor care disloca mult aer(xmax mare),astfel se minimizeaza zgomotul produs de frecarea aerului la intrarea in tub,acea pufaiala specifica si deranjanta daca este pozitionat aproape de ascultator.Astfel de tuburi se numesc evazate(la un capat sau amadoua) sau flared .Sunt mai scumpe asa este,dar uneori sunt necesare alterori nu-si fac simtitta prezenta/deci nici investitia.Cele 'de firma' pot fi realizate din material mai inert si mai solide/groase in carne de aceea sunt si destul de scumpe,ajungand pana la cativa zeci de E fata de unul clasic,care poate sa fie cativa lei.Aceste tuburi au si ele o rezonanta specifica daca sunt subtiri sau f lungi (cum sunt de regula cele ieftine) care se manifesta in gama de medii si este bine de luat in conderare cat de jos este nivelul lor fata de semnalul de referinta , in special atunci cand tubul este pozitionat pe fata cutiei(deci pt incintele la care diful de bas reda si partea de medii) pt ca produc distorsiuni si coloratii care chiar se aud cand se nimereste zona sensibila cu diverse materiale muzicalePS:Tubul nu este gatuit la mijloc ci este 'labartat' la capete,depinde cum privesti :rade: :limb:

Link spre comentariu

Tubul are o lungime de 28 cm ; nu are nici o bucatica cilindrica ; ok; am inteles ; dar ce sa masor ?deoarece intrarea are un profil foarte lent ; as putea sa masor in un plan de referinta ;intrarea are cam o raza de 1cm si apoi pleaca aproximativ conic ;seamana cu o aripa de avion . Daca masor in planul orizontal de la intrare , cred ca nu va fi prea exact . Sa masor la 45 grade pe raza de cerc ?Ce uzanta ar fi in acest caz ?

Link spre comentariu

Tubul este de la un subwofeer si probabil din acesta cauza este labartat la capete . Am inteles cu dimensiunea care trebuie luata in calcul . 1.Ce diferenta ar fi daca renunt la labartarea din interior si ii pun un secment cilindric , deoarece vreau sa ii modific lungimea .2.De ce fabricantul a calculat lungimea pentru o frecventa destul de departe [in sus] de fs ? ;m-am gindit ca ar fi 2 variante : fie obtine ceva ce nu stiu eu [putere, acuratete, linearitate , etc] fie ca urechea lui asa a considerat necesar . Nu ma gindesc la costuri deoarece diferenta este nesemnificativa .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări