TESSLA Postat Ianuarie 13, 2011 Partajează Postat Ianuarie 13, 2011 Buna seara! As vrea un sfat in legatura cu urmatoarea problema: Vreau sa-mi construiesc o statie de amplificare bazata pe doua amplif-uri cu alimentare simetrica. Intentionez sa montez si un corector de ton de tip AD-012, construit de Adelaida. Dilema mea este urmatoarea: ar fi mai bine sa mai pun un traf pentru alimentarea corectorului sau pot sa iau tensiunea de pe ramura pozitiva a blocului care alimenteaza amplificatoarele. Mentionez ca tensiunea este de +/-34 V iar filtrajul este de vreo 27000 uF per ramura. Ma gandeam ca pot sa iau tensiunea cu + sa o cobor la 12 V si sa stablilizez pentru alimentarea corectorului. Dar nu stiu daca imi afecteaza sau nu functionarea amplificatorului sau viceversa. Va multumesc pentru interesul acordat si eventualele raspunsuri! Numai bine! Link spre comentariu
ari_panterra Postat Ianuarie 13, 2011 Partajează Postat Ianuarie 13, 2011 e cam mare caderea de tensiune de la 34V la 12V.eu as opta(si recomand) un transformator de 10-12V si un stabilizator bazat pe ic lm7812,e mai sigur ,simplu si stabil.succes! Link spre comentariu
TESSLA Postat Ianuarie 13, 2011 Autor Partajează Postat Ianuarie 13, 2011 Asa ma gandisem si eu initial dar intre timp "m-a lovit comoditatea" . Asa am sa procedez. Vorba aia, daca tot fac un lucru sa-l fac ca lumea ca doar nu il fac in fiecare zi. Numai bine si va multumesc pentru interes!Era sa uit! Am intrat in posesia unor condensatori electrolitici, cu trei terminale:+,- si un terminal marcat pe carcasa cu NC. Pentru ce e acel terminal? Ca am masurat cu capacimetrul si nu are nici o treaba terminalul ala. Link spre comentariu
TESSLA Postat Ianuarie 13, 2011 Autor Partajează Postat Ianuarie 13, 2011 Chiar nu stie nimeni? Link spre comentariu
Mikrosha Postat Ianuarie 13, 2011 Partajează Postat Ianuarie 13, 2011 NC vine de la Not Connected, ca să stea mai bine prins de cablaj. Dacă vrei să scapi de folosirea unui traf suplimentar poţi folosi un convertor buck (adică în comutaţie) cu LM2575-12. E mai scump dar randamentul este mult mai ridicat, fără disipare de căldură. Link spre comentariu
TESSLA Postat Ianuarie 13, 2011 Autor Partajează Postat Ianuarie 13, 2011 Oricum, chiar si cu un clasic 7812 nu se disipa prea multa caldura deoarece curentul absorbit de corector este de 10 mA. Va multumesc pentru raspunsuri! Link spre comentariu
Shambala Postat Ianuarie 14, 2011 Partajează Postat Ianuarie 14, 2011 Amplasarea unui transformator suplimentar poate creste brumul (prin inductie). Consumul unui corector de ton este f mic asa ca nu va afecta in nici un fel alimentarea etajelor finale. Data fiind diferenta de tensiune mare, reducerea acesteia se face cu un filtru T (2 R serie si un C paralel), lasand doar 3-5V pe 7812. La inceput se inseriaza si o dioda - in direct. Link spre comentariu
wally_gatter Postat Ianuarie 14, 2011 Partajează Postat Ianuarie 14, 2011 sau un simplu divizor de tensiune: una de 2k2 prin care va trece plusul de 35V si una de 1k2 de pe care vei culege tensiunea de care ai nevoie (valorile sunt pentru 10 mA) , daca doresti pe urma poti adauga si un stabilizator ..7812 fara radiator pentru ca disipatia de caldura este infima... Link spre comentariu
remus68 Postat Ianuarie 14, 2011 Partajează Postat Ianuarie 14, 2011 O rezistenta, un zenner si un electrolitic sint mai mult decit suficiente... asta iti spun dupa o experienta de aproape 30 de ani in constructia amplificatoarelor... LM-uri, surse in comutatie...? Complicatii inutile si mai ales zgomotoase. Rezistenta va fi dimensionata corespunzator, in functie de consumul montajului si curentul prin zenner.Arunca o privire pe schemele de la Marshall, Fender, Roland, Teisco, ... si te vei convinge. Link spre comentariu
Shambala Postat Ianuarie 14, 2011 Partajează Postat Ianuarie 14, 2011 Daca ar fi aruncat acea privire nu ar mai fi aruncat aici intrebarea ...Daca vrei sa reduci zgomotul pui 2 R si 2 conzi ("rupi" in doua rezistenta de care ziceai tu).Oricum, raspunsurile importante au fost date. Link spre comentariu
TESSLA Postat Ianuarie 14, 2011 Autor Partajează Postat Ianuarie 14, 2011 Va multumesc pentru intersul acordat si pentru raspunsuri. Numai bine! Link spre comentariu
Vizitator Hardcoreman Postat Ianuarie 16, 2011 Partajează Postat Ianuarie 16, 2011 Caut un transformator 2x40V, 4A, 180W. Cineva are? Link spre comentariu
costy Postat Ianuarie 16, 2011 Partajează Postat Ianuarie 16, 2011 pai nu prea iese calculul, ia mai calculeaza puterea aia Link spre comentariu
TESSLA Postat Ianuarie 16, 2011 Autor Partajează Postat Ianuarie 16, 2011 Este redundant si incorect ce ai spus. Atata vreme cat precizezi tensiunea si amperajul n-are rost sa mai precizezi si puterea. Puterea se calculeaza ca produsul dintre tensiune si curent. In cazul tau, 4*80=320 W. Deci traful tau ar trebui sa aiba macar 400 W, ca sa nu il exploatezi aproape de curentul de scurtcircuit. Link spre comentariu
ionioni2008 Postat Ianuarie 16, 2011 Partajează Postat Ianuarie 16, 2011 ... Deci traful tau ar trebui sa aiba macar 400 W, ca sa nu il exploatezi aproape de curentul de scurtcircuit.Cred ca e o greseala, cei 4A sunt CURENT NOMINAL. Curentul de scurt-circuit n-are ce cauta in discutia asta, si, oricum este de multe ori mai mare!!On-topic acum, cei 320VA necesari la traf, sunt OK. Totusi....2x40Vac inseamna dupa redresare si filtrare cam 2x55Vcc. Amplifurile alimentate la +-55V sunt capabile de 120W/8ohm sau 2x200W/4ohm, moment in care cei (doar) 4Aef disponibili in secundare n-ajung deloc. Mai aproape de adevar ar fi: 2x40Vac/8...9Aac. (adica un TMA de 630...800VA). II Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum