Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Atelierul lui RADU.

radu cnc

Postări Recomandate

Am terminat de executat portfiliera pentru filetarea pe strung impreuna cu capetele pentru filiere mai mari.

Din experienta am constatat ca portfilierele mai mari asigurate doar cu un surub de corpul care culiseaza se formeaza jocuri si apar si bavuri pe langa faptul ca filetele ies cu rupturi si diametre mai mici, astfel ca am gandit si realizat un sistem de blocare cu stifturi, suruburile au rol doar de a asigura portfilierele cele mari.

Am folosit si o canelare in loc de randalinare, se asigura un cuplu de strangere cu mana mult mai bun pentru filetele executate in materiale moi gen aluminiu, alama, poliamida...

Mai multe poze http://ruian.ro/portfiliera-pentru-strung/.

post-45737-139829689511_thumb.jpg

post-45737-139829689519_thumb.jpg

post-45737-139829689527_thumb.jpg

post-45737-139829689536_thumb.jpg

post-45737-139829689543_thumb.jpg

Link spre comentariu

Nu am contorizat orele depuse, au fost oricum o placere de-a mea sa-mi construiesc scule.Daca te gandesti ca fiecare canelura a fost frezata individual, la o piesa divizarea si canelarea dureaza aproape o ora. Nu au fost foarte multe ore si le-am facut printre alte lucrari, cand aveam montat divizorul mai canelam cate o piesa, cand aveam montat pe masa universalul mai frezam cate o gaura si tot asa...

Link spre comentariu

...De curiozitate, cam cate ore cumulate de munca ati depus pentru executie?

Radu nu a contorizat, dar ceea ce se vede in imagini cumuleaza 8 ansambluri. Ochiometric, se poate estima ca in medie pe un ansamblu, s-au depus cel putin 5 ore de munca (la nivelul unui profesionist) Deci se poate aprecia un total de aproximativ 40 ore pe ceea ce se vede. Imaginile nu furnizeaza amanunte. In functie de aceste detalii, cifra poate creste sau scadea mai mult sau mai putin.
Link spre comentariu

Multumesc pentru aprecieri.Numarul de ore lucrate nu cred sa fi trecut de 14...16ore, eu lucrez foarte repede si-mi usurez foarte mult munca cu sculele pe care le detin.Canelarea a durat cel mai mult, per piesa undeva in jur de 1 ora, gauririle merg extraordinar de repede si de precis si nu trebuie sa folosesc masa rotativa.Suruburile strunjite au durat cam 1 ora, iar strunjire pieselor, per piesa undeva in jur de 30'...Poze cu dtalii...

post-45737-139829690227_thumb.jpg

post-45737-139829690235_thumb.jpg

post-45737-139829690243_thumb.jpg

post-45737-13982969025_thumb.jpg

post-45737-139829690259_thumb.jpg

Link spre comentariu

Ca orice meserias, ai tendinta Radu sa estimezi doar timpii operativi. Uiti, sau neglijezi fara sa-ti dai seama, cat alergi dupa materiale, scule si sau diverse aspecte legate de acestea: ascutire, eventuale adaptari, etc. Apoi neglijezi de buna-seama, diferitele reglaje, dintre care unele (cateodata) iti scot "peri albi". Nu pui la socoteala (cred) chinul de a recupera un material din care urmeaza sa realizezi o componenta. Apoi, cred ca ai negljat din capul locului unele organe de asamblare cum ar fi suruburile speciale cu varf conic, pene banale, sau speciale, suduri, etc. Doar operatiile de debitare, daca le punem la socoteala si care de regula conteaza cat 10...15 % din timpul total de lucru si tot ai facut o reducere dintr-un condei. Nu mai punem la socoteala ca adesea in timpul lucrului ti se defecteaza una-alta dintre masinile cele mai utilizate - de exemplu bormasina electica de mana, sau polizorul. Timpul pe care il pierzi cu reparatiile, se trece in contul produsului pe care il realizezi, deoarece inseamna cheltuieli materiale suplimentare. Nu mai pun la socoteala ca probabil nici nu iei in calcul ca pentru aceeasi piesa, poti uneori folosi atat manghina plan-paralela, cat si capul divizor, sau eventual capul de mortezat. Unde ai pus timpii auxiliari corespunzatori?! Calculul estimativ pe care il faci tu, este valabil in regim de productie de serie, unde cele mai multe dintre aspectele enumerate de mine erau in sarcina altor meseriasi, aprovizionarea cu materiale era o chestiune pe care de obicei o neglijai, iar ascutirea si reparatiile utilajelor erau facute in regim centralizat.

Link spre comentariu

Aveti dreptate cu ceea ce spuneti dar atelierul imi aduce un venit suplimentar frumos si nu mai trebuie sa ma dau peste cap ca sa fac rost de materiale ci pur si simplu le cumpar de la otel la inox, alama, bronz, aluminiu, poliamida... Inainte faceam rost greu de materiale, nu si acum.Scule am investit bani cu ceva vreme in urma, acuma-i recuperez si completez doar la nevoie, de multe ori diverse persoane imi aduc diverse scule si anume cutite de strung, filiere, tarozi, si nu mai trebuie sa le cumpar. Acum avand de toate, timpul este cel care nu pot sa-l cumpar...si de multe ori stau cu lucrarile pentru mine si cand gasesc timp sau lucrez cu diverse accesorii pentru alte lucrari imi fac si treba mea, astfel incat montarea accesoriilor si reglajul lor este amortizat de lucrarea clientului.Poze de la distractiile de ieri...

post-45737-139829691231_thumb.jpg

post-45737-139829691238_thumb.jpg

post-45737-139829691246_thumb.jpg

post-45737-139829691253_thumb.jpg

post-45737-139829691262_thumb.jpg

Link spre comentariu

Am frezat pe langa conturul piesei un lamaj cu latime de 6mm si adancime de 2.5mm din mana controland doua axe. Nu este o frezare continuua ca la un cnc dar nu a fost necesar ca suprafata laterala sa fie lisa.

Link spre comentariu

o frezare " ochiometrica" deci ? ati pus un " distantier" de sacrificiu sub tabla de aluminiu ca sa nu atingeti masa?

Nu a fost necesar, tabla de aluminiu a fost de 5mm grosime si eu am frezat pe o adancime de 2.5mm.Daca frezam pe toata grosimea tablei, durch, puneam distantier sub piesa.Piese frezate din inox ...

post-45737-139829692456_thumb.jpg

post-45737-139829692465_thumb.jpg

post-45737-139829692473_thumb.jpg

post-45737-139829692479_thumb.jpg

post-45737-139829692486_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări