Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Atelierul lui RADU.

radu cnc

Postări Recomandate

Daca tu crezi ca masina asta de frezat a aratat asa cum o vezi tu astazi te inseli amarnic.Am cumparat-o de la o intreprindere locala care a vandut 3 bucati, si poate sti ca daca o institutie se hotaraste sa vinda ceva, va vinde ce nu mai are nevoie si nu mai foloseste, utilajul asta, dupa ce a fost tinut un an sau doi si muncitorii cu initiativa au descompletat utilajul corespunzator, a fost vandut.Masina era cu mare parte din chit sarit, fiind mutata de nu stiu cate ori (intreprinderea dupa ca a fost cumparata de o societate germana au adus o gramada de freze cnc), iar partile metalice expuse erau acoperite cu rugina, dar nu erau atacate de rugina in profunzime.A urmat curatarea cu motorina apoi diluant, demontarea aprox 40%, chituirea si slefuirea, impachetarea pentru vopsire si vopsirea (vopsirea a durat cel mai putin vreo 2 ore).Am mai desfacut utilajul ca sa schimb un rulment spart in cutia de viteze, care numai aceasta operatiune a durat cateva zile, revizuit instalatia electrica pentru ca nu mergea avansul rapid, pompa de ulei care unge utilajul nu era legata, firele care veneau spre lampa masinii nu aveau tensiune, joc la rotile de mana pe cele trei axe, limitatori de cursa nefunctionali si sistemele mecanice de capat de cursa rupte si multe altele.Toata reconditionarea a durat aproximativ 6 luni, de munca serioasa depusa, cu sprijinul unor prieteni care si-au adus aportul in masura posibilitatilor, si multi bani cheltuiti pentru utilaj, dar totul a fost facut cu pasiune.De aceea vezi astazi ceea ce vezi....PS: munca nu s-a terminat inca, in fiecare zi cand pot construiesc de la piulite pentru canal T, pana la tot felul de accesorii si dispozitive caci freza este un utilaj foarte complex si cere foarte multe accesorii si dispozitive.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Aseara am intrat in posesia sculei "centering indicator", comandata de pe ebay.uk, o scula cu care poti centra capul masinii sa fie coaxial cu o gaura care trebuie prelucrata.

Link spre comentariu

Felicitari :aplauze ,vorba aia degeaba ai scule bune de prelucrat daca nu ai si aparatura de masurat.Eu cu un ceas comparator bun am reusit sa scot jocurile la strung de numi venea sa cred cum merge.Am scapat de trepidatiile din ax si din ghidaje si acu chiar parca sant multumit :rade: .Mai trebuie invat si sa-mi perfectionez tehnica de strunjit.

Link spre comentariu

Felicitari si de la un electronist!Impresionant de-a dreptul,nu pare ceva din RomaniaCeva este totusi trist-de ce s-au distrus atatea ani de zile,ca acum sa refacem incet si cu efort urias ceea ce aveamSper ca acel copilas minunat din imagini sa prinda acelasi microb si sa dea cu tifla urmasilor netotilor ce ne ,,conduc"

Link spre comentariu

Sunt scule care te ajuta foarte mult in munca si nu sunt exagerat de scumpe, pentru noi sunt ca avem venituri mici.Intradevar este foarte costisitor sa cumperi toata gama de scule pentru un utilaj, desi cand am cumparat freza stiam ca este un utilaj complex si necesita multe accesorii si dispozitive dar din pacate multi care doresc achizitionarea unei freze, sau chiar au achizitionat una, utilajele se cumpara fara accesorii si in stare jalnica datorata unei intretineri dezinteresate, urmand ulterior (in functie de cunoasterea meseriei si de pretentii) achzitionarea de scule de la pensete pana la dornuri portfreza, mandrine etc..Am mai vazut ateliere unde exista cate o masina de frezat pe care nu se executau decat operatii simple de frezare plana, frezare pe contur si canale de pana deoarece utilajul nu avea accesorii, iar meseriasii care lucrau spuneau ca nu le cumpara ca sunt scumpe.Inainte cand existau fabricile de profil mecanic sau uzine care aveau ateliere de intretinere mai puteai sa faci la negru piese diverse sau cate o roata dintata, dar acum dupa ce s-au distrus acele ateliere si fabrici realmente nu mai ai la cine sa mergi sa construiesti cate ceva, sau daca exista utilaje in atelere private nu au cu ce sa-ti faca piesa.Eu am luat-o de la inceput cu toate, de la piulite de canal T, prisme paralele pentru asezat piesa in menghina, menghina cu strangere hidraulica, bride de tot felul, prisme, cale, comparatoare, freze de tot felul..., cei ce detin o masina de frezat stiu bine cat au bagat in scule.

Link spre comentariu

Azi am intrat in posesia coletului din Germania de unde am achzitionat un sistem de fixare pentru masa cu canale T, si doua pensete de 6mm, si 10mm S20x2, achizitionate de pe Ebay.de .

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Salut,Poze din faza intermediara de montare a riglei DRO-ului pe axa X.Pozitie incomoda, spatiu foarte inghesuit, dar dupa cateva modificari si prelucrari am reusit pozitionarea cutiei de protectie pe care am construit-o si in care montez sistemul de masurare.

Link spre comentariu

Ieri am terminat montarea sistemului de citire in coordonate si pe axa Z, si am realizat si proba.Sunt foarte multumit de DRO, munca la acest utilaj cu sistem de citire in coordonate este foarte usoara, si o piesa cu multe cote este foarte simplu de realizat si executia este mult mai precisa, dupa ce se pozitioneaza piesa si se aduce sistemul la zero.Masuratorile dese care se faceau in trecut nu mai sunt necesare, si se poate usor lucra cu freze care au fost ascutite si nu mai sunt pe cote fixe.

Link spre comentariu

Multumesc.Asara m-a cautat un nene la atelier daca nu vreau un divizor cu divizare directa. Am mers l-am vazut si l-am achizitionat cu 80Ron, atata a vrut pe el. Este in stare foarte buna, are universal de 125mm, disc de divizare cu 24 de indexari, doar ca are o bruma de rugina cum a stat vreo 10 ani intr-un beci.

Link spre comentariu

Am reconditionat divizorul cu divizare directa si dupa curatare, chituire, slefuire, vopsire, acum arata asa...Mai trebuie executata o rozeta din poliamida la mecanismul de blocare-deblocare.Are un disc cu doua variante de indexare, cu 24 indexari si 36 indexari.

Link spre comentariu

@radu cncFelicitari pt noua achizitie. :aplauze Ma faci sa "palesc" de invidie (in sens POZITIV evident!),acum ca ai facut rost de capul divizor. :da Cum te gasesc pe tine oamenii cu asa chilipiruri :freaza: !?,ca pe aici prin BUCALE NU se geseste asa ceva nici daca ofer de 10 ori mai mult!!!. :cry:Sa fii snanatos si sa ne arati ce minuni faci cu ele.BAFTA,MARIUS

Link spre comentariu

Multumesc.Eu nu duc lipsa de divizoare, la freza FUS25 eu am un divizor mare care accepta universal de 160mm si este inclinabil, mai am un divizor inclinabil in doua axe pentru universal de125mm, masa rotativa si restul de accesorii.Am o oferta de un divizor cu grinda si varf de sprijin pentru realizarea canelurilor la axe mai lungi, pentru masina de frezat FUS22 pe care respectivul vrea 100€. Il am in vedere dar nu m-am bagat inca ca am altele de facut cu banii. Cu ceva timp in urma vroia mult mai mult..., criza, asta e.Aici , ma refer in oras la noi (Lugoj) , a existat o mare platforma industriala care a ajuns literalmente la fier vechi.Asa se explica faptul ca se mai gasesc unele, altele pe la diversi fosti meseriasi care vroiau sa mai faca cate ceva dar nu mai au unde si se apuca de vandut fiare.

Link spre comentariu

Salut! Cred ca este cazul sa te duci la Ministerul Invatamantului si sa le dai virusul tau intr-ale tehnicii de performanta, poate,poate l-or raspandi prin facultatile de profil din tara si in felul asta vom avea in mod sigur o noua generatie de profesori eminenti si ingineri competenti, pasionati de munca pe care o fac. Doamne ajuta! Cu respect!

Link spre comentariu

Salut,Din pacate nu sunt un caz singular, sunt destul de multi pasionati dar banii sunt cred singurul impediment care sta in calea realizarii unui hobby de succes, veniturile find mici nu pot include cheltuieli cu un hobby.Cu stima.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări