Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Atelierul lui RADU.

radu cnc

Postări Recomandate

Executia unor bacuri din teflon (PTFE), material care se prelucreaza usor cu scule care taie bine.

La prelucrarea bacurilor ati inclinat capul vertical la unghiul dorit si ati folosit avansul automat al consolei,daca imi imaginez bine.Freza mea este un 22 si nu are avans automat la consola.Ar trebui sa folosesc avansul pe orizontala a mesei.In acest caz pt a realiza o prelucrare similara ce optiuni as avea?1.Folosesc o freza cilindro frontala in capul orizontal,prind menhina pe masa orbitala,o inclin inspre consola si rotesc menghina pt a realiza prelucrarea la unghiul dorit fata de laturile piesei.2.Menghina pe masa orbitala,inclin masa ca sa faca un unghi mai mic de 90 de grade cu verticala sub aceasta(invers ca la prima operatiune),rotesc menghina la unghiul dorit si prelucrez cu cilindro frontala prinsa in capul vertical,care e perpendicular pe masa.3.Prind mengina pe masa dreapta,folosesc in capul orizontal un dorn cu o freza modul(sau disc)rectificata pt a obtine profilul necesar,rotesc menghina pt a obtine unghiul dorit.4.In cazul detinerii unei menghine orbitale as putea proceda ca la variantele 1 si 2.Ce alte variante ar ma fi?Pt eficienta mi se pare ca varianta nr 3 ar fi cea mai optima in cazul meu.Cu respect.
Link spre comentariu

Da si eu as opta pentru varianta 3 dar nu trebuie sa reprofilati un disc ca ia mult timp ci puteti folosi in capul orizontal o bohrstanga, sau un dorn in care se prinde un varf profilat dupa necesitati, montati pe masa menghina sub unghiul dorit si lucrati cu avansul pe X ca acel tip de freza FUS 22 are avansuri pe X si Z, manual pe Y.

Link spre comentariu

La varianta cu bohrstanga nu m-am gandit.Este chiar cea mai buna.Si important,rapida!Lucru care nu trebuie neglijat pt economie de timp si spate(la schimbatul meselor)Freze am cateva reprofilate,folosite printre altele de tatal meu la danturare de pinioane de masina de gaurit.Probabil si la alte prelucrari.Va multumesc pentru raspuns.Freza asta ma uimeste in fiecare zi.La prima impresie pare o masina de gaurit simpla si constati ca poti adopta o sumedenie de variante de prelucrare,poti opta intre mese,pozitionarea mesei pe freza,alegerea capului orizontal sau vertical,folosire menghina sau universal.Cat ati lucrat la efectuarea reperelor din poliamida(teflon)pe care le-ati prelucrat folosind masa rotativa pentru realizarea acelui profil semi-circular?Detineti si subansamblele necesare danturarii elicoidale?Si fus 25 si 32 au aceasta posibilitate?

Link spre comentariu

Nu degeaba freza se numeste FUS adica freza universala pentru scularie.La reperele de teflon (PTFE) am lucrat in jur de o ora pe bucata, am lucrat doar cu freza de Ø3mm toate operatiile.La FUS 25 si 32 se poate dantura elicoidal si eu nu detin toate accesoriile pentru aceste operatii.

Link spre comentariu

Din cate imi amintesc eu, iti trebuie lira si rotile de schimb. FUS22-ul nu este prevazut cu asa ceva. Are insa roti de manevra pe fiecare parte a mesei si vreau sa incerc sa realizez si eu sistemul pentru canelare elicoidala, prin dezafectarea uneia dintre rotile de manevra. In acest caz, aproape sigur voi putea sa frezez si roti dintate prin rostogolire.

Link spre comentariu

Pentru FUS 25 sau 32 trebuie si modelul acesta de divizor care este special construit spre a fi actionat extern cu pinioane.In caz ca nu-l aveti se poate doar daca se modifica un divizor normal si i se adapteaza un pinion spre a se putea face actionarea.

post-45737-139829563922_thumb.jpg

post-45737-139829563929_thumb.jpg

post-45737-139829563936_thumb.jpg

Link spre comentariu

FUS22-ul meu, este produs in 1988 si era dotat cu cititoare optice. Am facut pe "dracu in patru" sa obtin aceste cititoare de la intreprinderea de unde l-am luat, dar nu am reusit. Pentru mine, ar fi fost mult mai sigure si eficiente decat orice DRO.

Link spre comentariu

FUS22-ul meu, este produs in 1988 si era dotat cu cititoare optice. Am facut pe "dracu in patru" sa obtin aceste cititoare de la intreprinderea de unde l-am luat, dar nu am reusit. Pentru mine, ar fi fost mult mai sigure si eficiente decat orice DRO.

Sistemul cu cititoare optice este mai bun decat gradatia masinii combinat cu rotile de mana dar nu rivalizeaza cu un DRO decat daca se poate pune la zero in orice punct arbitrar ales.Am lucrat pe sisteme cu vizare optica si risti sa gresesti cote , chiar si piesa caci ai de calculat incontinuu.
Link spre comentariu

Radu. Eu am cunoscut de aproape, sistemele cu cititoare optice. Erau poate putin mai incomode decat sistemele electronice, care se pun pe zero printr-o apasare de buton, insa erau deosebit de precise. Nu exista eroarea datorata pierderilor de biti, care la aparatura numerica exista in permanenta. La cititoarele optice originale ale frezei FUS22, sistemul era pozitionabil. Deci se putea pune inclusiv pe zero. Din cate imi amintesc, riglele erau gradate milimetric pe un suport metalic special, cu un coeficient de dilatare foarte mic. Eroarea optica de citire la sistemele cu care am lucrat, era de 0,02 mm, insa datorita faptului ca rezolutia la citire era foarte buna, se putea face efectiv o interpolare cu precizia de sub 0,01 mm. Cu alte cuvinte, rezolutia de citire era atat de clara, incat diviziunea minima se putea usor subimparti cu aproximatie convenabila. Punerea pe zero, se realiza prin glisarea sistemului optic pe niste ghidaje special prevazute. Am cunoscut si un sistem mult mai precis, cu rezolutia de 0,001 mm, la o masina de alezat si frezat in coordonate chinezeasca. Altminteri, cu greu tehnologia numerica, va reusi sa egaleze performantele sistemelor optice.

Link spre comentariu

Sunt total de acord cu Radu. Si la un DRO serios/sticla (ca al lui Radu), citirea se face tot optic, dar lucrul e muuult mai convenabil. Am avut si eu o freza cu cititor optic la serviciu si era foarte greoi de folosit. In consecinta, se folosea numai cateodata, deci majoritatea pieselor se faceau "din roti", cu precizia "cum o iesi". Cu DRO ai avantajul ca TOATE piesele ies muuult mai bine. Am facut (si inca mai fac) multe piese pentru aparatura de filmare si nu cred ca am avut vreodata nevoie de precizie mai buna de 1/100.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări