Vizitator Postat Decembrie 22, 2011 Partajează Postat Decembrie 22, 2011 Privesc si salivez...Te asteptam mai des printre noi @CIBY2. Masinile unelte, nu sunt in general atat de accesibile ca electronica in comutatie (uneori industria de profil, mai este denumita si "industria grea"). Cu pasi marunti si participand la discutiile noastre, vei ajunge insa sa-ti incropesti si tu un mic atelier mecanic. Link spre comentariu
radu cnc Postat Decembrie 22, 2011 Autor Partajează Postat Decembrie 22, 2011 Pt. CIBY2, multumesc pentru aprecieri.Cu stima. Link spre comentariu
mihaighe Postat Decembrie 22, 2011 Partajează Postat Decembrie 22, 2011 Privesc si salivez precum un copil in fata vitrinei cu bunatati!Frumos!Felicitari! Daca pe langa saliva ti-ai complecta si locatia poate vreun coleg din aceeasi locatie te mai poate ajuta sau sfatui. Link spre comentariu
radu cnc Postat Decembrie 24, 2011 Autor Partajează Postat Decembrie 24, 2011 Ieri am realizat manerul de la roata de mana iar in momentul cand am realizat maneta de blocare a papusii mobile am avut un accident si anume am rupt un tarod de M10 de calitate dintr-o manevra gresita de-a mea.Am filetat cu freza gaura si in loc sa cuplez sensul invers de rotatie de la capul masinii ca sa scot tarodul am apasat butonul pentru sens normal si mandrina fiind buna tarodul nu a patinat in mandrina ci s-a rupt i gaura.Ghinionul a fost ca era si un tarod de calitate foarte dur, cel mai dur din clasa HSS, era HSSE.Nu am avut alta solutie decat sa-l frezez in gaura cu freza widia si sa-l extrag.Inainte de frezare am incercat sa-l extrag cu o scula speciala de extras tarozi rupti dar era bine intepenit si nu am avut ca solutie decat frezarea, operatie reusita si problema rezolvata. Link spre comentariu
alin 105 Postat Decembrie 25, 2011 Partajează Postat Decembrie 25, 2011 Va doresc Craciun fericit si cat mai putini tarozi rupti in anul care vine! Intrebare: cum ati realizat dispozitul de blocare al papusii mobile?Mai exact ma intereseaza principiul de functionare, o schema, ceva.papusa mobila de la strungul meu se blocheaza cu un banal surub manevrat cu o cheie-o solutie ieftina si enervanta in exploatare.As construi un alt dispozitiv de blocare, cu maneta. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 25, 2011 Partajează Postat Decembrie 25, 2011 ...cum ati realizat dispozitul de blocare al papusii mobile?Mai exact ma intereseaza principiul de functionare...Functional, Radu are alezajul lateral, deci va folosi un sistem cu excentric, care va bloca foarte bine pinola. Problema este ca acest excentric, cu timpul face amprente in pinola si vor incepe problemele.Tu ai la Assist, acelasi sistem cu mine, adica un surub care strange pana de ghidare a pinolei. Sistemul nu este tocmai rau. Ma mir insa ca nu ai o maneta, asa cum am eu. Pune mana si fa-o singur. Este simplu. Link spre comentariu
radu cnc Postat Decembrie 25, 2011 Autor Partajează Postat Decembrie 25, 2011 Sistemul de blocare cu maneta consta dintr-un dispozitiv cu excentric, excentricitatea pe raza este de 1mm. Am copiat solutia originala care este foarte practica. Am sa pun si poze in cateva zile. Link spre comentariu
radu cnc Postat Decembrie 25, 2011 Autor Partajează Postat Decembrie 25, 2011 Va prezint o scula de extras tarozi rupti pe care am achizitionat-o din targul de vechituri, trusa a fost tinuta impropriu dupa ce a fost plouata expusa odata, au ruginit sculele dar asta nu este grav asa a avut pretul de 10ron, oricum cine o vindea nu stia la ce se foloseste oricum. Link spre comentariu
alin 105 Postat Decembrie 25, 2011 Partajează Postat Decembrie 25, 2011 ...Tu ai la Assist, acelasi sistem cu mine, adica un surub care strange pana de ghidare a pinolei. Sistemul nu este tocmai rau. Ma mir insa ca nu ai o maneta, asa cum am eu. Pune mana si fa-o singur. Este simplu. Pai o simpla maneta in cazul meu nu ar rezolva problema.Cursa de 160-170 de grade (cam cat se poate invarti din cheie acuma sau cu o ipotetica maneta) nu asigura suficienta forta pt blocarea completa a papusii.Cand am nevoie de blocare sigura (burghie mari -20-28 mm) sau cand folosesc pinola rotativa trebuie sa manevrez cheia din doua miscari pt blocare + alte doua miscari la deblocare.Deranjant. Poate solutia ar fi sa mesteresc un surub cu pas mai mare...caz in care ar fi compatibil cu o maneta, adaptata la actualul sistem.Pe urma maneta cum s-o construiesc?Partea de piulita trebuie conceputa ca o cheie inelara la care sa-i atasesz un maner.Nu pot sa fac o simpla bucsa filetata cu maneta.N-as putea sa o invartesc/potrivesc in pozitia optima de blocare-deblocare. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 26, 2011 Partajează Postat Decembrie 26, 2011 @alin 105: Nu stiu inca exact la ce te referi. Daca este vorba despre sistemul de blocare a cursei pinolei, atunci nu iti trebuie mai mult de 1/4...1/3 dintr-o rotatie. Daca te referi la surubul de blocare a papusii mobile pe ghidaje, atunci ai dreptate. In acest caz, solutia este confectionarea unei alte placi de strangere, cu o latime putin mai mare si cu rotunjirea muchiilor cu o raza de 1...1,5 mm. In plus, din cand in cand se mai unge cu vasilina aceasta placa. La mine, cu aceste modificari, nu am nevoie decat de o singura manevra de desfacere. Link spre comentariu
alin 105 Postat Decembrie 26, 2011 Partajează Postat Decembrie 26, 2011 Da, la blocarea papusii mobile pe ghidaje ma refeream.Blocarea pinolei se face si la mine cu o maneta, aia e OK. Link spre comentariu
viopa Postat Decembrie 26, 2011 Partajează Postat Decembrie 26, 2011 O trusa asemanatoare avea un coleg de munca prin 1983, ce o avea de la tatal lui. Mult timp am incercat sa-l conving ca sa mi-o vanda, dar nu am avut succes. Cine nu stie cat de mult te poate ajuta aceasta trusa, sa rupa tarozi... Link spre comentariu
ghettoman Postat Decembrie 26, 2011 Partajează Postat Decembrie 26, 2011 ...Tu ai la Assist, acelasi sistem cu mine, adica un surub care strange pana de ghidare a pinolei. Sistemul nu este tocmai rau. Ma mir insa ca nu ai o maneta, asa cum am eu. Pune mana si fa-o singur. Este simplu. Pai o simpla maneta in cazul meu nu ar rezolva problema.Cursa de 160-170 de grade (cam cat se poate invarti din cheie acuma sau cu o ipotetica maneta) nu asigura suficienta forta pt blocarea completa a papusii.Cand am nevoie de blocare sigura (burghie mari -20-28 mm) sau cand folosesc pinola rotativa trebuie sa manevrez cheia din doua miscari pt blocare + alte doua miscari la deblocare.Deranjant. Poate solutia ar fi sa mesteresc un surub cu pas mai mare...caz in care ar fi compatibil cu o maneta, adaptata la actualul sistem.Pe urma maneta cum s-o construiesc?Partea de piulita trebuie conceputa ca o cheie inelara la care sa-i atasesz un maner.Nu pot sa fac o simpla bucsa filetata cu maneta.N-as putea sa o invartesc/potrivesc in pozitia optima de blocare-deblocare.Se poate modifica foarte usor intr-un sistem cu maneta exact cum au strungurile mari.Singura piesa mai problematica e un surub cu un sant excentric care joaca rol de cama.Daca ai un universal cu 4 bacuri separate e floare la ureche.Daca nu,iei o placa rotunda,o gauresti excentric bagi surubul in gaura, dai 2-3 hefturi de sudura u pui in universaj,strunjesti cama si gata.Uite aici cum arata.http://www.mini-lathe.com/Mini_lathe/Modifications/Camlock_tailstock/Camlock.htmhttp://bedair.org/9x20camlock/9x20camlock.htmlhttp://www.wcc.net/~jkmccoy/shop/9x20.htmSi uite asa simti nevoia de un universalcu 4 bacuri,sau macar o plansaiba Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 27, 2011 Partajează Postat Decembrie 27, 2011 ...Se poate modifica foarte usor intr-un sistem cu maneta exact cum au strungurile mari...Multe strunguri mari nu au acea maneta, ci tot un simplu surub. ...Singura piesa mai problematica e un surub cu un sant excentric care joaca rol de cama...Un surub M12, cum este cel montat la Assist, are pasul filetului de 1,75 mm. In mod normal, la doua rotiri de cheie, cum procedeaza @alin 105, se realizeaza o rotatie completa, deci placa de blocare se deplaseaza cu distanta unui pas al surubului. Ca sa realizezi acelasi lucru cu un excentric, care are o cursa circulara de 90 grade (un sfert de rotatie) atunci excentricitatea camei trebuie sa fie de patru ori pasul surubului, adica de vreo 7 mm. Aceasta excentricitate se poate realiza numai pentru came cu diametre relativ mari si in nici un caz nu este realizata de acel surub strunjit excentric din primul link. De fapt arcul de auto-desfacere a placii de blocare, impreuna cu sistemul de pozitionare al acesteia, realizeaza aici exact ceea ce spuneam eu intr-o postare anterioara. Reduce distanta minimum necesara a cursei de la un pas de filet M12, la 1/2 pasi sau chiar mai putin. In aceste conditii, tot ceea ce a realizat acel hobby-ist in primul link, este o complicatie foarte costisitoare. In plus, acea degajare in papusa mobila, unde este ascuns capatul surubului de blocare, mai are si un rol functional foarte important. Acela de a permite in timpul avansului radial al cutitului un refugiu pentu sania inclinabila. O constructie de genul celei pe care a facut-o tipul, va limita foarte mult functionalitatea si manevrabilitatea papusii mobile. Va trebui astfel sa scoatem foarte mult in consola pinola papusii mobile, atunci cand sprijinim cu varful semifabricatul in vederea strunjirii. Acest lucru duce intotdeauna, la cresterea erorilor de pozitionare. ...Si uite asa simti nevoia de un universalcu 4 bacuri,sau macar o plansaiba Dupa cate se pare, in primul link placa a fost strunjita, fiind fixata in doar doua bacuri (din cele patru) Oricum, nu intotdeauna trebuie sudata o "coada" cilindrica la placa. Daca placa se inscrie in cercul maxim de deschidere al celor trei bacuri, atunci se procedeaza cam asa:- se deschid bacurile la diametrul maxim; - se cherneruieste centrul viitoarei gauri in placa si se lipeste cu fata necherneruita pe suprafata frontala a universalului; - se blocheaza papusa mobila intr-o pozitie convenabila si se palpeaza cu varful amprenta realizata la cherneruire, realizand o mica presiune care sa mentina placa fixa pe pozitie; - se roteste usor placa astfel incit doua dintre bacuri sa vina in contact ferm cu doua laturi ale placii; - se masoara distanta ramasa de la latura opusa a placii pana la cel de-al 3-lea bac si se cauta un distantier dimensionat corespunzator (care poate fi un corp de cutit sau un alt crampei de placa ramas de la operatiile anterioare). Daca nu gasim, atunci indepartam placa si realizam cota necesata prin prinderea distantierului, excentric intre cele trei bacuri, dupa care strunjim frontal; - se re-aseza placa in universal si se completeaza spatiul ramas cu distantierul astfel confectionat; - se strang bacurile si se pot incepe operatiile de gaurire - strunjire interioara. Cu schita simplificata din atasament va fi mai usor de inteles. Pot fi folosite mai multe distantiere, care sa intruneasca grosimea necesara. Link spre comentariu
radu cnc Postat Decembrie 29, 2011 Autor Partajează Postat Decembrie 29, 2011 Pentru blocarea cu sistem excentric eu am 1mm pe raza si este suficient, nu trebuie excentricitati mai mari. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum