mihaighe Postat Ianuarie 14, 2011 Partajează Postat Ianuarie 14, 2011 Nu inteleg de ce te incapatinezi pui o curea mai lunga si montezi motorul mai in spate nu este obligator sa fie in locasul lui.Singura care va avea de suferit va fi estetica. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Ianuarie 14, 2011 Partajează Postat Ianuarie 14, 2011 Cred ca nu m-am facut bine inteles,referitor la crestera turatiilor..Vroiam sa spun ca variatorul de tensiune imi permite sa ajustez turatia motorului,in sensul micsorarii nu al maririi ei...astfel ca turatia universalului sa nu depaseasca 2500RPM (oricum foarte rar foloseam strungul la turatia maxima )Nu am masurat diametrul sarmei,iar rotorul l-am dat cuiva care merge maine la Bucuresti..Am in schimb o poza cu motorul demontat[attachment=0]Motor strung Einhell BT-ML 300.png[/attachment] Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Ianuarie 14, 2011 Partajează Postat Ianuarie 14, 2011 Nu inteleg de ce te incapatinezi pui o curea mai lunga si montezi motorul mai in spate nu este obligator sa fie in locasul lui.Singura care va avea de suferit va fi estetica.Nu estetica ma preocupa,ci de unde gasesc o curea mai lunga.. Link spre comentariu
cnc_step Postat Ianuarie 14, 2011 Partajează Postat Ianuarie 14, 2011 Nu inteleg de ce te incapatinezi pui o curea mai lunga si montezi motorul mai in spate nu este obligator sa fie in locasul lui.Singura care va avea de suferit va fi estetica.Nu estetica ma preocupa,ci de unde gasesc o curea mai lunga..La hi-end. Au toate marimile. Link spre comentariu
mihaighe Postat Ianuarie 15, 2011 Partajează Postat Ianuarie 15, 2011 Nu estetica ma preocupa,ci de unde gasesc o curea mai lunga..La Bacau exista un magazin denumit Ghezoco care este epecializat in curele ,rulmenti,semeringuri si de unde cumpar eu si ca au in stoc sau la comanda.Pune o poza cu caracteristicile curelei sa vedem daca te pot ajuta(bineinteles dupa ce te hotarasti ce motor si ce fulie pui).Eu as incerca un motor de 1500 rotatii pentru ca la aceeasi putere are un cuplu mai bun ca unu de 3000 ,si din ce am studiat pe internet mai toate ministrungurile de alta productie decat cele chinezesti au motoare asincrone de 1500 de rotatii si sant dotate cu variator sau cu reductor cu curele si in acest caz au cel putin 4-5 trepte de viteza. Link spre comentariu
PL500 Postat Ianuarie 15, 2011 Partajează Postat Ianuarie 15, 2011 In locul motorului existent se poate fixa (asezata mai catre inapoi) o bormasina de 600 W cu motorsincron si turatie de 2500 r/m (din cele clasice, fara percutie). In locul mandrinei se adapteaza fulia ce antreneaza cureaua.Varierea turatiei se poate realiza usor (implementand un nou variator) iar cuplul este mai mare decat al motorului original (lucru bun daca rezista si lantul cinematic al strungului, daca nu: grija la suprasolicitare ). Stiu ca estetica va lasa de dorit. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Ianuarie 15, 2011 Partajează Postat Ianuarie 15, 2011 IVarierea turatiei se poate realiza usor (implementand un nou variator) iar cuplul este mai mare decat al motorului original (lucru bun daca rezista si lantul cinematic al strungului, daca nu: grija la suprasolicitare ). Stiu ca estetica va lasa de dorit.E o solutie si asta..eu m-am gandit chiar la folosirea unui flex..problema e ca nu o sa mai am franarea oferita de motorul cu magnet,doar daca complicandu-ma si mai mult,as alimenta bobinele statorului dintr-un alimentator separat..Nu as avea nevoie de un nou variator,merge foarte bine si cel original...l-am probat cu un flex si functioneaza..Oricum ,multumesc tuturor pentru sfaturi si pentru timpul alocatSper sa nu fi suparat pe nimeni ,parand reticent la unele solutii sugerate..nu folosesc strungul prea des,nu fac bani cu el,deci nu sunt presat de timp,nici dispus sa bag prea multi bani in el..,iar la regulatorul electronic nu vreau sa renunt in favoarea fuliilor,poate si din comoditate..Asa ca solutiile pe care le vad eu sunt:gasirea unui rotorbobinarea rotorului originaladaptarea unui motor similar,tot cu magnetiun motor original Link spre comentariu
mihaighe Postat Ianuarie 15, 2011 Partajează Postat Ianuarie 15, 2011 E o solutie si asta..eu m-am gandit chiar la folosirea unui flex..problema e ca nu o sa mai am franarea oferita de motorul cu magnet,doar daca complicandu-ma si mai mult,as alimenta bobinele statorului dintr-un alimentator separat..Nu as avea nevoie de un nou variator,merge foarte bine si cel original...l-am probat cu un flex si functioneaza..Da variatorul functioneaxa foarte bine pe un motor de flex ,dar daca alimentezi separat statorul de la o sursa independenta trebuie sa ai grija ca nu mai poti folosi variatoru pentru ca el este conceput sa scoata pana la 220v la esire ori tu pe rotorul flexului ai mult mai putin pentru ca flexul are inseriat cu rotorul bobinele statorului.,deci pe rotor ajunge o tensiune mult mai mica .De obicei valoarea acestei tensiuni este cam jumatate din tensuinea de alimentare. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Ianuarie 15, 2011 Partajează Postat Ianuarie 15, 2011 Da variatorul functioneaxa foarte bine pe un motor de flex ,dar daca alimentezi separat statorul de la o sursa independenta trebuie sa ai grija ca nu mai poti folosi variatoru pentru ca el este conceput sa scoata pana la 220v la esire ori tu pe rotorul flexului ai mult mai putin pentru ca flexul are inseriat cu rotorul bobinele statorului.,deci pe rotor ajunge o tensiune mult mai mica .De obicei valoarea acestei tensiuni este cam jumatate din tensuinea de alimentare.Daca o sa masori tensiunea pe periile colectoare la un flex,fara sarcina..o sa gasesti aproape 220VCeea ce spui tu se intampla in sarcina...cand tensiunea incepe sa scada pe rotor si sa cresca pe stator..e chiar posibil,ca la o anumita sarcina..si doar la aceasta,tensiunea de alimentare sa se imparta egal pe rotor,respectiv pe stator... Link spre comentariu
mihaighe Postat Ianuarie 15, 2011 Partajează Postat Ianuarie 15, 2011 Daca o sa masori tensiunea pe periile colectoare la un flex,fara sarcina..o sa gasesti aproape 220VCeea ce spui tu se intampla in sarcina...cand tensiunea incepe sa scada pe rotor si sa cresca pe stator..e chiar posibil,ca la o anumita sarcina..si doar la aceasta,tensiunea de alimentare sa se imparta egal pe rotor,respectiv pe stator...Si tu cum o sa folosesti strungul nu in sarcina?.Cat despre tensiunea de pe colector nu ai treptate.,cu un aparat de masura fie el chiar si electronic nu poti decat sa masori suma vectoriala a 2 tensiuni de la perii.1 tensiunea de alimentare(care este de forma pulsatorie data de variator cu o forma de unda deformata ) si 2.tensiunea contraelectromotoare ce apare la schimbare polilor magnetici rotorici prin intermediul periilor.Problema este mai complexa si nu poate fi urmarita decat pe osciloscop.Pot afirma cu tarie ca un motor de tipul universal cu legaturi serie nu poate si alimentat separat rotoric si statoric decat cu tensiuni mult mai mici decat cea de alimentare. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 15, 2011 Partajează Postat Ianuarie 15, 2011 Motoarele de flex, sau bormasina, sau..., sunt fie cu arborele frezat in forma de pinion cu 5...6 dinti, fie au fixate pinioane prin fretare - adica nedemontabile. Asadar nu se prea poate atasa motorul unui flex, bormasina,..., etc, decat prin intermediul unui reductor care sa preia miscarea de la pinionul de pe arbore. Ca sa dai jos acest pinion - doar atunci cind este aplicat si nu taiat direct in arbore, este o adevarata incercare de forta. Daca cautati pe forum veti da peste subiecte in care se pune aceasta problema. Ca sa folosesti o bormasina (sau flexul...) asa cum este, pe post de motor - dupa cum spune PL500 - nu prea este posibil din punct de vedere mecanic. Arborele de actionare al unei bormasini este sustinut intr-un singur lagar. Ca atare, nu i se poate atasa o fulie cu mai multe trepte, asa cum este cea de strung. Momentul de rasturnare mare, creat de intinderea curelei in lagar, va distruge rulmentul singurului lagar al arborelui dupa numai cateva ore de functionare. Este iarasi o mare complicatie - dupa parerea mea. Intr-o alta ordine de idei, motoarele cu colector in general sunt foarte sensibile la praful industrial. Este motivul, pentru care se folosesc destul de rar la actionarea masinilor unelte. Deoarece, in afara de praful de carbune, produs de perii, mai exista suficient praf produs in timpul procesului tehnologic. Daca priviti pozele atasate de pisica matache, veti vedea ca chinezul a luat toate masurile pentru compactarea si izolarea colectorului de acest praf industrial. Pana la urma, s-ar putea ca pisica matache sa nu fie chiar atat de vinovat de arderera motorului, ci mai degraba sa fie vina acestui praf industrial. Cei care folosesc flexul sau alte unelte de mana in mod intensiv, stiu cat de repede se arde un asemenea motor de la praful aspirat la colector. Avand in vedere inclusiv aceste consideratiuni, continui sa cred ca trebuie adoptata solutia cea mai ieftina - un motor nou de 350 lei. Alternativa care a fost schitata si sustinuta in special de mihaighe cu motorul asincron si variatorul de frecventa poate fi viabila, daca calitatile strungului justifica intr-adevar aceasta cheltuiala suplimentara. M-as bucura, daca in cadrul topicului, pisica matache ne va pune la curent si pe noi cu solutia pe care a adoptat-o in final. In incheiere, as vrea sa le recomand catorva membri postanti ai acestui subiect, printre care si lui pisica matache sa se puna la punct cu tehnica utilizata pentru atasarea imaginilor pe forum. Imaginea de mai sus - cea cu motorul - atasata de pisica matache, a fost prelucrata de mine si re-postata, deoarece marea mult dimensiunile spatiului de editare al topicului. De asemenea, le recomand tuturor sa acorde o atentie sporita tehnicii de citare a unui co-participant la discutii. Sa nu il citeze decat pe cel caruia ii raspunde in postare si pe cat posibil, sa reia in citat numai fraza la care raspunde. Daca sunt mai multe fraze, atunci, va folosi tehnica citatului multiplu, alternata cu raspunsurile. Daca sunt neclaritati in legatura cu aceste tehnici, nu ma voi supara daca voi fi contactat pe PM pentru clarificarea lor. Toate Bune! Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Ianuarie 15, 2011 Partajează Postat Ianuarie 15, 2011 Cu siguranta o sa postez aici solutia adoptata ...dar probabil o sa mai dureze.E foarte posibil ca pana la urma sa aleg solutia cea mai simpla,chiar daca nu e cea mai ieftina si anume un motor nou.Nu sunt de acord ca praful e vinovat de arderea rotorului,in motor nu era pic de praf,altfel spus vina-mi apartine in totalitate..(in plus motorul este protejat cu o aparatoare din tabla,iar admisia aerului in motor se face dinspre fulie ,care se afla totusi intr-un loc mai ferit )Cu siguranta nu o sa folosesc in locul motorului un flex,sau o bormasina...dar nu exclud folosirea unui rotor,daca cumva s-ar putea folosiIn ciuda dificultatilor mecanice,cred totusi ca s-ar putea adapta un alt rotor....chiar daca pinionul nu este demontabil in unele cazuri,lungimea de la bobinaj la pinion,este suficient de mare sa permita scurtarea axului,apoi prelucrarea ulterioara ca sa pot monta eventual un alt rulment si fulia...Desigur mai intai ar trebui sa gasesc un rotor care sa corespunda dpdv electric..In ceea ce priveste caderea de tensiune pe rotorul unui motor serie,masuratorile nu le-am facut alimentand flexul prin regulator,ci direct la 220V;cu ani in urma am facut masuratori si pe motoare serie de curent continuu si tot rezultatele acestea au fost,subliniez,fara ca motorul sa aibe sarcina..Ca respectivul rotor va lucra in sarcina pe strung...perfect adevarat,oricum insa nu-l voi putea alimenta cu tensiunea maxima din cauza turatiei care ar fi probabil prea mare..(un motor de flex,fara demultiplicare sare lejer de 10000RPM,in gol.Nu in ultimul vreau sa-mi cer scuze pentru greselile de postare,gen poze mari,sau citate prea lungi...Oricat de surprinzator ar parea pentru unii,nu ma prea pricep la chestiile astea,calculatorul fiind pentru mine un rau necesar si cam atat.Nu incerc sa gasesc o scuza,sper sa dibuiesc cum se fac pozele mai mici,iar cu citatele am priceput..sper.Inca o data rog moderatorul sa ma ierte .... Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 16, 2011 Partajează Postat Ianuarie 16, 2011 ...rog moderatorul sa ma ierte ....Si eu ca moderator, sunt pasionat si interesat de anumite subiecte si particip cu placere la discutii. Nu trebuie sa isi faca nimeni parerea ca forumul trebuie utilizat dupa protocol, doar ca sa facem pe plac moderatorului. Astazi sunt eu, maine poate fi altineva moderator, insa problemele semnalate trebuiesc rezolvate, pentru cei mai putin experimentati, care sunt interesati sa inteleaga si eventual sa invete ceva din aceste discutii. Citarea corecta si intotdeauna la obiect (nu trebuie sa apara niciodata doi useri in acelasi citat) adica cat mai scurta si sa incadreze esentialul. In acest scop avem la dispozitie pe editorul forumului, aceleasi utilitati pe care le avem de obicei si pe un editor specializat. Putem selecta text. Putem sterge text si sa-l inlocuim cu puncte de suspensie. Putem sublinia in mai multe moduri - inclusiv prin coloratura diversa - anumite cuvinte sau fraze din text. Etc... Niste citate lungi si incalcite, in care apar ID-urile mai multor useri, devin probleme de depasit pentru userii neexperimentati, care pierd din vedere esentialul. Deci chiar daca textul nou aportat are o mare valoare informativa, hatisurile citatelor ii fac pe cei ce vor sa inteleaga mai profund problema sa renunte. O imagine, insuficient elaborata, asa dupa cum ati vazut in acest topic, modifica dimensiunile editorului si il fac pe cititor - si asa preocupat de aprofundarea problemelor de esenta sa foloseasca mult mai des decat trebuie scrol-ul (in special cel orizontal) Aceasta problema devine agasanta si foarte multi renunta sa mai urmareasca discutiile, chiar interesati fiind. Atasati pe cat posibil imaginile direct ca fisier care sa nu depaseasca formatul de 1200x800 pixeli, deoarece forumul este prevazut cu facilitatea de a micsora in mod dinamic aceste formate, ele putand fi apoi marite de user pentru a fi analizate. Iata aici am explicat destul de amanuntit, care este tehnica atasarii acestor fisiere imagine (doar cele cu terminatia acceptata de forum) Imaginile sher-ate prin intermediul unor site-uri specializate pot sa nu fie reduse in conformitate cu formatul forumului si atunci vor shimba acest format, pentru a se putea incadra. Tot in acelasi link sunt explicate tehnicile de utilizat atunci cand vrem sa prelucram o anumita imagine pentru a o adapta forumului. O alta problema, pe care nu am sa obosesc niciodata sa o semnalez, este utilizarea corecta a limbii romane. Degrevarea ei de tot felul de sabloane de tip messenger, precum diftongii "sh" si "tz" care nu exista in limba romana. Renuntarea pe cat posibil la exprimari in diverse jargoane, pe care fie nu le inteleg fie nu le agreaza oricine, si incadrarea lor intre ghilimele, atunci cand sunt folosite in gluma. Eu personal am lucrat intr-o anumita perioada a carierei mele intr-un mediu international. In acel mediu am intalnit persoane care "rupeau" in romaneste. Atunci cand discutam intre noi (romanii) si erau prezenti si straini care intelegeau, eram de fiecare data admonestati ca folosem cuvinte neintelese de ei. Mai intotdeauna era vorba despre jargonisme. Este posibil ca desi ulterior explici sensul termenilor utilizati unei asemenea persoane, ea sa nu fie capabila sa le asimileze, datorita unor bariere lingvistice si chiar de foarte multe ori culturale. De aceea este bine sa utilizam corect limba romana, pentru a face posibila utilizarea dictionarului. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Ianuarie 16, 2011 Partajează Postat Ianuarie 16, 2011 O alta problema, pe care nu am sa obosesc niciodata sa o semnalez, este utilizarea corecta a limbii romane. Mi-am insusit critica in ceea ce priveste citatele si punerea pozelor,insa nu inteleg partea cu utilizarea corecta a limbii romane. Nu de alta,dar postul Dvs se vrea un raspuns la ultima mea propozitie. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 16, 2011 Partajează Postat Ianuarie 16, 2011 ...Mi-am insusit critica in ceea ce priveste citatele si punerea pozelor,insa nu inteleg partea cu utilizarea corecta a limbii romane.Nu de alta,dar postul Dvs se vrea un raspuns la ultima mea propozitie.Nu cauta critici, acolo unde nu sunt. Ceea ce am scris, am scris pentru toti ochii si mai ales pentru toate mintile. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum