Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

vetilatoare reglabile

Kytan666

Postări Recomandate

asi vrea sa fac ceva asemanator cu controlerele pt ventilatoare la PC-uri, bine fara display, doar reglajul la turatie. am incercat multe scheme dar la niciuna cu potentiometrul la max nu am turatia max la ventilator. are cineva o explicatie sau o schema ? ms mult

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Kytan666

4

• one

3

• Ciprian Alexandrescu

3

• niq_ro

1

Hai sa iti dau o solutie f simpla cu 3 trepte

turatie maxima: alimentezi intre firul galben (12V) si negru (0V)

mai incet: intre galben si rosu (5V) =>7V pe ventilator

si mai incet intre rosu si negru.

Tot montajul il faci cu un intrerupator cu 3 pozitii.

E simplu si usor, fara pierderi de energie, ca i scump curentuPosted Image

Link spre comentariu

Sharky ai uitat sa precizezi ca este vb. despre firele de alimentare galben, rosu, negru, nu cele de la ventilator, care au aceleasi culori.

Pentru comanda unui ventilator pe tot domeniul, trebuie sa faci un oscilator cu factor de umplere variabil. Nu e complicat, trebuie un circuit CD4093 si un tranzistor FET.

Link spre comentariu

Exact... ia uitate la schema echivalenta asa vezi ce de piese are in el..numai simplu nu e... :smt003 ..dar schema de regulator cu el e foarte simpla...schema minima e formata din 2 rezistente....numai sa nu faci scurt la iesire ca face urat integratul...

Link spre comentariu

Da shefu'... da ia uita-te... cat e caderea de tensiune pe el? Alimentat la 12V, cat ai maximum la iesire? Cu varianta mea, ai 0.5-11.5V.

Pai din cate imi aduc eu aminte in jur de 2 volti...oricum e decizia lui cum va face..eu zic sa experimenteze toate variantele.... :smt001
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări