Kytan666 Postat Octombrie 24, 2005 Partajează Postat Octombrie 24, 2005 asi vrea sa fac ceva asemanator cu controlerele pt ventilatoare la PC-uri, bine fara display, doar reglajul la turatie. am incercat multe scheme dar la niciuna cu potentiometrul la max nu am turatia max la ventilator. are cineva o explicatie sau o schema ? ms mult Link spre comentariu
niq_ro Postat Octombrie 24, 2005 Partajează Postat Octombrie 24, 2005 luand exemplul de la http://www.niqro.as.ro/LM317.htm unde se foloseste un LM317 si tu alimentand regulatorul cu +12V, ai la iesire o tensiune maxima mai mica, datorita caderii de tensiune pe integrat... deci undeva la 10,8-11V.. e clara treaba? Link spre comentariu
Kytan666 Postat Octombrie 24, 2005 Autor Partajează Postat Octombrie 24, 2005 foarte clara, mersi mult :weedman: Link spre comentariu
Sharky Postat Octombrie 24, 2005 Partajează Postat Octombrie 24, 2005 Hai sa iti dau o solutie f simpla cu 3 trepte turatie maxima: alimentezi intre firul galben (12V) si negru (0V) mai incet: intre galben si rosu (5V) =>7V pe ventilator si mai incet intre rosu si negru. Tot montajul il faci cu un intrerupator cu 3 pozitii. E simplu si usor, fara pierderi de energie, ca i scump curentu Link spre comentariu
Ciprian Alexandrescu Postat Octombrie 24, 2005 Partajează Postat Octombrie 24, 2005 Nu prea e buna alimentarea intre tensiuni...daca pune un kil de ventilatoare s-ar putea sa influenteze.....cu lm317 pierzi energie dar e mai sigur... Link spre comentariu
one Postat Octombrie 24, 2005 Partajează Postat Octombrie 24, 2005 Sharky ai uitat sa precizezi ca este vb. despre firele de alimentare galben, rosu, negru, nu cele de la ventilator, care au aceleasi culori. Pentru comanda unui ventilator pe tot domeniul, trebuie sa faci un oscilator cu factor de umplere variabil. Nu e complicat, trebuie un circuit CD4093 si un tranzistor FET. Link spre comentariu
Kytan666 Postat Octombrie 28, 2005 Autor Partajează Postat Octombrie 28, 2005 valeu... integrate ... nuuuu vr-oaim ceva simplu si sigur sa nu sara sursa in cap si sa nu coste o gramada oricum cred ca raman sa lm 317 ca pare cel mai sigur ms mult Link spre comentariu
one Postat Octombrie 28, 2005 Partajează Postat Octombrie 28, 2005 Pai LM317 tot integrat e. :weedman: Link spre comentariu
Ciprian Alexandrescu Postat Octombrie 29, 2005 Partajează Postat Octombrie 29, 2005 Exact... ia uitate la schema echivalenta asa vezi ce de piese are in el..numai simplu nu e... :smt003 ..dar schema de regulator cu el e foarte simpla...schema minima e formata din 2 rezistente....numai sa nu faci scurt la iesire ca face urat integratul... Link spre comentariu
one Postat Octombrie 29, 2005 Partajează Postat Octombrie 29, 2005 Da shefu'... da ia uita-te... cat e caderea de tensiune pe el?Alimentat la 12V, cat ai maximum la iesire? Cu varianta mea, ai 0.5-11.5V. Link spre comentariu
Ciprian Alexandrescu Postat Octombrie 29, 2005 Partajează Postat Octombrie 29, 2005 Da shefu'... da ia uita-te... cat e caderea de tensiune pe el? Alimentat la 12V, cat ai maximum la iesire? Cu varianta mea, ai 0.5-11.5V.Pai din cate imi aduc eu aminte in jur de 2 volti...oricum e decizia lui cum va face..eu zic sa experimenteze toate variantele.... :smt001 Link spre comentariu
Kytan666 Postat Octombrie 31, 2005 Autor Partajează Postat Octombrie 31, 2005 eu ma refeream la altceva cu integratele.. stiu ca lm 317 e tot integrat oricum momentan raman la el Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum