Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

PIC12F629 - comportare ciudata !!! Ce se intampla ?

messu

Postări Recomandate

Am pus condensatoare de 100 nF - niciun rezultat.Cablajul nu e in oglinda. Montajul, dealtfel, functioneaza, doar ca functioneaza cam aiurea...Am sa fac si o fotografie a cablajului, poate-poate....Nu stiu in momentul asta ce tip de TSOP am, dar o sa ma uit si o sa va spun. Cert este ca pe placa de test functioneaza perfect.Astazi am sa incerc cu rezistenta pe MCLR si daca nici asa nu merge inseamna ca e de la cablaj, care precis e vrajit :)Multumesc pentru sugestii si va spun maine ce-am rezolvat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 48
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• messu

20

• Liviu M

8

• louis

6

• fratello

5

Top autori în acest subiect

Receptorul IR este TSOP 1388.Aseara am pus rezistenta de 10k intre MCLR si VDD, din pacate fara rezultate notabile. O imbunatatire aduce in sensul ca daca scot receptorul IR din circuit nu mai apar anomalii, in conditiile in care inainte de a monta rezistenta, uC-ul o lua razna si cu si fara receptor IR.Acum m-am edificat ce se intampla. "Anomalia" de care spun, e defapt un RESET care apare aleatoriu. De ce apare, nu mai stiu...Am mai gasit un receptor IR prin casa (e din pacate in alta capsula, dar pentru probe merge) si o sa incerc astazi si cu el sa vad ce se intampla. Daca nu merge nici asa, ma gandesc sa concep un alt cablaj, cu o alta configuratie, pentru ca simt ca-mi pierd mintile...In fotografii este cablajul actual.

Link spre comentariu

Probabil e o intrebare aiurea, da' ai incercat fara rezistenta serie (cea dintre iesirea TSOP si Pinul 4 al picului)?Ar trebui sa mearga si fara si mai elimini un motiv.

Link spre comentariu

Da, am incercat si fara rezistenta serie si nu se modifica nimic.Asaaaaa, si acum sa revenim cu ultimile noutati...Cum spuneam am incercat, pe acelasi cablaj, cu un alt receptor IR. Tot TSOP dar seria 4xxx, ca d-ala am gasit acasa.Montez receptorul - MORT. Niciun fel de functionare desi mai incercasem cu el mai demult si pe placa de test. Refac lipiturile - NIMIC.Scot rezistenta dintre MCLR si VDD si surpriza - montajul incepe sa functioneze. Si functiona bine ! Fara reset, fara nicio ciudatenie.Totul cum ar fi trebuit sa fie. Din pacate, bucuria a fost de scurta durata si dau de alta ciudatenie mai mare decat cea de pana acum...Pot sa fac ON si OFF oricare dintre cele 4 iesiri fara probleme. Pot sa fac ON si OFF fara probleme 2 sau chiar 3 iesiri in cele 4.In momentul in care fac ON toate cele 4 iesiri, uC-ul se blocheaza defnitiv si nu-si mai revien decat cu hard reset !!!Ei , de asta ce mai spuneti ???Cred ca totusi am avut dreptate si e vrajit acest cablaj .... :da

Link spre comentariu

Alimentez de la un traf de vreo 400 de mA, deci , in principiu, cred poate... :)Aseara am incercat cu un alt recetor IR. Nu e scris nimic pe el. Vanzatorul zice ca e seria TSOP 3xxx. Stiu si eu.Functionarea e mult mai buna si chiar am crezut ca am rezolvat problema. Totul era OK, ..... dar n-am avut noroc. In continuare apare reset-ul, insa MULT mai rar. La intervale de cca. 10 minute, nu de 10 ori pe minut ca inainte.Nu mai inteleg nimic. SINCER ! Electronica e cea mai urata disciplina tehnica :sparge: Azi voi incerca sa gandesc un alt cablaj, cu o alata configuratie a traseelor. Altceva nu mai stiu ce pot incerca.

Link spre comentariu

Nu vreau sa fac pe desteptu', da' vorbind noi de un sistem digital, comportamentul ar trebui sa fie destul de "determinist". Dupa parerea mea, atata timp cat sursa e OK (chiar, ai masurat tesiunea cand incerci sa aprinzi toate ledurile?), n-ai probleme la cablaj (si se pare ca n-ai), problema sta mai mult in programare/configurare; eu aici as mai sapa.De exemplu, tu ai dat ca si cuvant de configurare 0x3104; incercand sa ma prind ce inseamna asta, m-am uitat in fisierul .h al picc sa vad semnificatia bitilor si mi-a dat, ca si lui fratello, 0x3F04; conform fisierului respectiv, 0x3104 "nu exista" (bitii "lipsa" de la F la 1 n-au nici o semnificatie). Nu stiu daca asta poate genera probleme, da' nici nu le pot exclude "pausal".

Link spre comentariu

Eu am preluat hex-ul de pe website-ul respectiv si l-am folosit asa cum e .Cuvantul de configurare a fost cel indicat de IC Prog cand am incarcat hex-ul. Eu d-acolo l-am "preluat".O sa incerc sa mai "sap" pe langa treaba asta insa, in opinia mea, treaba tot ciudata e . Pe placa de test merge totul perfect, iar pe cablajul definitv, cu trei componente diferite (care indeplinesc aceesi functie) functioneaza in 3 feluri diferite !!. Ce-o mai fi asta !?!?!?!

Link spre comentariu

Ce sa zic, ai si tu dreptate. Asa ca nu mai zic nimic.Desi m-as mai uita cu osciloscopul (daca ai) pe ici pe colo sa vad cum arata unele semnale - tensiunea de alimentare cand receptionezi ceva/comuta led-urile, iesirea tsop-ului...

Link spre comentariu

Ba sa zici si sa zica oricine, ca doar d-aia ne intalnim aici.Nu-i nicio suparare !Din pacate n-am osciloscop, ca-l pazeau aia de la magazin :)S-ar putea sa fie semnul ca e cazul sa renunt la preocupari d-astea...Numai bine !

Link spre comentariu

montajul functioneaza aproape perfect pe breadbord, uneori nu isi ia comanda IR (problem de senzor+telecomanda) dar nu sunt probleme cu resetarea sau blocarea microcontrolerului.alimeteaza montajul de la o sursa de tensiune +5V stabilizata si eventul lungimea celor doua fire de alimetare sa nu depasesca 1m ai valoare osccal in ultima locatie de memorie ?

Link spre comentariu

Am facut cam tot din ce-mi sugerati dvs. insa tot nu-mi pot explica comportamentul diferit cu componente diferite !Da, valoarea de calibrare e in ultima adresa.Am proiectat un alt cablaj. Am sa-l realizez si daca nu functioneaza , ma las ....

Link spre comentariu

salut!daca am vazut bine, cablajul proiectat are o eroare si anume iesirea din TSOP este conectata - prin rezistenta - la pinul 4 al PIC care este MCLR si de aici comportamentul anormal al microcontrolerului.remediaza eroarea si verifica din nou.

Link spre comentariu

Nu e o eroare. Asa prevede schema electronica. Iesirea din receptorul IR se conecteaza la MCLR printr-o rezistenta de 1,5 k.Eu am incercat si cu rezistenta si fara si cu descantece si cu tot. Necastigator....Am proiectat deja un nou cablaj cu o noua configuratie a traseelor, dar n-am apucat sa-l execut fizic. Asta e tot ce mai pot incerca...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări