spinach Postat Ianuarie 11, 2011 Partajează Postat Ianuarie 11, 2011 Salutam,Din cite stiu eu , un condensator inseriat cu o rezistenta are un t=r*c , considerat timp de incarcare/descarcare . Daca am considera capacitatea inscrisa pe piesa ca fiind 100% din potenta de incarcare , ma intreb daca la timpul t condensatorul este considerat 100% incarcat ?Cam ce curba se potriveste cu acesta operatiune ? Link spre comentariu
spinach Postat Ianuarie 11, 2011 Autor Partajează Postat Ianuarie 11, 2011 pai cred ca s-ar potrivi si cu automatizari ; orice automatizare mai are cite un timer cu un cuplaj rc Link spre comentariu
blazeu Postat Ianuarie 12, 2011 Partajează Postat Ianuarie 12, 2011 Tensiunea functie de timp pentru un condensator incarcat de la o sursa de tensiune constanta printr-un rezistor e descrisa de "exponentiala"."Constanta de timp" trebuie definita de pragurile utilizate de schema de temporizare/oscilator. Una din definitiile curente era timpul in care tensiunea variaza intre 10% si 90% din tensiunea de alimentare (pe condensator)Spor la studiu! Link spre comentariu
Mikrosha Postat Ianuarie 12, 2011 Partajează Postat Ianuarie 12, 2011 Daca: > Scrii formula tensiunii la bornele C functie de curentul prin acesta > Scrii ecuatia Kirchoff pentru tensiuni pe circuitul format din sursa, rezistenta si condensator; fara conditii initiale > Derivezi totul in functie de timp > Rezolvi ecuatia diferentiala astfel rezultata ...obtii formula curentului prin circuit: i=V/R*e^-(tau/RC). Daca pui RC in locul lui tau, tensiunea pe condensator iese ca urca de la 0 la 0,64*V, in timpul tau. Daca am considera capacitatea inscrisa pe piesa ca fiind 100% din potenta de incarcare , ma intreb daca la timpul t condensatorul este considerat 100% incarcat ?Condensatorul nu se incarca cu capacitate, sau potenta, sau orice altceva, se incarca cu sarcina electrica. Capacitatea este cea care da dependenta intre tensiunea la borne si sarcina acumulata: C=Q/V. Condensatorul devine 100% incarcat, teoretic...niciodata! Cu cat creste tensiunea pe condensator, cu atat scade curentul de incarcare, deci se incarca mai lent. Desigur putem calcula cand ajunge la 90% din tensiunea de alimentare, rezolvand usor ecuatia de mai sus. Link spre comentariu
icar Postat Ianuarie 12, 2011 Partajează Postat Ianuarie 12, 2011 Cu alte cuvinte, curba de incarcare este exponentiala, deci...ne ducem la infinit si asteptam acolo. Link spre comentariu
spinach Postat Ianuarie 13, 2011 Autor Partajează Postat Ianuarie 13, 2011 ok; cred ca momentan este destul de clar. Link spre comentariu
bogdan_ Postat Ianuarie 13, 2011 Partajează Postat Ianuarie 13, 2011 Mai completez si eu putin, intr-adevar, in timpul t = RC condensatorul se incarca pana la (1-1/e) *U adica aproximativ 64% din tensiunea de la baterie. Il poti considera incarcat in 5RC, moment in care tensiuena ajune la peste 99% din cea a bateriei. Daca vrei sa intelegi mai exact fenomenul, joaca-te cu chestiile de aici: http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hb ... apchg.html Ce mai e fain de stitut: cand incarci condenatorul de la o baterie printr-o rezistenta, 50% din energie ajunge in condensator si 50% se pierde in rezistenta. Valorile sunt independente de rezistenta, chiar si daca e foarte mica(doar niste fire). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum