Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Timp incarcare-descarcare condensator


spinach

Postări Recomandate

Salutam,Din cite stiu eu , un condensator inseriat cu o rezistenta are un t=r*c , considerat timp de incarcare/descarcare . Daca am considera capacitatea inscrisa pe piesa ca fiind 100% din potenta de incarcare , ma intreb daca la timpul t condensatorul este considerat 100% incarcat ?Cam ce curba se potriveste cu acesta operatiune ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • spinach

    3

  • icar

    1

  • Mikrosha

    1

  • blazeu

    1

Top autori în acest subiect

Tensiunea functie de timp pentru un condensator incarcat de la o sursa de tensiune constanta printr-un rezistor e descrisa de "exponentiala"."Constanta de timp" trebuie definita de pragurile utilizate de schema de temporizare/oscilator. Una din definitiile curente era timpul in care tensiunea variaza intre 10% si 90% din tensiunea de alimentare (pe condensator)Spor la studiu!

Link spre comentariu

Daca:

> Scrii formula tensiunii la bornele C functie de curentul prin acesta

> Scrii ecuatia Kirchoff pentru tensiuni pe circuitul format din sursa, rezistenta si condensator; fara conditii initiale

> Derivezi totul in functie de timp

> Rezolvi ecuatia diferentiala astfel rezultata

...obtii formula curentului prin circuit:

i=V/R*e^-(tau/RC).

Daca pui RC in locul lui tau, tensiunea pe condensator iese ca urca de la 0 la 0,64*V, in timpul tau.

 

Daca am considera capacitatea inscrisa pe piesa ca fiind 100% din potenta de incarcare , ma intreb daca la timpul t condensatorul este considerat 100% incarcat ?

Condensatorul nu se incarca cu capacitate, sau potenta, sau orice altceva, se incarca cu sarcina electrica. Capacitatea este cea care da dependenta intre tensiunea la borne si sarcina acumulata: C=Q/V. Condensatorul devine 100% incarcat, teoretic...niciodata! Cu cat creste tensiunea pe condensator, cu atat scade curentul de incarcare, deci se incarca mai lent. Desigur putem calcula cand ajunge la 90% din tensiunea de alimentare, rezolvand usor ecuatia de mai sus.
Link spre comentariu

Mai completez si eu putin, intr-adevar, in timpul t = RC condensatorul se incarca pana la (1-1/e) *U adica aproximativ 64% din tensiunea de la baterie.

Il poti considera incarcat in 5RC, moment in care tensiuena ajune la peste 99% din cea a bateriei.

 

Daca vrei sa intelegi mai exact fenomenul, joaca-te cu chestiile de aici:

http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hb ... apchg.html

 

Ce mai e fain de stitut: cand incarci condenatorul de la o baterie printr-o rezistenta, 50% din energie ajunge in condensator si 50% se pierde in rezistenta. Valorile sunt independente de rezistenta, chiar si daca e foarte mica(doar niste fire).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări