Vizitator minutzu88 Postat Ianuarie 11, 2011 Partajează Postat Ianuarie 11, 2011 buna.sunt student anul 1 la facultatea de electronica si as avea nevoie si eu de un pic de ajutor legat de schema si de codul pentru microcontrolernu ma prea am cu programarea..asa ca daca mi-ar putea cineva sugera un cod..mi-ar fi de un real ajutorsenzorul de temperatura este un kty81-110 iar controlerul un atmega8.afisarea o fac pe un lcd DEM16216 16x2.am atasat si schema termometrului.mersi Link spre comentariu
yo9hnf Postat Ianuarie 11, 2011 Partajează Postat Ianuarie 11, 2011 Senzorul tau este un termistor....cred ca te complici foarte mult.Nu inteleg de ce ai pus rezistenta de 1K in paralel cu termistorul ?....E ciudata configurarea....Nu stiu (in Bascom) cum se masoara o rezistenta, dar folosind rezistenta intr-un divizor rezistiv, poti masura tensiunea furnizata de acesta pe pinii ADC, si anume PORTC.Nu e mai simplu sa folosesti un senzor digital sau un LM35(analogic) ?Daca te intereseaza un soft, ti-l poti face cum vrei tu in bascom, iar exemple gasesti garla (!). Link spre comentariu
ole Postat Ianuarie 11, 2011 Partajează Postat Ianuarie 11, 2011 Dupa cum zice si yo9hnf schema e configurata prost. mai bine cauti exemple (proiecte) pe net ca sunt o gramada. Vezi si la Proiecte Atmel utile / interesante (aici pe forum), poate gasesti acolo. Link spre comentariu
yo9hnf Postat Ianuarie 11, 2011 Partajează Postat Ianuarie 11, 2011 Eu aveam impresia la prima vedere ca senzorul+rezistenta sunt in serie si formeaza un divizor, dar cand am urmarit mai bine traseele am vazut ca sunt in paralel.PS : Incearca sa faci schema mai "curata", mai usor de urmarit. Vezi ca in mod normal, in scheme, "cablurile" gen magistrala se simbolizeaza printr-un singur traseu, pt ca e clar ca pinul RS se duce la RS pe LCD, pinul E la E etc. In felul asta scapi de o gramada de trasee care te incurca "vizual". Link spre comentariu
ratza Postat Ianuarie 11, 2011 Partajează Postat Ianuarie 11, 2011 Şi eu mi-am făcut termometru cu Atmega8, mai mult din plictiseală. Am senzorul afară ca să văd cam ce ţoale îmi iau dimineaţa :)Am folosit afişaj cu 7 segmente şi LM335Z. Senzorul ăsta merge foarte bine şi nu mai ai probleme de liniarizare. Algoritmul e următorul:- iniţializare;- citire temperatură;- decodificare valoare (împărţirea pe digiţi, pozitv/negativ);- afişare digiţi;- frecuş de mentă vreo juma' de secundă;- salt la citire temperatură. Link spre comentariu
Vizitator minutzu88 Postat Ianuarie 11, 2011 Partajează Postat Ianuarie 11, 2011 Senzorul tau este un termistor....cred ca te complici foarte mult.Nu inteleg de ce ai pus rezistenta de 1K in paralel cu termistorul ?....E ciudata configurarea....Nu stiu (in Bascom) cum se masoara o rezistenta, dar folosind rezistenta intr-un divizor rezistiv, poti masura tensiunea furnizata de acesta pe pinii ADC, si anume PORTC.Nu e mai simplu sa folosesti un senzor digital sau un LM35(analogic) ?Daca te intereseaza un soft, ti-l poti face cum vrei tu in bascom, iar exemple gasesti garla (!).asta a fost tema proiectului pe care am primit-o de la prof. termometru cu kty si afisare pe lcd...nu am nici o ideea cum as putea modifica..sau ce as putea modifica ca sa puste..fiind si la inceput...am vazut ca odata cu cresterea temperaturii creste si rezistentza senzorului (datasheeat) .m-am gandit sa o compar cu acea rez de 1k si cu ajutorul ei sa calculez rezistenta senzorului... Link spre comentariu
yo9hnf Postat Ianuarie 11, 2011 Partajează Postat Ianuarie 11, 2011 Ca ai vrut sa compari cu rez. de 1k am inteles...dar nu am inteles de ce ai pus-o in paralel cu termistorul tau. Uite aici cam cum ar trebui sa faci : http://www.mikrocontroller.net/topic/63847 Mama-masii...mai cauta si tu pe net dupa senzorul ala! Link spre comentariu
Vizitator minutzu88 Postat Ianuarie 11, 2011 Partajează Postat Ianuarie 11, 2011 Ca ai vrut sa compari cu rez. de 1k am inteles...dar nu am inteles de ce ai pus-o in paralel cu termistorul tau. Uite aici cam cum ar trebui sa faci : http://www.mikrocontroller.net/topic/63847 Mama-masii...mai cauta si tu pe net dupa senzorul ala! ok..modific treaba...ms fain..cu un pik de cod m-ai putea ajuta daca nu cer deja prea mult... Link spre comentariu
yo9hnf Postat Ianuarie 11, 2011 Partajează Postat Ianuarie 11, 2011 Uita-te bine in linkul pe care ti l-am dat; vezi ca spre sfarsit este o trimitere catre alt link. Acolo gasesti un excel cu tensiunile masurate la iesirea divizorului rezistiv.Eu nu stiu programare, dar ma chinui cu BASCOMul.Daca ramai la ideea masurarii tensiunii furnizate de divizor, cauta niste programele in Bascom pentru LM35 si vezi cum sunt facute. O sa-ti dai seama cum se citeste tensiune pe pinii ADC. Analog trebuie sa faci si tu...masori o tensiune pe care o prelucrezi pentru a "iesi" in grade celsius, iar apoi o afisezi. Link spre comentariu
nickrvl Postat Ianuarie 11, 2011 Partajează Postat Ianuarie 11, 2011 Uite aici un exemplu dar e Atmega16 si cu LM34 ca si senzor insa i-ti poate fi de folos pentru inceput... i-l poti adapta foarte usor la Atmega8.[attachment=0]fara ceas.zip[/attachment]Softul e in Bascom iar fisierul *.DSN i-l poti deschide in Proteus si i-l si poti simula.... Link spre comentariu
ratza Postat Ianuarie 12, 2011 Partajează Postat Ianuarie 12, 2011 Dacă ştii C, poţi modifica codul meu. E scris în CodeVisionAVR, poţi downloada o versiune limitată la 3k de cod. http://www.hpinfotech.ro/html/download.htm Schema nu o am făcută, l-am tras direct pe o placă de test. Ieşirea de la senzor se leagă la port A, pinul 0, anozii la port B, segmentele la port D. Codul în ataşament. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum