Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

PROGRAMATOR UNIVERSAL ATMEL-AVR


marik2500

Postări Recomandate

Pentru ca am observat ca multe din aplicatiile cu uC Atmega sunt mai simple fata de cele cu PIC m-am hotarat pentru inceput sa-mi fac un programator. L-am ales pe acesta care impreuna ca aplicatia PONYPROG se zice ca acopera o gama foarte larga de uC ATMEL. Daca cineva mai foloseste acest tip sa ne spuna daca este multumit sau nu de aceasta varianta. :aut:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • marik2500

    7

  • XAN77

    4

  • yo9hnf

    2

  • edy_wheazel

    2

Top autori în acest subiect

Eu am folosit si pana acum PONYPROG cu programator de PIC-uri la scris memorii tv si uC PIC si nu mi-a facut figuri. Oricum am inceput constructia acestuia deja, asa ca o sa va tin la curent cu eventuale neajunsuri!

Link spre comentariu

mare grija la scris fusebitii din ponyprog, programu ala e responsabil de multe controlere blocate. Inainte de a da un write de fusebiti, sa dai mereu un read, pentru a fi sigur ca ce arata fereastra ponyprogului e ceea ce are controlerul conectat in el, si nu ce are default ponyprogul.

Link spre comentariu

M-ai speriat ! Explica mai detaliat. Sunt un pic mai incepator!!!

Adica fuse-bitii la PonyProg is pe "invers" decat la restu' programatoarelor. Daca vrei sa setezi uC sa foloseasca un cristal extern si nu bifezi bine optiunile blochezi uC. Pe partea asta se poate rezolva cu un semnal de frecventa mai mare pe intrarea de cristal (detalii mai multe gasesti pe topicu' dedicat acestei probleme). Tot acolo ai si bitii care iti protejeaza uC la scriere/citire, care daca le programezi l-ai blocat. Ca sa-l deblochezi ai nevoie de un programator paralel (a NU se confunda cu "programator pe portul paralel"). Nu am folosit niciodata fuse-bitii la Atmel cu toate ca si eu folosesc PonyProg-ul, la mini aplicatiile mele era de ajuns oscilatorul intern pe 1Mhz.
Link spre comentariu

in ponyprog fusebitii nu sunt reprezentati in clar, adica tradusi, de exemplu : 1MHz INternal oscilator, 2MHz internal oscilator, External cristal etc., ci sunt reprezentati dupa numele lor din datasheet, fapt ce nu e prea clar si presupune sa te uiti in datasheet sau sa le sti pe derost. Uni spun ca folosesc calculatoare separate de fusebiti, acum fiecare cum s-a obisnuit, dar e clar daca frunzaresti forumul ca majoritatea celor care si-au programat stramb bitii de configurare, au facut-o cu ponyprog.De aceea zic sa fi atent la ce setezi acolo ca nu e ca la PIC, odata setat aiurea e posibil sa nu mai recuperezi controlerul (setezi oscilator extern, dai disable la programarea seriala, dezactivezi resetul etc). Stiu ca teoretic, cine e atent, nu isi blocheaza controlerul cu nici un program, practic insa, cu ponyprogul isi blocheaza controlerele multi..."grabiti", ca sa le zic asa.PS ai muncit ceva la placa aia dar intr-un final tot la o versiune simpla pe usb cu un mega8 ceva vei ajunge :da

Link spre comentariu

un usbasp facut dupa fischl.de iar ca soft de programare progisp, care are fusebitii "tradusi", deci in clar, nu am ce gresi. Dar pentru usbasp exista deja mai multe programe.

Link spre comentariu

Hai sa luam de exemplu popularul ATmega8. Ce trebuie sa fiu atent sa fac inainte de a scrie un hex in el? Daca puteti pune si cateva screenuri cu ponyprog! Se poate folosi cu acest programator alt soft pentru ATmega8? Am vazut ca pe pagina oficiala a lui PONYPROG nu de multa vreme in locul programatorului pe care l-am realizat eu, unul cu PLACA DE BAZA si ADAPTOARE pentru tot felul de uC transformandu-l intr-un PROGRAMATOR UNIVERSAL.

Link spre comentariu

.... PLACA DE BAZA si ADAPTOARE pentru tot felul de uC transformandu-l intr-un PROGRAMATOR UNIVERSAL.

Am facut si eu placa de dezvoltare pentru Atmega8 si Attiny2313, cu de toate pe ea, asta a fost parerea mea atunci, acum am ajuns la concluzia urmatoare: cea mai buna placa de dezvoltare e una minimala, adica o placuta de cablaj care sa cuprinda un soclu pentru un anume MCU, pini de acces catre porturile acestuia in care poti infige diverse alte placi (butoane, Lcd-uri, afisaje LED etc) pe care le poti folosi la multe alte MCU-ri. Acea "placa de comanda" trebuie sa mai cuprinda si un buton de reset bineinteles, pini alimentare si pini/conector de conectare la programator.Parerea mea.....
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări