Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

cum calculez rezistentele si ce semnifica "W"?

corneliu01

Postări Recomandate

buna ziua!

recunosc ca sunt incepator in ale electronicii, dar sper sa nu deranjez pe nimeni cu "necunostintele" mele.

nelamurirea mea este...

cum calculez rezistentele in functie de U si I de la sursa si U si I al consumatorului?

parca era o formula.. (nu mai stiu unde e)

si ce semnifica acel "W"?

de exemplu. descriere de pe un site de vanzari electronice:

R 0.6W 300R 1%

300R o fi valoarea de 300 Ohmi.. (cred eu)

acel 1% o fi torelanta

dar cei 0.6W (si cum trebuie sa tin cont de ei in functie de nevoile mele)?

Va multumesc!...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• corneliu01

3

• icar

2

• yo9hnf

1

• cristian_draghiescu

1

Legea lui OHM : I=U/R.P=UxIW reprezinta unitatea de masura pentru Puterea nominala [watt], o caracteristica a rezistentei electrice.P=RxI^2 (RxI patrat)Ex: Ai o rezistenta de 10ohmi, un curent care trece prin ea de 2A. Consumul acelei rezistente este 10x2x2=40W.Pn - Puterea nominala a rezistentei trebuie sa fie mai mare de 40W pentru ca aceasta sa nu se arda si practic sa suporte curentul de 2A.

Link spre comentariu

deci in cazul acelei rezistente.. de 0.6W, 300Ohmi curentul maxim va fi de 0.044 (dupa calculele mele)si am inteles... si faza ca voi folosi rezistente cu Pn mai mare decat cel am consumatorului.asta lamurit, inca o intrebare...Ex: am o sursa de 10Vcc, cu I=2A, vreau sa conectez sa zicem... 2 leduri (serie), U alimentare led 3.5V iar I = 20mA (e doar un exemplu)aici cum calculez rezistenta? pt ca si tensiunea si curentul sunt mai mari decat necesar.

Link spre comentariu

dar cei 0.6W (si cum trebuie sa tin cont de ei in functie de nevoile mele)?

Cu alte cuvinte, la bornele unei rezistente nu se poate aplica orice tensiune.

Maximul valorii acesteia este determinat de puterea pe care o poate disipa rezistenta si este

data de relatia U = SQRT(PxR)

In practica, asa cum a spus si yo9hnf, o rezistenta nu se utilizeaza la puterea maxima disipata din

motive de fiabilitate, ci se lasa o rezerva de putere de 20 - 40 % (conteaza mult capacitatea

de ventilatie - naturala sau fortata - a corpului rezistentei).

Link spre comentariu

Iata toate socotelile:Tensiunea-VV=I ori RV=P supra IV=radical din P ori RRezistenta-R R=V la a doua supra PR=V supra IR=P supra I la a douaCurent-I (A)I=P supra VI=V supra RI=radical din P supra RPutere-P (W)P=I la a doua ori RP=I ori VP=V la a doua supra RDe aici poti deduce toate relatiile dintre tensiune, rezistenta, intensitate, si putere.

Link spre comentariu

Ex: am o sursa de 10Vcc, cu I=2A, vreau sa conectez sa zicem... 2 leduri (serie), U alimentare led 3.5V iar I = 20mA (e doar un exemplu)aici cum calculez rezistenta? pt ca si tensiunea si curentul sunt mai mari decat necesar.

Avand cele doua leduri in serie, la bornele lor doresti sa ai 7V iar prin ele va circula un curent de 20mA (ca sa mearga la parametrii nominali). Astfel vei pune un rezistor serie cu ledurile care o sa preia tensiunea excesiva, tensiunea pe rezistor va fi de Vr= Vcc-Vled adica de 3V. Rezistenta rezistorului va fi data de raportul tensiunii de la bornele sale si curentul ce trece prin el, adica: R= Vr/Iled = 3V/20mA= 0.15kohmi= 150ohmi.Puterea disipata pe rezistor va fi tensiunea la bornele sale inmultita cu curentul prin el, adica: P=Ur*Iled = 3V*20mA= 60mW=0.06W deci se poate folosi chiar un rezistor de 0.125W.
Link spre comentariu

Nu pot decit sa te citez:

"Împăratul avea o grădinã și în fund un măr. " ....din ciclul " vine bacu' ! ....... trece bacu' ...... "

Si cind te gindesti ca se pling de programa prea incarcata si ca sunt surmenati!! As mai zice io cite ceva, dar ma abtin, ca ma trezesc cu vreun...ban! :freaza:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări