Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Fuji HS10 sau Nikon D3000


FPGA

Postări Recomandate

As vrea sa achizitionez o camera foto (buget 1700-1800 lei)....m-am oprit la acestea doua. Unul este compact si unul DSLR si nu ma pot hotara la care sa ma opresc. Va rog daca ma puteti ajuta.......va raman recunoscatoare.....

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • FPGA

    4

  • tinel

    3

  • hugo

    2

  • stefanev

    2

Top autori în acest subiect

Depinde ce vrei sa faci cu ap. foto, daca esti dispus(a) sa inveti...DSLR -ul face poze mai bune dar trebuie sa stii sa-l folosesti.(e valabil oarecum si pt. Fuji).Pe modul ,,Auto'' nu ar fi mare diferenta intre ele ;daca il vei folosi doar in vacanta, ambele mi se par prea mult. O compacta Canon sau Nikon ar fi ok.

Link spre comentariu

Chiar pe modul Auto DSLR-ul e mult mai bun decat compacta cu zoom mare(HS10). Chiar daca si Fuji-ul are senzor CMOS a nu se uita dimensiunea lui(DSLR-ul are o suprafata a senzorului de aproape 3,7 cm2 pe cand compacta de abia 0,3 cm2). Pozele vor fi mult mai clare si lipsite de zgomot la DSLR. Poze de vacanta... sa te vad cum pozezi o padure de copaci cu o compacta. Cu un DSLR(jucandu-te cu adancimea campului) reusesti sa pozezi niste copaci distincti si bine definiti pe cand cu o compacta ai poza doar o ingramadeala stearsa. Si Fuji-ul are avantajele sale... nu trebuie sa te cateri cu compacta mica dupa o veverita... zoom pe ea si gata. Poze prin muzeu? Hm... sa vedem compacta ce scoate poze beton fara blitz.Recomand DSLR-ul dintre cele doua. O sa mai investesti intr-un teleobiectiv si ceva filtre insa e o alegere mult mai buna.

Link spre comentariu

,,Cu un DSLR(jucandu-te cu adancimea campului)''...chiar crezi ca stie sa se joace cu adancimea campului? Daca avea vreo cunostinta de tehnica fotografica ,nu intreba aici ce aparat sa-si ia...Am vazut destui posesori de DSLR care ,,reuseau'' poze mai slabe decat cele facute de mine cu o compacta...

Link spre comentariu

Pai despre DOF cred ca scrie in orice manual de camera foto care are controlul aperturii. Nu mi se pare complicat sa dai pe "Aperture priority" si apoi sa alegi un numar. Hm... restul calculeaza camera foto.In general cei care reusesc poze slabe cu DSLR sunt cei care invata sa controleze manual expunerea. Hm... inca un argument in plus pentru DSLR... nu cred ca sunt intrecute de compacte la viteza focalizarii. Daca ai copil mic si vrei sa-i faci o poza cu o compacta... nu prea stau nemiscati la pozat...Hm... cred ca in momentul cand a intrebat ce aparat sa aleaga nu se gandea ca o sa primeasca raspunsuri de genul "asta ca celalalt esti prea prost sa-l folosesti". Poate se astepta si la niste argumente pro sau contra.

Link spre comentariu

Va multumesc pt sfaturi....am ales DLR-ul si nu regret ....pozele sunt foarte bune....P.S-pt cel care a zis ca nu stiu sa il folosesc....e adevarat nu stiu chiar tot ce face dar nu cred ca e asa de greu de invatat....intrebarea mea era care alegere sa o fac pt poze cat mai bune....

Link spre comentariu

Nu cred ca am spus undeva ,,ca e prea prost''...eterna confuzie intre prost si neinformat...unii oameni vor poze bune fara sa-si bata capul ,si am presupus ca daca intreaba intr-un forum de (in special)electronica, nu prea stie sa faca fotografii (de asta am spus ,,daca e dispus sa invete'') E plin internetul de reviewuri despre toate ap. foto ,asa ca daca se pricepea, putea sa-si aleaga exact ce-i convenea .

Link spre comentariu

Mai tinel stai linistit ca am studiat si eu ce poate aparatul....am intrebat doar care din ele merita ca nu ma puteam decide....acum daca am cerut o parere inseamna ca nu sunt informata ca nu sunt in stare sa ma documentez....lasa-i te rog pe cei care vor sa dea un sfat bun sa-l dea si nu mai venii cu idei de genu nu vei stii sa il folosesti,ca nu asta era intrebarea daca stiu sau nu. Daca vroiai sa ma ajuti spuneai si tu care dintre cele doua e mai ok nu te apucai sa imi dai lectii de fotografie.P.S.-inca o data le multumesc celor care m-au ajutat sa aleg.

Link spre comentariu

pentru inceput foloseste-l pe AUTO. Atunci cand vei realiza ca modul auto nu te mai multumeste, citeste manualul si foloseste modurile Shutter(S) sau Aperture(A). Cand nici asta nu te multumeste, folosesti manual (M). Si usor usor vei intelege ca mai ai nevoie si de alte obiective, apoi de un blitz, de filtre, apoi de alt aparat foto ... si tot asa :)Acum lasand la o parte glumele pe jumatate adevarate, DSLR-ul ofera mai multa libertate in privinta modului in care vrei sa iti iasa pozele. Asa cum s-a spus mai sus, captorul la DSLR-uri este mai mare decat a unui compact. Pentru cine nu e familiarizat in principal DSLR-urile pot fi DX si FX. DX-uri sunt modelele gen: D3000, D5000, D90, D300, iar FX-urile (fullframe) sunt D700 si D3X. Sa mai lamurim si inca un aspect confundat deseori ... 15MP la un aparat compact nu inseamna ca va scoate poze mai bune decat un DSLR de 12MP. De ce? Pentru ca imaginea se formeaza pe captor, iar captorul compactelor este mai mic. Tradus in alte cuvinte 15MP "inghesuiti" pe o suprafata mai mica, nu va avea calitate superioara fata de un 12MP pe captor mare. De asta la DSLR-uri se pot folosi valori ISO mai mari fara sa apara zgomot de imagine.

Link spre comentariu

Stefanev multumesc de sfaturi....cred ca pentru marimea senzorului am ales pana la urma DSLR-ul si bine am facut:). E adevarat ca acum la inceput sta pe AUTO dar pana invat si eu cum sta treaba,e primul DSLR si chiar nu am de unde sa stiu.

Link spre comentariu

stai linistit ca nimeni nu s-a nascut invatat. Daca ai intrebari si pot sa iti raspund, nu ezita sa postezi.Ca notiuni generale explicate:-indicatorul ISO - reprezinta "sensibilitatea" senzorului (impropriu spus sensibilitatea pt ca senzorul nu are cum sa fie mai sensibil sau mai putin sensibil la lumina). Valorile ISO mici sunt folosite in conditiile de lumina suficienta (pentru afara in plina zi, se face cu ISO 100, ISO 200, ISO 400). In functie de model, exista un prag unde daca ai valoarea ISO prea ridicata, va aparea zgomotul de imagine (pixeli pe imagine). Noaptea se folosesc valori ISO mari gen ISO 800, ISO 1600 (daca permite aparatul) sau mai mari.- shutter speed - unitate de masura: fractie de genul 1/10, 1/15, ....1/4000 dintr-o secunda. Pentru subiecte aflate in miscare se recomanda timp mai scurt pentru a "ingheta" imaginea si a nu iesi in blur sau miscata poza. Pot exista valori si de ordinul secundelor, sau permanent pana ce apesi inca o data pe butonul declansator (bulb)- indicele f (aperture) - reprezinta diafragma aparatului. Un indice f:1,8 (spre exemplu) inseamna deschidere mare, permite mai multa lumina sa intre in obiectiv, vei avea DOF (deep of field) mai mic, implicit zona in care incepe sa faca blur este mai mare. Un indice f:16 sau f:32 este deschidere mica, lasi mai putina lumina sa intre in obiectiv.Modul manual (M) te lasa sa controlezi tu toti acesti parametri, modul S (Shutter) setezi tu timpul de expunere, iar restul calculeaza aparatul, modul Aperture (A) controlezi tu deschiderea diafragmei si celelalte setari le face el.Teorie este multa, daca incep sa scriu, voi umple cateva pagini bune, insa pentru inceput e suficient si atat ca sa iti faci o idee cum functioneaza parametri.PRACTICE AND ENJOY !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări