Vizitator berti Postat Octombrie 23, 2005 Partajează Postat Octombrie 23, 2005 Am nevoie de-o solutie pentru un cuplaj mecanic rotativ care sa transimta o miscare de roatatie, dar in cazul in care partea angrenata tinde sa se roteasca singura, miscarea sa nu se transmita catre ansamblul motor/reductor.Fiind un reductor cu roata melcata, acesta nu poate prelua miscarea de rotatie.Hai sa va explic pe indelete... vreau sa-mi automatizez jaulzele verticale, rotirea lor. Am un motoras cu reductor adecvat pentru asa ceva... dar vreau sa-mi ramana si rotita cu snurul cu care se rotesc manual jaluzele.Dupa cum am spus si mai sus, motorul nu poate prelua miscarea jaluzelelor, pentru ca axul lui nu se poate roti cu mana...Mentionez, cuplajul il voi executa eu, si nu trebuie sa fie foarte mare (ex. cutie de viteze de dacie :axe:)Sper ca m-am facut inteles, si va multumesc pentru raspunsuri. Link spre comentariu
Vizitator valentine146 Postat Octombrie 23, 2005 Partajează Postat Octombrie 23, 2005 poti sa realizezi un cuplaj prin frictiune gen ambreiaj, din doua discuri de pasla la care prin tatonare sa stabilesti forta de apasare intre ele, desemeni tot prin tatonare sa stabilesti suprafata de frictiune, respectiv momentul -cuplul Link spre comentariu
MiniTehnicus Postat Octombrie 24, 2005 Partajează Postat Octombrie 24, 2005 O varianta cu 2 roti dintate, una fixa si cealalta mobila.Cea mobila in repaus este impinsa de un arc sa nu fie angrenatacu prima roata.Cand se doreste comanda cu motor, un electromagnetactioneaza o furca care impinge roata mobila sa se angreneze curoata fixa apoi se comanda motorul.Cand motorul se opreste, disparealimentarea la electromagnet si arcul decupleaza angrenajul.Asemanator cu angrenajele din cutia de viteze de la Dacia :yawinkle: Link spre comentariu
bogdan69 Postat Octombrie 24, 2005 Partajează Postat Octombrie 24, 2005 Iei ambreiajul cu pasla dintr-un walkman de doi lei( de la rola care bobineaza banda) si reglezi arcul cum iti convine Link spre comentariu
Vizitator berti Postat Octombrie 24, 2005 Partajează Postat Octombrie 24, 2005 Fratilor, va multumesc pentru efort, dar nu pot folosi un cuplaj cu frictiune, pentru ca jaluzele se rotesc destul de greu. Trebuie sa tragi cu ceva forta de snurul ala cu bilute ca sa le rotesti, se mai si agata cate odata, deci trebuie sa folosesc un cuplaj cu roti dintate sau ceva asemanator...Orice idee noua e bine venita... MiniTehnicus e cel mai aproape, dar parca n-as vrea sa complic sistemul cu un electromagnet. Link spre comentariu
bogdan69 Postat Octombrie 25, 2005 Partajează Postat Octombrie 25, 2005 Din pacate nu cred ca scapi de cuplaj electromagnetic avand in vedere ca sistemul e bidirectional. Link spre comentariu
MishuL Postat Octombrie 25, 2005 Partajează Postat Octombrie 25, 2005 Potzi folosi un micutz "bendix"- ca la demarorul de mashina, un electromagnet sa impinga axial un pinion de pe axul de ieshire al motorashului, la intreruperea corentului pinionul se retrage shi lasa libera actzionarea manuala. Incearca cu pinioane recuperate de la un cartush de toner sau de la o imprimanta ceva... Link spre comentariu
Vizitator sorin6 Postat Octombrie 25, 2005 Partajează Postat Octombrie 25, 2005 Potzi folosi un micutz "bendix"- ca la demarorul de mashina, un electromagnet sa impinga axial un pinion de pe axul de ieshire al motorashului, la intreruperea corentului pinionul se retrage shi lasa libera actzionarea manuala. Incearca cu pinioane recuperate de la un cartush de toner sau de la o imprimanta ceva...*Bendixul ar merge la rotirea intr-un singur sens (ca la masina), dca nu trebuie... doua bendixuri, unul cu "filetul pe stanga" altul "pe dreapta" si doua motoare de comanda...Nu ar fi mai simpla schimbarea curelei de "comanda manuala" cu una care "trage" de doua contacte (unul plasat jos care comanda coborarea cand tragi de sfoara in sus si altul plasat sus care comanda coborarea cand tragi de fir in jos) si care... pana la urma alimenteaza acelasi motor electric? Link spre comentariu
MiniTehnicus Postat Octombrie 27, 2005 Partajează Postat Octombrie 27, 2005 Pe axul motorului se moteaza o roata dintata care are canal sau canalede pana iar pe ax se monteaza 2 pene cu lungimea cat are cursa cuplatdecuplat.Cand motorul este in repaus, un arc impinge roata spre motorsi angrenajul este liber.Cand se doreste cuplarea motorului, electromagnetul impinge roata in pozitia cuplat iar apoi motorul se alimenteaza si incepe sa invarta angrenajul.Transmiterea rotatiei de la motor la roata dintata mobila se realizeazaprin canalul de pana si pana de pe ax.Cand se opreste alimentarea motorului, se decupleaza electromagnetulsi arcul impinge roata dintata mobila care culiseaza pe pana si sedecupleaza angrenajul.Cu senzori de inceput si sfarsit de cursa si un automat zi/noapte aitoata automatizarea realizata.Bineinteles se poate realiza doar comanda prin motor si atunci toatecomplicatiile dispar :smt006 iar unghiul se realizeaza prin durata catse tine mana pe butonul de actionare al motorului. Link spre comentariu
MishuL Postat Octombrie 27, 2005 Partajează Postat Octombrie 27, 2005 Pai asta ziceam shi eu, nu ma refeream la bendix decat ca pinion deplasabil, nu shi la functzia de cuplaj unisens... Link spre comentariu
one Postat Octombrie 27, 2005 Partajează Postat Octombrie 27, 2005 Eu ma gandesc la un ambreiaj electromagnetic. Astfel, cand se roteste motorul, se cupleaza 2 discuri. Altfel, raman departate. Link spre comentariu
Arcer Postat Octombrie 28, 2005 Partajează Postat Octombrie 28, 2005 Berti, ia in considerare ca exista pe piata la 2-3 USD si actuatoare de la inchiderea centralizata la masini, care sunt niste dispozitive foarte fiabile si care executa o miscare de translatie de cca 3-5cm. Link spre comentariu
one Postat Octombrie 28, 2005 Partajează Postat Octombrie 28, 2005 Berti, ia in considerare ca exista pe piata la 2-3 USD si actuatoare de la inchiderea centralizata la masini, care sunt niste dispozitive foarte fiabile si care executa o miscare de translatie de cca 3-5cm.Unde se gasesc, ca au am vazut doar la set de 4buc.? Si la pret dublu (x2x4).Omul are deja motoarele, vrea o solutie sa roteasca jaluzelele cu mana, asa inteleg. Altfel, mai sunt si alte solutii. Eu as face, de exemplu, o actionare cu motoare pas cu pas sau chiar cu perii, dar fara reductor. Astfel nu se mai pune problema atator complicatii. Cam asa e si la inchiderea auto sau alte mecanisme asemanatoare. Cuplul rezistent e astfel calculat, astfel ca se pot actiona si manual. Link spre comentariu
Kreator Postat Noiembrie 1, 2005 Partajează Postat Noiembrie 1, 2005 Poti folosi un mecanism tip "roata libera". E mai complicat de facut diy, dar merge: Motorul actioneaza piesa centrala, care in miscarea de rotatie impinge rolele in exterior, si datorita efectului de pana, ele se blocheaza intre piesa centrala si piesa exterioara si astfel transmite miscarea. Daca se actioneaza roata exterioara si motorul e oprit, rolele sunt impinse de piesa exterioara spre piesa centrala, nu mai exista efectul de pana, rolele sunt libere si fluxul de putere se intrerupe (se comporta ca un rulment). Link spre comentariu
one Postat Noiembrie 1, 2005 Partajează Postat Noiembrie 1, 2005 :salute: :salute: :salute: :salute: :salute: :salute: :wav:Da, o idee buna. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum