radu cnc Postat Decembrie 15, 2011 Partajează Postat Decembrie 15, 2011 Salut,Partea din spate de la conurile despre care vorbiti se numeste antrenor.Conurile care sunt solicitate la gaurire cum sunt conurile de mandrina si conurile burghielor au obligatoriu antrenor pentru a nu se roti in conul din coloana papusii mobile si prin aceasta de a nu distruge coloana datorita griparii conurilor.Conurile care nu sunt solicitate radial ci doar axial cum ar fi conurile varfurilor fixe sau rotative nu au prevazute antrenoare la capat pentru ca nu prezinta riscul de a se roti in coloana masinii ducand la gripare.Unele strunguri de dimensiuni mici sau strunguri ieftine nu au prevazuta frezarea in interiorul conului papusii mobile pentru antrenorul conului, deci aceste strunguri la gaurire nu se vor forta pentru a nu exista riscul invartirii burghiului in conul papusii mobile, acest fapt ducand la gripare.Cu stima. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 15, 2011 Partajează Postat Decembrie 15, 2011 ...Conurile care sunt solicitate la gaurire cum sunt conurile de mandrina si conurile burghielor au obligatoriu antrenor...Nu neaparat! Conul Morse, a fost inventat special pentru antrenarea sculelor fara pene sau aplatisari pentru antrenare. Unghiurile bilaterale de inclinatie al acestor conuri, fiind mai mici de 6...7 grade, asigura autoblocarea conului "tata" in cel "mama". Aplatisarile pentru antrenare au fost un fel de solutie de siguranta pentru sculele la care contactul dintre conul "tata" si cel "mama" nu se realizeaza pe intreaga suprafata conica. Intrucat sculele cu coada conica Morse, sunt de obicei produse de serie, gradul de imprastiere al valorilor conicitatilor este destul de mare. Avand in vedere acest lucru, s-au prevazut prin proiectare, atat la conurile "tata" ale sculelor, cat si la conurile "mama" ale masinilor unelte (in special masini de gaurit) acele aplatisari de siguranta. Totusi ca regula generala, conul Morse, trebuie sa preia prin frecare intregul moment de antrenare al sculei. Altminteri, ce te-ai face daca pe o masina de gaurit cu con Morse 3 se monteaza un burghiu de Ø10 cu con Morse 1, prin intermediul unei reductii CM3/CM1?... Link spre comentariu
andreigradu Postat Decembrie 15, 2011 Partajează Postat Decembrie 15, 2011 Am sa verific daca este fanta in interior. Daca nu e fanta, am sa tai aplatizarea.Daca vreodata se va roti conul vedem ce modificare se poate face. Poate o gaura filetata M8 in suport si o decupatura in con, se strange surubul si blocheaza conul. Ceva asemanator cu blocarea unei fuli pe un ax care e tesit pe o parte (fara pana). Link spre comentariu
bcristian Postat Decembrie 15, 2011 Partajează Postat Decembrie 15, 2011 Altminteri, ce te-ai face daca pe o masina de gaurit cu con Morse 3 se monteaza un burghiu de Ø10 cu con Morse 1, prin intermediul unei reductii CM3/CM1?...De acord cu restul de pana aici, dar la fraza asta cred ca n-am inteles ceva, pentru ca toate reductiile Morse facute "de fabrica" pe care le-am vazut au antrenor (si frezare corespunzatoare la interior). Am vazut si fara, dar numai facute in ateliere. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 15, 2011 Partajează Postat Decembrie 15, 2011 Reductiile standardizate sunt fara antrenor. Probabil ca diversii producatori, au norme proprii de productie. Link spre comentariu
daredan Postat Decembrie 15, 2011 Partajează Postat Decembrie 15, 2011 Sincer, nu cred ca ai nevoie de "antrenor" la conul morse de la mandrina respectiva. Daca vei forta atat de mult incat sa rupa legatura facuta de cei aproximativ 20cm patrati de contact prin frictiune din conul morse, o sa-ti alunece cureaua de transmisie sau o sa ti se opreasca motorul. Nu vad rolul "antrenorului" decat pentru transmiterea unor cupluri enorm de mari. Oricum, cand bagi un con morse in pinola trebuie sa te asiguri ca ambele suprafete sunt perect curate si fara ulei/grasime si sa fortezi putin conul morse (prin trantirea lui in pinola). In felul asta nu o sa ai nici o problema cu rotirea conului in pinola. Link spre comentariu
radu cnc Postat Decembrie 16, 2011 Partajează Postat Decembrie 16, 2011 Eu nu am vazut reductii standard fara antrenor. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 16, 2011 Partajează Postat Decembrie 16, 2011 Eu nu am vazut reductii standard fara antrenor.Imi pare rau ca nu am posibilitatea sa fotografiez. Eu dispun numai de reducti CM, fara antrenor. Totusi, se pare ca si cele cu antrenor au corespondent in STAS. Asa dupa cum spuneam mai sus, ele se folosesc aproape in exclusivitate pentru masinile de gaurit. Stiu ca si la strungurile mari se folosesc mansoanele cu antrenor la pinola papusii mobile. Insa cauza am explicat-o intr-o postare mai sus.In alta ordine de idei, la strungurile moderne - si nu numai - pentru fixarea unor scule sau dispozitive direct in arborele principal al strungului se foloseste in exclusivitate mansonul cu con Morse, fara nici-un fel de antrenor. Pai daca nimeni nu se teme ca va aluneca o scula fixata direct in arbore, de ce s-ar intampla asta la pinola, sau la alte sisteme? Hai sa dam burghiele la oparte. De ce frezele cu CM nu au antrenor? Eu am largit gauri pe strungul meu de banc cu largitor de Ø24 si chiar mai mare. S-a oprit motorul din lipsa de putere, sau pentru ca a patinat cureaua, insa scula nici nu s-a clintit in pinola, cu toate ca nu am antrenor.Daca as avea un aparat foto ca lumea, as putea atasa si imagini ale unor burghie cu diametru mai mic de Ø10 prevazute cu CM1, rupte prin torsiune in pinola mea fara antrenor. Link spre comentariu
andreigradu Postat Decembrie 17, 2011 Partajează Postat Decembrie 17, 2011 Am verificat. Nu are fanta. Acolo e doar un cap de surub.Voi reteza dupa cota centrului fix.Apare o nelamurire. Am vazut foarte multe puncte de ungere. Nu am idee cum arata dispozitivul de gresare pentru acestea.A vazut cineva un dispozitiv de gresare cu ulei.?Scrie ca se unge cu ulei. Decalemit de gresat cu vaselina am, dar aici trebuie ulei. Link spre comentariu
en Postat Decembrie 18, 2011 Partajează Postat Decembrie 18, 2011 A vazut cineva un dispozitiv de gresare cu ulei.?Scrie ca se unge cu ulei. Decalemit de gresat cu vaselina am, dar aici trebuie ulei.Si eu am pus aceeasi intrebare in urma cu cateva luni. Pana la urma am folosit o seringa de 20ml de la care am inlaturat acul. Merge foarte bine pe gresoarele de la strung.Recomandabil este sa folosesti un ulei cu vascozitate cat mai mica. Link spre comentariu
ndc74 Postat Decembrie 20, 2011 Partajează Postat Decembrie 20, 2011 Sa-l folosesti sanatos! L-ai cumparat la un pret foarte bun. Eu am cumparat unul asemanator cu al tau (250X750) de afara cu 750€ iar la noi unul identic cu al meu e 90 mil: http://www.uni-max.ro/strung-pentru-metale-cq6125/d/ Asta inseamna lacomia comerciantului roman. Si eu tot pe balcon il tin (spre disperarea nevestei ), dar de carat l-am carat intreg cu 2 colegi pana la etajul 1. Eu il ung fie cu o gasca cumparata cu 4 lei din Auchan, fie chiar cu un bidonas de plastic pt gresat masinile de cusut. Gresoarele au fost asa de proaste ca la cateva deja arcul s-a deformat si bila nu mai inchide orificiul. La mine adaptorul pt mandrina CM2 intra foarte bine in papusa mobila. Eu zic sa nu te grabesti cu taierea cu flexul la cozii lui si sa mai incerci sa-l “gadili” nital. Poate nu a intrat bine. Oricum sa nu te apropii cu flexul de strung, caci pilitura care sare din piatra de polizat e crima curata pt ghidaje. In cel mai rau caz daca trebuie neaparat, sa acoperi cat mai bine ghidajele. Ce mi-a placut la papusa ta mobila e ca are frana. La mine se blocheaza cu surub. Am avut batai de cap cu ea caci din cauza unui mic joc in ghidajele care regleaza deplasarea ei laterala, nu o puteam regla bine. Solutia a fost sa bag o tabla de la o cutie de bere acolo pt a anula jocul respectiv. Motorul original de curent continuu nu era prea grozav. Dupa o ora de utilizare incepea sa fumege, si pana la urma modulul electronic de comanda a turatiei s-a ars si atunci am inlocuit motorul cu unul asincron si cu variator de frecventa, asa ca tu care ai deja mot asincron esti mai castigat. Daca te intereseaza am si un universal cu 4 bacuri independente (oarecum ca cel din poza). L-am folosit eu, dar are un diam de 200 deci e cam mare. Cum eu nu am banc si deci strungul nu e f bine fixat el pierde din rigiditate cu acest universal. Eu am cumparat altul de 160 dametru tot cu 4 bacuri care se strang centrat dar se pot regla si independent, dar nu am gasit inca material pt flansa de adaptare pe arbore. Link spre comentariu
andreigradu Postat Decembrie 20, 2011 Partajează Postat Decembrie 20, 2011 Este posibil ca si la mine sa vibreze un universal de 200mm.Si eu sunt in situatia ta, adica fara banc. Voi construi o masa metalica rigida, voi prinde strungul in suruburi . Am o bucata de pres din cauciuc ce va fii asezata sub masa. Prelucrand aluminiu nu am nevoie de viteza mare la universal, sper sa am vibratii mai reduse.Coada daca o tai o sa o fac departe de strung si o sa am grija pe viitor la pilitura fina.Caut un universal de 125 mm cu 4 bacuri independente, la pret rezonabil. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 20, 2011 Partajează Postat Decembrie 20, 2011 ...Prelucrand aluminiu nu am nevoie de viteza mare la universal, sper sa am vibratii mai reduse...Aluminiul, reclama in general la prelucrare turatii mai ridicate decat otelul. Link spre comentariu
ndc74 Postat Decembrie 21, 2011 Partajează Postat Decembrie 21, 2011 Vazui acum 2 sapt in targul Vitan pe unul care vindea un universal de 160 cu 3 bacuri centrice, dar care se puteau regla si fiecare independent. Cerea de el 180ron.Mi s-a parut destul de interesant sistemul caci permite prinderea unor piese neregulate pe un universal cu trei bacuri dar in acelasi timp si riscant deoarece pt piesele rotunde daca bacurile nu sunt bine centrate s-a terminat prelucrarea.Universal cu 4 bacuri mai mic de 160 eu nu am vazut pana acum prin targuri, dar probabil ca exista. Oricum nou gasesti la Rocast de calitate (Rohm), dar preturile sunt departe de cele din targ. Link spre comentariu
daredan Postat Decembrie 21, 2011 Partajează Postat Decembrie 21, 2011 Universal de 80 cu patru bacuri se gaseste la Hornbach. Nu cred ca sunt independente. Pretul: 470ron Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum