Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

tolele unei bobine al unui filtru de sunet..scurt?

Vizitator araboiu

Postări Recomandate

Vizitator araboiu

am la indemana o boxa JBL SRX 725...a carui problema este urmatoarefiltrul de sunet evident are mai multe bobine simple printre care si una continand un nr. N de tole scurciuitatebobine de genul am tot cautat asa k nu imi ramine decat sa desfac tolele si sa le reiolez..akm 'care este ideea cea mai buna si optima de reizolare (boza are 800W) si cred k de la caldura lacul respectiv sa evaporat pur si simplu seriile de pe filtru sunt urmatoarele pe verso P/N 353342-001 cablaj P/N 62-0134-4410,Bastept sugestii

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• CBI

3

• maverik_ro

3

• Shambala

2

• mircea888

1

Top autori în acest subiect

Mergi cu bobina respectiva la un atelier de bobinaj si o sa ti-o rebobineze cu sarma noua.Ar merge si cum zici tu dar risti sa strici ceva pe acolo daca nu te pricepi. Nu conteaza seria sau ce filtru e, important este sa ai sarma de acelasi diametru si sa pui acelasi numar de spire.

Link spre comentariu

Tolele nu sunt niciodata izolate unele de altele, prin ele nu circula curent electric ci magnetic.

Unde nu sunt "niciodata" izolate?! La transformatoare de retea sau iesire? La drossele? De curentii Foucault si de hysterezis a auzit cineva?
Link spre comentariu

Spitfire, dat fiind nivelul general de cunostinte forum, am ajuns la formulari simplificate la extrem, aplicate fiecarui subiect in parte. Nu este cazul aici nici de frecvente inalte, nici de explicatii de ce materialele feromagnetice utilizate pentru miezurile bobinelor de inalta frecventa au rezistivitate mare.Da tu apa la moara cu turbioanele lui Foucault si se va apuca careva sa-si izoleze fiecare tola fata de urmatoarea ...ps - Nu a fost o afirmatie personalizata la adresa cuiva anume ci absolut generala !

Link spre comentariu

araboiule ..... pune ma poze cu tolele alea " neizolate " ca io nu mai inteleg nimic .. ce intelegi tu prin tole izolate si ce intelegi tu prin tole neizolate ..... sa ne lamurum si noi ce vrei sa zici ... shambala .... poate se refera la faptul ca intre bobina si tole nu este nici o izolatie ????sa dea draci io nu mai inteleg nimic ....

Link spre comentariu
Vizitator araboiu

deci in principiu atat cat si fizic intre bobina si tole normal k nu este nici un contact fiind separate de acea izolatie plastica principiu de filtrare contine tot acei curenti turbionari care se pierd atit la transformatoare de retea cat si la filtrele de sunet atunci cand tolele nu sunt izolate....rezulta ca pierderile curentilor turbionari la transformatoare sunt mai mari la transformatoare deci nu mai da randament lafel cum si la filtre de sunet el nu mai filtreaza bine frecventele dak tot acele pierderi sunt existente...pozele sunt irelevante imagineazati primarul unui traf e aceeasi chestie...

Link spre comentariu
Vizitator araboiu

Tolele nu sunt niciodata izolate unele de altele, prin ele nu circula curent electric ci magnetic.Tragaciu are dreptate, pune o poza sa vedem.

tolele sunt izolate stai linistit ori cu hartie cu ceara ori cu lac
Link spre comentariu

deci in principiu atat cat si fizic intre bobina si tole normal k nu este nici un contact fiind separate de acea izolatie plastica principiu de filtrare contine tot acei curenti turbionari care se pierd atit la transformatoare de retea cat si la filtrele de sunet atunci cand tolele nu sunt izolate....rezulta ca pierderile curentilor turbionari la transformatoare sunt mai mari la transformatoare deci nu mai da randament lafel cum si la filtre de sunet el nu mai filtreaza bine frecventele dak tot acele pierderi sunt existente...pozele sunt irelevante imagineazati primarul unui traf e aceeasi chestie...

pai si daca stia atat de multe la ce mai intrebi pe forum ... apuca-te si izoleaza tolele ... si daca imi imaginez primaru unui traf ce rezolv imi imaginez o simpla bobina .... cu ce ma ajuta la intrebarea ta ??? " tolele unei bobine al unui filtru de sunet..scurt?"
Link spre comentariu

nici eu nu vad rostul ca tolele sa fie izolate electric intre ele in cazul de fatacurentul circula prin spirele bobinei ,rolul miezului este altul ,deci nu trebuie izolat nimic ca nu are cine sa faca 'scurtcircuit' :bataie am realizat destule bobine cu diferite miezuri pana acuma pt filtre pasive de boxe si e prima data cand aud asa cevaeu cred ca alta e problema,tolele au fost cumva impregante cu ceva lac ca sa nu bazaie si sa stea lipite si urmele de la acel lac dau impresia cum ca tolele au fost 'lacuite' individual pt izolare electricaeste de pomina topicul,pe bunemasoara bobina buna cu un multimetru si apoi masoar-o si pe cea care crezi ca e cu problemein cele din urma trebuie sa identifici buba .Ar fi mai plauzibil ca lacul de pe spirele bobinei sa se fi ars cumva si sa se atinga spirele intre ele pe undeva(dar ca sa se intample asta sarma care ar fi infasurata pe miez ar trebui sa fie f subtire ca sa se incinda inainte sa se arda bobina difuzorului...),dar chiar si asa tot nu face nimic scurtcircuit ca bobina e in serie! cel mult nu mai filtreaza cum trebuie ca i se miscsoreaza valoarea sau se intrerupe de tot In cele din urma poti la fel de bine sa iti faci sau dai comanda si de 2 bobine pasive si le schimbi la ambele boxe daca valoarea lor nu este f mare decat sa te complici cu refacutul celor vechiverifica daca si prin apropierea lor este vreo sursa puternica de caldura,gen rezistente becuri etc pot fi si astea o cauza a pbmei

Link spre comentariu
Vizitator araboiu

deci mai zic odata......tolele filtrului bun sunt izolate cu un lac de aceea am frecventele care trebuia sa le am in boza....filtrul cu buba are contact intre tole=pierderi de curenti turbionari(magnetic pt cei ce nu inteleg)= nu mai am basii care erau inainte....intre spire nu am nici un scurt.....tolele nu au nici o legatura cu cablaju ele au un efect de a controila ce frecvente sa se piarta si numa asa ca idee da si tolele de la orice traf sunt idolate intre ele cauta si pe googleakm k topicul nu are nici o vreme e parerea ta personala ....se pare k mai ai de citit unpic despre chestii dastea

Link spre comentariu

....se pare k mai ai de citit unpic despre chestii dastea

ma bucur intens pt observatiile facute :sparge: ,in caz ca nu ai obs esti singurul gica contra toti cu explicatii penibile.Daca nu citeai pe diagonala poate obs ca am scris ca e posibil ca bobina sau miezul sa fie impregnate la suprafata cu lac,cum e si la transformatoare(ceaa ce nu e tot una cu "fiecare tola e izolata individual de cea vecina")daca esti atat de sigur poate ar trebui sa-ti dovedeasca cineva cu un simplu ohmetru ca nu e asa si sa fii 'nevoit' sa le ' mananci' :sparge:eu nu am sa incerc sa iti explic cum lucreaza o bobina pt ca din toate interventiile aterioare se vede ca 'stapanesti' f bine fenomeneleo mica rafinare si la limba romana nu ar strica in rest,bafta la izolat fiecare tola individual,ca o sa ai nevoie,nu e ceva usor :rade:
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări