Vizitator cablugalben Postat Ianuarie 6, 2011 Partajează Postat Ianuarie 6, 2011 Salutare,Am o problema: la baie vreau sa schimb intrerupatorul si nu reusesc sa conectez cablurile din perete la intrerupator. Am 4 fire: rosu (cu curent), galben (si asta are curent pe el) si 2 albastre (fara curent pe ele). Precizez ca in baie acest comutator aprindea un neon si nu sunt sigur daca nu cumva si ventilatorul (care oricum nu mai merge de mult timp ca s-a stricat, deci nu pot verifica).Am cumparat 2 intrerupatoare, unul 1-way si unul 2-ways. Ala 1 way are cate un loc sus si jos, de 2 gaurele fiecare, unde se baga cablurile ca sa fie prinse de cate o clama (sus alba, jos rosie). Am incercat sa bag rosu si galben in cele 2 gaurele (deci fiecare in gaurica lui) acolo unde se prinde clama rosie si cele 2 albastre in gaurelele de la clama alba. Cand am ridicat siguranta de la panou ca sa testez, a sarit siguranta mare de pe scara blocului, pe tot apartamentul. Deci am gresit.Nu am avut timp sa testez prea mult. Dar am observat ca daca leg cablurile rosu cu un albastru (moment in care intra curent si pe celalalt albastru liber), si apoi in acelasi timp galbenul cu celalalt albastru, lumina se aprinde. Dar cum sa le leg in intrerupator? La intrerupatorul cu 2-ways am tot doar o clama rosie cu 2 gaurele, dar 2 clame albe fiecare cu 2 gaurele. Trebuie folosit asta? Cum se baga firele?Multzam! Link spre comentariu
valica Postat Ianuarie 7, 2011 Partajează Postat Ianuarie 7, 2011 Cel mai sigur apelezi la un electrician, cu 220 nu te joci, fara nici o suparare dar nu pari sa ai minime cunostinte de electricitate asa ca mai degraba apeleaza la un electrician. Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 7, 2011 Partajează Postat Ianuarie 7, 2011 Indiferent care cu care le unesti nu ar trebui sa sara siguranta...probabil ca in urma montarii ventilatorului ti-a "aparut" si faza si nulul in acea doza de intrerupator(direct sau prin intoarcere de pe un eventual scurt in dulie sau ventilator)...,asa ca te sfatuiesc si eu sa apelezi la cineva care e in stare sa identifice firele si sa faca ordine in acea doza,prin incercari de acest gen cine stie ce mai poti face pe acolo,si pe urma se lasa cu spart in pereti si/sau inlocuit fire...in cel mai fericit caz Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Ianuarie 12, 2011 Partajează Postat Ianuarie 12, 2011 Se pare ca ai si doza de legaturi in doza aceea. Adica pe firul rosu ai faza pe firul galben ai nul din tabloul electric al casei. Cele 2 fire albastre duc la bec. Daca as fi eu acolo as testa mai intai cu un "creion de tensiune" sau "incercator de faza" , care este faza (unde se aprinde beculetul cu neon) si aceea as lega-o la intrerupator. Firul albastru pe care spui ca l-ai legat cu cel rosu acum il voi pune la celalalt capat al intrerupatorului 1-way, in gaurile din partea opusa firului rosu(sa presupun ca intrerupatorul 2-way este cu 3 contacte?). Firul galben si cu celalat fir albastru le-as lega impreuna cu ajutorul unei reglete de plastic cu surub. Daca vrei neaparat sa le legi tu, netinand cont de recomandarile colegilor de forum cu privire la electrocutare atunci pune aici o poza la doza aceea si la cele 2 intrerupatoare si asa putem discuta mai la subiect. Cat despre ventilator atunci cel mai probabil era legat la firele becului si functiona odata cu acesta. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum