Flor Postat Ianuarie 6, 2011 Partajează Postat Ianuarie 6, 2011 Cum am avut treaba, intru de abia dupa ce yo4avd -multumesc-a raspuns pt mine. Cum eu practic nu am tinut prea mult rezistenta, cred ca e normal sa vorbesca cineva care a folosit-o, mai ales ca e multumit. Eu nu am facut nimic la acea rezistenta, asa a gandit-o fabricantul. Banuiesc ca o fi calculat capacitatea/inducatanta la diverse frecvente intre firul -ma rog tabla-cald(a) si masa, studiat, analizat, experimentat, etc, pt obtinerea unui optim de performananta.... Chestia aia din poza semnalizata cu ? cred ca era pur si simplu o gaura pt fixarea unui alt conector, sa zicem BNC sau PL-259, ca sa nu mai trebuiasca sa te duci la o bormasina, sa bagi burghiu, etc... Sa nu uitam ca exista si radioamatori (ne)constructori, sau la inceput de drum, sau mai putin dotati cu aparatura... Producatorul fiind o firma serioasa a pus un "dop" din cauciuc sa nu arate urat. In aceaisi poza se vad si gaurile pt suruburile de fixare a conectorului, care evident nu au fost astupate, hi, hi... Ma rog, asta sunt ipotezele mele. Nu sunt Mafalada si nici cel mai destept si informat om din lume. Asa ca va rog sa va expuneti punctele de vedere. Despre faza cu uleiul. Ca alegic si anti chimist, cum am recunoscut ca sunt, nu pot discuta stiintific si bazat subiectul. Si eu ma gandisem ca uleiul va actiona doar ca agent de transport a caldurii, la fel ca si pasta termoconductiva. Nu are rolul de radiator... Dar mi se pare logic si periculos sa il incalzesti prea mult, deoarece va incepe sa se dilate si cand nu va mai avea spatiu, va urma explozia. Zau ca nu imi doresc sa fiu prin preajma cand va improsca cu ulei fierbinte... Cat despre oxidul de beriliu, ce sa zic. Primo Nu-i asa ca intre intrebarile de autorizare-proba de Radiotehnica- era si una despre impricinatul? Secundo. Habar n-am unde poate fi gasit, chiar si in cantitatea necesara unui contact intre radiator si rezistenta. Cat despre manipularea lui, iarasi recunosc ca nu stiu ce masuri de protectia muncii trebuiesc luate. Eu as incerca pur si simplu cu pasta termoconductoare clasica. Si bagand diverse frecvente /putere as compara cum se comporta intre contactul cu si fara pasta, adica ce temperatura apare. Evident ca va trebui un sistem de masurare fara contact, ca nu preia din caldura, evident conectat la un PC cu un program de termografiere, ... Important Evident ca nu am incercat sa deschid rezistenta pe care am pus-o la vanzare. Cum e facuta, ce structura interdigitala sau paralel a folosit, pt minimizarea inductantelor, capacitatilor, etc. e treaba, meseria, stiinta si secretul fabricantului. In concluzie, mai multe nu stiu sa zic. Dupa ce voi arata cumparatorului ca piesa pe care o vand e OK, si in plus chiar virgina, hi, hi, si imi voi incasa suma anuntata, noroc bun. Daca doreste rezistenta sa o foloseasca, sau doar sa o disece, f bine. PS. Sunt extrem de curios ce importanta practica are rotatia fazei intre 1 si 5 grade. Pana la urma oricum nu emiti pe rezistenta artificiala, ci pe o antena care se comporta cu totul si totul altfel. Din cauza copacilor nu mai vedem padurea, adica emisia in trafic.. Link spre comentariu
C.D. Postat Ianuarie 7, 2011 Partajează Postat Ianuarie 7, 2011 Salut, pentru cine mai are nevoie, am disponibile rezistente neinductive de 9W/1K+100 ohmi, pelicula metalica pe suport calit. Merg pana in 1 GHz, si au fost folosite la Wattmetrele fabricate de fosta IEMI. Rezistentele sunt romanesti produse la Curtea de Arges. http://i52.tinypic.com/15zlf0j.jpg Din 27 buc. (legate in paralel, pe 2 suporturi de alama), se poate realiza o sarcina artificiala de 50 ohmi. Pentru precizia valorii de 50 ohmi, se vor combina valorile de 1,1K cu 1K. Pentru puteri RF de pana la 50 W nu trebuie ventilator, dar peste trebuie ventilator care sa sufle pe ele. Un pachet de 27 buc. costa 50 lei. (am disponibile 4 pachete) Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 7, 2011 Partajează Postat Ianuarie 7, 2011 Salutare! 1) in cazul pastilelor rezistive care nu au suport metalic pentru disipatia termica, contactul acestora cu radiatorul de caldura se face prin intermediul oxidului de beriliu, substanta foarte toxica si cancerigena, care se aplica numai cu masuri de protectie speciale (lucru sub nisa); De fapt, oxidul de beriliu este periculos numai si numai in caz de ingerare, ceea ce se poate intampla numai in cazul in care particule de BeO sunt desprinse, adica in mod practic inseamna ca nu trebuie spart sau prelucrat prin abraziune. Atata vreme cat pastila de BeO este intreaga/intacta, piesa poate fi manipulata fara riscuri mari. Ca observatie, se produc tweetere cu membrana din Be, destinate pentru "in home use" audiofil. Nu am vazut nici un avertisment scris pe boxele ce le folosesc si care au mebrana chiar in aer liber si vibrand puternic (spre deosebire de componentele elctronice), dar in schimb se scriu avertismente pe capsulele metalice ale circuitelor integrate hibride de putere sau ale tranzistoarelor in care de fapt BeO este inchis ermetic si care in plus sunt destinate profesionistilor si unor cunoscatori intr-ale BeO! 2) ideea de racire prin intermediul uleiului mineral este un mit, deoarece acesta nu disipa caldura, ci o transporta. Pentru a disipa caldura preluata de ulei, trebuie ca recipientul in care este introdus sa fie de fapt un radiator. Daca e doar o cutie amarata (mica), aceasta se va incinge, existand chiar pericolul de a arde uleiul. In cazul unui vas de dimensiuni mari, suprafata totala ar putea juca rol de radiator, dar si volumul uleiului va fi mare, asadar si masa echivalenta. Sunt doua aspecte. Primul este ca, in mod evident, in cazul scufundarii rezistentei in in ulei, caldura disipata este evacuata mult mai rapid, iar prin conductie si prin curentii de convectie racirea este mult mai buna, oricum volumul si suprafata disipativa cresc mult, deci chiar si fara radiator puterea disipata creste mult. Sarcinile comercile in ulei folosesc radiator; cele de puteri foarte mari utilizeaza racire fortata cu aer sau cu lichid. Al doilea aspect este acela al puterii de varf disipate, in cazul racirii in ulei pot fi aplicate puteri de varf mai mari datorita inertiei termice crescute, se obtine un raport putere de varf/putere disipata medie mai mare. 3) uleiul mineral, prin proprietatile sale, va introduce niste capacitati parazite care se vor simti pe masura ce se va creste frecventa de test (masura). In conditii de amator, ar fi dificila compensarea acestui tip de capacitati parazite. N-am apucat sa disec problema legata de intentia mea de a utiliza sarcina doar pana la 30Mhz, dar vom mai vedea. Sarcinile comerciale in ulei sunt de constructie coaxiala, practic rezistorul este de forma cilindica inchis intr-o incinta metalica umpluta cu ulei. In acest caz, la frecvente mari, dpdv electric conteaza bineinteles constanta dielectrica a uleiului care este considerata in calcule inca de la inceput. 4) intr-unul din institutele in care au lucrat, unul din ei a realizat o sarcina artificiala compusa din rezistoare MLT (metal-oxid) conectate in paralel, incadrate intr-un anumit tipar (suport) realizat din cablaj imprimat. Modelul acestuia se poate calcula si/sau simula in asa fel incat capacitatile parazite rezultante sa poata fi compensate printr-un adaos suplimentar metalic, care poate "ajuta" astfel sarcina sa functioneze fara probleme pana la 500MHz (mai concret spus, conectata la impedantmetru, sa aiba faza zero pana la 500MHz). MLT sunt cu film metalic. Totul depinde de destinatie. Daca trebuie o sarcina necesara in masuratori metrologice si pana la 500 MHz, nu este chiar simplu, dar o sarcina pe care sa se poata acorda/testa/verifica un Tx in HF de amator este mult mai simplu si nu sunt necesare "complicatii". Amicul meu Gabi 9FLD si-a testat Harris-ul 1 kW cu (multe zeci) de MLT-uri de 2W scufundate in apa. Nu rezistau la 1 k in regim continuu, dar a fost ok atat cat sa faca reglajele curentilor de repaus si ale polarizarilor G2 si primele verificari scurte la 1k; mai tarziu, pentru teste serioase a utilizat Bird-ul de 1k in ulei... Pastila oferita de tine se pare ca are suport metalic, din ceea ce vad in poze. Totusi, nu inteleg ce reprezinta domul gri-inchis de la suprafata exterioara a radiatorului (vezi sageata rosie din prima poza cropata de mai jos). De asemenea, as fi curios ce substanta este cea care apare sub acest dom (cea pe care am indicat-o cu sageata verde). La fel de mult as fi curios sa stiu ce reprezinta si ce functiuni au celelalte elemente marcate cu sageti colorate, din a 2-a poza cropata. Este o rezistenta de putere, de obicei in tehnologie cu straturi groase, un terminal cald iar suportul metalic se conecteaza la masa; asemanator se construiesc atenuatoare de putere (acestea au suport metalic la gnd si 2 terminale; se fabrica si rezistente simple izolate, care au tot doua terminale dar nu au conexiune de masa, deci in toate cazurile pot fi identificate usor). De fapt, un atenuator poate fi mai util, permite conectarea unui aparat de masura (powermetru digital, analizor spectral, etc) si efectuarea facila de masuratori la iesirea de semnal mic... O piesa metalica conectata la masa si apropiata de traseele active, ca in foto anterioara, se foloseste de obicei pentru adaptare/compensare. Uneori bucata aceea de tabla conectata la masa poate fi ajustata astfel incat sa se optimizeze adaptarea la frecventele inalte (nu in HF ci mai sus) prin reglaj capacitiv; o metoda asemanatoare se foloseste si in in cazul unor atenuatoare de semnal de uz profesional destinate UHF/SHF (uneori se regleaza cu niste suruburi din exteriorul atenuatorului). In cazul in care sarcina are volum interior mare si este inchisa ermetic, se utilizeaza un dop dintr-o membrana de cauciuc a carui elasticitate compenseaza dilatarea volumului interior. Sarcinile Bird HF de 1 kW in ulei au capatul (cel fara conector) inchis printr-o asemenea membrana, si au si supapa de suprapresiune, nu prea explodeaza, pana sa explodeze se cam distruge elementul rezistiv datorita supraincalzirii locale... Aici sunt cateva sarcini ce au trecut de-a lungul timpului prin QTH... Daca sarcina home made este destinata numai pentru reglajul Tx in HF, atunci multe dintre aspectele de mai sus pot fi neglijate si poate fi aplicat principiul cunoscut noua tuturor: KISS. 73! Traian Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 7, 2011 Partajează Postat Ianuarie 7, 2011 .............................. Link spre comentariu
nea_bobina Postat Ianuarie 7, 2011 Autor Partajează Postat Ianuarie 7, 2011 Totul depinde de destinatie. Daca trebuie o sarcina necesara in masuratori metrologice si pana la 500 MHz, nu este chiar simplu, dar o sarcina pe care sa se poata acorda/testa/verifica un Tx in HF de amator este mult mai simplu si nu sunt necesare "complicatii". [.....] Daca sarcina home made este destinata numai pentru reglajul Tx in HF, atunci multe dintre aspectele de mai sus pot fi neglijate si poate fi aplicat principiul cunoscut noua tuturor: KISS. Salut Traian!Iti multumesc mult pentru detalii. Sunt putini profesionistii dispusi sa povesteasca, in termeni suficient de relaxati pentru amatori, aspecte de acest gen. Sunt convins ca precizarile tale vor fi de folos si multor altora care s-au gandit poate sa intrebe, dar n-au facut-o , hi. Cu Gabi (9FLD) ma cunosc binisor si ca radioscamatori, dar si de pe vremea cand se ocupa de echipamentele Moto. Ultima oara cand am vorbit cu el, a fost anul trecut, cand mi-a trimis niste poze din China. Hi. Acum nu mai stiu pe unde-si face veacul ! Sarcina BIRD e cea mai spectaculoasa, dar cea racita fortat cu apa mi s-a parut foarte interesanta. In cazul meu, tinand cont ca ma intereseaza zona HF, voi incerca sa experimentez atat cu gruparile de MLT, dar si cu pastila oferita de Flor. Tinand cont de experienta ta in domeniu, ti-as fi recunoscator daca ai putea sa-mi descrii o metoda suficient de corecta pentru racirea acelei pastile. Pentru ca nu m-am documentat pana acum, nu sunt sigur ca simpla montare pe un radiator zdravan (a carui dimensionare oricum inteleg ca ar trebui calculata in functie de specificatiile pastilei) va fi suficienta. De asemenea, primul gand ar fi fost sa folosesc pasta siliconica utilizata la imbunatatirea contactului termic dintre radiatoare si procesoarele de PC pe care le racesc. La fel, nu stiu daca aceasta manevra ar fi indicata. Specul pastilei DICONEX zice ca ajunge pana la 3GHz cu SWR maxim de 1:1.25 ... dar nu sunt prezentate alte date referitoare la disipatia termica. Pe site-ul celor de la Conex electronic, sunt date niste exemple de calcul in vederea dimensionarii radiatorului, dar nu vad cum le-as putea folosi fara datele pe care nu le gasesc in specul DICONEX. In concluzie, sunt in dilema. Poate ma poti lamuri putin. Cam astea ar fi semnele de intrebare , hi. Inca o data multumiri ! Cu stima, Nea Bobina Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Ianuarie 7, 2011 Partajează Postat Ianuarie 7, 2011 LA rezistenta tip pastila folosesti un radiator cit poti de mare.Daca cel mare e totusi mic il bagi doar pe el intr`un vas cu apa.Te bazezi pe vechea formula MCdeltaT deci cu cit mai multa apa cu atit mai bine. Nu`i o ideee sa o faci vapodina ,sa te bazezi pe caldura latenta de vaporizare deoarece probabil te apropii destul de mult de temperatura maxima .Cind se incinge apa prea tare o schimbi si gata .La fel e si cea cu ulei dar acolo e de preferat sa lasi uleiul sa se raceasca nu sa`lschimbi.Pare aiurea metoda dar te ajuta in cazuri de criza.La tensiune mica de 12-15Vdc merge tranzistorul de putere de minune intr`un pahar cu apa pt perioada de testare a unui montaj.Grig Link spre comentariu
nea_bobina Postat Ianuarie 7, 2011 Autor Partajează Postat Ianuarie 7, 2011 LA rezistenta tip pastila folosesti un radiator cit poti de mare. Daca cel mare e totusi mic il bagi doar pe el intr`un vas cu apa. Te bazezi pe vechea formula MCdeltaT deci cu cit mai multa apa cu atit mai bine. GrigBuna seara Grig,Multumesc pentru sugestie. Ramane sa pun mana mai intai pe pastiluta, dar asta se va intampla dupa data de 14 ianurie. Pana atunci, voi cauta sa procur si un radiator corespunzator si sa gandesc restul detaliilor de executie. Cu stima,Nea Bobina Link spre comentariu
nea_bobina Postat Ianuarie 22, 2011 Autor Partajează Postat Ianuarie 22, 2011 Salutare, Dupa ce am tot pendulat intre o oferta si alta, pana la urma am hotarat s-o iau pe o cale de mijloc, in speranta ca rezultatele pe care le voi obtine vor putea fi reproductibile si utile oricarui radioamator care ar avea nevoie de o sarcina artificiala decenta pentru domeniul 0-30MHz. Ca atare, ieri am trecut pe la cei de la Conex Electronic de unde am cumparat doua rezistoare de 100Ω/50W incapsulate TO-220: NOTA pentru cautatorii de noduri prin papura: se gaseau si la AD Electrocom si cel mai probabil si in alta parte, dar de aceasta data, am gasit mai ieftin la primul furnizor pomenit. Spre exemplu, capsula oferita de OHMITE era cu mult mai scumpa, putand fi cumparata si de la Comet Electronic. In concluzie, am mers pe ideea achizitionarii la pretul cel mai mic, care a fost de 27 RON (22.01.2011). Detaliile legate de rezistorul pomenit se gasesc in oferta vanzatorului, chiar pe site-ul propriu. NOTA: se pare ca o "autoritate" a acestui forum doreste sa filtreze tematic anumite URL-uri, pentru ca am fost fortat sa notez intentionat gresit link-ul de mai sus. Daca as fi scris "c o n e x e l e c t r o n i c.ro" in loc de "conxelectronic.ro", pur si simplu nu apare pointerul pentru salt la URL-ul indicat. De asemenea, daca scrii numele de domeniu de mai sus, dupa postare, este inlocuit cu "o firma de piese.ro", deci e clar filtrare tematica. Oare de ce trebuie sa se ajunga la copilarii de genul asta? Am spus-o si in alte topicuri - nu-i inghit nici eu, datorita preturilor cam umflate, dar asta nu-i un motiv pentru filtrare! In concluzie, cei care vor accesa link-ul de mai sus, vor trebui sa introduca inca un "e" intre n si x. (Tot din motivele de mai sus, am atasat acestei prezentari, foaia de catalog a tipului de rezistor discutat, in format PDF). Din pacate, nu se specifica nimic clar despre domeniul de frecventa in care poate fi utilizat si nici despre VSWR. In concluzie, am hotarat sa pun din nou la treaba impedantmetrul TESLA BM358 si am ars o analiza intre 0.5 si 110 MHz, colectand informatiile de faza si modul al impedantei oferite de aparat. Ulterior, am conceput un tabel Excel in care, folosind informatiile astfel recoltate, am efectuat niste calcule pentru a obtine caracterizarea rezistorului analizat. Rezultatele se pot observa in imaginile urmatoare (screenshot de pe ecranul PC-ului). (am atasat imaginile de mai sus si in arhiva .zip din subsolul mesajului, pentru cazul in care serverul pe care sunt hostate ar putea avea discontinuitati in livrarea serviciului) Bara rosie verticala din ultima imagine reprezinta limita de 30MHz. In prima imagine (cea cu tabelul) am inclus o legenda a notatiilor utilizate, alaturi de formulele de calcul folosite (mai putin cele pentru prelucrarea numerelor complexe, acestea fiind mult mai stufoase). Toate calculele au avut in vedere un sistem cu referinta standard de 100Ω. CONCLUZII: - rezistorul analizat nu prezinta caracter inductiv si ofera un VSWR excelent chiar pana la 110MHz (1:1.3), in zona 0-30MHz acesta variind intre 1:1.01 - 1:1.08. - pe acelasi domeniu 0-30MHz, faza variaza cel mult cu 4 grade spre zona capacitiva, ceea ce nu ridica probleme pentru zona de operare stabilita; - capacitatea parazita derivatie (medie) este in jur de 4.5pF si cel mai probabil se datoreaza monturii si terminalelor; - pe domeniul 0-30MHz, variatiile modulului impedantei si a rezistentei echivalente derivatie sunt nesemnificative pentru scopul propus. Pasii de mai sus reprezinta primul pas spre realizarea unei sarcini artificiale de 50Ω/100W, destinata masuratorilor in regim de amator, in domeniul 0-30MHz, folosind 2 rezistoare de acest tip, accesibile ca pret oricarui coleg de breasla, fara eforturi, taxe de transport si alte dificultati inutile. Dupa ce voi realiza sarcina respectiva, voi reface masuratorile de mai sus pentru noile conditii si voi reveni cu o postare in care sa descriu rezultatele obtinute si modul de executie. Sper ca datele prezentate sa fie de folos oricarui entuziast care, fara a avea pretentii exagerate, va putea astfel ocoli ofertele cu preturi umflate sau cu caracter indoielnic. Link spre comentariu
Flor Postat Ianuarie 22, 2011 Partajează Postat Ianuarie 22, 2011 Hai ca m-ai facut curios sa vad cum "canta" si jucariile mele. O sa fac o vizita unui coleg care avea asa ceva..Dar practic cred ca voi obtine niste tabele deosebit de utile....Pt ca in practica nu emiti pe rezistenta artificiala ci pe o antena care, zic unii, se comporta destul de diferit.Si mai ales si ca intervin si cei nspe metrii de cablu coaxial, soarele, vantul, tramvaiele, televizoarele LCD, sursele din PC-uri, routerele, etc din apropiere.. Link spre comentariu
nea_bobina Postat Ianuarie 22, 2011 Autor Partajează Postat Ianuarie 22, 2011 Dar practic cred ca voi obtine niste tabele deosebit de utile.... Pt ca in practica nu emiti pe rezistenta artificiala ci pe o antena care, zic unii, se comporta destul de diferit.Si mai ales si ca intervin si cei nspe metrii de cablu coaxial, soarele, vantul, tramvaiele, televizoarele LCD, sursele din PC-uri, routerele, etc din apropiere.."Zic unii" ... las' sa zica! Nu mor caii cand vor cainii. Parca asa au zis si "altii", nu?Tabelele sunt utile ca sa poti vedea ceea ce nu reusesti dupa ochi si/sau urechi. Iar reglajele se fac intotdeauna pe sarcina artificiala, nu pe tramvaie, zmeie si metri de coaxial. Ai nevoie de o referinta, si aceea e sarcina artificiala. Cu ea adaptezi atat finalul, cat si alte etaje functionale (filtre trece-banda, etc.). "Tragi" antena dupa reglajele pe care le-ai facut folosind o referinta, nu invers.In concluzie, daca vei obtine niste tabele, acelea pot fi cu adevarat utile. Dar ca sa fie utile, trebuie sa stii cum sa masori, cum sa prelucrezi datele obtinute si cum sa interpretezi rezultatele.Si apropo de interpretari. Am uitat sa mentionez in postarea de mai sus, pentru cei care sunt mai putin obisnuiti cu terminologia consacrata, notatii si cifre. Ultimul grafic ofera o trasa visinie, care reprezinta valorile procentuale ale raportului Pr/Pi din ultima coloana a primului tabel. Se vede acolo ca la 30MHz, Pr/Pi [%] = 0.15. Asta se traduce prin faptul ca daca se exporta pe sarcina 100W, atunci 0.15W (150mW) reprezinta pierderile (putere reflectata). Link spre comentariu
Flor Postat Ianuarie 24, 2011 Partajează Postat Ianuarie 24, 2011 Zau ca nu prea inteleg chestia cu caii si caini...Lasand deoparte modul meu mai haios de exprimare, nu rezulta din ce am scris ca reglajele se fac pe sarcina pasiva?Si cand vrei sa emiti, nu trebuie sa mai corectezi nitel, adica sa te adaptezi la realitatea fizica recte capacitatea, inductanta, etc cablului si a antenei? Eu asa am facut niste ani buni. Sa fiu curios sa te intreb daca ai peste 4 de munca efectiva si zilnica, ca profesionist in acest domeniu? Link spre comentariu
nea_bobina Postat Ianuarie 24, 2011 Autor Partajează Postat Ianuarie 24, 2011 Zau ca nu prea inteleg chestia cu caii si caini... [...] Lasand deoparte modul meu mai haios de exprimare,E posibil sa avem modalitati diferite de a percepe umorul, de unde sa rezulte si eventualele neintelegeri. La fel cum de exemplu, n-ai inteles tu treaba cu caii si cainii, e posibil sa nu-ti inteleg nici eu oportunitatea publicarii CV-ului profesional in aceasta zona. Intrucat nimic nu mi-a trezit curiozitatea de a o face, nu ti-am solicitat lamuriri suplimentare in acest sens. Cum ne petrecem activitatea unii sau ceilalti, consider ca e o problema personala. Aici e un forum si nu birou de resurse umane. Conteaza doar ce exprimam. Si intrucat consider ca discutia de aici e total offtopic (dar maniera ta haioasa de a oferi raspunsuri a necesitat, totusi, postarea acestui punct de vedere), cred ca cel mai util ar fi sa incheiem aici episodul si sa ne vedem fiecare de treburile sale. Link spre comentariu
Vizitator Lucian M Postat Mai 2, 2011 Partajează Postat Mai 2, 2011 Hristos a inviat! As vrea sa-mi fac si eu o sarcina artificiala pentru uz strict in CB, sa suporte maaaaaxim 50-100w (sincer, eu am statia de 4w, dar daca se nimereste sa pun sarcina pe cine stie ce racheta, sa nu mi-o prajeasca inutil). Radiator de aluminiu este (de la un p3 si de la un athlon), o mufa PL se gaseste, ceva talent la lipit este si el. Un prieten mi-a trimis asa ceva ca indicatii: 8 rezistente de 100 ohm la 1/2w http://i30.servimg.com/u/f30/13/60/14/13/dumy_h10.gif. E destul de simplu (zic eu) de realizat, insa sa vedem eficienta. Daca vin si alte sfaturi, sunt receptiv, ca abia peste o saptamana ma duc la shopping . O seara cat mai placuta! Link spre comentariu
yo9how Postat Mai 3, 2011 Partajează Postat Mai 3, 2011 Modalitatea aleasa de dvs. pentru realizarea sarcinii artificiale este corecta, dar luati in calcul si varianta, mult mai simpla si mai rapida de realizare, de folosire a rezistentelor de wataj in capsula TO-220: 2 rezistente de 100ohm la 50W (cam 33ron buc.... depinde si de firma). Radiatorul ales de dvs este bun pentru reglajul statiilor cb, recomandat sa-i montati si un ventilator, dar daca incercati masurarea puterilor mari, se poate dovedi insuficient.Toate cele bune Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 4, 2011 Partajează Postat Mai 4, 2011 Anumite "suferinte" ;-) pot fi evitate daca se cauta cu atentie. De aici http://cgi.ebay.co.uk/RF-Florida-83-700 ... 45ec9fb3b0 am cumparat atenuatoare 30 dB 100W. VSWR specificat este de 1,15:1 pana la 1 Ghz si 1,3:1 pana la 3 GHz (desigur, va depinde si de implementarea in practica). Acestea pot fi utilizate atat ca atenuator cat si pentru sarcina artificiala 50 ohmi cat si /sau ca sarcina cu powermetru (folosind un miliwatmetru la iesire). La 1 buc costa 5 USD aduse "la gura calului" iar la un group buy se poate ajunge la 3,x USD. Mai ieftin de atat nu cred ca se poate gasi (si drept spus, e cam ...pomana), mai ales ca este vorba despre un atenuator de putere utilizabil pana la 3 GHz. Singura observatie: substratul metalic se conecteaza la masa, prin urmare nu pot fi utilizate usor in combinatii serie-paralel in cazul in care s-ar dori puteri mai mari. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum