nea_bobina Postat Ianuarie 4, 2011 Partajează Postat Ianuarie 4, 2011 Caut sa cumpar sau sa procur printr-un alt tip de intelegere, o sarcina artificiala de 50ohmi neinductiva, destinata special reglajului etajelor finale RF de putere. 100W minimum si sa aiba un sistem eficient de racire ( radiator zdravan sau baie de ulei, etc.). Domeniul de frecventa: unde scurte. Daca "stie" si peste 30MHz, e si mai bine, daca nu, nu-i bai. Am deja una de 15W pana la 500MHz, dar puterea suportata e prea mica. Asadar, caut un dispozitiv care sa fie capabil sa disipe eficient caldura degajata la 100W. Din pacate, nu se mai gasesc rezistori de putere neinductivi, ptr. ca altfel m-as fi multumit chiar si cu una construita prin propriile-mi forte. Daca stie cineva de unde as putea procura asa ceva, sau daca aveti cunoscuti care au de vanzare sau pot sa faca rost de un asemenea dispozitiv, va rog sa-mi scrieti. NOTA - AVIZ AMATORILOR DE GLUME PROASTE: nu incercati sa-mi oferiti surogate fabricate din te miri ce saracii care prezinta caracter inductiv incepand de la 10MHz. Dispun de un impedantmetru cu care se poate imediat vizualiza caracterul dispozitivului amintit. Multumesc!Cu stima,Nea Bobina Link spre comentariu
Flor Postat Ianuarie 5, 2011 Partajează Postat Ianuarie 5, 2011 Salut. Am o avut o rezistenta de sarcina fabricata special, dar criza..Acum mai am doar o rezistenta la 15$+7transportul=22$/la cursul BNR+evident o bere ( Silva neagra) care sa...Da, stiu, trebuie pusa pe un radiator, lipita la mufa, ce sa zic, mare filozofie pt unul ca mine sau ca tine, care stim sa ne folosim mainile...Nu am poznometrul la mine, dar am gasit ceva asemanator. Pe a mea scrie 32-1037 C7S si intr-un patratel Florida RF. Link spre comentariu
maxxim33 Postat Ianuarie 5, 2011 Partajează Postat Ianuarie 5, 2011 Nu te mai chinui uite asta merge la 1 KW http://www.lccom.ro/images/2007_0802GRECIA20070158.JPG si pretul este parca 345 lei . Dar sint si mai mici. Iarasi am mai vazut pentru cine lucreaza in GSM au ceva rezistente de 50 ohmi si duc 100w sint puse pe radiator si ventilate neaparat. Poate sa te lamureasca Yo2mhj de aici de pe forum despre rezistentele astea specializate. Link spre comentariu
nea_bobina Postat Ianuarie 5, 2011 Autor Partajează Postat Ianuarie 5, 2011 Acum mai am doar o rezistenta la 15$+7transportul=22$/la cursul BNR+evident o bere ( Silva neagra) care sa...S-ar putea sa fie mai interesanta decat asta de la OHMITE:http://ro.farnell.com/ohmite/teh100m50r0je/resistor-thick-film-50ohm-100w/dp/1786215 O sa ma uit la specificatiile tuturor, sa vad ce precizeaza producatorii. Multam ! N.B. Link spre comentariu
Flor Postat Ianuarie 5, 2011 Partajează Postat Ianuarie 5, 2011 Corect 1KW. Dar si 345lei=>100$. Acuma cine lucreza si are nevoie... Link spre comentariu
Flor Postat Ianuarie 5, 2011 Partajează Postat Ianuarie 5, 2011 ..http://ro.farnell.com/ohmite/teh100m50r0je/resistor-thick-film-50ohm-100w/dp/1786215...Acuma nu ca vreau sa imi vand rezistenta. Ca oricum nu ma refac finaciar din "afacerea" asta.Dar sincer, nu am inteles prea bine Taxa de livrare: 110 RON pe comanda apoi bla, bla, 3 days delivery/Pret pentru: 1 Each/Cantitatea minima pentru comanda: 1 /Comanda multipla: 1 iar cireasa de pe tort, hi, hi, Pretul unitatii: 116.45 RON Gresesc eu adunand 110+116.45 ca sa am pretul final 226.45RON? La atata mai bine mai pui ceva si o iei pe cea de 1KW. Link spre comentariu
nea_bobina Postat Ianuarie 5, 2011 Autor Partajează Postat Ianuarie 5, 2011 ..http://ro.farnell.com/ohmite/teh100m50r0je/resistor-thick-film-50ohm-100w/dp/1786215...Acuma nu ca vreau sa imi vand rezistenta. Ca oricum nu ma refac finaciar din "afacerea" asta.Dar sincer, nu am inteles prea bine Taxa de livrare: 110 RON pe comanda apoi bla, bla, 3 days delivery/Pret pentru: 1 Each/Cantitatea minima pentru comanda: 1 /Comanda multipla: 1 iar cireasa de pe tort, hi, hi, Pretul unitatii: 116.45 RON Gresesc eu adunand 110+116.45 ca sa am pretul final 226.45RON? La atata mai bine mai pui ceva si o iei pe cea de 1KW. Salut!Ai perfecta dreptate, ptr. ca intre timp am studiat si specurile gasite pe net ale celor 3 candidate (a 3-a mi-a venit pe mail). Oferta celor de la OHMITE nu precizeaza domeniul de frecventa al dispozitivului si nici SWR-ul; se povesteste doar ca e pentru "High Frequency & Pulse Applications". La MFJ250x se precizeaza SWR-ul pe 3 subdomenii, in gama 0-400MHz (ptr. 0-30MHz, SWR=1:1.2), dar la pretul respectiv, nu se ofera decat cutia cu sarcina, fara ulei. Si daca n-am ulei, tot n-am facut mare branza. Ca sa dau 375RON ptr. un rahatzel care are SWR 1:2.0 la 400MHz, si fara sa am agentul de racire, trebuie sa fiu de-a dreptul dus cu sorcova. In concluzie, as prefera varianta oferita de tine. Si stai linistit ca nu am interpretat in nici un fel faptul ca vrei s-o vinzi. Nu mi se pare anormal sa ceri un ban pe ea (mai ales ca te-a costat si pe tine). N-am cerut si nu voi cere niciodata ceva pe daiboj, asta e valabil ptr. cei care nu stiu ce inseamna munca si nici nu stiu sa aprecieze adevarata valoare a unor componente sau echipamente. Hi. Din punctul meu de vedere, daca DICONEX-ul care l-ai aratat in poza este disponibil, te rog sa-l lasi pe-acasa. Te voi cauta probabil maine dupa-amiaza sau mai pe seara, sa ne intalnim si sa facem schimbul, hi. Va trebui doar sa socotesc exact ce fel de radiator sa folosesc la jucarie si eventual, de ce nu, sa o introduc intr-o baie de ulei mineral. Cu stima, Nea Bobina Link spre comentariu
nea_bobina Postat Ianuarie 5, 2011 Autor Partajează Postat Ianuarie 5, 2011 Pai rezistenta oferita de Flor e O.K. [...] Mai e o oferta pe aici,nu stiu cum sunt ,ma tenteaza sa cumpar cateva; [...] Oferta:http://www.o firma de piese.ro/produs.php?id=131189Un AN NOU FERICIT! La multi ani si sa-ti mearga toate-n plin!Multumesc pentru raspuns. M-am uitat si eu, dar nu se prezinta nici o specificatie clara asupra domeniului de frecventa si SWR-ului:• 50W at 25°C heatsink mounted (optional)• Low inductance• Compact sizeDe asemenea, "Low inductance" nu-mi spune mare branza. Depinde de ce inseamna la ei acest lucru, iar in general, tradus ca atare, inseamna ca rezistorul respectiv prezinta caracter inductiv in functie de frecventa. Daca nu am specificatiile clare, nu voi arunca banii pe ceva de genul asta, la fel cum nici cei de la OHMITE nu sufla un cuvintel despre aproximativ acelasi tip de device. Daca e sa te bazezi pe ea, sarcina trebuie sa fie neinductiva clar (faza zero) la frecventa de lucru, altfel masuratorile vor fi eronate. Nu ca nu s-ar putea recalcula valorile obtinute, lucrand denormat, dar cred ca asta deja reprezinta overkill. Si in final, o intrebare incomoda. De ce trebuie sa ma feresc sa spun de la ce firma am cumparat un anumit produs? Mi se pare aiurea. Nu se cheama ca-i fac reclama. De regula, merg pe mai multe oferte, si s-ar numi reclama daca as posta numai produsele oferite de o anumita firma. Dar in conditiile in care precizez clar ca n-am stat sa caut si prin alte parti, oprindu-ma doar la X sau Y, mi se pare complet inutil sa nu mentionez numele firmei respective. In cazul de fata, Conex Electronic. Dispozitivul asemanator gasit de mine era comercializat prin Comet Electronics, via Farnell. Consider ca informatiile asupra furnizorilor sunt foarte importante si ca publicarea lor nu trebuie interpretata strict ca pe o modalitate de reclama. In fond si la urma urmei, traim intr-un oras cu mai multe firme cu acelasi obiect de activitate. Aaaa, daca eu ii consider pe cei de la Conex ca sunt niste ticalosi, datorita preturilor prea mari, asta e alta socoteala. Dar nu inseamna ca nu voi cumpara de la ei, daca nu gasesc mai bun sau mai ieftin in alta parte! Tot niste ticalosi sunt si cei de la Vector Electronic, aflati un pic mai sus decat concurentii lor, dar cand n-am gasit la altii, am luat si de la ei. Asta-i piata, asta-i viata ! Hi.Cu stima,Nea Bobina Link spre comentariu
Flor Postat Ianuarie 5, 2011 Partajează Postat Ianuarie 5, 2011 Am reusit sa gasesc un aparat de fotografiat si sa trag in poza obiectul muncii.Si am gasit si o caracteristica de la ce am avut. Cum sunt de la acealasi producator, banuiesc ca nu are cum sa fie altfel... Link spre comentariu
maxxim33 Postat Ianuarie 5, 2011 Partajează Postat Ianuarie 5, 2011 Exact despre astea spuneam si eu Flor. Sint ok dar recomand racire cu ventilator direct pe componenta. Link spre comentariu
SirRoger Postat Ianuarie 6, 2011 Partajează Postat Ianuarie 6, 2011 http://www.adelectrocom.ro/index.php?cPath=536_2_545 Aici gasiti rezistoare neinductive de diferite valori la puteri de 20W sau 50W in capsula TO220. Eu am realizat o sarcina de 50 ohmi din 2 rezistoare de 100 ohmi puse in paralel (conexiuni cat mai scurte) si montate pe un radiator. Rezultate remarcabile chiar in banda de 70cm... Despre pret....e destul de acceptabil, nu? P.S. De vazut si atasamentul...hi hi ( se comanda prin agesys.ro) Link spre comentariu
Flor Postat Ianuarie 6, 2011 Partajează Postat Ianuarie 6, 2011 Atasez imaginile din una adevarata, facuta cu simt de raspundere si respect pt meserie. Asta pt cei care inca nu au avut bafta sa vada ceva frumos...Acuma daca mai ramanea la mine ii puneam si niste ventilaTAURe, hi, hi, care sa plece cand in zona critica s-au atins 35 de grade, hi, hi. Si dotat astfel cred ca puteam dubla puterea disipata, adica cel putin 0.5 spre 0.7 KW...Uff, criza mea. Asta e. Sper ca macar cine o are se bucura de ea. Eu inca nu as fi folosit-o si zau ca era pacat sa zaca.. Link spre comentariu
nea_bobina Postat Ianuarie 6, 2011 Autor Partajează Postat Ianuarie 6, 2011 Atasez imaginile din una adevarata, facuta cu simt de raspundere si respect pt meserie. Asta pt cei care inca nu au avut bafta sa vada ceva frumos...Salut Flor, Din discutiile pe care le-am avut cu doi ingineri RF cu state vechi, acestia mi-au povestit pe aceasta tema, doua chestii interesante (au sustinut amandoi aceleasi lucruri, desi nu se cunosc intre ei): 1) in cazul pastilelor rezistive care nu au suport metalic pentru disipatia termica, contactul acestora cu radiatorul de caldura se face prin intermediul oxidului de beriliu, substanta foarte toxica si cancerigena, care se aplica numai cu masuri de protectie speciale (lucru sub nisa); 2) ideea de racire prin intermediul uleiului mineral este un mit, deoarece acesta nu disipa caldura, ci o transporta. Pentru a disipa caldura preluata de ulei, trebuie ca recipientul in care este introdus sa fie de fapt un radiator. Daca e doar o cutie amarata (mica), aceasta se va incinge, existand chiar pericolul de a arde uleiul. In cazul unui vas de dimensiuni mari, suprafata totala ar putea juca rol de radiator, dar si volumul uleiului va fi mare, asadar si masa echivalenta. 3) uleiul mineral, prin proprietatile sale, va introduce niste capacitati parazite care se vor simti pe masura ce se va creste frecventa de test (masura). In conditii de amator, ar fi dificila compensarea acestui tip de capacitati parazite. N-am apucat sa disec problema legata de intentia mea de a utiliza sarcina doar pana la 30Mhz, dar vom mai vedea. 4) intr-unul din institutele in care au lucrat, unul din ei a realizat o sarcina artificiala compusa din rezistoare MLT (metal-oxid) conectate in paralel, incadrate intr-un anumit tipar (suport) realizat din cablaj imprimat. Modelul acestuia se poate calcula si/sau simula in asa fel incat capacitatile parazite rezultante sa poata fi compensate printr-un adaos suplimentar metalic, care poate "ajuta" astfel sarcina sa functioneze fara probleme pana la 500MHz (mai concret spus, conectata la impedantmetru, sa aiba faza zero pana la 500MHz). Pana in prezent, nu m-am ostenit sa ma documentez in acest sens, desi am realizat si eu o sarcina de acest tip, evident, in mod cu totul experimental. 20 buc. x 1K/3W MLT, au rezultat in 50 ohmi. Le-am dispus intre 2 rondele de cablaj imprimat bine cositorit si functioneaza binisor pana la 28MHz. In intervalul 28-30MHz prezinta faza intre 1 si 5 grade, probabil datorita modului in care am realizat conectarea (am lipit pur si simplu un tronson de 15cm coaxial RG58 cu mufa UHF la capat). In ceea ce ma priveste, cred ca voi reface experimentul, dar de data asta cautand si o solutie de ventilare suplimentara, pentru a putea disipa mai bine restul caldurii. Asta intrucat sarcina suporta doar 60W continuu. Pastila oferita de tine se pare ca are suport metalic, din ceea ce vad in poze. Totusi, nu inteleg ce reprezinta domul gri-inchis de la suprafata exterioara a radiatorului (vezi sageata rosie din prima poza cropata de mai jos). De asemenea, as fi curios ce substanta este cea care apare sub acest dom (cea pe care am indicat-o cu sageata verde). La fel de mult as fi curios sa stiu ce reprezinta si ce functiuni au celelalte elemente marcate cu sageti colorate, din a 2-a poza cropata. Atasez si pozele pentru cazul in care pica serverul pe care le-am uploadat. De asemenea, rezistorul vad ca l-ai montat pe o piesa metalica suplimentara fata de suprafata radiatorului. Din ce material e fabricata acea piesa? Se poate procura? Daca nu, atunci exista ceva echivalent? Pentru ca in caz contrar, nu stiu cum as putea ajuta rezistorul acela sa isi disipe caldura... si nu intentionez acum sa montez si ventilatoare, atat timp cat eu nu voi trazni in ea cu mai mult de 150W. Multumesc frumos ! Cu stima, Nea Bobina Link spre comentariu
yo4avd Postat Ianuarie 6, 2011 Partajează Postat Ianuarie 6, 2011 Sarcina artificiala prezentata de Flor este la mine si sint foarte multumit de ea.Cu stima,Sandu. Link spre comentariu
nea_bobina Postat Ianuarie 6, 2011 Autor Partajează Postat Ianuarie 6, 2011 Sarcina artificiala prezentata de Flor este la mine si sint foarte multumit de ea.Cu stima,Sandu.Buna ziua,N-am comentat nimic apropos de calitatea pastilei destinata sarcinii. De altfel, am vazut si specificatiile si am toata increderea. Daca aveam suspiciuni, l-as fi intrebat direct pe Flor, doar ne cunoastem. Chiar daca vreau sa refac experimentul cu rezistoarele, componenta oferita de Flor ma intereseaza in continuare. Am postat intrebarile de mai sus deoarece nu sunt lamurit asupra destinatiei reperelor marcate cu semn de intrebare, asta-i tot. Multumesc oricum pentru precizare, iar daca stiti ceva despre "semnele" mele de intrebare, va rog sa reveniti cu detalii. Cu stima,Nea Bobina Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum