Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Selectie difuzor pt fulrange 15"+1"

BF37

Postări Recomandate

Va salut !Vreau sa construiesc 2 boxe fulrange( poate 4 daca suna bine ) , dar sant putin nehotarat in ceea ce priveste difuzorul de joase. Am un buget limitat ceea ce inseamna ca difuzorul de joase va fi din categoria "eftine", mai precis : HP15W - PAudio ( 200 ron/buc ), 15PW4 - Selenium ( 230 ron/buc ) sau TF1525 - Celestion ( 280 ron/buc ) . Inaltele le am deja ( Comp44 + HP-812 ) si nu a-si dori sa le schimb.Ma intereseza sa stiu, cu ce difuzor de joase vor iesi boxe mai calitative muzical ?Daca a ascultat cineva difuzorul Celestion , il rog sa i-si exprime opinia aici.PS: Daca se poate si o parere despre filtru...?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• BF37

11

• sergiu mihoc

5

• radue

4

• Sharky

2

Top autori în acest subiect

Mai , eu stiu ca e un subiect foarte interesant , dar nu trebuie sa va inghesuiti in halul asta ! :ciuda: ...Buget pt joase = 600Lei - MAXAm incercat sa simulez ,fiecare dintre cele 3 difuzoare enumerate mai sus, in incinte deja construite de altii ( proiecte de pe net ,chiar si recomandarea producatorului ) dar toate depasesc cu mult Xmax-ul la 400W ( chiar de 3 ori mai mult ). Selenium-ul nici nu ar fi indicat in BR ( FS/Qes=47,5 ) , desi am gasit proiect pentru el pe BR , iar celalalte 2 trebuie acordate BR-urile mult mai sus decat se vorbeste , ca sa nu depaseasca prea mult Xmax-ul.Nu sant expert , dar din ce mi-a aratat programul , Celestion-ul ar avea cel mai linear raspuns , chiar daca HP-ul coboara mai bine.Raspunsul in frecventa , cel putin din grafice tinde sa se contrazica cu SPL-ul afisat , in cazul 15PW4 si HP15W. Hp-ul zice ca are 96DB iar din grafic rezulta ca ar avea 98DB , iar la Selenium e invers. Celestionul pana acum e cel mai corect in specificatii.Deci sant putin in ceata......Ma ajuta cineca cu cateva sfaturi ?

Link spre comentariu

parerea mea e ca 15pw4 e mai mult pentru satelit, ar merge si in frhp15w am avut in subwoofer si nu ma asteptam sa sune asa de bine, are bass calumea, deci merge fff bine si in fullrange,are claritate si pe mediidaca vrei ceva mai basos ar mai fi si lw1503, nu are medii ca hp sau pw4 dar totusi merge, ar iesi un fr calumea, acu depinde si de filtruin concluzie daca ai amplificare sanatoasa eu as merge pe lw1503, daca amplific e mai slabuta as merge pe hp15w, iar daca pe viitor vrei sa iti faci sub de 18” as merge pe 15pw4,cum tiam mai spus depinde ff mult si de filtru

Link spre comentariu

hp15w am avut in subwoofer si nu ma asteptam sa sune asa de bine, are bass calumea, deci merge fff bine si in fullrange,are claritate si pe medii

Daca HP-15W e difuzor de subwoofer inseamna ca tu nu ai auzit subwoofer pana acuma.PS: Niste semne de punctuatie, 2-3 majuscule nu ar strica, sa mai inteleaga si lumea ce scri tu pe aici.
Link spre comentariu

hp15w am avut in subwoofer si nu ma asteptam sa sune asa de bine, are bass calumea

Din moment ce l-ai folosit in subwoofer si ai fost incantat de performantele sale... cam aia ar fi singura concluzie care se poate trege.

Tare curios sunt cum suna Celestionu ala. HP suna ok, indoor, si cam atata.

Link spre comentariu

Si eu eram curios de Celestion TF1525 , dar din pacate pretul nu era actualizat pe site-ul importatorului , asa ca am renuntat la el ( in loc de 280 Lei acum e 350 Lei , iar la banii astia sant alte difuzoare mai competente ).Dupa mai multe simulari si cautari pe forum-uri m-am decis ca incerc Selenium 15PW4 , care are o mai buna extensie pe medii si avand in vedere ca nu vreau sa fac 3 cai ( din motive financiare ) .Dupa ce primesc difuzoarele , am sa va comunic impresii despre sunet.

Link spre comentariu

Cu inaltele alea nu prea mai conteaza ce difuzor pui, iar daca mai pui si un filtru de doua parale mare lucru nu iese. Eu as alege cel mai ieftin difuzor dintre cele 3 si as da banii sa implementez un filtru cat de cat cu cap, desi ma indoiesc ca a lucrat cineva la modul serios cu aceasta combinatie.Poate totusi e mai bine sa alegi selenium ca am inteles ca ar suna mai bine pe medii, asa ca mai scapi din sunetul urat al compului.Radu, sunt care au ramas uimiti de fidelitatea unui hp15 si pht, asa ca nimic nu ma mai mira. "Important nu e cum suna, important e sa sune tare." :nas: sau"Gusturile se mai si educa" si punem iara sigla. :nas:LE: Celestionul ala e prea scump. Si daca si-ar merita banii ar fi prea bun pt comp44. Branza buna in burduf de caine.

Link spre comentariu

Am o intrebare legata de sunetul putin cam strident al palniei : Daca antifonez palnia , pe partea inferioara ( spatele palniei ) , credeti ca s-ar atenua ceva din rezonantele palniei ?

Sper ca nu am debitat vreo prostie sau nu m-am facut inteles... :limb:

Sharky ai dreptate referitor la inalte , dar le am deja si nu vreau sa mai investesc i. Eventual voi incerca alt horn daca nu-mi place cum se aude.

Link spre comentariu

Nu incerca nimic cu inaltele decat sa le filtrezi corect. Nu cumpara goarne special pt ele, lasa-le cu astea care sunt. Nu arunca banii degeaba. Daca vrei o imbunatatire cumpara alte drivere.

Link spre comentariu

Iti recomand cu incredere 15PW4.Are sensibilitate mai mare si da mai bine pe medii decat HP15W.Am rams uimit cat de bine se aude 15PW4 atat in spatii inchise cat si in spatii deschise.

Link spre comentariu

Pai si eu eram curios de sunetul lui 15PW4 , dar cum nu era pe stoc am ramas cu HP-ul , care mi se pare ca suna cam infundat. Am sa construiesc boxele in configuratia HP15W + Comp 44Ti + horn HP812 , in prima faza doar cu filtru pe inalta la 3,5 Khz ordinul 2 ( ca sa nu urle suparator pe medii ) , dar daca nu-mi place , voi vinde HP-urile si-mi voi cumpara 15PW4 .Nu stiu daca voi avea bani luna asta sa termin cutiile si inca nu m-am hotarat la design . Va voi tine la curent cu evolutia proiectului.

Link spre comentariu

hp15w am avut in subwoofer si nu ma asteptam sa sune asa de bine, are bass calumea, deci merge fff bine si in fullrange,are claritate si pe medii

Daca HP-15W e difuzor de subwoofer inseamna ca tu nu ai auzit subwoofer pana acuma.PS: Niste semne de punctuatie, 2-3 majuscule nu ar strica, sa mai inteleaga si lumea ce scri tu pe aici.
CE ZICI DE ? :salut, am o problema cu sunetul acasa, am 2 boxe unitra de 75 W, cu doua cutii de bas puse toate pe un amplificator pioneer 4x50, la bas, ma rupe, nu vreau mai mult, dar in medii si inalte imi baga distorsiuni la putere mai mare shi sunt sigur ca boxele mai duc dar caut o modalitate sa pot regla volumul de la inalte, pentru ca la toate amplificatoarele, la inalte, se regleaza frecventza, mai inalta, sau mai joasa spre medii, ceea ce este o mare porcarie, am pe calc un creativ audigy, dar nu are nici o treba, credetzi ca cu o placa de sunet mai shmechera se poate imbunatatzii fidelitatea sunetului? sau sa fie din boxe, de la condensatori?, pt ca sunt tot felul de probleme cu filtrele alea...acest text e luat de pe acelasi forum pe care discutam :))nu vreau sa apar pe nimeni dar mi se pare ca Veilside a scris destul de "pe intelesul...."
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări