Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Clasa A2

blue

Postări Recomandate

Adrian_pic: Te asigur ca si tu si eu putem cumpara 3886 original. Piesele originale trebuie comandate de la producator sau de la un furnizor serios. Ce schema sa pun? Schema din catalog sau din foile de aplicatie originale ale lui 3886 care ataca un tub polarizat corespunzator, cu tensiuni si curenti specifici fiecarui model de tub...Oricum era doar o idee pentru cine vrea sa testeze asa ceva.Asta ca sa nu mai vorbesc de LME49810 sau LME49830 care se alimenteaza la max. 200V (+-100) cu care s-ar putea face niste atacuri grozave pentru lampi gen 6S33S cu curent de grila.Carageae! Ideea cu condensatorii scumpi, unsi cu ulei de sarpe e urmatoarea: Daca pui un condensator scump pe intrare, iesire sau in orice loc pe calea semnalului, el va avea efect numai daca in filtrajul alimentarii se gaseste un condensator cel putin la fel de bun. Daca stai sa analizezi cum se inchide circuitul semnalului audio, vei constata ca se inchide prin filtrajul sursei sau prin vre-un filtraj de linga amplificator. Deci ATENTIE cum investesti banii in condensatori scumpi. Ori o faci complet ori nu o faci de loc. Nu exista jumatati de masura....din pacate.

Link spre comentariu

Nu sunt de acord cu voi.................exact asta este avantajul intrarii pe tuburi , acela ca amplificatorul in tensiune are avantaje incontestabile referitoare la functionarea in regim tranzitoriu , adica unul dintre cel mai importanti parametrii ai amplificatoarelor , care determina "calitatea " viitorului amplificator , este timpul de crestere , masurat pe semnal dreptunghiular........si ca sa fie un amplificator de calitate , acel timp masurat , va trebui sa fie sub 2 microsecunde . Acest timp nu se poate obtine cu CI , si se obtine destul de greu chiar si cu semiconductori uzuali in scheme de calitate , clasice . Ca sa fie un amplificator care se aude exceptional , acel timp de crestere trebuie sa fie mai mic de 1 microsecunda , si sunt putine amplificatoare cu semiconductori care ajung la aceasta performanta ! Tot lampa este campioana !

Link spre comentariu

Nu se stie, poate ai dreptate...pina nu testam nu stim. Eu nu am testat, era doar o idee, care totusi, din experienta o sustin, adica sustin ca nu ai dreptate, dar asta doar pina la primele teste care ne vor lamuri.Oricum, eu nu am vazut nici un amplificator cu lampi si traf de iesire care sa poata concura la capitolul slew rate cu un amplif modern cu semiconductori...totusi....sunetul de final cu lampi si traf e cel care-mi place. Practic am constatat ca nu slew-rate-ul face frumusetea sunetului.Singura legatura intre "cum suna" si masuratori este urmatoarea: daca la masuratoarea in dreptunghi fronturile sint frumoase si simetrice ampliful suna mai bine. Normal, discutam de amplificatoare audio de calitate si cu un slew rate OK, in sensul ca acopera puterea.

Link spre comentariu

Pai eu vorbeam doar de etajul amplificator in tensiune , nu de etajul final , care avand ca sarcina un transformator , este clar ca integreaza la greu orice semnal dreptunghiular........

Link spre comentariu

Uite aici, pentru cei care sustin (Victor) ca nu se pot obtine viteze mari de variatie a semnalului folosind circuite integrate, va prezint un CI cu care am lucrat (de fapt am lucrat cu aproape toata familia ERA) si care amplifica de la DC la 4GHz. Daca nici cu asta nu se obtine viteza suficienta in audio, atunci e bai mare. http://www.minicircuits.com/pdfs/ERA-5+.pdf Sa vad o lampa sau un montaj cu lampa care poate asta.

Pentru a obtine aceste performante trebuie proiectat in mod specific cablajul si folosite doar anumite componente externe...

Da, normal, nu e destinat pentru audio, la fel cum nu sunt destinate nici lampile propuse pentru amplificatoare audio in A2.

Link spre comentariu

Pare simplu dar ramane sa vedem parerile celor care vor construi asa ceva. Misa C1 si C7 nu pot avea niste valori mai mici? Trebuie neaparat 10uF? (ma gandesc ca un MKP la 10uF costa un pic)

Link spre comentariu

Valorile sunt orientative. Varianta ieftina ar fi condensatoare electrolitice nepolarizate in paralel cu ceva MKP de 0.22-1uF. Referitor la C7, cu asta trebuie atentie mare. Datorita curentului de grila e posibil sa nu ajunga 10u, depinde de tub. Asta trebuie sa fie MKT sau MKP.Si C3 poate fi tot electrolitic nepolarizat in paralel cu un mic MKP.Oricum, nu poti fi cu toate: cu tuburi, ieftin, bun. La una din astea trebuie sa renunti.

Link spre comentariu

La iesire din LME49830 nu mai trebuie condensator-daca tubul permite Ug0=0V pe grila ,sau daca tubul nu permite Ug0=0V si necesita o tensiune oarecare (-V) pentru Ug0 atunci se separa masa LME de masa-catod tub final printr_o sursa de tensiune oarecare negativa/pozitiva/reglabila (dupa caz),masa de intrare fiind masa LME.In LME trebuie intrat cu un repetor pentru a mari usor impedanta intrari (dupa caz deasemeni).In situaia in care se renunta la condensatorul de iesire din LME este bine sa existe totusi o rezistenta de 47k-100k pe iesirea LME.

Link spre comentariu

Da, daca Ug=0 nu mai trebuie condensator. Un oarecare offset se poate regla din intrarea neinversoare la LME-ului pentru cazul in care Ug e diferita de zero dar apropiata. In cazul in care Ug e mult diferita de zero se poate face cum ai zis, dar de condensator tot nu scapi, doar atit ca se muta pe sursa si in fond tot prin el se inchide curentul de audiofrecventa.Bineinteles ca se poate mari impedanta de intrare a LME-ului. Valorile, dupa cum ziceam, sunt orientative, expuneam doar ideea. Valorile trebuie calculate si testate pentru fiecare aplicatie in parte.Poate fi folosit LME49810, care e mai usor de gasit deocamdata.

Link spre comentariu

Atunci punem cinci tranzistori chiori(AO) in loc de LME si obtinem si ce offset dorim(glumesc ,dar se poate si asa ,oricum citiva tranzistori costa nimic ,bine "pusi" sar putea sa "bata" LME ,LME fiind solutia comoda cred-care poate merge foarte bine),de obicei penru clasaA2 Ug0 este relativ apropiata de 0V uneori poate fi chiar 0V(pt unele tuburi finale).

Link spre comentariu

Sigur ca se poate. :rade: Eu am propus acest circuit datorita simplitatii si a performantelor prezentate de producator. E posibil, cautind cea mai potrivita lampa si eleiminind condensatorul din grila sa se obtina un superamplificator.E foarte putin probabil cu citiva tranzistori sa obtii performantele LME-ului. Schema s-ar complica destul de mult. Ai ajunge la un adevarat amplificator Hi-Fi cu tranzistori doar pentru atac.

Link spre comentariu

Putin probabil sau probabil (uneori mult/ nu inseamna musai performant ,intr_un amplificator "performant" eu am 7 tranzistori exclusiv/prefinali-finali).Ajungem la hibrid...,(oricum un astfel de hibrid chiar clasaA2 pastreaza "sunetul" de tub mai bine datorita tubului final si transformatorului de iesire).Pe vremuri Sansui se folosea de un AO cu trei tranzistori si mai rar patru , in bucla de ractie negativa a acestui AO-Sansui-discret exista corectia de ton(cistigul AO fiind unitar cu potentiometrele la jumatatea mecanica/unghiulara din cursa lor) din acest AO-corector ton se intra in etajul final.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări