Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Clasa A2

blue

Postări Recomandate

...Interesant e cu trei transformatoare identice cu primarele in serie si secundarele in paralel! Cat ar fi Ra, al transformatorului echivalent?...

Imi place si mie varianta cu 2 trafo cred ca voi folosi C core de 40cm2 fiecare + alte 2 trafo tot cam asa pt anodica si filamente :nebunrau: adica ar fi nevoie de 4 module separate 2 finale si 2 alimentare si cite 4 roti la fiecare :rade:
Cred ca e o solutie practica sa pui transformatoare in paralel la puteri mari, mai ales daca sunt facute ingrijit! Altfel, ideea este buna, de ex., daca ai transformatoare, garantat executate de firme serioase in domeniu.Nu a vrut nimeni sa raspunda la cazul cu trei trafo! Raspunsul era, ca rezistenta Raechiv=9xRa. Generalizand problema, Raechiv=N^2 x Ra, unde N=nr de trafo, Ra-rezist unui singur trafo.
Link spre comentariu

Tot cautind pe net lampi de putere am dat de T500/1 dar nu am gasit nici un vinzator .....o alta " frumusete" ar fi GK750 made in rusia dar de negasit :cry: Se pot face si in regim "amatorial" la nivel de arta, transformatoarele enumerate mai sus :rade: cu materiale de calitate orice se poate....+rabdare si experienta muuulta.As dori sa realizez acest amp SE cu 3 trepte de putere adica 30w--80w--160w folosind anumite metode (variatie tensiune,curent,bias...etc) dar pe aceasi sarcina,motivul principal ar fi lungirea vieti tubului final dar si un consum economic deci cit mai versatil posibil ,un driver pe masura(SV572-3 sau SV811-3) si prima 300B ....cuplaj cu transformatoare .....de la intrare pina la iesire fara nici un comprimis.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

In principiu asa arata diferenta intre clasele A1-A2(A2 devine dificila datorita necesitati mentineri formei de unda pe grila de comanda tub final in momentul aparitiei curentilor de grila progresivi/semnificativi in raport cu amplitudinea de atac data de semialternanta-pozitiva de atac=etajul-driver trebuie sa fie deosebit...).

Link spre comentariu

In principiu asa arata diferenta intre clasele A1-A2(A2 devine dificila datorita necesitati mentineri formei de unda pe grila de comanda tub final in momentul aparitiei curentilor de grila progresivi/semnificativi in raport cu amplitudinea de atac data de semialternanta-pozitiva de atac=etajul-driver trebuie sa fie deosebit...).

Exact, driver-ul trebuie sa asigure o semialternanta pozitiva cit mai egala cu cea negativa , acest lucru implica o impendanta foarte mica a acestui driver , metodele au fost discutate in acest topic dar in esenta ideea este ca utilizarea clasei A2 poate fi foarte buna in ceea ce priveste randamentul amplificatoarele SE, insa sub rezerva ca nu orice tub este potrivit , doar anumite triode RF, motivele pot fi discutate...
Link spre comentariu

Daca (doar)anumite tuburi pot fi folosite ca driver veniti cu niste exemple sau si mai bine tandemul "ideal" driver_ finala....(pt. diferite tipuri de finale) configuratia aleasa fiind desigur triode atit driver cit si finala.

Link spre comentariu
Vizitator Trilulilu

Foarte interesant topicul si abordarea! Poate cineva sa estimeze valoarea maxima a curentului de grila in A2 pentru citeva tuburi uzuale, sa zicem GU50, GU29, 6S33, GM70 si de nu 6SN7, 6L6 ? Ma gindesc la o valoare de curent care sa permita totusi o sinusoida simetrica pe iesire, nu la limitele absolute din catalog. De asemenea, acest curent nu este "sink current" ci mai degraba este "impins" in circuit, nu?

Link spre comentariu

Tuburile care pot lucra in clasa A2 eficient sint triodele la care bias-ul se poate stabili in vecinatatea Ug=0 ori ele constructiv sint facute sa lucreze in clasa C cu grila puternic negativata dar si cu Ua mare, eficienta in acest caz fiind ridicata. Daca se doreste folosirea acesteia in AF se pozitioneaza un punct de functionare cu tensiune anodica de 300-600v si un curent anodic care sa tina tubul sub curba de disipatie pe anod, tensiunea de grila este apropiata de 0 ori in acest caz driver-ul trebuie sa asigure o tensiune si un curent potrivit pt alternanta pozitiva. Foarte interesanta este metoda pt 0 bias si transformator interstage unde grila tubului de putere este la masa si secundarul transformatorului ataca catodul acesteia si prin fazarea secundarului se poate anula sau aproape curentul de saturatie in plus impendanta scazuta permite un transfer aproape egal cu a alternantei negative

Link spre comentariu

Ar merita incercat un hibrid, adica atacata lampa finala cu un amplificator cu semiconductoare a carui impedanta de iesire tinde catre zero. E exact invers decit incearca majoritatea si afirma ca au obtinut rezultate spectaculoase (atacul cu lampa si finali semiconductori) In varianta propusa de mine cred ca s-ar obtine sunetul de lampa + transformator de iesire. De asemenea, puterea obtinuta in A2 ar fi mult mai mare. Pentru inceput, ca prim experiment consider ca ar merita testat un atac cu LM3886 care poate fi alimentat la "maxim" deoarece sarcina e mica. (amplificatorul meu cu 3886 are impedanta interna de 0.032 Ohmi la 1KHz masurata de mine) E posibil sa se obtina rezultate spectaculoase, chiar daca metoda e mai neortodoxa.

Link spre comentariu
misa

atacata lampa finala cu un amplificator cu semiconductoare

pare mai la indemana dar o schema "accesibila" ar fi binevenita. Zic asta pentru ca legat de LM3886 nu stiu daca poti gasi unul original sau crezi ca si o chinezarie poate face fata cu brio?
Link spre comentariu

Pentru atacul lampii integratele se comporta destul de bine, marea problema a amplificatoarelor integrate e tocmai comportamentul la putere mai mare de jumatate din cea maxima...am facut experimente cu unmontaj cu TDA 2040 (dar original) pe post de amplificator de casti pentru un pick.up. Suna incredibil de bine la puterea mica ceruta de casti...In schema aia de la electraprint ma surprinde electroliticul "nepolarizat" de la intrare...nu sunt pentru condensatoarele cu folie de argint in ulei de sarpe, dar nici chiar electrolitici in antiparalel...se gasesc usor nepolarizati de 1-2 uF la tensiuni mici la o calitate decenta.Cred ca pentru acest gen de atac TDA7294 e mai mult decat suficient, chiar overkill...dar nu eu am inceput...LM3886 e mai mult decat atat...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări