Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Clasa A2

blue

Postări Recomandate

Corect Domn'Vali ! Dar  va rog sa luati in considerare si cifrele de jos, factorul de coercitie. De la 1,5 la  aprox. 1,7 T este o diferenta de cca. 20 A/m. Iar dupa 1.7 (mai exact 1.65) este altceva, aproape ca nici nu mai conteaza . La 5000 Oe  avem corespondent ceva mai mult de 1.7 T si 250 A/m . Grafic este reprezentat in acest fel pt ca evolutia valorilor este exponentiala .

Editat de gg101
Link spre comentariu

@gg101,

Nu conteaza ca ai scris ca se satureaza la 1,5T sau 1,9T sau orice alta valoare. Greseala ta consta in faptul ca ai dat o valoare pentru saturatie. O valoare si atit. Ori cum nu avem un prag fix pentru saturatie e ceva relativ. Depinde pina unde impingem noi miezul in saturatie.

Corect ar fi fost sa dai anumite pierderi la un anumit nivel al inductiei. De obicei se foloseste 1,5T si ar fi bine sa folosim acel punct de referinta pentru a putea compara cu alte tole la care de obicei tot la 1,5T avem valori. Insa asta e conventional, se poate lua foarte bine si alta valoare.

Daca ai fi scris ca tabla/tola merge la 1,9T cu 2W/kg pierderi ar fi fost corect. Dar sa scri ca merge pina la 1,9T e gresit. Intelegi ideea?  Toate tolele merg la 1,9T insa unele au atit de mari pierderi la 1,9T incit nu le putem utiliza la acea inductie.

Si putem folosi miezul si la mai mult de 1,9T dar cresc exponential pierderile.

Daca nu dai si pierderile nu are sens sa spui ca merge la nu stiu ce inductie. Sau ca se satureaza la o anumita valoare a inductiei e deasemenea fara sens.

A spune ca merge la 1,5T cu 1W/kg e la fel de corect cu a spune ca merge la 1,9T cu 2W/kg.

@Valderama,

Acel mod de stantare duce la obtinerea unei medii aritmetice a Bmax si permeabilitate intre cele doua moduri de parcurgere a liniilor de cimp, paralel si perpendicular fata de orientarea cristalelor.

E mai rentabil modul de stantare clasic unde avem circa 70% din traseu parcurs de cimp paralel cu orientarea cristalelor.

Ce reprezinta ultimul desen? De ce tangenta la curba se afla la 1,5T?

Unicul loc unde are sens tangenta e la 1T. Acolo se afla punctul de inflexiune a curbei B-H. Acolo isi schimba orientarea curburii si practic de acolo incepe saturarea. E normal ca miezul sa intre partial in saturatie altfel nu e economic. Tot acolo e permeabilitatea maxima.

Acel grafic e al tablei de stantat dar daca am trasa graficul unor tole EI, acel cot de la 1,5T ar fi turtit si miezul intra gradual in saturatie. Nu asa deodata ca pe acel desen.

Editat de adigh
Link spre comentariu
6 hours ago, adigh said:

@gg101,

Nu conteaza ca ai scris ca se satureaza la 1,5T sau 1,9T sau orice alta valoare. Greseala ta consta in faptul ca ai dat o valoare pentru saturatie.

Mai nene , esti culmea !  Unde am scris ca saturatia incepe  la o anumita valoare ?    

D'aia am pus graficele alea acolo ca sa se inteleaga cum marimile sunt dependente unele de altele si sa observati evolutiile lor exponentiale  in  mediu izotropic.   

Link spre comentariu
7 hours ago, adigh said:

Si putem folosi miezul si la mai mult de 1,9T dar cresc exponential pierderile.

:rade: You made my day . De unde mai mult daca tabla nu mai poate ?    

Link spre comentariu
21 hours ago, gg101 said:

......sunt Grade M6 cu Si 3,5%.... si 1.9 T. Este adevarat ca zona cea mai utilizabila care ar trebui luata in calcul este 1.7 T pt ca acolo este punctul de inflexiune care arata gradul si dinamica saturarii miezului .

In textul subliniat spui ca sunt tole de 1,9T. Si mai adaugi acum "De unde mai mult daca tabla nu mai poate ?"- cu referire la 1,9T ca limita a inductiei pina la care putem folosi tabla.

Unde e punctul de inflexiune? La 1,7T? Sti ce inseamna punct de inflexiune? Uita-te in DEX. Putina alfabetizare in matematica nu ti-ar strica. Punctul de inflexiune se afla la 1T. Amesteci de-a valma notiuni tehnice pe care nu le intelegi.

Imi amintesc ce scandal ai facut cind am spus prima data pe forum acum niste ani ca permeabilitatea nu poate fi luata ca o constanta ci ca o functie de B.

Din experienta mea cu tine stiu ca nu ai sa intelegi nimic oricit as explica, asa ca mai bine sa nu mai pierdem timpul. Ma bine du-te la expozitie.

Editat de adigh
Link spre comentariu
2 hours ago, adigh said:

Din experienta mea cu tine stiu ca nu ai sa intelegi nimic oricit as explica, asa ca mai bine sa nu mai pierdem timpul.

'tu-i mama masii de limba romana si inginerie. Ce naiba sa mai spun ? Nu puteam sa-mi imaginez ca un vorbitor de limba romana nu intelege ce citeste ! Cu matematica dupa DEX sau  alfabetizarea in matematica , ne-am lamurit :rade: .Sincer , nu vreau sa te jignesc . Dar cum   sa-ti  mai explic daca tu citesti una si intelegi alta ?Acum inteleg ca  anumite lucruri iti sunt complet straine, principiile termodinamicii,conservarea energiei si lucrul mecanic , 

Acum,daca nici cu DEX-ul in fata nu te descurci atunci dau din umeri ca altceva nu am ce sa fac

grad= 12- Fiecare dintre diviziunile în care se împarte un sistem sau o scară de reper, de măsură. 13 Valoare a unei mărimi considerată în raport cu valoarea de referință. ,15-16 Etalon sau criteriu de apreciere a felului cum se realizează un proces tehnic, o însușire a unui material etc.

dinamica=1 a (Mec) De mișcare. 2 a De forță. 3 Privitor la mișcare. 4 a Privitor la forță. 5 a Plin de acțiune Si:activ. 6 a Care este în continuă (și intensă) mișcare, evoluție. 7 a Care este foarte rapid. 8 a (Îs) Verb reflexiv ~ Verb reflexiv care exprimă o acțiune realizată cu participarea intensă sau cu un interes special din partea subiectului. 9 a (D. oameni) Care dovedește forță vitală, putere de a se afirma și de a acționa Si: energic. 10 sf Parte a mecanicii care studiază legile mișcării corpurilor ținând seama de masele lor și de forțele care se exercită asupra lor. 11 sf (Teh) Raport între valorile maxime și minime ale unui semnal. 12 sf Dezvoltare intensă. 13 sf Schimbare continuă. 14 sf (Îs) ~ca populației Totalitatea schimbărilor (cantitative) care au loc în cadrul unei unități de populație.

Inflexiunea in matematica este folosita in mai multe situatii .In analiza matematica exista un domeniu al punctelor critice care se refera la  valorile  unei functii care nu (mai) este continua,derivate , etc . In cazul diagramei numarul 2 aceea pe care Domn'Vali a incercat sa ti-o traduca dara fara nici un succes, poate fi considerata o functie  cu 3 variabile ,Inductanta,Permeabilitatea si Coercitia/Intensitatea . Si ti-am spus sa nu te mai uiti la desene ca mai sunt si cifre pe acolo. Dar tu , nu si nu, "Batman!Batman!" 

Mai mult de atat nu stiu sa-ti mai explic si nici timpul nu este prea generos cu mine .

Editat de gg101
Link spre comentariu

Un exemplu dintr-o foaie din  catalogul Ferroxcube:

murelativ_1.jpg

**********************************************************************************

Oricum,tolele sunt foarte bune si sunt mult peste ce se comercializeaza in Romania,personal le recomand cu incredere.....in rest discutiile despre Tesla si termenii folositi cred ca fiecare dintre noi are proprietatea cuvintelor exprimate in scris sau in viu grai,cine stie si intelege va sti si va intelege in continuare.

Link spre comentariu

Dar intentia mea nu a fost si nu este sa fac reclama la tole. Am niste cantitati considerabile de tola EI96 pe care o folosesc si a mai dat pe la prieteni .Nu comercializez in mod regulat asa ceva , stii foarte bine . 

Iar in ceea ce priveste termenii si vocabularul , ma gandesc ca poate am si eu probleme din cauza comunicarilor zilnice in englezo-chineza-indiana-turco-romana pe care trebuie sa o vorbesc sau sa o scriu . In plus, chiar daca am invatat destule si de la tine ,  nu am studii de specialitate in electronica .Dar sigur nu fac exces de zel prin care sa doresc a demostra altceva decat fac referire interlocutorii in discutii.

Editat de gg101
Link spre comentariu
2 hours ago, LMOlimpiu said:

Un exemplu dintr-o foaie din  catalogul Ferroxcube:

murelativ_1.jpg

**********************************************************************************

Oricum,tolele sunt foarte bune si sunt mult peste ce se comercializeaza in Romania,personal le recomand cu incredere.....in rest discutiile despre Tesla si termenii folositi cred ca fiecare dintre noi are proprietatea cuvintelor exprimate in scris sau in viu grai,cine stie si intelege va sti si va intelege in continuare.

Despre ce vorbim aici? Despre ce tole si la ce pret?  Pe urma, un anume material concret e una si alta sunt principiile teoretice.

Si nu, nu toata lumea are proprietatea termenilor. 

Cum sa pui o asemenea aiureala de grafic? De la gg101 ma asteptam dar de la tine aveam alte pretentii.

Graficul ala minte ca o gazeta:

1.- Punctul de inflexiune nu coincide cu punctul de maxima permeabilitate, unde tangenta la curba face unghiul maxim cu orizontala.

2.- Maxima permeabilitate apare in afara regiunii asazis lineare. Deci maxima permeabilitate se afla in zona de saturatie.

@gg101, cu tine nu vad ce as putea vorbi. As vorbi dar nu am ce. Nu zice nimeni ca nu ai tole, ca oricine are bani poate sa-si cumpere. Problemma ta e ca spui o multime de prostii cu aer de cunoscator.

Editat de adigh
Link spre comentariu

Mai fratilor,pistoale va mai trebuie si gata! John Wayne ar fi nimic pe langa domniile-voastre!

Va rog sa-mi permiteti cateva consideratii pe marginea materialului magnetic-in speta tolele!- pe care le folosim noi,cei pasionati de transformatoare -audio sau de retea-in constructiile noastre:

-marea majoritate dintre noi dispunem de un osciloscop,un generator de semnal,o boxa de proba.....si mult entuziasm!

-nu avem analizor de spectru si alte scule profesionale nici macar in vis....scule cu care am putea vedea/regla/alinia un amplif pe lampi in totalitatea lui...

si atunci nu putem face decat teste cu semnal sinus/treapta la frecvente cat mai joase/inalte ,in limita domeniului audio....si sa ne folosim urechea!

-ce alegeri putem face noi: - sa acceptam de bune specificatiile tehnice ale producatorului tolelor

-sa alegem tole cat mai subtiri

-sa folosim sectiuni superioare celor rezultate din calcul pentru o anume aplicatie

-sa alegem metoda de bobinat si o constructie adecvata a carcasei care sa ne permita minimizarea capacitatilor interne concomitent cu un cuplaj cat mai bun

sa acceptam ca punct de start in constructia amplifului o simulare-daca exista!- simulare pe care vom putea face modificari pana la un rezultat care scoate maxim din oscilograme sinus/treapta si care multumeste urechea!

Faptul ca domniile-voastre impingeti disputa pana in panzele albe ,noua,celor de pe margine, nu ne foloseste la nimic!...chiar ne determina sa nu mai urmarim topicul/sectiunea!

Si ,va reamintesc cu tot respectul ca-fara spectatori- un meci nu are nici un farmec!

S-au publicat acele diagrame...un lucru bun!....colegul Popa Marius a facut teste care dovedesc o calitate superioara a acestor tole prin comparatie cu alte tole!

-colegul gg101 a publicat diagramele in sprijinul testelor facute de Popa Marius....

-colegul adigh sustine ca respectivele grafice sunt departe de realitate...

....si asa a inceput scandalul...eu,ca un incepator, citesc tot...si ma iau cu mainile de cap!

Ce imi ramane mie de facut?...sa parasesc sectiunea cu un gust amar....sa ma minunez cum sunt oamenii...sa ma apuc de teste practice ca sa descopar pe propria piele cum este bine sau rau...sa le dau dracului de amplificatoare pe lampi si sa fac altceva cu timpul meu liber...!???....

Link spre comentariu

Transformatorul in cauza are unele limite inevitabile totusi idea este ca se poate construi OT-uri decente folosind tole de calitate usor de deosebit de cele uzuale iar demonstratie a fost facuta prin testele cu primarul alimentat in c.c. si fara inclusiv in situatie reala adica in anodul lui OT100 deci in concluzie tolele achizitionate de la @gg101  sint excelente

Proiectul acestui amplificator OT 100 clasa A2 sa lungit foarte mult dar este interesanta cautarea performantelor optime in limitele DIY

Link spre comentariu
18 hours ago, flomar60 said:

-ce alegeri putem face noi: - sa acceptam de bune specificatiile tehnice ale producatorului tolelor

Intotdeauna trebuiesc considerate datele de la producator. Trebuie un pic de atentie pt interpretarea corecta a datelor.  

In  formula pt determinarea numarului de spire  in primar,pt aceasta tola, B poate fi considerat  13500 .Bineinteles ca se pot alege si alte valori  in functie de curentul care trece prin primar si configuratia infasurarilor primare . 

Daca vreti mai multe detalii discutam in privat. Aici nu mai am cum sa scriu atata timp cat exista ,haters . 

Editat de gg101
Link spre comentariu

Stați puțin ca de abia acum am văzut ca topicul nu-i despre transformatoare ci despre un amplificator....... 

Felicitări, va certați mai tare decit siliconatii!

Link spre comentariu
Acum 2 ore, sesebe a spus:

Stați puțin ca de abia acum am văzut ca topicul nu-i despre transformatoare ci despre un amplificator....... 

Felicitări, va certați mai tare decit siliconatii!

Normal, ficare sectiune de forum are un ciuvica al ei...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări