Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Clasa A2

blue

Postări Recomandate

posibil sa mai curbat puţin sfârşitul de tranziţie la intrare în paler 10KHz-sqw (EL84 la un curent de 40mA 8,2k/8ohm)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
31 minutes ago, popa marius said:

Transformatorul are 2560 /80 spire si in testul cu OT100 curentul de bias are valoarea de 95mA, impendanta transformatorului 6,2k pe rezistenta de sarcina de 6 ohm .Acelasi transformator incercat cu EL84 la un curent de 40mA 8,2k/8ohm nu a mai avut aceiasi forma la dreptunghiul de 10 Khz, care ar putea fi explicatia ?

Incercati aceleasi conditii si pt EL84 , cu sarcina de 6 Ohm . Daca mai jonglati un pic si din curentul care trece prin primar, aveti raspunsul la intrebare . ... my 2 cent ! 

Link spre comentariu

In ambele cazuri cuplajul este capacitiv cu un singur condensator din etajul preamplificator dar cei drept in cazul OT100 driverul ataca galvanic tubul final, trebuie sa fie o explicatie

Link spre comentariu
Acum 4 minute, gg101 a spus:

Incercati aceleasi conditii si pt EL84 , cu sarcina de 6 Ohm . Daca mai jonglati un pic si din curentul care trece prin primar, aveti raspunsul la intrebare . ... my 2 cent ! 

Am incercat in mod sigur modificind 4-6-8 ohm doar ca pe 8 ohm adaptarea a fost optima, forma  dreptunghiului se modifica destul de putin chiar si pentru un bias diferit, trebuie sa existe o alta cauza...

Link spre comentariu
Acum 19 minute, Kosmin a spus:

Alta cauza ar putea fi si ... OT100 ri~2-3kohmi si EL84 ri~40kohmi ?

Ar putea fi o explicatie buna mai ales intr-o alta situatie in care am adaptat doua tuburi diferite cu acelasi transformator este vorba de PL36 si PL504 pentru acesta din urma care are Ri mai mica forma dreptunghiului era mai buna si apoi sa nu uitam ca 300b are Ri =800 ohm. 

Multi spun ca triodele DHT au un sunet mai frumos decit  cele cu incalzire indirecta dar adevarul este ca majoritatea acestora au acesta Ri  foarte redusa

Link spre comentariu
Acum 3 ore, popa marius a spus:

Multi spun ca triodele DHT au un sunet mai frumos decit  cele cu incalzire indirecta dar adevarul este ca majoritatea acestora au acesta Ri  foarte redusa

Si atunci nu s-ar putea scadea Ri prin alte metode?...de exemplu punerea in paralel a celor 2 triode din balon....intreb si eu!

Link spre comentariu

Daca te referi la 6C33C sau 6N13S nu faci mare sfaraiala pentru ca desi sunt in acelasi balon triodele au parametrii cam dispersati. 

300B a fost facuta cu destinatia audio deci .... nu-i de mirare ca suna bine. Este cel mai bun compromis. 

Editat de adrian_pic
Link spre comentariu

6C33C are Ri-130 ohmi !!!!!!!!! 

6_C33_C.png

300B este o trioda cu o familie de caracteristici de exceptie,deocamdata ramane pe locul unu.Niciodata nu o sa vedem la o alta trioda sau pseudo-trioda ce vedem in imaginea de mai jos pentru 300B. Iar acest tub,adica 300B nu are nicio treaba cu A2,ea lucreaza strict in A pur!

Brimar-300_B-_Data1.png

Daca ne gandim la 6C33C putem "aprinde" doar o trioda din balon si atunci cred ca vom avea un Ri=300 ohmi si o Pda=45W in loc de Pda=60W pentru ambele triode.Cand "aprindem" doar o trioda din balon,anodul triodei "neaprinse" va reprezenta radiator termic pentru trioda activa,din aceste motive Pda=45W ( adica apropiat de Pda=40W pentru 300B!) pentru o singura trioda si 60W pentru ambele in paralel.

P.S daca vom utiliza aceasta gaselnita,o sa avem un 6C33C cu o durata de viata dubla.Spun asta pentru ca dupa ce se uzeaza o trioda dupa "n" ore de functionare, "stingem" trioda care a prestat si o aprindem pe cealalta,nu !!!!

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Exista o sumedenie de incercari pe net de a folosi tubul 300b in clasa A2 doar pentru a avea o putere mai mare , majoritatea in jur de 20w insa eu nu sint convins de justetea acestei idei fiindca grila tubului nu a fost proiectata pentru curenti de grila cu toate ca liniaritatea ramine valabila, parerea mea este ca lucrul in clasa A pura  se potriveste cel mai bine acestui supertub

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
On 7/13/2018 at 6:34 PM, flomar60 said:

Si atunci nu s-ar putea scadea Ri prin alte metode?...de exemplu punerea in paralel a celor 2 triode din balon....intreb si eu!

...si uite asa descoperim un parametru interesant si practic de nelipsit in calculul trafului de iesire....Rezistenta Interna.....

Link spre comentariu

...putin off..propun sa analizam un traf de iesire pentru EL84 cu Ri=38Kom versus un traf de iesire pentru 6C33C cu Ri=120 Ohm...discutam aici despre tole,nr de spire,inductante etc....putem afla lucruri interesante

Link spre comentariu

@popa marius,teoretic orice tub poate functiona in clasa A2 "temporar" ca sa spunem asa in conditiile unui driver de atac "sanatos"....cu A2 in mod "continuu",adica grila de comanda sa fie polarizata cu tensiuni pozitive...e o alta poveste...si de aici iar vor iesi divergende de unde tine clasa A si pana unde...care e A1 si care e A2....etc(vorbim aici de SE desigur)

Link spre comentariu
Acum 5 ore, GM70 a spus:

@popa marius,teoretic orice tub poate functiona in clasa A2 "temporar" ca sa spunem asa in conditiile unui driver de atac "sanatos"....cu A2 in mod "continuu",adica grila de comanda sa fie polarizata cu tensiuni pozitive...e o alta poveste...si de aici iar vor iesi divergende de unde tine clasa A si pana unde...care e A1 si care e A2....etc(vorbim aici de SE desigur)

Pai despre o alta poveste este vorba in  acest topic, tuburile care pot lucra eficient in A2 sint putine si nu se poate descrie in citeva cuvinte de ce...

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am construit un transformator de proba pentru acest amplificator cu care incerc sa demonstrez cit de apropiate sint oscilogramele atunci cind transformatorul este masurat cu si fara componenta de curent continuu la10w

L=26H/160Hz

R=225 ohm

Lp=3,8mH/1Khz

S=20cm*

Zp=6,2K Zs=8 ohm

Primul set de oscilograme fara componenta de c.c 

20180801_123017.jpg

20180801_123005.jpg

20180801_124117.jpg

20180801_124109.jpg

20180801_122828.jpg

20180801_122803.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări