adigh Postat Octombrie 12, 2014 Partajează Postat Octombrie 12, 2014 (editat) Comparatia intre cele doua solutii e fortata. Pentru a compara doua solutii tehnice trebuie privita problema global. Trebuie luate in calcul toate avantajele si dezavantajele. Daca comparam doua solutii tehnice doar in ce e mai buna una din solutiile prezentate, e partinitor. In cazul de fata simplitatea. Ca sa putem spune ca atacul tubului final e la fel de bun, trebuie sa avem la intrare acelasi semnal, adica sa comparam in aceleasi conditii cele 2 solutii. Avem aceleasi conditii ? Nici vorba. Varianta cu traf de intrare are nevoie de o tensiune de 4,25V/24 ohm. Pentru a face acelasi lucru varianta cu traf, trebuie sa mai punem un amplificator la intrare. Iar traful din traf de intrare devine interstage ceea ce e alta mincare de peste. Dintr-o data nu mai e la fel de simpla varianta cu traf. Doar daca tinem neaparat sa demonstram ca se poate face din rahat bici putem sustine ca un traf de intrare e panaceul amplificatoarelor pe tuburi. Numai o comparatie corecta poate convinge. Comparatia ta mi se pare grozava, din mai multe puncte de vedere! Eu zic ca plusul de putere pe care-l aduce A2 justifica putin studiu si cercetare in gasirea unui driver capabil, ca despre asta e toata discutia in fond... SI cum poate trece componenta continua prin acel transformator cind se intra in A2 ? Editat Octombrie 12, 2014 de adigh Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 12, 2014 Partajează Postat Octombrie 12, 2014 Pe bună dreptate numai cine-i orb nu vede http://oi57.tinypic.com/i41ze8.jpg cum 6n6p stă mai bine în atac decât transformatorul(img mixate cu copy/paste pentru fiecare oscilogramă în parte).Ca să vezi drăcie cum 6n6p asigură mai bine/simetric atacul în curent(în conformitate cu materialul clientului). Păcat că-i faza inversată la ieşire(180°) în raport cu gc tub final ,dacă era în fază se înţelegea mai bine ce nu poate acum transformatorul ,mă rog puteţi răsturna oscilogramele şi vă prindeţi. Se poate face compararea mai exacta cu ajutorul butonului +/- de la trigger , probabil am modificat si reglarea fina a bazei de timp la cele doua masuratori, cred ca am sa refac cele doua situatii pentru acuratete si fara modificar ale setarii osciloscopului dar in principiu raspunsul cu ajutorul transformatorului se poate imbunatati prin adaptare atenta primar/secundar si probabil in aceasta situatie ar fi potrivit transformatorul toroidal, trebuie vazut... Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 12, 2014 Partajează Postat Octombrie 12, 2014 Sigur ca in acest caz nu poate fi vorba de transformator de intrare ci clar unul interstage insa atacul este in c.a., amplificatorul fiind cu doua FET-uri cu alimentare simetrica in c.c. deci iesirea axata pe zero volt, evident nu apare saturarea miezului din atac , in secundar apare un curent de 18mA cind se trece in A2 insa este o valoare destul de redusa iar sectiunea miezului ajuta cumva, am sa verific cu o oscilograma pe grila dar in principiu transformatorul toroidal poate fi o solutie In acest topic am avut timp sa testez extrem de multe lucruri legate in special de OT100 si in foarte multe cazuri credeam ca am gasit solutia optima dar in mod suprinzator acest tub raspunde bine la diferite moduri de atac comparativ cu alte tuburi asa ca mai invat si eu... Link spre comentariu
sebi_c Postat Octombrie 12, 2014 Partajează Postat Octombrie 12, 2014 Zero dB este tensiunea de referinta de 1V /1Khz iar valoarea semnalului ramas dupa rejectie si redresare este citita de un dB-metru, practic am un tabel al raporturilor de tensiune fata de 1V de la zero la -80dB si o data ce sint inmultite cu 100 rezulta direct in procente la fel si pentru armonici. Pare greoi dar intodeauna exista o calibrare a semnalului de analizat pe 1V simultan cu pozitionarea corecta a atenuatorului de intrare asa ca masurarea este sigura , exista posibilitatea de a face o scala cu conversie in procente insa in principiu observatia ta este corecta, trebuia sa trec eu THD pe schema in procente Raman la parerea ca cele mai multe masuratori si exprimari se fac in procente, asa cum e definit el de baza mai in toate teoriile, de la amplificatoare pana la invertoare, etc. Asta cred ca vine de la faptul ca nu ma intereseaza cat injectez ci cat regasesc la iesire, indiferent ca un sistem amplifica sau atenueaza, el este un raport nelogaritmat. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 12, 2014 Partajează Postat Octombrie 12, 2014 (editat) Numai un novice poate fi umflat de râs când în secundarul unui transformator am ca sarcină o diodă vacuum tube ,novicele nu sesizează că dioda cu pricina trage curent numai pentru o semialternanaţă(creşte diferenţa de potenţial în conducţie anod-catod creşte şi curentul prin dioda vacuum tube) . Editat Octombrie 12, 2014 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 12, 2014 Partajează Postat Octombrie 12, 2014 Raman la parerea ca cele mai multe masuratori si exprimari se fac in procente, asa cum e definit el de baza mai in toate teoriile, de la amplificatoare pana la invertoare, etc. Asta cred ca vine de la faptul ca nu ma intereseaza cat injectez ci cat regasesc la iesire, indiferent ca un sistem amplifica sau atenueaza, el este un raport nelogaritmat. Exista pe net calculator dB/procent sau chiar tabele dar nu cred ca este prea important sa descrii raspunsul in dB sau procente din moment ce aceste marimi sint perfect convertibile si pina la urma este doar o chestiune de etalonare a a unui instrument analogic in dB sau procente. In cazul aparatului meu instrumentul fiind gradat in dB am avantajul este ca la calibrare pot aprecia semnalul de intrare direct in dB si apoi dupa masurarea distorsiunilor trag o privire la un tabel si gata, stiu cit la suta sint acestea , pina la urma este doar o chestiune de obisnuinta si d.p.d.v tehnic nu exista nici o contradictie http://www.sengpielaudio.com/calculator-thd.htm Link spre comentariu
adigh Postat Octombrie 12, 2014 Partajează Postat Octombrie 12, 2014 (editat) @Popa Marius, Pusesem o intrebare pentru dvb dar se pare ca s-a blocat. Si anume cum trece componenta continua prin transformator. Nu stie el asemenea detalii. Componenta continua in cazul de fata trece la fel de usor ca si componenta alternativa. Problema magnetizarii miezului datorita componentei continue e cind apare acel curent continuu in primar. Numai curentul de mers in gol e responsabil cu magnetizarea miezului nu si curentul de sarcina. Efectul curentului de sarcina din secundar e contracarat de efectul curentului de sarcina din primar. Intotdeauna vom avea NpIp=NsIs. Chiar si cind acel curent are componenta continua, influentele asupra cimpului magnetic din interiorul trafului vor fi egale si de sens opus iar miezul nu va avea o magnetizare mai mare decit atunci cind functioneaza in gol.. Trebuie doar ca acel curent de sarcina cu componenta continua sa fie cerut de secundar. Transformatorul toroidal va merge excelent, nu e nevoie de intrefier. Intrebarea e cine comanda acel transformator intr-un amplificator. Un radio nu poate comanda printr-un traf de intrare direct un tub final in clasa A2. Deficientele unui traf de intrare sunt impedanta si nivelul de intrare. Unii au impresia ca daca ai un traf de intrare e ca si gata amplificatorul, mai trebuie doar un tub final. ..........n-am lucrat cu curenti mari in clasa A2 si ma intreb daca nu se satureaza un toroidal daca in secundar apare un curent de 18-20 de mA, in semialternanta, la frecvente de 20-50Hz... Daca nu esti novice in trafuri trebuia sa stii. Editat Octombrie 12, 2014 de adigh Link spre comentariu
adigh Postat Octombrie 12, 2014 Partajează Postat Octombrie 12, 2014 (editat) ....... nu tin minte sa fiu eu acela care sa ma fi legat la modul umoral de cineva... Nu. In ultimile 2-3 zile. Editat Octombrie 12, 2014 de adigh Link spre comentariu
adigh Postat Octombrie 12, 2014 Partajează Postat Octombrie 12, 2014 (editat) Cititi forumul asta din scoarta in scoarta si aratati-mi cand m-am legat eu de cineva, .......... in schimb te-ai tinut scai de subiectele mele de parca planiglobul ar fi vazut ceva facut de tine! Chiar vrei sa dau un citat din injuraturile pe privat ? Nu poti emite pretentia sa spui orice aiureala si nimeni sa nu zica nimic. Pe unii i-ai aburit dar nu poti face asta cu toti. Editat Octombrie 12, 2014 de adigh Link spre comentariu
adigh Postat Octombrie 12, 2014 Partajează Postat Octombrie 12, 2014 (editat) Numai un caracter ca al tau mai Adigh, poate ameninta pe cineva cu conversatia privata. In treacat fie spus, barbatii isi rezolva problemele "in privat" iar patzachinele "in public". Scoate-le, sa vedem cate feedback-uri de incurajare si de simpatie o sa primesc de data asta, sa nu crezi ca eu sunt singurul pe care-l calci pe nervi pe forumul asta! Nu am facut asta niciodata indiferent cit am fost injurat de tine sau altii. Am vrut doar sa-ti atrag atentia sa nu te mai dai drept un baiat finut care nu supara pe nimeni cind de fapt ai un limbaj vulgar si agresiv. Ai pretins ca nu te-ai legat de nimeni niciodata pe forum. Daca tot suntem la momentul adevarului spune pe cine zici ca mai calc pe nervi pe forum. Pareti a fi un club, sau doar blufezi. De unii e posibil sa nu-mi pese, pe altii ii iai peste picior intentionat, iar altora e posibil sa le cer scuze daca fara sa vreau i-am jignit. Editat Octombrie 12, 2014 de adigh Link spre comentariu
feri.visky Postat Octombrie 14, 2014 Partajează Postat Octombrie 14, 2014 @dvb & @adigh... Dumneavoastra ar trebui sa recititi toate cuvintele injurioase si off topic pe care le ati adresat reciproc! Numarati aceste off-topic-uri si exprimati-le procentual sau in dB, cum doriti Dvs. !!! Atat raspunsurile cat si intrebarile trebuie sa fie legate direct de topic ! Daca nu intelegeti ceva sau "simtit" ca "adversarul" a gresit, nimic nu va motiveaza sa vorbiti asa cum vorbiti DVs.!!! Dvs. aveti pretentii in loc sa aveti asteptari!!! Daca se continua in acest stil vom inchide subiectul! Desi este interesant si educativ. Fiti mai " moi". mai "ardeleni", daca vreti, daca puteti! Atentie, deci!!! Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 23, 2014 Partajează Postat Octombrie 23, 2014 O chestiune interesanta, daca se aplica un grad de reactie negativa globala aproximativ 8-10dB distorsiunile armonice scad un pic, concret de la la 1,8% la 1,4% insa distributia armonicelor se modifica , H2 =44dB iar H3=41dB comparativ cu situatia fara NFB unde H2=57dB iar H3=38dB. Datele acestea se refera la schema in care driverul este cu 6N6P si preamplificator ECC88 si evident ca sunetul in cele doua situatii este diferit, comentarii ? Link spre comentariu
adrian_pic Postat Octombrie 23, 2014 Partajează Postat Octombrie 23, 2014 marius eu cred ca tu ar trebui sa comentezi cum este sunetul in cele doua situatii (daca mai participa 1-2 useri si ajungeti la aceeasi concluzie deja este foarte util). Noi putem nota ca H2 creste si H3 scade daca aplicam reactie de 8-10dB dar fiind totusi SE nu ar trebui H2 >H3? In ambele cazuri la tine H3>H2. Oricum (repet) ce conteaza cel mai mult este sa ne spui cum percepi tu sunetul in cele doua cazuri. La ce putere ai facut masuratorile? Daca sunt facute cand lampa deja "cere" curent in grila (clasa A2) ar fi interesant sa faci masuratori si in clasa A1. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 23, 2014 Partajează Postat Octombrie 23, 2014 ...cam asta e smecheria cu obtzinerea unui sunet de ''lampa'' adevarat, alegerea unui anumit punct de bias, in functzie de caracteristicile reale ale tubului folosit, si apoi joaca cu NFB_ul. Ambele pot favoriza/atenua o anumita armonica. In tot acest timp se monitorizeaza permanent THD+N global si IMD_ul pt a ramane in praguri minime. Cine a facut experimentele astea stie exact cata munca este si cate masuratori implica. Fara NFB la Pout=10W H2 e mai mare decat H3. Link spre comentariu
mila Postat Octombrie 24, 2014 Partajează Postat Octombrie 24, 2014 (editat) Daca se mareste reactia mai mult de 10dB? Editat Octombrie 24, 2014 de mila Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum