Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Clasa A2

blue

Postări Recomandate

...Motivul pentru care sunt produse distorsiunile nu este "curentul de grila" in sine ci efectul lui care se produce datorita impedantei de iesire nenule a driverului...

Ati scis mult-si difuz , nu am rabdare sa citesc , dar va raspund rapid.

Fantastic ,va contraziceti singur spunind "Motivul pentru care sunt produse distorsiunile nu este "curentul de grila"in sine ci efectul lui !!!! :ras: :rade: .... intr_o singura fraza(citata mai sus) efectul lui ca ce ?!, desigur ca driverul(nici un driver) nu are o impedanta de iesire nula ! , tocmai din acest motiv curentul de grila in cazul semialternantei pozitive de atac se constitue in sarcina serioasa-variabila pentru driver (pe perioada semialternatei pozitive de atac) si avind in vedere "impedanta de iesire nenula a driverului" se produce fenomenul in discutie.

Acea sarcina variabila in raport cu amplitudinea semialternantei pozitive de atac-pe durata semialternantei pozitive de atac constituita din grila de comanda in regim pozitiv si catod(tub final) asociata "impedantei de iesire nenule a adriverului" face ca excursia in tensiune pe care ar dao driverul pe o sarcina infinita sa fie comprimata datorita sarcini finite si puternic variabile pe durata semialternantei pozitive de atac.Culmea e ca aceasta sarcina variabila(pe perioada cit dureaza semialternanta pozitiva) de care vorbesc atinge un minim in asa zisul punct culminant de amplitudine maxima atins de semialternanta pozitiva de atac ,in acest fel excursia maxima a semialternatei pozitive de atac este puternic afectata tocmai datorita "impedantei de iesire nenule a driverului"

Pai ce doreati ?! impedanta de iesire nula a driverului ! :rade: ,ca acest fenomen sa nu se mai produca (sa nu mai fie dependenta amplitudinea semialternantei-pozitive de atac de curentul absorbit de grila comanda ?(in regim pozitiv).

Link spre comentariu

@valderama, tensiunea alternativa pe generatorul de curent constant este simetrica fata de tensiunea de axare, pt semialternanta pozitiva consumul de curent in grila este suficient de mic si impendanta scazuta tine rigida tensiunea de atac pe ambele alternante, aceaste conditii sint obligatorii pt o functionare corecta in clasa A2 ,afirmatie justificata prin vizualizarea cu osciloscopul direct pe grila triodei. Odata cu marirea valorii tensiunii de atac apare evident o diferenta de amplitudine datorate, zic eu, incapacitatii driverului de a debita curentul de grila in aceasta situatie si solutia imediata este marirea puterii driverului daca se doreste o functionare in apropierea puterii de disipatie maxima a triodei, ori eu am dorit sa verific practic aceasta clasa nu sa isc discutii daca functioneaza sau nu... este clar ca merge

Link spre comentariu

Prea multa teorie a chibritului! Ce, nu stim sa oscilografiem ce dorim?Eu aceasta operatiune, rareori o fac pe pozitia AC, DC fiind o pozitie default. Asa cum se vede si aici, download/file.php?id=55590&mode=view unde trasa zero volt e pe mijloc de ecran. Unde trasa e altundeva, am mai precizat ca aici download/file.php?id=55675&mode=view sau este evident ca nu poate fi zero volt pe mijloc. Nu spun ca toata lumea trebuie sa faca asa, dar e mai bine asa.Chestiunea distorsiunilor specifice, la SE, este evidenta in toate modurile, cu curenti de grila sau nu. Daca driverul este cu rezistenta interna suficient de mica, nu se cunoaste trecerea de la modul fara curent de grila la cel cu curent. Sunt si lampi, de ex. 6N7S, care pot fi folosite numai in modul cu curenti de grila, in special in PP, cand Ug=0 pentru Igol=8..10mA. Daca amplificatorul are si reactie negativa, distorsiunile sunt si mai micsorate. Altfel, ca semilaternata pozitiva e mai distorsionata decat cea negativa, sau invers, ca traful este legat intr-un fel sau altul, sau ca osciloscopul e flotant, astea-s chestiuni relative si care nu au relevanta, cel putin pentru mine! In acelasi fel si critica acestui aspect e redundanta si enervanta, sa numai vorbim de "lambari"...PS: Am mai subliniat ca imi place experimentul!

Link spre comentariu

Foarte interesant programul,,multumim!!! :da P.S excelenta ideea cu aplicarea unui semnal bitonal la intrarea unui amplificator pentru teste,firmele serioase fac acest test.

Vă mulţumesc pentru apreciere d-le Lăzăroiu, mă bucur că cineva a rezonat la semnalul bitonal :da
Link spre comentariu

Ma simt dator sa fac o descriere sumara a clasei A2.

__In clasa A2 circuitul de grila-comanda este mai tot timpul pozitiv(preponderent pozitiv) in raport cu catodul pentru o portiune de timp insemnata a semnalului de atac ,din acest motiv etajul de atac(driver) va avea de facut fata curentului variabil (aparut pe grila de comanda a tubului final) in raport cu amplitudinea si polaritatea semnalului de atac ,acest curent variabil din circuitul de comanda se inscie ca o sarcina variabila pentru etajul de atac(driver) in raport cu amplitudinea si polaritatea semnalului de atac astfel etajul de atac driver trebuie sa faca fata urmatoarelor situatii:

1.sa poata mentine fidel/neschimbata cresterea/descresterea semialternantei-pozitive a formei de unda in raport cu curentul variabil absorbit de grila de comanda functie de amplitudinea atacului .

2.sa aiva un comportament simetric pe cit posibil pentru ambele polaritati ale formei de unda care il traverseaza cu sarcina data de circuitul grila de comanda-catod-tub final.

Practic etajul de atac(driver) are ca sarcina o dioda vacuumtube(prepolarizata).

Asadar intre clasa-A unde regimul grilei de comanda este permanent negativ in raport cu catodul si clasa-A2 in care regimul grilei de comanda este preponderet pozitiv in raport cu catodul sint mari diferente(semnificative) !.Din aceste motive forma de unda data de etajul driver ca atac in cazul-A2 are de suferit(fara discutie-incontestabil ,cine contesta acest lucru devine diletant).

Link spre comentariu

Va priveste cu ce sinteti de acord sau nu !(eu mi_am expus punctul de vedere sau ce era de expus ,un atac in regim permanent negativ-al grilei de comanda in raport cu catodul indiferent de polaritatea sau amplitudinea semnalului de atac este diferit de un atac cu un regim preponderent pozitiv-al grilei de comanda in raport cu catodul in prezenta semnalului de atac , adica primul atac se face exclusiv in tensiune raportat la grila de comanda , cel de al doilea atac se face in tensiune-curent-putere-sarcina variabila raportat la grila de comanda , rezultatul atacului tensiune-curent-putere-sarcina variabila apare si in oscilograma).

Link spre comentariu

Poate mai sunt si alte opinii.... :nas: am in vedere de exemplu aplicatii cu 833 daca cineva a experimentat ceva ,banuiesc ca ar putea lucra f bine si in A2 cu 0 bias la puteri mici 20-40w !! si alimentata la doar 600V sau peste 100w alimentata la 1400V. :freaza:

Link spre comentariu

Poate mai sunt si alte opinii.... :nas: am in vedere de exemplu aplicatii cu 833 daca cineva a experimentat ceva ,banuiesc ca ar putea lucra f bine si in A2 cu 0 bias la puteri mici 20-40w !! si alimentata la doar 600V sau peste 100w alimentata la 1400V. :freaza:

Tubul 833 scoate cam de trei ori mai multa putere decit 845 in A2 si , un exemplu i-l gasesti pe link-ul "The SE 845 Amp" care din pacate nu reusesc sa-l postez, este prea mare , poate reuseste altcineva mai priceput ca mine !
Link spre comentariu

Tubul 833 scoate cam de trei ori mai multa putere decit 845 in A2 si , un exemplu i-l gasesti pe link-ul "The SE 845 Amp" care din pacate nu reusesc sa-l postez, este prea mare , poate reuseste altcineva mai priceput ca mine !
Despre asta este vorba???
Link spre comentariu

Multumesc, acesta este, poate fi instructiv vis a vis de ce se obtine cu aceasta clasa de functionare daca este pusa in valoare si ma gindesc la Gabriele :101

Interesant exemplul cu 845,211......pacat ca de 833 nu da nimic practic......oricum am cumparat citeva GU48....pentru teste ,am in vedere folosirea a 2 sau 3 trafo iesire in serie primarele si paralel secundarele pt a realiza 100w.....la driver ma mai gindesc :nas: ramane sa gasesc zona ideala de lucru a acestui tub(Ua,Ra) ...si un sistem mecanic de montare ,alimentarea filamentului cu multi amperi :nebunrau:
Link spre comentariu

gabriele bag seama ca tu vrei sa faci aparate de sudura cu lampi! Basca si clasa A SE!!! :aplauze (bine A2 sa specificam).

Nu-i rau si iti doresc mult succes. Dar o intrebare: de ce vrei sa folosesti 2-3 trafo out cu primarele in serie si secundarele in paralel? Ca sa iasa mai mic amplificatorul? Pai daca tinde spre un aparat de sudura amplificatorul si traful out trebuie sa se apropie de un traf de sudura. Sau nu prea sunt tole ca sa faci doar un singur traf de iesire? Este adevarat ca si printre potentialii cumparatori un traf mare baga un pic spaima in ei dar sunt si cumparatori care stiu sa pretuiasca marfa de calitate. Oricum stiu ca ..... trebuie sa te "mulezi" si dupa viitorul proprietar.

MULTA BAFTA!!! Si cind te apuci de "monstrii" sa faci multe poze!!!! :dans:

Link spre comentariu

gabriele bag seama ca tu vrei sa faci aparate de sudura cu lampi! Basca si clasa A SE!!! :aplauze (bine A2 sa specificam).

Nu-i rau si iti doresc mult succes. Dar o intrebare: de ce vrei sa folosesti 2-3 trafo out cu primarele in serie si secundarele in paralel? Ca sa iasa mai mic amplificatorul? Pai daca tinde spre un aparat de sudura amplificatorul si traful out trebuie sa se apropie de un traf de sudura. Sau nu prea sunt tole ca sa faci doar un singur traf de iesire? Este adevarat ca si printre potentialii cumparatori un traf mare baga un pic spaima in ei dar sunt si cumparatori care stiu sa pretuiasca marfa de calitate. Oricum stiu ca ..... trebuie sa te "mulezi" si dupa viitorul proprietar.

MULTA BAFTA!!! Si cind te apuci de "monstrii" sa faci multe poze!!!! :dans:

Tocmai eu zic ca e mai usor de abordat varianta cu mai multe transformatoare, estetica e o alta poveste ....incearca sa-ti imaginezi un singur traf de 100-150w configuratie SE (dimensiuni ,diametru fir(e) inzolatie...greutate..) oricum la 100-150w nu sudezi nimic :rade:
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări