Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Clasa A2

blue

Postări Recomandate

Va recomand de sarbatori albumul in integralitatea sa (Grigore Lese - Florile vietii). Incercati sa dati citiva lei pe acest CD si nu sa-l piratati. Eu l-am cumparat din magazin, ca orice cetatean civilizat! Acest album sublimeaza esenta poporului roman, nealterata de romani, fanarioti sau capitalisti! Omul asta chiar merita, si nici macar nu-mi pasa ca se zice despre el c-a fost "colaborationist"... ☺

Deci va urez inca o data, chiar si sub acest hulit nume aka username;

Sarbatori Fericite!

Sa va mearga mai bine in noul an!

Dorin Bodea

PS. Despre clasa A2 la sfirsitul lui ianuarie 2014, cind imi expira perioada de autosuspendare... ☺

Link spre comentariu

Bine ati revenit sub acest username !Astept cu nerabdare continuarea subiectului Dvoastra despre clasa A2 , am cateva nelamuriri legate de aceasta clasa .Literatura de specialitate in limba romana nu ofera prea multe detalii , asa ca astept sfarsitul lui Ianuarie ( eventual chiar mai devreme ) si reintoarcerea userului @zbodeoc !PS : imi place foarte mult avatarul Dvoastra cu magnetofon . :n1

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Asa ca un ultim experiment pe anul aceste am incercat pt OT100 parafeed un atac cu transformator interstage si EL84 exact in situatia de negativare data de driverul Michimori (-12,7v) si conform asteptarilor mele ambele variante se comporta la fel pentru variatia putere/THD de fapt ar trebui aleasa varianta care convine cel mai mult adica interstage , o solutie dificila pentru majoritatea constructorilor dar si rasplata este pe masura sau Michimori ,o solutie eleganta dar cam energofaga si randament de transfer mai mic, chestia este ca nu prea se poate face nici un compromis pe parte de driver

Link spre comentariu

Avand timp liber de sarbatori am injghebat un amplificator clasa A2 cu tubul GU50.La realizare m-am inspirat de mesajele userilor Lazaroiu,Popa Marius,Valderama.In punctul de functionare din grafic in secundar OT am obtinut doar 8V tras de par.download/file.php?id=27802&mode=viewAm fortat marind Ua pana am obtinut 9V sinus nelim. la 1K,cei drept cu inrosirea grilei 2 (Pda=45W).Datele din schema corespund acestei situatii:post-54361-139829733603_thumb.jpgVoi mai incerca cu g3 la masa si am posibilitatea de a folosi reactie Quad.Ei, ce parere aveti?

Link spre comentariu

Pentru mod trioda puterea obtinuta este foarte buna, poate ar fi bine sa se limitaze un pic curentul G2 cu un rezistor de 100-200 ohm si ridicata tensiunea anodica la 400v si un curent de 90mA totusi parerea mea este ca acest tub se descurca mai bine ca pentoda fiindca in clasa A Ua=400v , Ug2=280v si Ia=90mA am obtinut lejer 12w. In A2 nu am incercat dar cred ca s-ar ajunge la 15-16w dar trebuie avut grija, tubul poate sa oscileze pe o frecventa mare , nu strica o perla de ferita pe G1 si anodInteresanta ideea de a lucra cu GU50 in A2, merita continuate testele :aplauze

Link spre comentariu

Am continuat experimentul.G3 la catod G2 la anod prin 180 ohmi.GU50 se simte mult mai bine cu Pda=35W si putere utila in secundar=10,56W.

Astfel conectati grilele tubului m-am apropiat mai mult de dreapta de sarcina,dar nu total.Puterea in secundar ar fi O.K.vizavi de 13W la anod,estimati de Valderama,tinand cont de randament OT.

Ua=350V Ia=100mA Ug1=-40V.Se pare ca iarasi ne lovim de vechea problema:graficele nu corespund cu realitatea(am incercat 2tuburi noi cu acelasi rezultat).

, tubul poate sa oscileze pe o frecventa mare , nu strica o perla de ferita pe G1 si anod

Daca ar fi oscilatii Ia ar fi mult mai mare.

Astept reactia celor cu proiecte virtuale-acum e momentul: GU 50mod trioda la interogatoriu.

Link spre comentariu

Am mai cizelat un pic la preamplificatorul Loftin-White.Realizarea practica a fost facut dupa simularea lui Lazaroiu,cu conditia ca Uies=50Vrms.Practica a demonstrat eficacitatea simularii inca o data!Imi place acest tip de configuratie.Are marele avantaj ca elimina un condensator de cuplaj. Daca imi amintesc corect ,Gabriele a folosit aceasta configuratie intr-un amplif. SE cu GM70 unde tuburile erau legate direct A la G1.Cu reactia Quad s-au micsorat oscilatiile pe palier la 10kHz,iar limitarea semnalului sinusoidal este absolut simetric la orice frecventa incepand de la 9.2V in secundar fara NFB global.Curentul absorbit de G1 final la Pmax sinus este 3,3mA,iar curentul prin cathode follower nu depaseste 21mA.Curios ca la semnal sqw G1 GU50 nu absoarbe curent.Explica cineva fenomenul? Rog pe d-nu Lazaroiu ,daca are timp,merita facut o simulare sa vedem ce distorsiuni are si raspunsul armonic.Oricum maine voi demonta placa.

Link spre comentariu

Daca imi amintesc corect ,Gabriele a folosit aceasta configuratie intr-un amplif. SE cu GM70 unde tuburile erau legate direct A la G1..

Da am facut modelul lui Polisois ca driver pt GM70 functioneaza perfect si azi dupa 3-4 ani........cuplaj direct e foarte eficace,apropo mai poti incerca si versiunea cu toate grilele legate la un loc......supertrioda!!!!In rest felicitari pt efort... :aplauze
Link spre comentariu

Limitarea simetrica este marele avantaj al acestei clase A2, reglind corect bias-ul avem DOAR PENTRU O ANUMITA VALOARE A CURENTULUI ARMONICA A DOUA MINIMA ! Ramine ponderea H3 ce va fi aproximativ egala cu THD de acea ma intreb daca in procesul de simulare se poate impune aceasta minimizare a H2 sau doar rezulta spectrul armonic, o intrebare adresata d-lor LAZAROIU, SEBI, KOSMIN, multumescSimson, daca atingi 12w cu GU50 legata ca trioda si THD<5% este formidabil, felicitari pentru perseverenta !

Link spre comentariu

Daca imi amintesc corect ,Gabriele a folosit aceasta configuratie intr-un amplif. SE cu GM70 unde tuburile erau legate direct A la G1..

Da am facut modelul lui Polisois ca driver pt GM70 functioneaza perfect si azi dupa 3-4 ani........cuplaj direct e foarte eficace,apropo mai poti incerca si versiunea cu toate grilele legate la un loc......supertrioda!!!!In rest felicitari pt efort... :aplauze
Buna ideea cu supertrioda,sper sa-i convina Ra=2.45K in acest mod.Maine vin cu teste.
Link spre comentariu

Simson, daca atingi 12w cu GU50 legata ca trioda si THD<5% este formidabil, felicitari pentru perseverenta !

Ptr. a vedea clar cum stam ar trebui sa trasez caracteristica anodica ,sa vad unde stau cu dreapta de sarcina in acest moment.Poate nu ajung cei 50v care ataca etajul Michimori dar banuiesc ca 10,5W este maximul ce se poate scoate in mod trioda.Hai fie 11.5 cu un super OT.Eu am 13cm2 hipersil cu H=24,5 Henry...nu-i de aruncat nici asta.Dar sa vedem ce ne arata simularile d-nului Lazaroiu...
Link spre comentariu

Simson, daca atingi 12w cu GU50 legata ca trioda si THD<5% este formidabil, felicitari pentru perseverenta !

Ptr. a vedea clar cum stam ar trebui sa trasez caracteristica anodica ,sa vad unde stau cu dreapta de sarcina in acest moment.Poate nu ajung cei 50v care ataca etajul Michimori dar banuiesc ca 10,5W este maximul ce se poate scoate in mod trioda.Hai fie 11.5 cu un super OT.Eu am 13cm2 hipersil cu H=24,5 Henry...nu-i de aruncat nici asta.Dar sa vedem ce ne arata simularile d-nului Lazaroiu...
Driverul pe care l-am proiectat pentru OT 100 cu EF80+EF184 scoate pina la 240Vvv ,cred ca ar trebui totusi sa schimbi PSF-ul la 400v/90mA, creste extensia de atac, probabil chiar un curent de grila mai mare , merita incercatAm facut mai multe transformatoare cu duble core hypersile , coincidenta tot 13,2 cm* si pentru 2540 spire primar H=28H
Link spre comentariu

...Astfel conectati grilele tubului m-am apropiat mai mult de dreapta de sarcina,dar nu total.Puterea in secundar ar fi O.K.vizavi de 13W la anod,estimati de Valderama,tinand cont de randament OT...

Da ,trebuie să avem în vedere întotdeauna randamentul transformatorului de ieşire care în general pentru configuraţii SE se situează între 0,75-0,85 , din datele prezentate de dumneavoastră rezultă că aveţi un randament aprox 0,8 OT-SE(gu-50 conexiune triodă) care se înscrie perfect în plaja frecvent întâlnită(0,75-0,85) şi poate fi considerat un randament bun în raport cu Ra(Za) ,din aceste raţiuni în graficul "incriminat" a fost stipulată puterea utilă efectivă maximă în sarcină la anod sinus nelimitat(în prag de limitare).

Indiferent ce va spune o simulare sau alta în practică randamentul unui OT pentru configuraţia şi conexiunea dată de regulă nu poate depăşi 0,85 având în vedere Ra(Za).

În situaţii excepţionale/rar întâlnite (cfg. SE) când Ra<1k se poate atinge un randament de 0,9...

Link spre comentariu

Popa Marius, fara sa te superi, relatia H=28H e scrisa gresit, e totusi o relatie matematica. Trebuia scrisa L= 28H sau eventulal h=28H dar nicicum asa cum ai scris-o. Oricum ai lua-o, H=28H e o gresala :rade: stiu ca din gresala, dar nu e corect sub nici o forma :rade: Nu mi-o lua in nume de rau...si LA MULTI ANI !!!

Link spre comentariu

Popa Marius, fara sa te superi, relatia H=28H e scrisa gresit, e totusi o relatie matematica. Trebuia scrisa L= 28H sau eventulal h=28H dar nicicum asa cum ai scris-o. Oricum ai lua-o, H=28H e o gresala :rade: stiu ca din gresala, dar nu e corect sub nici o forma :rade: Nu mi-o lua in nume de rau...si LA MULTI ANI !!!

Asa este, ai dreptate :da si La multi Ani :101
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări