Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Clasa A2

blue

Postări Recomandate

Metoda de micsorare a riplului semnalata de dvb in revista Tehnium parca, este de fapt o preluare din cartea lui Kulikovski "INDREPTAR DE RADIOELECTRONICA" o adevarata comoara de stiinta aplicata, recomand tuturor sa incerce sa o procure :da

post-70426-139829716685_thumb.jpg

Link spre comentariu

Trebuie reţinută această imagine download/file.php?id=52610&mode=view

In aceasta imagine riplul real al variantei "in faza" e in poza din centru.

Nu trebuie comparat mere cu pere numai ca sa fortam concluziile intr-o directie. Nu poti compara poza din dreapta cu poza din stinga pentru ca sunt tipuri de filtre diferite.

O comparatie e relevanta numai daca o facem pe acelasi tip de filtru. Numai pozele din centru si stinga sunt comparabile pentru ca vorbim de acelasi tip de filtru: CLCL

Un filtru corect nu lasa bobina din dreapta neincadrata de condensatoare la ambele capete, caz in care scade riplui si la poza din stinga "contrafaza" dar si la poza din mijloc "in faza".

Link spre comentariu

@valderama,De corespuns corespunde tipul de filtre din oscilograme cu schema incercuita dar am considerat ca e incompleta si ii mai trebuie un condensator. Inclusiv in simulari am considerat asa.Dar sa zicem ca luam in calcul exact acea schema incercuita. In acest caz in varianta "contrafaza" nu se reduce riplul deloc(poza din stinga) iar in varianta "in faza" riplul se reduce la jumatate (poza din mijloc).Cu alte cuvinte daca avem un riplu de 20Vvv cu conectarea bobinelor in faza riplul se reduce de la 20Vvv la 10Vvv. Iar cu bobinele in contrafaza nu se reduce deloc.Ti se pare mare afacere ?Se poate spune ca ambele variante sunt proaste. De asta am considerat ca mai trebuie un condensator.

Link spre comentariu

Aa , văd că ai venit de acasă adigh, păi nu am scis clar acolo CLCL bobine identice (110V+110V) download/file.php?id=52610&mode=view sau cum ?! tu ce ai citit ?!

...transformator de reţea primar 110Vca+110Vca=220Vca conexiuni diferite: antifază , fază , primar-cap-coadă-fază...

sau am recomandat

Citeşte încă o dată (cu atenţie) pasajul ăsta:

Adigh greseste ca nu considera bobinele strins cuplate magnetic. Asta inseamna ca orice semnal aplicat unei bobine se va gasi in cealalta bobina. Daca ai 2 bobine identice PE ACELASI CIRCUIT MAGNETIC legate "invers" vei obtine un rezistor. Daca ai condensator la mijloc legat la masa, vei obtine un rezistor cu mijlocul legat la masa cu un condensator. (asta in circuitul echivalent, pe masurate! )...

post-18717-13982971679_thumb.jpg

Link spre comentariu

Problemele de interpretare a rezultatului provin din faptul ca avem de-aface cu un caz special: cele doua sectiuni ale bobinajului sunt (aproape) identice. Din pagina publicata de Marius reiese clar ca pentru rezultat optim, bobinajul suplimentar va avea alt nr. de spire.În cazul de fata, în bobina a doua se induce o tensiune alternativa egala cu caderea de tensiune alternativa de pe prima bobina (adica diferenta dintre riplul la intrare si riplul pe condensatorul intermediar) la care se aduna (sau se scade, depinde de sensul de conectare) riplul de pe condensatorul intermediar. În functie de fazarea bobinelor, la iesire se obtine suma sau diferenta celor doua tensiuni alternative si exista un caz când filtrul nu are efect (se comporta de parca bobinele n-ar exista.Prezenta condensatorului de iesire afecteaza tensiunea indusa în prima bobina de catre bobina a doua. Aici se poate exploata rezonanta circuitului.PS. are cineva cartea lui Kulikovski în format electronic? Ovidanie a avut-o pe site-ul sau (partial), dar linkul nu mai merge.

Link spre comentariu

Aa , văd că ai venit de acasă adigh, păi nu am scis clar acolo CLCL bobine identice (110V+110V) download/file.php?id=52610&mode=view sau cum ?! tu ce ai citit ?!

...transformator de reţea primar 110Vca+110Vca=220Vca conexiuni diferite: antifază , fază , primar-cap-coadă-fază...

Am fost tot timpul acasa.Eu am citit ca compari mere cu pere si compari schema si oscilograma din dreapta cu schema si oscilograma din stinga.Daca consideri schema "antifaza" gresita si cea "in faza" corecta atunci ce mare avantaj aduce schema in faza ? Reduce riplul doar la jumatate la schema CLCL. Nu ti se pare normal sa mai pui un condensator ?
Link spre comentariu

"Auzi" ,ştii ceva adigh învăţa să citeşti ce am prezentat clar de la început bobine/înfăşurări egale pe acelaşi circuit magnetic conectate(strâns-fără întrefier) în felurite moduri CLCL , lasă-mă te rog cu ce mi se pare normal ...(înainte de toate mi se pare normal să vezi ce stă scris în prezentare...).

Link spre comentariu

Ca o mica concluzie a mea pentru ca nu am de gind sa o tin asa toata noaptea: Daca bobinajul antifaza la un drosel e o greseala, atunci indiferent ca acea infasurare in antifaza are 25, 50 sau 100% numar de spire fata de bobina "normala", e tot o greseala. De ce ar fi rea anularea intregii inductante iar anularea a 50% din inductanta ar fi buna ?Bobinajul antifaza la un drosel se poate gasi in multe carti de electricitate, trebuie cautat. Nu e o prostie.

Link spre comentariu

Valderama, leaga ciupitura aceea (i_af), din schema autointitulata "de cacao", la anod; tot de acolo scoti semnal pentru osciloscop... sau pentru condensatorul in ulei al lui Marius, ca omul vrea sa testeze parefeed-ul in aceasta perioada a existentei...

Am legat "maestre"(la indicaţia dată cu precizie "chirurgicală"...)voiam sa învăţ ceva de la un mare gânditor...

Cauta poate găseşti un raport convenabil L1 L2 astfel încât să satisfacă configuraţia paraffed... ,propun pentru L1 zero spire download/file.php?id=52451&mode=view zic bine ?!(hai spune tu dvb în ce alt raport să fie ? L1 L2).

Link spre comentariu

Configuraţia parafeed output stage (popa marius) pare potrivită în clasa A2 ,alte chestiuni au devenit nepotrivite în timp.

"Gestionez" cu uşurinţă riplu... , prezenta interes configuraţia parafeed output stage inedită(dar na fost să fie de data asta) aşa cum bine se poate remarca.

Link spre comentariu

Aici : http://jacmusic.com/kits/amp/gm70/GM70-index.htm ,un proiect interesant parafeed cu GM70,proiect realizat practic si unde vati gasi si toate datele transformatoarelor,remarcati valoare condensatorului de cuplaj cu sarcina paralel pentru o banda de frecvente excelenta.

Sau schemamele de mai jos, de aici : http://www.diyaudio.com/forums/tubes-va ... amp-5.html http://www.diyaudio.com/forums/tubes-va ... t-amp.html unde este gasita si o rezolvare a droselului din anod,in poza cu amplificatorul realizat se vad foarte frumos si becurile din anodul finalei.

Este interesant de urmarit si cum vad alti aceasta configuratie.

Link spre comentariu

Sigur ca da d-le Olimpiu, asa ar trebui continuate cautarea informatilor, la obiect, pot fi folositoare celor interesati mie in mod sigur, multumesc :31 Metoda parafeed este evident utila in cazul tuburilor ce au curenti anodici mari >100mA fiindca este dificil de evitat saturartia miezului, nu insist de ce fiindca am explicat ce se intimpla marind intrefierulDeocamdata singura problema ramasa la amplificatorul clasa A2 cu OT100 parafeed este drosselul dar am retinut citeva sugestii venite din partea dvs pt care inca o data va multumesc !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări